Manolo logotype

Reflektion - Vad är kvalitet för dig?

Reflektion - Vad är kvalitet för dig?
När man pratar om herrmode i form av skor, kavajer, skjortor eller kostymer hamnar ofta diskussionen kring ämnet kvalitet. Med all rätt då en stor del av Manolos kärnvärden handlar om just kvalitet och hur man kan identifiera den. Detta leder oss direkt in på dagens ämne. Vad är egentligen kvalitet? Är det slitstyrkan i ett tyg, hantverket bakom ett plagg, den begränsade upplagan av en fiber eller kanske känslan man får av ett visst varumärke?

Idag tänkte vi rada upp ett par kvalitetsegenskaper som kan appliceras på såväl skor som kläder. Alla som kan vara tecken på en hög kvalitet men även paradoxalt nog även vara högst motsägelsefulla. 

Slitstyrkan

Den kanske vanligaste egenskapen man sammankopplar med kvalitet. Det kan t ex röra sig om rådenim, cordovan eller tweed, men också konstruktioner som t ex randsytt där slitstyrkan och livslängden i ett plagg ligger i fokus. Det är såklart omöjligt att ifrågasätta att t ex en tweedkavaj är mindre känslig än motsvarande modell i 100% kashmir och när det kommer till kalvskinn eller Cordovan av högsta kvalitet är det t om material som med rätt vård blir vackrare med användning. Med slitstyrka kan man även prata om materialets eller sömnadens resistens mot krympning. Ett exempel på detta är att kvalitetsskjortor eller t-shirts i regel har mindre tendens att vrida sig eller krympa vid tvätt. 

Vad som är viktigt att komma ihåg när man pratar om slitstyrka är att det bara är en aspekt av benämningen Kvalitet. Genom att endast försöka uppnå maximal slitstyrka eller tålighet kommer man istället behöva kompromissa med andra aspekter så som elegansen eller känslan mot huden. Ta återigen tweed som ett exempel. Få skulle rekommendera materialet som en formell kostym där t ex en känsligare s150-ull är mer förknippad med ändamålet. 

 

Ett par flera år gamla skor från Edward Green. Här ser man tydligt hur kvaliteten i skinnet gör att det åldras med värdighet. (Permanentstyle.co.uk)

Hantverket

Slitstyrkan är en sak men att uppnå den behöver inte alltid innebära ett högre pris. Den del som i regel innebär att produkten springer iväg mest prismässigt är hantverket. Detta beror till största del på att ett riktigt bra hantverk tar tid och tid är pengar. Man kan givetvis diskutera hur mycket ett handsytt knapphål bidrar till en ökad kvalité eller inte men faktum är att det finns mängder med andra delar där handarbetet otvivelaktigt ger en bättre produkt som man som bärare kan identifiera ganska snabbt bara av att testa två olika kavajer. T ex är känslan i en sydd full kanvas-konstruktion vida överlägsen en klistrad konstruktion när det kommer till rörlighet och följsamhet över bröstpartiet och axlarna.

Det är därför inte speciellt förvånande att mer eller mindre alla bättre skrädderier världen över arbetar med en sydd full kanvas-konstruktion. Konstruktionen bygger på att man fixerar mellanlägget med en stor mängd handsydda stygn i ett par olika positioner vilket ofta benämns som "flytande mellanlägg". En annan detalj kan vara en handsydd ärmisättning på en kavaj eller skjorta där det är mer eller mindre omöjligt att få till balansen i grunda ärmhål med maskin. Detta framför allt pga att man måste passa in det extra tyget från överärmen i ärmhålet och fördela ut detta jämnt. Att sy en kavaj till största delen för hand kan ta ofta upp emot 40 timmar vilket med europeiska timlöner tenderar att bli ganska dyrt. 

Sen finns det även hantverkmässiga detaljer som tar lång tid, rent tekniskt ger en bättre produkt men där fördelarna egentligen inte kan identifieras förrän efter år av ägande. En sådan detalj är en handrandsydd konstruktion. Skillnaden mellan den maskinrandsydda och den handrandsydda är faktiskt större än att den ena utförs maskinellt och den andra för hand. I handrandsydda skor syr skomakaren fast randen och ovanskinnet direkt i bindsulan till skillnad från en Maskinrandsydd sko som sys fast i en limmad kanvasribb som löper längs kanten på skons bindsula. Detta effektiviserar och möjliggör den industriella produktionen men har nackdelen att limmet som håller kanvasribben kan lossna över tid samt att antalet omsulningar begränsas något mer än vid handrandsytt. 

