Manolo logotype

10 x Höstkavajer

10 x Höstkavajer
Förra veckan tipsade vi om höstens viktigaste skodon och idag går vi in på överkroppen. Kavajen är ett av de plagg som tydligast definierar såväl stil som säsong och även om det finns många kvalitéer som fungerar året om är känslan av att plocka fram flanell, tweed och kashmir ur vinterförvaringen ganska trevlig. Sommaren har onekligen sin charm men i klädväg är det få saker som slår höstens kavajer.

Vad förknippar man då starkast med en höstkavaj? 

Framför allt är det ju en praktisk funktion som skall fyllas vid kyligare klimat. Detta kräver en grövre väv och tjockare tygval. Om linne, silke och bomull är tyger som starkt förknippas med sommaren så är Tweed, flanell och kashmir höstens motsvarighet. 

Idag har vi valt att fokusera på framför allt semi-formella uddakavajer som fungerar i många situationer från lediga tolkningar med denim till skjorta, slips och flanellbyxa. Färgmässigt håller vi som alltid varma jordfärger som grått, blått, brunt och grönt väldigt högt då dessa är ganska förlåtande mot en blek vinterhy. 

I mönsterväg ser vi att de senaste årens stora rutor håller i sig och i en balanserad färgkombination behöver dessa inte alls vara så svårburna som många verkar tro. I förhållande till exempelvis kritstreck är rutor ofta betydligt lättare att bära i en uddakavaj.

Silhuetten då? Efter år av korta kavajer vore det trevligt med ett något längre kavajideal. Inte så att en ledig kavaj i vår mening alltid behöver täcka stussen men jag tror många män skulle må bra av att testa en kavaj med något mer klassisk längd men fortfarande med en smal och figurnära passform. Det ger ofta ett väldigt elegant intryck, särskilt tillsammans med en lite högre byxmidja. 

 

Den dubbelknäppta trenden växer sig bara starkare men har inte fullt slagit till på bred front. Här ifrån italienska Erco Formicola. (oger.nl)

Rutig kavaj i en kombination av beige, brunt och grått är bland det bästa som finns för hösten. Kombinera med ljusblå skjorta, blå slips och grå flanellbyxor för en sober stil. Här från Canalis mer ostrukturerade linje "Kei". (mrporter.com)

En av våra personliga favoriter för säsongen kommer från neapolitanska Isaia. En grön ull/silkes-kavaj i Hopsack-väv. (Oger.nl)

Suitsupply levererar ett prisvärt alternativ i höst i form av en trevlig kavaj i så kallad "Soft Tweed" från italienska väveriet Ormezzano. Kavajen är av modellen Havana och har en mjuk axelkonstruktion. (även översta bilden)

Donegal tweed är ett klassiskt materialval för hösten. Med sin lite oregelbundna bindning ger det liv till helheten och kombinerat med en välsydd konstruktion från Caruso är detta ett utmärkt höstval. (Oger.nl)

Fler rutor från lilla neapelbaserade Gaiola från Linnegatan no2. En av de mest prisvärda kavaj/kostymtillverkarna från Italien. (linnegatan2.se)

Pepitarutig höstkavaj från Tagliatore i en grågrön ton.(braun-hamburg.de)

Ett spännande alternativ är den egna linjen "Dressed for Success" från holländska Oger med en mörkblå bas och ljusgrå överruta.

Härlig ljusbrun kavaj från G.abo Napoli. En annat av de prisvärda italienarna tillgänglig via Spiga3 i Göteborg.(spiga3.se)

En av kavajerna från samarbetet mellan Eton och Eidos Napoli med en ruta i beige, orange och grått. Ett riktigt härligt val med breda rullade slag och fullkanvas-kontruktion.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kavaj

Andra artiklar om varumärkena: Canali Eton Isaia Napoli Polo Ralph Lauren Caruso
#1 Tobias säger
2014-09-03 12:50 - Anmäl

Kavajen från SuitSupply är av modellen Havana.
#2 Andreas Weinås säger
2014-09-03 13:22 - Anmäl

#1 - Helt riktig iakttagelse! Är nu korrigerat i bildtexten.
#3 riesenschnauser säger
2014-09-03 13:41 - Anmäl

Väldigt trevliga kavajer! Skulle själv ha svårt att "pull off" en kavaj med så tydliga rutor som den från Oger, Eidos eller Gaiola. Den sistnämnda har jag provat och känslan är helt suverän - som tur är finns den i mindre excentrisk väv också.
#4 Halmstad säger
2014-09-03 14:26 - Anmäl

Rutigt handlar om hur man kombinerar. Gör man det rätt kommer folk i första hand se en välklädd person, inte en pajas. Man kan också utjämna uppmärksamheten från kavajen genom ett par matchande spectator-skor, eller accessoar (om man gillar sån't, inte jag). Man får nog tänka att hela outfit'en skall sticka ut om kavajen sticker ut. Så tänker jag i alla fall.
#5 Raderad säger
2014-09-03 17:20 - Anmäl

Jag vill gärna ha detaljer om vad den översta bildens modell har på sig, cardigan, kängor - the works!
#6 Errol säger
2014-09-03 18:05 - Anmäl

Tack för fina kavajtips!

