Manolo logotype

Manolos guide till 10 okända skomärken

Manolos guide till 10 okända skomärken
Det tillverkas över tre miljoner traditionellt konstruerade kvalitetsskor i världen varje år. En stor andel av dessa görs av märken som inte är särskilt välkända för oss svenskar. Manolo tar folkbildning på allvar, och lyfter här fram tio outsiders i tre olika prisnivåer.

Budget

Finsbury

Frankrike är tillsammans med Japan det land i världen som har flest olika märken av kvalitetsskor, där många av de inte är särskilt välkända utanför landsgränserna. En sådan fransos är Finsbury, som inte funnits i mer än ett decennium, men som växt enormt snabbt på kort tid och idag säljer över 80 000 par om året. Detta med ett i dagens tider lite annorlunda koncept där man inte lägger någon energi på nätet utan satsar allt på egna fysiska butiker runt om i Frankrike.
Skorna har ett ganska spetsigt formspråk och är i vissa fall Goodyear-randsydda, i vissa fall durksydda, och tillverkas av bland andra Grenson, Barker och några italienska tillverkare. Ett par, oavsett konstruktion, kostar i butik i Frankrike cirka 1500 kronor, men man får två par för 2600, och då de ska hålla klart skaplig nivå kvalitetsmässigt är det väldigt prisvärt. På nätet går de att få tag i hos sarenza.se där ett par går loss på omkring 1900 SEK.

 

 

En svart wholecut på en för Finsbury karaktäristiskt spetsig läst.

 

Duggers of London

Brittiska Duggers of London är enbart en onlinebutik, som säljer billiga durk- och Goodyear-randsydda skor. Durksydda kostar kring 1100 kronor medan randsydda ligger kring 1700 SEK.

Skorna är tillverkade i Spanien och använder bara full-grain-läder, och på modellerna med gummisulor är det riktiga Dainite som används och inga kopior. Justin FitzPatrick som driver bloggen The Shoe Snob har testat ett par, och han var nöjd med vad man fick för den billiga pengen.

 

Relativt rejäl full brogue från Duggers of London i lite speciell tan-nyans. (theshoesnob.com)

 

Shoemakers

Inte varje dag vi lyfter fram Hong Kong-baserade skotillverkare här på Manolo. Därifrån kommer i alla fall Shoemakers , som via hemsidan säljer Goodyear-randsydda skor tillverkade av europeiskt kalvläder som börjar på 1850 SEK, med fri frakt till hela världen. Alla skor görs på beställning, och det finns många sätt man kan anpassa skorna på efter egna önskemål, bland annat med fin antiqueing. Dessutom kan man lämna mått på sina fötter, uppgifter om hur man vill att skor ska sitta och om vilken typ av insteg ens fötter har, för att få en läst som sitter så bra som möjligt.

 

Mycket trevlig patinering på de här wholecutsen från Shoemakers, som inte kostar mer än ett par tusenlappar.

 

George's Shoes

De två regioner i Spanien som har stor tradition av skotillverkning är Almansa och Mallorca. Från den sistnämnda kommer George's Shoes, som tillverkar lite mer modeinriktade skor, men fortfarande med hyfsat hög nivå på hantverket. Konstruktionsmetoderna de använder är alla möjliga: Goodyear-, durk-, Bologna- och Kiowa-sydda (en speciell typ av mockasinkonstruktion) bland annat. De mest klassiska modellerna är Goodyear-randsydda och kostar knappt 2400 SEK, och säljs bland annat i deras webbshop.

 

När man ser sådana här skor känns det trist att sommaren är över. Derbys i polo suede från spanska George's Shoes.

 

Mellanpris 

Feine Wiener Schuhmanufactur

Precis som Shoemakers ovan har österrikiska Feine Wiener Schumanufactur en modell som bygger på stora valmöjligheter. Dels har de en budgetserie som hör hemma i kategorin ovan, med skor för cirka 1800 SEK, men det är bara skor gjorda på grövre, lite klumpiga österrikisk-ungerska läster och här är valmöjligheterna lite mindre. De två finare serierna, en MTO och en semi-bespoke (där man tar mått och lästerna anpassas) finns också modeller med sydeuropeiskt och brittiskt snitt, och här erbjuds massvis med valmöjligheter kring läder, sulor, vidd, tillval som tåjärn och så vidare. MTO-serien kostar omkring 4500 kronor.

Läckra röda oxfords med inverterade sömmar.