Tekniskt är handrandsytt således en bättre produkt MEN ur ett användarperspektiv är det få som någonsin kommer uppleva fördelarna då även de bästa maskinrandsydda skor kan hålla i 15-20år och en handfull omsulningar. Lägger man då till att en riktigt bra maskinrandsydd sko i regel kostar betydligt mindre pga av den mindre tidskrävande processen blir valet långt ifrån lika uppebart.

När det kommer till bespokeskor är det precis som med skräddarsydda kavajer den handsydda tekniken den enda konstruktion man använder men det är inte heller så konstigt då prisnivån inte sällan ligger runt 25 000-30 000kr. 

Vad man direkt kan säga är att värdet av hantverket bakom en produkt är i många fall betydligt mer subjektivt då vissa är villiga att betala hundratals kronor extra för estetiken i ett handsytt knapphål, en handrullad bröstnäsduk eller ritsnedlagd skosula medan andra föredrar en så hög precision eller slitstyrka i plagget som möjligt.

 

Hantverket bakom en handsydd kanvaskonstruktion är mycket tidskrävande och ställer stora krav på skräddarens kompetens. Här i form av svenska skrädderiet AW Bauer i Stockholm.

Handsydda knapphål är för många bland det snyggaste som finns men hur vida de fyller någon fördel rent funktionellt går att diskutera.

En handrandsydd sko från ungerska Laszlo Vass. Här ser man hur randsömmen sys direkt i bindsulan utan kanvasribb. Detta möjliggör för närmast oändligt antal omsulningar.

Exklusiva fibrer och material

Precis som vi kan värdera slitstyrkan i vissa material vi väljer finns det andra som förknippas med hög kvalitet genom helt andra egenskaper. Om vi tar Kashmir som är det material som många anser som världens exklusivaste handlar det om helt andra fördelar än slitstyrka. Här ligger de största fördelarna i de långa fiber som inte bara ger en otroligt mjuk känsla mot huden utan även bidrar med en väldigt god andningsförmåga. Det är pga detta som kashmir som fiber kan kännas sval i värmen och varm i kylan. Fibern har även en väldigt god färgåtergivelse vilket gör att kavajer, slipsar, scarves och liknande kan få en matt lyster som kan vara väldigt svårt att uppnå med vanlig ull. 

Nackdelarna är just materialets tålighet. Slitage på kavajens armbågar eller byxans gren blir betydligt påtagligare än hos en grövre ullväv. I en ytterrock kommer materialet till sin rätt på ett utmärkt sätt så länge det inte utsetts för kraftig nederbörd. Därför är en kashmirrock fantistisk för en torr vinter i södra Europa men mindre lämplig för en regntung svensk februari. Vad som gör bra kashmir så dyrt är att det går åt underhår från ett stort antal kashmirgetter för att ta fram en enda produkt och således skapar den begränsade tillgången ett högre pris. Exakt samma drivkrafter och egenskaper gäller för det ännu dyrare materialet Vikunja och korrelationen mellan fiberns egenskap och pris behöver inte vara direkt spikrak. 

Andra exklusiva material är de supertunna ullvävar som ofta går under benämningen Super 100´s och syftar till fiberns maximala tjocklek eller (Micron). Ju högre S-nummer, ju tunnare fiber. En ullväv i t ex S160 innebär att fibern endast får vara 15.5 microns bred. Vad är då fördelen med så tunna fiber? Ju tunnare fibern är, ju slätare och elegantare kan väven bli. Samtidigt blir också materialet känsligare för slitage. Zegna som har ett av världens ledande väverier gjorde jämförelsen mellan en supertunn ullväv och en Ferrari. Kvalitén är otvivelaktigt hög men ingen av produkterna är direkt lämplig som ett vardagsalternativ. Bägge är underhållskrävande och känsliga men kan ge dig som ägare en fantastisk känsla. 

Om vi tittar på skjortmaterial så är grövre oxfordtyger förmodligen oslagbara i form av slitstyrka men inte speciellt eleganta till smoking. Där är en extremt finvävd Poplin att föredra även om materialet är känsligare för såväl tvätt som skrynklighet. 

 

Kashmirfibern som kommer från underhåret på kashmirgeten. Den mest exklusiva versionen är den så kallade "Babykashmiren" som Loro Piana tagit patent på. Det innebär att man endast tar underhåret på getter yngre än ett år där fibrerna är längst. Detta gör att en get endast kan lämna ifrån sig underhår vid ett tillfälle i sitt liv. Det innebär en extremt begränsad tillgång och skyhögt pris.

Insidan av en kavaj från Kiton. Ett tyg i endast 14 microns vilket motsvarar s180.

