Manolo logotype

Cruciani & Bella - Resultatet

Cruciani & Bella - Resultatet
För ett tag sedan kunde ni här på Manolo läsa om vårt besök hos den lilla firman Cruciani & Bella i Rom. Denna lilla butik som fokuserar på slipsar och accessoarer har även ett litet utbud av skjortor samt ett samarbete som gör att de kan erbjuda måttsydda alternativ. Som framgick av förra artikeln så passade undertecknad på att under bröllopsresan till Italien i maj påbörja tillverkningen av en sådan skjorta.

Detta visade sig bli en omfattande process då det i fallet med Cruciani & Bella inte rör sig om en så kallad MTO, made-to-order, där man utgår från en mastermodell i form av en färdig skjorta där man sedan endast gör mindre ändringar för passformen. Istället erbjuder de en skjorta som är helt handsydd för kunden och där måttagning tas direkt på kundens kropp. Utifrån detta sys en provskjorta i ett billigt tyg upp. Denna provskjorta testas och justeras för att bli grund för den slutliga skjortan i rätt tyg. Detta är alltså närmare skräddarsytt än det vi vanligvis benämner som måttsytt.

Ett par veckor efter att ägaren till företaget, Danilo, tagit mina mått så träffades vi på modemässan Pitti Uomo i Florens där jag också fick testa provskjortan. Nu fick jag en känsla av passformen och Danilo och jag gjorde tillsammans en rad justeringar. Förutom de som rörde själva passformen och ärmlängden så var det stora ingreppet att jag inte ville ha en så stor delning eller spread på min buttondownkrage. Detta var såklart lätt att justera till den färdiga skjortan. 

 

Mindre korrigeringar görs i t ex manschett och rygg.

Provskjortan i ett billigt tyg med den väl tilltagna kragen.

Den något vida kragen korrigeras inför det färdiga resultatet.

Danilo ser över korrigeringarna i samråd med kunden.

Ändringarna dokumenteras.

Danilo ritade en del på provskjortan och gjorde även en del justeringar på min beställning innan han skickade tillbaka den till företaget i Neapel i södra Italien som var den samarbetspartner som sydde upp den. Firman han samarbetar med heter Francesco Merolla och är av många ansedda som en av världens absolut främst skjorttillverkare. Han tillverkar numera endast åt ett antal andra skrädderier och företag men har tidigare haft ett eget märke under samma namn. Skjortan har fler handsydda moment än någon annan skjorta jag någonsin provat och slutresultatet blev verkligen makalöst bra!

När skjortan väl var färdig skickades den direkt hem till Sverige, följt av en provning full av förväntan.

 

Det färdiga resultatet i en ljusblå oxfordväv.

Den vackra buttondownkragen blev klart bättre efter ändringarna.

Skjortkragen passar lika bra till slips.

Handsydda detaljer i manschett och knapphål.

Den kanske vackraste detaljen är den handsydda axeln.

Ryggpartiet.

Jag har som sagt provat många skjortor genom åren och denna skjorta är faktiskt den bästa av dem. Detaljnivån är fantastisk, kanske till och med mer än vad man egentligen behöver ha och förväntar sig. Passformen också en riktigt bra. Ärmhålen är höga och den är relativt figurnära utan att vara tight.

Jag bad dock om lite extra tyg över ryggen då jag sitter mycket och skriver vid dator och inte vill att den stramar vid denna typ av rörelse.

Det är otacksamt att fotografera passformen på en skjorta för det kan vara svårt att göra den riktigt rättvis. På bilden har jag dessutom burit den en hel dag varpå den är lite skrynklig. Det enda jag kanske skulle vilja justera en aning är ärmlängden som jag tycker är 1-2 cm för lång. Dock är skjortan inte tvättad ännu och den har en tendens att krympa något på längden. Om en justering behövs så kan detta alltså utvärderas först efter första tvätten.

