Manolo logotype

Cavaliere CEO by Manolo - Del I - Bakgrunden

Cavaliere CEO by Manolo - Del I - Bakgrunden
Idag lanserar vi första artikeln av tre i höstens stora samarbete här på Manolo. Vi har tillsammans med svenska konfektionstillverkaren Cavaliere tagit fram en för oss perfekt höstkavaj till ett rimligt pris. Vi kommer i tre artiklar förklara produkten och närmare samt självklart dela med oss av resultatet. I dagens första artikel tittar vi närmare på Cavaliere och företagets bakgrund, kompetens och vad som fick oss att ta fram den här gemensamma produkten.

Ni läsare som följt Manolo i flera år vet att detta inte är första gången vi gör ett produktsamarbete. Vi har tidigare tagit fram en skjorta med Eton, och i våras gjorde vi en sko med Skoaktiebolaget i Stockholm. 

Det var därför naturligt att vi ville erbjuda den manliga garderobens kanske viktigaste plagg nämligen  Kavajen. 

Vad vi ville var att ta fram en produkt från en specialist på just konfektion som kan erbjuda en vettig produkt till ett överkomligt pris. Extra roligt var det att få möjlighet att arbeta med en av våra svenska aktörer med lång historia av kavaj- och kostymproduktion. 

Vi kom i kontakt med Cavaliere, ett företag som grundades 1973, i konfektionens högborg Borås. Grunden i företagets verksamhet var från början högtidskläder så som frack, smoking samt accessoarer till dessa. Kundgruppen var från början orkestrar, ordenssällskap, kungliga hovet och naturligtvis även till privatpersoner via företagets återförsäljare.

Med tiden blev kostymer och kavajer en allt större del av verksamheten. Högtidskläder låg kvar som en väldigt viktig del som på vissa av Cavalieres exportmarknader är de bäst säljande produkterna.

Idag tillverkar och säljer företaget inte mindre än 30 000 ärmplagg (kavajer, rockar etc) per år och ungefär lika många byxor. Inte längre bara till män utan sedan 2010 erbjuder man även välskräddade kavajer, byxor och kjolar till kvinnor under varumärket Cavaliere Femme.

 

Annons från 1980-talet för Cavalieres högtidsklädsel.

Från allra första början skedde all produktion i Nordfjordeid i Norge. 1980 flyttade tillverkning till en större och mera kostnadseffektiv fabrik i Prostejov, Tjeckoslovakien som bättre kunde möta kraven på kvalitet och leverans.

Här produktionen legat fram till 2012 då Cavaliere köpte en egen fabrik i Jesenik i norra Tjeckien. Delar av kollektionen och framför allt topplinjen CEO produceras i en av Turkiets främsta fabriker men Cavaliere arbetar successivt med att lägga över allt till den egna fabriken för att kunna säkerställa högsta kvalitet. I den egna fabriken kan nämligen företaget helt styra produktionen i såväl tillskärning, sömnad som leverans. 

Idag säljs Cavaliere i ett 15-tal länder och arbetar ständigt med att utveckla och förfina utbudet. Den svenska hemmamarknaden är väldigt viktig och tror att svensk design och kvalitet står sig väl på den internationella arenan. 

Vad som fick oss att fastna för Cavaliere som producent var dels den svenska historiken och deras möjlighet att producera en produkt i ett exklusivt material, med en avancerad fixerad konstruktion och god passform till ett i sammanhanget rimligt pris. Företaget arbetar bl a med några av marknadens bästa väverier så som Loro Piana, Dormeuil, Zegna, Cerruti, Vitale Barberis och Marzotto.

Då vi vet att alla människor ser olika ut i kroppen är även Cavalieres styrka att genom storskalsfördelar kunna erbjuda en väldigt bred sortering av storlekar i såväl standard- som extra lång. Något som tyvärr sällan finns tillgängligt i dagens konfektionsutbud.

 

 

Cavaliere hösten 2014.

I nästa artikel skall vi titta närmare på produktionen av kavajen och titta på vilka val vi gjort i t ex detaljer och tyg.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Andreas Nestor säger
2014-09-18 13:00 - Anmäl

Vad kul!

Hoppas, hoppas på en ullblandning med windowpane i blåa toner.
#2 V säger
2014-09-18 14:18 - Anmäl

Härligt!!!
#3 August säger
2014-09-18 17:05 - Anmäl

Hoppas verkligen på en blå windowpane som #1, dubbelknäppt med bruna knappar och spetsiga slag så har ni mig som kund direkt!
#4 Grinig säger
2014-09-18 19:17 - Anmäl

Nej nej nej vad smala slag, gör om gör brett.
#5 Andreas Weinås säger
2014-09-18 19:48 - Anmäl

#4 - ingen av kavajerna på bilderna är vår samarbetskavaj. Vi kommer visa såväl helhet som detaljbilder i inlägg nr 3.
#6 Micael säger
2014-09-18 20:11 - Anmäl

