Manolo logotype

Entusiaster online – TadinoStore och Sharp & Dapper

Entusiaster online – TadinoStore och Sharp & Dapper
Att internet och sociala medier har varit direkt avgörande för vår syn på mode idag är ett faktum. Även Manolo och vår utveckling är en konsekvens av detta. I och med att det är både billigt och enkelt att skriva och sprida bilder och texter via sociala medier så är det en demokratisk utveckling som gynnar oss alla som uppskattar mode. Vi uppmuntrar detta och kommer i dagens text att presentera två små och nischade webbutiker som båda börjat i en liten skala och där ägarna i båda fallen lagt ner själ och hjärta för att lyckas. Det gillar vi.

Först ut är den spanska sidan TadinoStore. Denna lilla webshop startades av bloggaren Salvador Godoy som med sin sida SinAbrochar blivit lite utav en kändis inom #menswear-genren i många spansktalande länder.

Det var från början framförallt handgjorda slipsar och näsdukar som såldes i shopen. Nu i sen tid har de även adderat måttbeställda slipsar och inom kort kommer även måttbeställda skjortor. Nästa produkt att lanseras kommer vara måttbeställda skor.

Salvador studerade arkitektur i Madrid men kommer ursprungligen från Huelva i södra Spanien, en plats där företagets alla produkter tillverkas för hand idag. Han kom tidigt in i internetbranschen och lärde sig att utveckla forum och sociala medier. 

Eftersom han alltid haft ett stort intresse för mode så startade han för ca 5 år sedan därför bloggen SinAbrochar. En blogg som sedan dess vuxit markant. Han adderade även ett forum till sin blogg vilken snabbt fick tusentals registrerade användare, i första hand spansktalande. Han har de senaste åren haft över 40 olika samarbeten med diverse modeföretag på bloggen och kan numera försörja sig på denna helt då SinAbrochar är en av de största klassiska modebloggarna på spanska i världen. 

Tadinostore kom till som en utveckling av bloggen för ca 5 månader sedan. Produkterna designas av Salvador men sys av en sömmerska helt för hand. I sen tid har vi kunnat se företagets slipsar på den i modesammanhang lite mer namnkunniga Fabio Attanasio. En person som även han kommit att bli lite av ett internetfenomen via sin modeblogg The Bespoke Dudes.

 

Handrullade näsdukar från TadinoStore.

Slipsarna som även de sys för hand i södra Spanien.

Tillskärning av mönstret för en av märkets slipsar.

Nästa butik väl värd att nämna är Sharp & Dapper. Sidan drivs ifrån London av svensken Johan Ekelund och har också ett fokus på accessoarer av klassiskt snitt.

Det hela började för 3 år sedan när Johan som då jobbade i en bar kände att detta inte var något han ville jobba med för evigt. Han var tvungen att hitta på något annat. Vid tiden hade han en produkt hemma som kallas för Shirt Stays och som syftar till att hålla skjortan på plats så att den inte åker upp ur byxorna. Johan undrade varför ingen sålde dessa längre då det är en mycket praktisk produkt?

Sagt och gjort så beställde han hem lite material och begav sig till den stora butiken Argos och köpte deras näst billigaste symaskin. Sedan var det bara att börja sy. Han hade ju trots allt haft syslöjd i skolan hemma i Sverige många år tidigare…

Produkten blev bara början men utgör än idag basen i Sharp & Dappers utbud. Numera finns även slipsar, hängslen och strumpor och inom kort kommer eventuellt även manschettknappar att börja säljas. Johan syr alla skjorthållare själv medan de andra varorna kommer från erkända fabriker, inte sällan samma som många av de mer kända märkena på Savile Row och Jermyn Street använder.

Johan jobbade parallellt i baren fram till för ett år sedan när han valde att fokusera 100% på sitt eget företag. Han berättar att han egentligen inte är speciellt intresserad av mode men gillar att vara välklädd utan att för den delen "show-off". Det är också Sharp & Dappers tema. Produkterna är designade för att vara klassiska och stilrena utan att skrika efter uppmärksamhet.

Successivt är tanken att utvidga sortimentet med nya produkter men Johan menar dock att det är viktigt att växa sakta men säkert.

 

Hängslen från Sharp & Dapper.

Företagets produkt Shirt Stays som håller skjortan från att åka upp ur byxorna.

Johan Ekelund, grundare och ägare av Sharp & Dapper.

Vi uppskattar verkligen personer som Salvador och Johan som valt att starta i liten skala och faktiskt använt den oändliga möjlighet som internet erbjuder idag och önskar dem och alla andra entusiaster och små entreprenörer all lycka till!

Ps. Vi har provat produkter från båda dessa butiker och de är riktigt bra alternativ i sin prisklass.

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 jurist-lelle säger
2014-09-11 14:04 - Anmäl

Shirt-stay, kinky?
#2 Abdullah Svensson säger
2014-09-11 17:28 - Anmäl

#1: Vissa omdömen säger mer om sagesmannens sinne än om det bedömda objektet.
#3 DrDre säger
2014-09-11 18:29 - Anmäl

Roliga företag båda två. Kul med firmor som drivs av en passionerad ägare.

Hur är det med hängslen? På? Av? Halvljummet? "Tror du att du är med i Wall Street Ettan?".

En still undran....undrar hur det känns när den där stay ups:en lossnar och far iväg upp i grenen. Och vad kommer omgivningen att tro om man helt plötsligt reagerar på en sådan smärta på exempelvis ett möte, på bussen etc?
#4 Halmstad säger
2014-09-11 19:19 - Anmäl

Det finns ju den där skjortlösningen med en flärp under grenen för att hålla skjortan på plats. Simon Crompton har skrivit om den. Vad gäller strumpor finns ju den klassiska trumphållaren på vaden, men söker man på strumphållare för män på nätet blir det mest bara träffar på gay-kinkiga sajter. Hängslen är praktiska för att hålla byxorna men har en tendens att dra upp och korva ihop skjortan.
#5 riesenschnauser säger
2014-09-11 19:48 - Anmäl

Skulle inte en lösning kunna vara att ha knappar invändigt i byxorna och motsvarande knapphål i skjortan? Snilleblixt, säger jag. Nu behövs bara någon som Simon Crompton för att beställa ett par skjortneddragande Cifonelli-byxor för 20k.
#6 R säger
2014-09-11 20:03 - Anmäl

#5

*ansöker om patent*
#7 Tony säger
2014-09-12 11:11 - Anmäl

Trevligt inlägg.
Har själv handlat från Sharp & Dapper och kan säga att servicen var oklanderlig, mycket trevlig kille den där Johan :-)
Jag brukar bära hängslen vid lite mer "business"-tillfällen och man får alltid blickar och viss uppmärksamhet. Sedan om det är "inne" eller inte bryr jag mig inte så mycket om...tycker det är stiligt vid rätt tillfälle.

En liten fråga: Funderar på att börja sy slipsar för eget bruk, mest för skojs skull och för att förstå hantverket bakom. Finns det någon bra litteratur eller källa där man kan nörda ner sig i detta...?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.