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 CR säger
2014-09-17 11:49 - Anmäl

Snyggt och imponerande detaljarbete. Personligen hade jag flyttat upp knapparna till kragen en aning för att få en mera kurvig rull på kragen när den bärs knäppt med slips. Dock en personlig preferens
#2 Johan säger
2014-09-17 13:18 - Anmäl

Mycket vacker skjorta Olof.
Jag tänkte själv skaffa en ljusblå bd-skjorta nu till hösten då jag inte har någon. Men jag tänker annars hur det hade gått att färga en vit skjorta, då jag egentligen har fler sådana än nödväntigt i redan riktigt bra passform och kvalitet. Känns både "klimatsmart" och ekonomiskt och borde väl vara relativt lätt att färga från vitt till en såpass ljus färg men blir det bra? Har någon erfarenhet från detta? Synd att förstöra en fin och nästan ny skjorta för över tusenlappen om resultatet blir dåligt. Bör kanske tilläggas att skjortan är i en mjuk och tillsynes obehandlad pinpoint-väv som torde ta färg bra.
#3 Halmstad säger
2014-09-17 13:35 - Anmäl

Förr fanns det ju sådana där resorer man trädde över överarmarna för att hålla upp skjortan. Knappast snyggt eller idealiskt, men samtidigt kunde man anpassa ärmarna för olika aktiviteter.
#4 Niclas Andersson säger
2014-09-17 14:27 - Anmäl

Riktigt fin Olof, dock som du skriver så ser åtminstone armlängden ut att vara för lång. Nu ser den ut som Etons skjortor i armlängd :).

Men i övrigt riktigt fin! Kul reportage.
#5 Halmstad säger
2014-09-17 15:10 - Anmäl

Eller:

http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-2551930/David-Beckham-brings-old-trend-form-vintage-sleeve-garters-Miami.html

Under gymnasieåren frågade jag efter sådana, men sattes på pottkanten av någon herrekipering som menade att man minsann lägger upp skjortärmar som är för långa och inte håller på med dylikt trams. Men givetvis är de alldeles för praktiska för att avfärdas.
#6 FauxPas säger
2014-09-17 15:28 - Anmäl

#5 Funkar med gummiband.
#7 Halmstad säger
2014-09-17 15:43 - Anmäl

# 6

Jo, men det ser ju ännu värre ut. Föredrar dessa:

http://guapo.se/product.html/dako-armhallare-tyg
#8 Errol säger
2014-09-17 15:56 - Anmäl

#7: Jag kör med dessa ibland, då flera av mina kavajer har olika ärmlängd. Alltså kan jag anpassa skjortan efter varje kavaj. Dessutom ger de en skön retro-känsla när man tar av sig kavajen.

Olof: Skjortan ser väldigt fin ut.
#9 Olof Bernhardsson säger
2014-09-17 16:00 - Anmäl

# Niclas.
Det ser värre ut p ärmarna än vad det egentligen är. Det är sjukt svårt att fota en skjrota bra. Nu står jag med armarna rakt ned. Detta göra man sällan. Så fort man rör sig tenderar skjortan att åka upp, därför ser längden alltid för lång ut om den är skuren rätt och man står som jag gör.
Men jag tycket också att det är ca 1 cm för mycket men jag tror att detta kommer försvinna efter första tvätten, det är min erfarenhet.
#10 Olof Bernhardsson säger
2014-09-17 16:25 - Anmäl

Ursäkta min stavning i förra kommentaren. Dålig syn och små knappar på telefonen är en kass kombination.
#11 fred säger
2014-09-17 16:47 - Anmäl

10: Det verkar snarare vara bristande noggrannhet som är problemet.
#12 Niclas Andersson säger
2014-09-17 16:48 - Anmäl

#Olof,

Har också erfarenhet att de drar ihop sig något, och gör den det är det ju bara bra. Svårt men armlängd på skjortor då det absolut inte får bli för långt, och inte heller för kort.

Konstigt nog tycker jag ofta att många skjortmärken krymper lite på längden, förutom de Eton jag tidigare köpt. De är alltid långa :), kanske har med behandlingen att göra på tyget.