 

DC Lewis

Att fler och fler kvalitetsskor kommer att tillverkas i Asien är ett faktum. Det handlar inte längre bara om märkens billigaste linjer, utan numera finns fabriker och verkstäder som kan tillverka skor av riktigt hög nivå, men då till billigare priser än motsvarande europeisk eller amerikansk produkt. DC Lewis är ett märke startat av två amerikaner som lärde känna varandra på forumet StyleForum, och som säljs via sajten Kent Wang som drivs av en annan StyleForum-medlem. DC Lewis skor är gjorda Laos och Taiwan och har ritsnedläggning, rätt extrem fiddle waist och annat som gör att de ser ut att kosta betydligt mer än de 3300 kronor de går loss på. Enligt de som provat dem ska det också stämma i verkligheten. Flera modeller är gjorda i det populära museum calf-lädret med en flammig finish, här från garveriet som var först med detta, italienska Ilcea.

Skorna från DC Lewis görs i Laos och Taiwan, av tillverkare som också gör skor åt ett par japanska märken. De ser onekligen fantastiska ut, särskilt om man tar i beaktande priset på bara en bit över 3000 kronor

 

Andrew Lock

Två modellserier i liten skala är vad Andrew Lock erbjuder, där den billigare Benchgrade-linjen görs i Spanien och går på cirka 1700 kronor, medan Handgrade ligger på drygt 3000 SEK. Handgrade linjen görs i engelska Northampton och har ritsnedläggning, välvd midja och läder med mild antiqueing.

 

Punched wholecuts från Andrew Locks Handgrade serie. (även översta bilden)

 

Matthew Cookson

Shipton & Heneage är en ganska välkänd, stor brittisk skobutik. Den franska avknoppningen, som sedan något decennium går under namnet Matthew Cookson, är inte lika välkänd. Precis som sitt moderbolag så säljs rebrandade skor under eget namn, här från främst Crockett & Jones men också italienska Santoni. Skorna börjar på 3900 kronor.

 

De flesta av Matthew Cooksons skor tillverkas av Crockett & Jones, som dessa ljusa quarter brogues.

 

Premium

F&F

Italiens huvudstad Rom är en stad förvånansvärt gles på intressanta skotillverkare. F&F är dock ett undantag. Det nystartade märket erbjuder durksydda, handrandsydda eller norvegesesydda MTO- och bespokeskor. MTO börjar på cirka 5000 SEK för durksydda, medan bespoke börjar kring 11 000 för handrandsydda. Finishen, materialet och hantverksnivån är hög, och det finns stora möjligheter att utforma skorna efter sina egna önskemål. I MTO finns fyra läster att välja på: classic round, almond toe, soft chisel och banana, och utformningen av modellen, läder, färg med mera är väldigt fritt. Man beställer via mail, och lämnar mått och info om andra skor som passar bra för att hitta rätt storlek.

 

Vackra wholecuts från F&F tillverkade i Italiens huvudstad.

 

Attila

Ungern har en stor skomakartradition, och här görs några av de kanske mest prisvärda skorna i världen, oftast helt och hållet för hand. Attila gör handrandsydda och norweigan-sydda skor med priser på mellan 4000 och 5500 kronor. De kanske rent prismässigt kan sägas ligga i mellanpriskategorin, men då de görs helt för hand, med ekgarvade JR-sulor och riktigt fint ovanläder är det helt klart premiumskor det handlar om. Precis som de flesta ungerska tillverkare görs skorna på beställning, och man erbjuder stora valmöjligheter, bland annat läcker antiqueing.

 

Budapest-baserade Attila erbjuder antiqueing efter kundernas önskemål, vilket är väldigt ovanligt bland ungerska tillverkare.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor Snörskor

#1 A säger
2014-09-16 12:38 - Anmäl

Kul! Men det ska väl vara ljusa adelaides på bild från Matthew Cookson?
#2 Andreas Weinås säger
2014-09-16 13:46 - Anmäl

#1 - Faktum är att skorna på bilden både klassas som Adelaides och Quarter brogues pga den perforerade sömmen över tåhättan.
#3 lillen säger
2014-09-16 14:53 - Anmäl

Tycker ni vädret tillåter lädersulat? Ser ju rätt torrt ut. Har några par som dammar.
#4 Jonas E säger
2014-09-16 17:31 - Anmäl

#3 Självklart! Hade det inte varit för det förbaskade gruset hade jag gått med lädersula i januari om det är torrt.
#5 lillen säger
2014-09-16 18:43 - Anmäl

Skorna fick sig första användning idag, men varje gång jag kliver på grus låter det obehagligt. Har inte tidigare använt lädersulat. De har fått sig några mindre hack, och i bakklacken. Är avändningsområdet så begränsat. Eller ska jag sluta oroa mig?
#6 R säger
2014-09-16 19:08 - Anmäl

Andreas, diskussionen om lädersula behöver din expertis! Ser fram emot att få läsa åsikterna från er som har koll - Andreas, Jesper osv.