Kan inte mer än applådera. Att Manolo ständigt tar allt ett steg längre. Det handlar inte om att skriva blogginlägg, detta är mkt större. Ni gräver fram pytteaffärer i djupaste Rom, ni designar skor och ni är ute och flänger för att kunna dela med er till oss om världens gömda skatter. Utan er hade jag fortfarande gått till någon halvdålig tillverkare och varit måttligt nöjd. Nu står jag istället och gnor ett 120s tyg mellan pekfinger och tumme orimligt länge för att sedan hosta upp halva min lön för att vattenfallsaxeln sitter för jävla bra. Och för det tackar jag er. Fortsätt så här.
#7 Dre säger
2014-09-18 22:05 - Anmäl

Kul initiativ. Ska bli roligt att se fortsättningen.
#8 F.C säger
2014-09-18 22:43 - Anmäl

Är det månne den kavaj som man kan se i din Instagram feed från tidigare i höstas? Din text där skvallrar ju om det. Isåfall så blir den kanon!
#9 Andreas Weinås säger
2014-09-18 22:57 - Anmäl

#6 - Från botten av mitt hjärta vill jag verkligen tacka dig för de vänliga orden. Det är självklart inte så att vi utrotar fattigdom eller bidrar till världsfred men det är extremt roligt att höra att det vi lägger energi, tid och väldigt mycket engagemang bakom uppskattas av er läsare. Även om det rör sig om något så världsligt som nördigt herrmode ;)

Jag kan bara tacka dig och er andra trogna läsare för utan er hade vi inte haft möjligheten att syssla med det här.

#8 - Jag tror faktiskt inte jag har avslöjat den här men jag hoppas att resultatet skall falla i smaken. Vi har åtminstone försökt summera vad vi står för och samtidigt erbjuda en produkt som skall kunna vara tillgänglig såväl geografiskt som ekonomiskt för en stor del av våra läsare.
#10 Andreas Nestor säger
2014-09-18 23:05 - Anmäl

I senaste King finns det en Cavaliere x Manolo kavaj. Ska bli spännande att läsa mer om samarbetet!
#11 Jonas E säger
2014-09-18 23:37 - Anmäl

Bra initiativ! Jag ställer mig också i hyllningakören.

Jag hoppas verkligen att kavajen får lite längd så att den skiljer sig från 90% av de kavajer som säljs på den svenska marknaden.

Vad menar du med "...med en avancerad fixerad konstruktion..."? Är det hellimmad konstruktion?
#12 Andreas Weinås säger
2014-09-19 00:16 - Anmäl

#10 - Den är faktiskt med i senaste numret av tidningen! Så kan man inte vänta till nästa vecka på resultatet här på Manolo så rekommenderar jag att man köper ett nummer ;)

Vi kommer självklart erbjuda betydligt mer än bara bilder på resultatet i de resterande artiklarna.

#11 - Jag kommer redogöra mer detaljerat för konstruktionen i nästa inlägg men enkelt summerat så skiljer det sig nämligen väldigt mycket inom olika limmade konstruktioner. Det finns hellimmat som är vanligast inom budgetsegmentet men sen finns det även de mer avancerade kontruktionerna där man endast fixerar vissa delar för stadga och form. Detta använder sig många italienska tillverkare av och även om det inte går att jämföra med en välgjord full kanvas är det klasser bättre än de billigaste limmade konstruktionerna.

Men det rör sig inte om någon sydd kanvaskonstruktion då vi ville att kavajen skulle kosta under 5000kr. Det är i princip omöjligt att producera en kanvaskonstruktion i den prisklassen utan att ha enormt stora kvantiteter och en produktion i Asien.

Alternativet om man ville göra en kanvaskonstruktion hade varit ett pris på ca det dubbla och det var inte det som var ambitionen i detta samarbete.

Angående längden så kommer även det redogöras i sista artikeln men som jag skrev idag så är en stor fördel att Cavaliere kan erbjuda t ex 148 om man föredrar en längre kavaj.
#13 Mattias säger
2014-09-19 09:10 - Anmäl

Snälla säg att ni kommer ha höga armhålor på kavajen.
#14 Jakob säger
2014-09-19 14:28 - Anmäl

Eton-reklamen är inte klickbar... Det kanske vore nåt?
#15 Andreas Weinås säger
2014-09-19 14:41 - Anmäl

#14 - Nu vet jag inte vilken reklam du syftar till? De på varje sida om inlägget fungerar när jag klickar på dem och även länken till Etonskjortan i detta inlägg om det var det du menade?
#16 Andreas Nestor säger
2014-09-19 15:05 - Anmäl

#15 - Det jag tror #14 menar är reklamen längst upp på sidorna där det står 'Handla online'.

De länkarna funkar inte för mig heller, använder Chrome.
#17 Jonas E säger
2014-09-19 15:11 - Anmäl

#12 Andreas, jag är införstådd med att det finns olika typer av limkonstruktioner, ville bara retas lite...

Ska bli spännande att se slutresultatet.
#18 Jakob E säger
2014-09-20 00:31 - Anmäl

Av en händelse så hamnade jag hos Cavaliere igår och fick klämma lite på resultatet. Jag blev inte besviken.
#19 Anonym säger
2014-09-22 07:10 - Anmäl

Trevlig modell överst, men lite bredare axlar.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Auction Report: Two Rolex Kew A...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen