Manolo logotype

Manolos guide till slipskvaliteter

Manolos guide till slipskvaliteter
Slipsar är något vi verkligen älskar på Manolo. En produkt som i många år sågs som en formell strypsnara har nu börjat få en ökad populäritet bland de yngre bärarna. Idag kan slipsen vara ett utmärkt sätt att uttrycka sig själv och beroende på material, form, nyans och mönster sända helt olika signaler. Idag tänkte vi gå igenom de vanligaste slipskvaliteterna på marknaden samt dess fördelar, nackdelar och användningsområden.

 

Printade slipsar

Den kvalitet som vanligvis förknippas med formella situationer som mörk kostym är slipsar i printat silke. Printat silke av hög kvalitet ger en fantastisk lyster och jämn finish som passar väldigt bra till eleganta kostymer i exempelvis borstad ull. Det självklara valet för formella yrken världen över. En av de tillverkare som är starkast förknippat med den här kvaliteten är franska Hermès som handprintar sitt silke genom en väldigt tidskrävande process. En annan aktör är Marinella som gjort sig kända för slipsar av högsta kvalitet i ett småmönstrat diskret utförande. Även tillverkare som Drake´s London har tagit printade silkesslipsar till en ny nivå i form av de så kallade Ancient Madder-modellerna. Dessa handprintas genom urgamla metoder och ger en extremt vacker lyster till färgerna. Det bör även tilläggas att det finns printade slipsar i ull, kashmir eller andra material även om silke är vanligast.

Slips i printat silke från franska Hermès. (hermes.com)

Handprintad slips från Drake´s i så kallad Ancient Madder-kvalitet.

Vävda slipsar

Vävda slipsar i silke kan ge samma formella känsla som printat men när man tittar nära hittar man en struktur i tyget som kan ge liv åt framför allt enfärgade modeller. Vävda slipsar finns i mängder med material här kan man utnyttja väven för att få fram en . Genom att välja en oxfordbindning får man en småprickig struktur. Väljer man en twill ger det den randiga struktur man annars hittar i t ex en jeansväv.

För ett oregelbundet mönster kan man istället använda sig av en Jacquard-bindning.

 

En så kallad oxfordväv (samma bindning som används i oxfordskjortor) som bygger på en klassisk korgflätning där varpen och väften (de horisontella och diagonala trådarna i väven) är i samma nyans och löper över respektive under varandra.

En väv där varpen och väften går i olika färger vilket ger en småprickig känsla och mycket mer liv än de helt enfärgade alternativen. (drakes.com)

Shantung/Tussah slipsar

Shantung och Tussah är två variationer av råsilke som ger en svagt nopprig och sträv finish. Istället för den formella känsla som det printade silket ger är detta ett mer avslappnat val för framför allt sommarhalvåret. Dessa kvaliteter passar extra bra till lite grövre kavajmaterial som bomull och linne och kan vara ett utmärkt sätt att dra ner formalitetsnivån på en sommarsvid. 

 

Shantungslips från Shibumi-Berlin. Den matta, sträva ytan passar perfekt för de mer lediga slipssituationerna.(shibumi-berlin.com)

Tussahsilke påminner lite om linne i strukturen och är underbart till vår- och sommarhalvåret.

Kashmirslipsar

Kashmirslipsar är bland de mest exklusiva slipskvaliteterna och har en härlig känsla med god färg- och mönsteråtergivelse. Fibern ger en matt och elegant lyster som kan vara svår att uppnå med vanlig ull. Nackdelen är istället att slipsen är klart känsligare för slitage och man bör vara extra försiktig när man knyter och knyter upp dessa. Användningsmässigt är ofta kashmirslipsar ett exklusivt avslappnat val för vinterhalvåret.

 

Kashmirslipsar från Sartoria Corcos i sobra, rutiga versioner.

Kashmirslips från Monsieur Fox i mörkgrönt. (monsieurfox.com)

Grenadineslipsar

Grenadineslipsens populäritet har verkligen exploderat de senaste åren och när man talar om Grenadine är det ofta två sorters vävda kvaliteter man syftar till. Garza fina som innebär en slätare finish med mindre "knutar" och Garza grosso som ger ett lite grövre intyck med mer struktur bägge är tillverkarde i silke och det är egentligen bara bindningen som skiljer dem åt. Grenadineslipsen är verkligen en av garderobens mest mångsidiga då den fungerar i formella situationer som mörk kostym men även går utmärkt att klä ner tack vare strukturen.