Tycker oftast att det är enklare att köra rutigt. Känner mig ledigt bekväm i det. Beror säkert mycket på vilken omgivning man befinner sig i. På Wall Street blir rutigt en pajaskostym, medans kritstrecksrandigt kan skära sig fullständigt på rävjakten ;-)
#7 Joakim säger
2014-09-03 18:13 - Anmäl

Hejsan! Tänkte egentligen frågat denna frågan igår när det handlade om kvalitet. Har några produkter från drakes men tycker att dem är väl dyra för en fattig student. Hur väl står sig berg & berg mot drakes?

Tack för en bra blogg!
#8 Noam säger
2014-09-03 18:47 - Anmäl

Shawbs skrev:
Jag vill gärna ha detaljer om vad den översta bildens modell har på sig, cardigan, kängor - the works!


Kolla på Suitsupply:s webshop som bilden är hämtad från. De listar allt modellen har på sig på produktsidan.
#9 Andreas Weinås säger
2014-09-03 20:45 - Anmäl

#7 - Att Drake´s ligger i en nivå högre än Berg & Berg är nog de flesta ganska eniga om. Samtidigt är det absolut inte säkert att skillnaden i kvalitet är densamma som prisskillnaden. Jag tycker Berg & Berg är bland de mest prisvärda slipsarna på marknaden men fortfarande är de få om någon tillverkare som har ett bredare eller bättre utbud av mönster och tyger.
#10 Joakim säger
2014-09-03 20:54 - Anmäl

#9 tack för svaret!
#11 lano säger
2014-09-03 22:50 - Anmäl

Kavajen från Eton/Eidos är magisk.
#12 Pelle säger
2014-09-04 01:10 - Anmäl

hur mycket bör man få plats med under en ullkavaj?
#13 Raderad säger
2014-09-04 07:47 - Anmäl

#12 en _tunn_ ulltröja och ändå kunna röra dig normalt, men inte mer.
#14 Halmstad säger
2014-09-04 09:20 - Anmäl

En slipover är ju absolut att föredra, då den inte stjäl utrymme runt axlar och armar. Slipovers har tidigare varit helt ute men går väl att få tag i numera även i "vanliga" butiker.
#15 Ignatius säger
2014-09-04 11:43 - Anmäl

Aldrig begripit att människor vill ha på sig en massa saker under en kavaj. Det blir varmt inomhus, och inte tillräckligt varmt utomhus. Är det inte så att man har ytterplagg för när man befinner sig utomhus?
#16 Raderad säger
2014-09-04 19:30 - Anmäl

#8 tack för tipset, jag hittade!
#17 Halmstad säger
2014-09-04 20:23 - Anmäl

# 15

Det är väl en smakfråga men jag undviker rockar utanpå kavaj så långt det går på hösten. Man blir stor, bred och osmidig. Men visst, det bygger på att man tar av sig ett eller två lager när man är inomhus (i Sverige).
#18 Andreas Weinås säger
2014-09-04 22:52 - Anmäl

#17 - Stor, bred och osmidig?

Du måste testa en bättre rocktillverkare ;)

Jag är villig att hålla med #15 i att för många lager blir problematiskt när man arbetar inomhus i uppvärmd kontorsmiljö. Sen att lager-på-lager är ett väldigt snyggt sätt att få liv i klädseln är något helt annat.
#19 Nils säger
2014-09-05 15:45 - Anmäl

Mitt kontor är lyckligtvis så innihelvitte kallt på måndagmornarna under vinterhalvåret så då kan man lassa på med tweed och kashmir i många lager. :D
#20 Halmstad säger
2014-09-08 13:07 - Anmäl

#18

Problemet är väl att hitta en ytterrock som är tillräckligt bred över axlarna för att rymma en kavaj (jag är dessutom ganska bred överaxlarna redan) och samtidigt inte blir som ett tält över bröst och midja. Måttsytt har aldrig varit mer aktuellt för mig än just för en rock över kavaj.
#21 Andreas Weinås säger
2014-09-08 14:16 - Anmäl

#20 - Självklart är måttsytt en stor fördel men min egen uppfattning är att hos de bättre rocktillverkarna fungerar det ofta förvånansvärt bra även med kavaj under. Jag har själv testat rockar från t ex Herno, Gaiola och Isaia och alla dessa har varit utmärkta över just kavaj då de har en sydd konstruktion, välskuren form och saknar uppbyggnad i axeln. Med en riktigt bra rock ser man lika smal ut som i en kavaj och nyckeln är inte att den är smal i midjan vilket ofta är fallet hos tillverkare med limmad kanvas och djupare ärmhål.

Mitt råd är att testa en riktigt bra tillverkare innan du går över till Måttsytt. För min del var skillnaden i rock enormt mycket större än på en kavaj nämligen.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.