Avsändaren

Vare sig man vill eller ej så spelar nästan alltid avsändaren in när det kommer till kvalitetsuppfattningen i en produkt. Dels för att det finns förutfattade meningar för eller emot ett varumärke men också på grund av ren estetik. Även om man kanske inte kan klassa estetik som en tekniks kvalitet kan det i högsta grad påverka dig som konsument vid köp. 

Ett exempel är John Lobb som har skobranschens kanske starkaste varumärke. Detta innebär inte nödvändigtvis att märkets skor behöver vara världens bästa. Att det rör sig om välgjorda skor är inget snack om men att små okända tillverkare som Riccardo Bestetti eller Saint Crispin gör en tekniskt bättre produkt i prisklassen är svårt att argumentera mot. Samma sak gäller Brunello Cucinelli som erbjuder produkter i en prisklass man annars kan vänta sig närmast helt handsydda saker. Även om inte produkten behöver vara den mest prisvärda kan fortfarande estetik och varumärke ge dig som kund den kvalitetskänsla du efterfrågar.

Detta innebär inte att vi tycker att man måste basera sina köp på den högsta tekniska kvalité per spenderad krona utan snarare att det är viktigt att reflektera över vad som attraherar just dig som konsument. Det kan vara produktens varumärke, ett exklusivt material, en handsydd konstruktion eller en unik estetik och så länge det ger dig som köpare den känsla du är ute efter har det enligt oss varit ett bra köp. 

 

Brunello Cucinelli erbjuder kostymer och produkter av exklusiva material men är av många knappast den mest prisvärda aktören på marknaden.

Produktionsland

I vilket land produkten tillverkas behöver inte innebära någon teknisk skillnad alls men det är fortfarande en av de aspekter som än idag påverkar vår uppfattning väldigt mycket. Mycket av detta beror på att när produktion flyttades utanför Europa och USA under framför allt 80-talet höll den extremt mycket lägre nivå än den gör idag. Precis som utvecklingen går framåt inom alla områden gör den det inom textiltillverkning i utvecklingsländer. När det kommer till vissa områden så som t ex kavajaxlar ligger fortfarande Italien väldigt långt fram eller när det kommer till randsydda skor så är fortfarande Northampton ett mecka för skoentusiaster. Mycket av detta beror som sagt på gamla traditioner men också den ökade transparens som finns inom produktionen i Europa. Även om arbetsvilkor inte behöver vara optimala i Italien eller England så är det betydligt lättare för dessa att uppdagas. Sen är det självklart så att man kan efterfråga en inhemskt produktion pga att detta kan hålla ett hantverk vid liv som annars riskerar att dö ut. 

Vi ser tydliga tendenser där ett flertal anrika italienska tillverkare producerar stora delar av sin produktion i fabriker utanför landets gränser och som levererar hög nivå i förhållande till pris. Samma sak gäller det MTM-baserade företaget Munro som agerar private label leverantör till många europeiska varumärken och som gjort en affärsidé av att erbjuda handsydda svidar med kinesisk produktion av imponerande hantverksnivå. 

Inom skoindustrin ser vi Meermin som ett typiskt alternativ där delar av Albaladejo-familjen från Mallorca investerade i att utbilda en kinesisk fabrik för randsydda kvalitetsskor för över 15 år sedan och som nu kan stoltsera med vad som tveklöst är det mest prisvärda man kan köpa i prisklassen. Vi är övertygade om att i takt med att efterfrågan på välgjord konfektion och kvalitetsskor ökar kommer även utbudet av detta att växa i produktionsländer utanför Europa.

 

Burberryplagg producerat i England. En etikett som ofta förknippas med en högre kvalitet. (Gentlemansgazette.com)

Summering

Det finns faktiskt en officiell beskrivning av kvalitet som lyder:

"Alla sammantagna egenskaper hos en produkt, vara, tjänst eller process som ger dess förmåga att tillfredsställa och helst överträffa kundens uttalade och underförstådda behov och förväntningar."

Detta innebär att en produkts kvalitet inte kan frikopplas från dess pris. Betalar man mer så är det också fullt rimligt att man kan förvänta sig en högre upplevd kvalitet. Vad som dock är viktigt att komma ihåg här är att kvalitet kan innebära en rad olika saker. Är förväntningen att man skall få en extremt hög hantverksnivå med handsydda detaljer och möts av maskinsydda sömmar kommer den upplevda kvaliteten med stor sannolikhet inte överträffa kundens förväntningar även om slitstyrkan skulle vara likvärdig eller bättre.