Själv så tillhör jag nog "den andra sidan"; jag är inte alls särskilt försiktig med när jag bär lädersulade skor. Är noggrann med att vårda skorna och låta dem vila ordentligt efter en dags användning i tuffare väderförhållanden (snö, regn, grus) men drar mig sällan för att använda även mina EG även om det inte är helt torrt på gatorna, så länge jag inte ska vara utomhus särskilt länge eller gå längre sträckor. Tycker att skor är till för att användas och fördelen med att köpa bättre skor är ju att de går att sula om. Nu menar jag inte att jag ger mig ut i lädersulor vid snöfall och slask och promenerar i en timme, men mellan hemmet och bilen/tunnelbanan, på lunchen och så vidare - mer normalt användande. Tänker jag fel?
#7 R säger
2014-09-16 19:10 - Anmäl

#5 Lillen,

Du behöver inte oroa dig! Det där låter fullt normalt. Klart att användande lämnar sina avtryck, men ingen fara på taket så länge du inte bedömer skor efter hur vackra sulan är... :)
#8 Andreas Weinås säger
2014-09-16 20:04 - Anmäl

#5 - R ovan har en poäng. Lädersulade skor behöver absolut inte daltas med även om det inte är något snack om att gummisulade skor är bättre vid kraftig nederbörd, snö eller slask.

Jag bär lädersulat året om så länge det är hyfsat torrt. Dels för att det är helt överlägset inomhus i kontorsmiljö men även för att de absolut pallar för det. Jag bär å andra sidan gummisulade skor sommartid om vädret kräver det så viktigast är att ha olika skor för olika situationer och väder.

Med det sagt tycker jag R lyfter en viktig aspekt och det är att skorna är till för att bäras och lagas. Det är så otroligt mycket bättre att man använt slut sulan på 2 år för att man älskar dem än att de blir stående i garderoben oanvända men utan slitage.

Tycker man att lädersula inte är så praktiskt på en höstsko köper man med fördel Dainite, Vibram eller R1 sula från fabrik. Har man nu gjort ett fynd på lädersulade kängor rekommenderar jag att man fortfarande använder dem och när det blir dags för omsulning finns ju alla möjligheter till en helbottning med Gummisula.
#9 Raderad säger
2014-09-16 20:13 - Anmäl

#5 Lillen: Det mesta har redan sagts innan, men är värt att betona att lädersulor ser snabbt riktigt risiga ut, det blir massa märken och gropar. Men det är så de ska se ut, och de kommer hålla länge för så väl asfalt, grus och skog, även om de råkar få gå i lite väta ibland, bara de får torka ordentligt efteråt.
#10 Tweedy säger
2014-09-16 20:39 - Anmäl

Det var en trevlig och intressant artikel.

Så får den mig att tänka på en sak: Jag tycker wholecuts är riktigt snyggt, och brukar generellt bli mer upphetsad över bruna skor än svarta. Men hur och när brukar man egentligen bära bruna wholecuts? Jag tänker mig till kanske ljusgrå kostym eller liknande. Men vad säger ni andra?
#11 Jonas E säger
2014-09-16 22:03 - Anmäl

#8 Jag älskar när man lyfter fram extrempunkter. Även om skor är till för att bära och lagas så är det inte ett oändligt antal omsulningar som väntar ett par skor (bortsett från handrandsydda?). Därför bör älsklingsskorna få vila i garderoben vid väderomständigheter de inte passar för råder. Exempelvis är mixen av grus/salt/väta en trist verklighet under vintern. Tänker jag fel?

#10 wholecuts är en formell design och med en formell färg (svart) passar de bäst till kostym. Men med en mindre formell färg tycker jag absolut att du kan bära det till udda kavaj. Matcha färgen som du skulle göra med andra skor.
#12 Parky säger
2014-09-16 22:54 - Anmäl

Någon som kan rekommendera en bra skomakare och en bra ändringsskräddare i Linköping? Nyinflyttad...
#13 lillen säger
2014-09-16 23:22 - Anmäl

Okej, tack för alla kommentarer och tankar kring lädersulat. Jag har dessa i åtanke. 2 år och sulbyte efter det? Gäller detta även om man varvar skorna. Blir ju en del kostnader i annat fall. Har ju inte bara ett par lädersulade skor. Sen har jag en del med dubbeldainite och vet att slitage är individuellt men har de lägre slitage, inom sina användingsområden?
#14 riesenschnauser säger
2014-09-16 23:40 - Anmäl

#13: Generellt sett är gummisulor mer stryktåliga än lädersulor, även om det finns lädersulor med förvånansvärt lång livslängd. Många faktorer påverkar: din vikt och gångstil, väderlek, huruvida skorna får vila mellan användningarna, underlagets sort och grovlek. Använder du bara dina lädersulade skor inomhus i kontorsmiljö kan en sula mycket väl hålla i 20 år. Går du med samma skor på regnvåt grusväg sju dagar i veckan är de sannolikt slut på 1-2 år.