Kragen blir riktigt bra tycker jag, klart bättre när du gjorde den lite mindre.
#13 Carl säger
2014-09-17 18:50 - Anmäl

Priset hade varit intressant att få veta.
#14 Andreas Weinås säger
2014-09-17 20:25 - Anmäl

#12 - Om man skall vara riktigt noggrann så rekommenderar ju många Neapolitanska skräddare att man har lite längre ärm för ökad rörlighet och en manschett som sitter så tight att den stannar på roten av tummen. Således blir alla skjortor lika långa då de stannar på samma ställe med överskottet av tyg längs ärmen ger större rörlighet. Nackdelen är att klockan inte får plats under manschetten utan får bäras högre upp.

Jag gillar absolut inte för långa ärmar då jag dessutom föredrar att ha uppknäppt manschett men jag föredrar definitivt en lite för lång ärm tillsammans med Halmstads lösning, framför en lite för kort ärm som gömmer sig under kavajärmen.

Som Olof nämnde så krymper ofta skjortärmen med tiden någon cm och när skjortan bärs och skrynklas i ärmvecket minskar också längden något.
#15 Anders Vinsås säger
2014-09-18 12:29 - Anmäl

Sträck på dig gubbe, in med magen och ut med bröstet! Varför bemöda sig om att sy upp en fin skjorta när bilderna skvallrar om dålig hållning, sluttande axlar och några extrakilon kring midjan.
#16 Olof Bernhardsson säger
2014-09-18 15:24 - Anmäl

#15
Är du allvarlig?
Hade jag arbetat som fotomodell så hade jag gärna emotsett kommentarer beträffande mitt utseende. Du är ju helt osann!
Så du menar att bara för att jag som person har dålig hållning och inte sträcker på mig samt har 3 kilo extra kring magen inte skall sy upp en måttsydd skjorta?
Det är ju inte min kropp jag recenserar i texten utan skjortan som sitter helt perfekt på min kropp (som inte är perfekt enligt dig...).
Jag kommer alltid att föredra snygga kläder och en trivselkropp framför fula kläder och en slimmad kropp.
Livet är till för att njutas både vad gäller god mat, dryck och handsydda kläder.
#17 Barbera säger
2014-09-18 18:57 - Anmäl

Antar att om man kallar sig för Anders Vinsås så är man också ganska oseriös. :)

Väldigt snygg skjorta! Kan inte bli så mycket mer användbart än så..
#18 Victor säger
2014-09-19 10:02 - Anmäl

#15 Tråkiga mobbar fasoner, vilket känns väldigt otrevligt och onödigt.

Härlig artikel, Olof.
#19 pP säger
2014-09-20 08:11 - Anmäl

O så snygg skjortan blev! Särskilt kragen. Ang ärmängd så kan krympning lösa det, alt så är väl kortning med 1 cm en enkel operation?
#20 Mattis säger
2014-09-20 15:19 - Anmäl

Väl rutit Olof och tack för en mycket trevlig artikel. Tycker resultatet blev ypperligt. Vad gäller ärmarna så tror jag det ligger väl inom marginalen för krympning. Oxfordväv krymper mer än andra i min erfarenhet, men går också lättare att dra ut om man som mig oftast lider av det andra problemet: för korta ärmar (rtw).
#21 pP säger
2014-09-22 07:12 - Anmäl

Olof, kan du tipsa om konfektionsskjortor med samma generösa button down-krage?
#22 Andreas Weinås säger
2014-09-22 13:05 - Anmäl

#21 - Tar mig friheten att svara på frågan även om Olof gärna får flika in med ytterligare tips.

Mina tips på konfektionsskjortor med liknande krage skulle vara

1. Fray
https://www.oger.nl/shirts/fray/fray-blue-shirt-116480

2. Barba Napoli x Frans Boone
http://www.fransboonestore.com/collections/barba-napoli/products/barba-napoli-slimfit-button-down-denim-shirt-2

3. Finamore x Frans Boone http://www.fransboonestore.com/collections/finamore/products/finamore-lucio-washed-oxford-shirt-button-down-blue
#23 pP säger
2014-09-22 16:08 - Anmäl

#22 Andreas: Fray väldigt fin, men över min budget. Barba N däremot funkar bra. Varmt tack!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.