Samma sak gäller såklart om man tror sig betala ett premium för en ökad hållbarhet för att sedan mötas av ett exklusivt materal men något lägre slitstyrka. Jag vet otaliga exempel på män som köpt sina första kvalitetsskor med lädersula för att sedan någon vecka senare förfärats av hur sliten sulan blivit och insisterat på att få reklamera köpet. Förutsättningen för den långa livslängden för vissa produkter är h att man med jämna mellanrum lagar och framför allt tar hand om dem. Om man är van att köpa limmade budgetskor kan man tycka att lädersulan slits ovanligt mycket mot asfalten på en veckas tid men genom att låta dem vila i skoblock, vårda dem kontinueligt samt sula om dem efter ett par år kommer deras livslängd vida överstiga alla budgetalternativ och bara bli snyggare med tiden.

Således är det viktigt att man som konsument funderar på vad som är viktigast för just dig? Är det exklusivteten i att vara del av den skara som bära ett par skor från John Lobb eller är det kanske känslan av att ha en något ömtålig men helt fantastisk kavaj i 100% kashmir. 

Kvalitet för oss handlar inte om att våra läsare behöver köpa skräddarsydda kavajer eller handsydda skor. Det handlar om att man köper det man verkligen vill ha inom sin budget, tar hand om det och lagar det istället för att slänga och köpa nytt. Att man prioriterar saker som kan bli personliga favoriter i garderoben år efter år. Att man väljer handsytt om det är något som inspirerar just dig eller kanske en överlägsen slitstyrka om det något du värderar högre.

Det är nämligen så att ju mer medveten man är om vad man efterfrågar, ju mer tenderar man att få för pengarna...

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 jj säger
2014-09-02 12:27 - Anmäl

Strålande artikel! Bra grepp!
#2 Fritillaria meleagris säger
2014-09-02 12:31 - Anmäl

Var inledningsvis lätt skeptisk till dagens ämne, inte minst då ordet kvalité idag ofta kommit att betyda "bra". Med artikelns summering och förklaringen av begreppets innebörd, den officiella beskrivningen, tycker jag dock att artikeln levererade ett tydligt svar på den inledande frågan, "vad är kvalité".

Det som kan vara svårt att greppa när man talar om kvalité är just dess relativa egenskaper. en products kvalité är ett resultat av samspelet mellan tilltänkt användningsområde, förväntningar, hur produkten lever upp till dessa förväntningar. I viss mån går heller inte priset att bortse från.
Beaktat ovan tycker jag dock att det ibland kan vara vanskligt att använda ordet kvalitet som prefix, som i tillexempel kvalitetsskjorta.

I fråga om begreppet kvalité vill jag rekommendera filosofiska rummets program "vad är kvalité".
#3 Halmstad säger
2014-09-02 12:36 - Anmäl

Bra talat.

De sista sju raderna hade jag kunnat skriva själv, håller med till 100%.
#4 riesenschnauser säger
2014-09-02 12:55 - Anmäl

Vilken osedvanligt träffsäker och läsvärd artikel! Kanske kan man koka ner det hela till den faktiska innebörden i ordet "kvalitet", som ju är en synonym till sort, beskaffenhet, egenskap. I sig är alltså kvalitet neutralt, men får sin laddning utifrån tilläggen god/dålig. Det subjektiva är alltså: Vilka egenskaper är eftersträvansvärda för skor/slipsar/kavajer/stickat/osv? Vilket såklart beror på användningsområdet. Förutom att artikeln illustrerar detta på ett förtjänstfullt sätt, var den dessutom välskriven. Tack för det!
#5 Andreas Weinås säger
2014-09-02 13:21 - Anmäl

#4 - Jag förstår och delar din tankegång men som jag ser det finns det olika kvalitetskrav inom varje kategori beroende på användningsområde etc. I ett par Jeans eller grövre brogues föredrar jag slitstyrka framför exklusiva eller känsliga material. I en smoking ligger vikten på ett tyg som på bästa sätt kan maximera elegansen vid plaggets få användningstillfällen.

Jag själv inspireras enormt av Bestettis handrandsydda Novecento men skulle utan tvekan kunna välja ett par John Lobb Benchgrade enkom på grund av den briljanta 7000-lasten.

Det är alltid en balansgång mellan hantverk, slitstyrka, estetik, pris och preferenser.
#6 Paul W H säger
2014-09-02 16:02 - Anmäl

"Meermin ... som nu kan stoltsera med vad som tveklöst är det mest prisvärda man kan köpa i prisklassen."