#10: Jag tycker att just bruna wholecuts gör sig bra med ett stort spektrum av kläder, snyggt till både jeans och flanellbyxor. Svarta wholecuts utan brogues däremot är en mycket formell sko som jag skulle välja till smoking eller frack - knappt till mörk kostym, även om det såklart finns många som skulle säga annorlunda där.
#15 Anders Ericson säger
2014-09-17 08:50 - Anmäl

Jag besökte Matthew Cooksons butik i Paris i våras och provade just de adelaides som är på bilden. Grymt snygga. Butiksbiträdet verkade tyvärr inte ha särskilt mycket koll på sina produkter och kunde inte svara på var skon var tillverkad mer än att "det var i England". Hennes bristande engelska i kombination med min haltande turistfranska förbättrade heller inte förutsättningarna för djupare diskussioner. Jag blev dock osäker om de verkligen är tillverkade av C&J. De hade en liten ring utskuren på insidan där storleken och lästen stod skriven, ungefär som Edward Green alltid har. Något sådant har jag aldrig sett på C&J. Någon EG-sko är det givetvis inte, men jag funderar på möjligen Alfred Sargent eller Cheaney? I och för sig finns det väl inget som säger att inte C&J också skulle kunna tillverka en sko på detta vis. Någon som vet närmare?
#16 Anders Ericson säger
2014-09-17 08:55 - Anmäl

Jag besökte Matthew Cooksons butik i Paris i våras och provade just de adelaides som är på bilden. Grymt snygga. Butiksbiträdet verkade tyvärr inte ha särskilt mycket koll på sina produkter och kunde inte svara på var skon var tillverkad mer än att "det var i England". Hennes bristande engelska i kombination med min haltande turistfranska förbättrade heller inte förutsättningarna för djupare diskussioner. Jag blev dock osäker om de verkligen är tillverkade av C&J. De hade en liten ring utskuren på insidan där storleken och lästen stod skriven, ungefär som Edward Green alltid har. Något sådant har jag aldrig sett på C&J. Någon EG-sko är det givetvis inte, men jag funderar på möjligen Alfred Sargent eller Cheaney? I och för sig finns det väl inget som säger att inte C&J också skulle kunna tillverka en sko på detta vis. Någon som vet närmare?
#17 Andreas Weinås säger
2014-09-17 09:06 - Anmäl

#11 - Vad jag menar är att även en maskinsydd sko kan sulas om tillräckligt många gånger för att hålla 15 år. Sen skall man absolut anpassa sko efter väder och säsong men jag står fast vid att jag hellre sliter ut en sula på 2 år än inte använder skon.

#13 - Jag har haft lädersulor som tagit slut på 2 år, jag har även haft sulor som har mycket liv kvar efter 5 år så det är många aspekter som spelar in. I några fall har det t om rört sig om skor från samma tillverkare.

Grundläggande är som tidigare nämnt att man varierar sig i skoväg. Gå runt på fler antal par vilket låter dem vila och använd skor med gummisula när det spöregnar eller snöar etc.

Viktigt att komma ihåg är att det är inte bara slitaget i yttersulan som spelar in för att skon behöver sulas om. Även om sulan skulle hålla 20 år i kontorsmiljö så kan skon fortfarande må bra av att få korkfyllnad bytt tidigare än så.
#18 Raderad säger
2014-09-17 09:40 - Anmäl

#15 Anders Ericsson: Tittade lite närmre på bilderna på adelaiden och det är nog mkt riktigt så att de nu också har skor från Cheaney. Sula, stämplar och storleksfönstret ser ut som från dem. Sedan är de flesta fortfarande från C&J, de ser ut så här: https://en.matthewcookson.com/shoes/oxfords/piccadilly-ii/159-black
#19 ID säger
2014-09-17 10:44 - Anmäl

#12 Jag kan rekommendera Ankis Skomakeri på Ågatan och Mattias Skrädderi på Klostergatan.
#20 Anders Ericson säger
2014-09-17 10:55 - Anmäl

Tack Jesper! :-)
#21 Peter säger
2014-09-17 11:41 - Anmäl

Jag kan även rekommendera ett engelskt märke vid namn Bertie. Inhandlade ett par bruna brouges för 2 år sedan för 1000 kr. Betydligt bättre och billigare än ex svenska skitskor såsom Rizzo.
#22 Raderad säger
2014-09-17 16:41 - Anmäl

#12 Shoe:remake är det skomakeri jag främst skulle rekommendera i Linköping. Mannen på Ankis kan säkert vara en skaplig skomakare, men han har väldigt konstiga åsikter om skor i många fall.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.