Grendineslips i garza fina från Passaggio Cravate det vill säga en tunnare väv med slätare finish.

Grenadineslips i Garza grosso från Viola Milano. I nyansen burgundy har man en slips till såväl blå som grå kostymer. (violamilano.com)

Virkad/stickad slips

Virkade slipsar är den ledigaste kategorin och finns i ull, silke eller bomull. Den virkade slipsen är ett perfekt alternativ till exempelvis cardigan eller kavaj och jeans men kan ofta skapa väl stark kontrast till den formella businessviden. Här är det ofta viktigt att välja en tunnare struktur då dessa annars väldigt lätt kan bli stora och matiga i slipsknuten. En virkad slips i silke kommer i regel uppfattas som något elegantare än en i ull eller bomull och bredden är ofta något smalare än vanliga slipar. Avslutet är också vanligtvis rakt snarare än spetsigt även om det senare finns det med. 

 

Virkad silkesslips från norska Berg&Berg.

Stickad slips i 100% kashmir från Eton.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

Andra artiklar om varumärkena: Berg & Berg Drakes E.Marinella Eton Hermes
#1 Halmstad säger
2014-09-08 11:58 - Anmäl

Har verkligen slipsen ökat i popularitet? Utanför påtvingat professionellt användande till kostym tycker jag den alltjämt är en stark markör som tydligt signalerar intresse för stil och kläder.
#2 lelle-jurist säger
2014-09-08 13:01 - Anmäl

Jag har som långväxt man ett problem med slipsländer. Om jag knyter en mer "tyg-krävande" slipsknut så uppstår en disharmoni mellan slipsens ändar. Usch!
#3 lelle-jurist säger
2014-09-08 13:03 - Anmäl

"slipsländer" ska vara "slipslängder"
#4 Mocka säger
2014-09-08 13:17 - Anmäl

#2 Köp extra långa slipsar eller ännu bättre, håll dig till four-in-hand.
#5 Nils säger
2014-09-08 13:34 - Anmäl

#1 Tror Andreas menar att det är just stilnördarna som står för popularitetsökningen.

Om man talar popularitet hos befolkningen i stort håller jag med om att den fortfarande är måttlig. Min teori är dock att slips alltjämt är något som de allra flesta tycker är väldigt snyggt och att fler män skulle bära slips om de bara vågade. Och när män man möter på stan fäster blicken under hakan så är det oftare med avund än irritation. Ivf inbillar jag mig det. :)
#6 Andreas Weinås säger
2014-09-08 14:10 - Anmäl

#1 - Som jag menar är snarare att ledigare slipsval alternativa material så som grenadin, virkat eller kashmir som ökat. Tidigare var det främst så att slipsen bars för att man behövde och då i form av printat eller vävt silke i det flesta fall.

Även om det fortfarande är relativt få bärare av slips procentuellt ser man ju ett ökat intresse för att bära slips bland unga. Inte för att man behöver men för att det är snyggt och ger möjlighet att uttrycka sig ytterligare i sin klädsel.

Det slipsbärande som minskat är just det påtvingade där t ex bankerna gått ut och uppmanat anställda att skippa slipsen.
#7 Steff säger
2014-09-08 16:14 - Anmäl

Som (ofta) slipsbärande tjänsteman på industriföretag får jag många välmenande kommentarer med innebörden att det är "OK att du tar av dig slipsen, vi har rätt avslappnad klädkod här" när jag träffar nya kollegor eller besöker något av våra lokalkontor. För väldigt många verkar det nästan ses som en bestraffning att tvingas bära slips. Tanken att man kan bära slips av egen fri vilja tycks inte ha slagit dem... :)
#8 jl säger
2014-09-08 16:37 - Anmäl

Rätta mig om jag har fel men avser inte silke själva fibern medan en textil vävd av silke oftast benämns siden på svenska.
#9 DanSar säger
2014-09-08 17:06 - Anmäl

Vet att det är tråkigt med petiga kommentarer med det råa sidentyget heter Shantung och inget annat. Eftersom det är konsekvent felstavat kan man få intrycket att artikelförfattaren inte har koll (vilket vi vet att Weinås har!). För det andra undrar jag om vi verkligen måste köra med "printade slipsar"? Något fel på "tryckta"?

Det här är en personligt favoritämne och ser gärna en fortsättning med andra faktorer som påverkar slipskvalitet, såsom foder, "tipped/untipped" (här saknas vettiga svenska översättningar) och naturligtvis hur många veck slipsen har.
#10 Mike säger
2014-09-08 17:39 - Anmäl

Trevlig läsning. Var kan man få tag på Corcos slipsar?
#11 marre säger
2014-09-08 19:44 - Anmäl

Riktigt bra läsning AW! Har du någon mail som man kontakta dig på?
#12 gusvs9 säger
2014-09-08 21:01 - Anmäl

#10 - De såldes på Corcos trunk show i helgen. Han kommer igen i jan/feb och tar även då med sig slipsar för försäljning.
#13 Mike säger
2014-09-08 21:22 - Anmäl

#12 Tack för info :)
#14 Henrik säger
2014-09-08 22:07 - Anmäl

Jag saknar ull som inte är Kashmir på listan. Det skulle ha varit intressant med en kommentar om det, både gällande formalitetsnivå och kvalitet!
#15 Ignatius säger
2014-09-09 09:52 - Anmäl

#14: Vanliga ullslipsar är bland det mest informella man kan bära. Det är väldigt trevligt, men kan också bli rätt varmt. Ofta blir det inte heller riktigt lika snygg knut som på kashmir, eftersom tyget är stelare. Men det har definitivt sin plats i garderoben.
#16 Andreas Weinås säger
2014-09-09 10:35 - Anmäl

#9 - Den typen av kommentarer behöver du absolut inte be om ursäkt för. Helt rätt iaktagelse och helt mitt misstag som missade stavningen. Är nu korrigerat.

Angående tryckta och printade tycker jag här att det är mindre självklart. Du har absolut en poäng men jag tror fortfarande att printade slipsar är tydligare än tryckta för många. Men absolut värt att fundera över.
#17 Andreas Weinås säger
2014-09-09 10:40 - Anmäl

#14 - Jag har bakat in information om ull i texten om vävt. Det hade blivit väl många underrubriker annars. Ullslipsarna är för mig nästan de mest givna valet under höst- och vintermånaderna då de kan vävas ganska tätt och få en något mer formell känsla än kashmir eller virkade slipsar.

Till skillnad från #15 tycker jag nog att slipsar i ull ofta får än något bättre knut än kashmir just av den anledningen som nämns. Det stelare tyget möjliggör för en dimple lättare helt enkelt. Sen är det såklart beroende på saker som mellanlägg, vidd, väv och vad man gillar personligen.
#18 Andreas Weinås säger
2014-09-09 10:41 - Anmäl

#11 - Du kan kontakta mig på andreas@manolo.se
#19 Jocke säger
2014-09-09 13:40 - Anmäl

Andreas, hur kunde du glömma jacqarden dvs. den klassiska vävda lite kraftigare sidenslipsen med klassiker som polkadots, blommor, ränder etc.
#20 Jocke säger
2014-09-09 13:41 - Anmäl

Såg nu att du faktiskt nämnt jacqarden :)
#21 Mr G Djursholm säger
2015-02-07 21:05 - Anmäl

Tack för jätteintressant läsning!
#22 Goaty säger
2016-03-21 19:08 - Anmäl

Och nu när det finns så många olika knutar som trinity, eldreadg, vidalia, matrix, edity, onassi, arrow, fibonatchi, transformer med mera så tycker jag själv att det har blivit lite kul att bära slips och ha knuten som en kul detalj.
#23 Henrik säger
2016-10-06 13:57 - Anmäl

#16 Stor skillnad på "tryckt" och "printat" - inom trycksaksvärlden så gör man skillnad på tryck och print, dvs "tryck" är automatiskt offset, screen, tampotryck etc etc medan "print" är digitalprint.

Detta är också en "felaktig" direktöversättning, Hermès screentrycker sina slipsar, av det engelska ordet "screen-print".

Nu får man en uppfattning om att de körs genom en printer istället för att korrekt kallas för screen-tryck på ren svenska, vilket helt rätt är en mödosam och högkvalitativ process.
Screentryck använder också en färg per ram vilket ger dessa intensiva och klara färger, till skillnad från digitalprint som använder sig av en fyrfärgsprocess (CMYK).
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.