Tveklöst?! Lite mindre tvärsäker är det väl ändå bäst att vara, oavsett hur rätt man anser sig ha. (Själv hade jag inte burit Meermin om jag så hade fått betalt för det. De mest obekväma skor jag någonsin haft, alla kategorier.)
#7 Petimeter säger
2014-09-02 16:11 - Anmäl

#6: Hade du inte burit Meermin oavsett hur mycket du fått betalt? Lite mindre tvärsäker är det väl ändå bäst att vara, oavsett hur rätt man anser sig ha. :)
#8 RolleFC säger
2014-09-02 18:01 - Anmäl

@Petimeter;
#9 50cent säger
2014-09-02 18:18 - Anmäl

Väldigt roligt med en lite mer djupgående artikel. Personligen värderar jag hantverk högre än t.ex. slitstyrka när det gäller att definiera kvalitet.
Apropå kvalitet måste jag också säga att ditt skrivande tagit ett steg framåt, kanske är det rutinen som börjar väga in?

Gällande Kashmir så drar mig till minnes att jag läst dig skriva om någon annan uberlyxig ull i King, eller är jag ute och cyklar då?
#10 Ole säger
2014-09-02 19:00 - Anmäl

Hantverk bör vara en väg till (god)kvalité inte definitionen. Å andra sidan bör ingen med ens lite yrkesstolthet släppa ifrån sig produkter som är sämmre än icke hantverksmässigt tillverkad dito. En känd tillverkare av skjortor lär sagt att "varför göra något för hand som en maskin gör bättre?".
I min värld är en relativt god hållbarhet eller funktion absolut av överordnad betydelse. Ett par skor av undermåligt material kan inte vara en kvalitetsdosa oavsett hur mycket handpåläggning de fått utstå.
#11 Andreas Weinås säger
2014-09-02 19:24 - Anmäl

#6 - Visst kan det låta självsäkert men hade jag ansett att det ens fanns en rimlig konkurrent för 1500kr hade jag inte skrivit så. Du får mer än gärna visa på något exempel på tillverkare som erbjuder mer sko för pengarna än Meermin.

Att du upplever dem som obekväma är ju självklart oturligt och då skulle jag inte heller köpa eller bära dem men de jag provat har inte varit outhärdliga och nu pratade jag om mest material, konstruktion och hantverk för pengarna.
#12 Errol säger
2014-09-02 19:58 - Anmäl

#10 För mig är även sneda sömmar, dålig mönsterpassning och andra kosmetiska defekter viktiga exempel på låg kvalitet. Men det beror väl på vad man är ute efter, precis som definitionen ovan säger.
#13 Parky säger
2014-09-02 20:39 - Anmäl

Riktigt bra skrivet Andreas!

En aspekt som kommit att bli oerhört viktig för mig är var plagget är tillverkat. Jag är grunden ganska konservativ i mina klädval och värderar "att det är som förr" högt. Spelar ett märke på sina traditioner och sin historia i sin marknadsföring då ska det också vara på det viset. Av det skälet ratar jag t.ex. nytillverkade kläder från Fjällräven, Alan Paine m.fl. gjorda i Kina, men jag köper gladeligen vintage från dessa märken...
#14 Halmstad säger
2014-09-02 21:15 - Anmäl

Ang #12 är mitt intryck att budgetskor från de stora, välkända Northamptontillverkarna håller relativt konsekvent nivå på detaljarbetet, medan de prisvärda "uppstickarna" är lite mera svajiga från det ena exemplaret till det andra. Personligen kan jag nog acceptera ett lite enklare materialval sålänge sömmar o ihopsättning i övrigt ger ett bra intryck.
#15 Raderad säger
2014-09-02 22:37 - Anmäl

Riktigt bra artikel Andreas!

#14 Halmstad: Håller med om detta, att Northampton-fabrikerna har färre småmissar och jämnare nivå på detaljarbetet än exempelvis spanska, portugisiska och kinesiskt producerade skor. Tror det har att göra med två saker, dels erfarenhet hos arbetarna som generellt sätt är högre i England, och dels om en yrkesstolthet som generellt är större hos fabriksarbetarna i England (även om de inte alltid direkt lägger ner hela sin själ i varenda sko, som fabrikanterna själva gärna vill få det till). I Spanien, Portugal och Kina mfl länder så är många arbetare lite mindre rutinerade och missar kanske mer, och sedan skiter de flesta mer eller mindre helt i slutprodukten, om man ska vara krass. De gör sitt jobb bara.

Vet att ex Meermin haft stora problem med detta i Kina, där arbetarna i deras fabrik mycket väl kan göra ett riktigt cleant jobb, men de har en annan arbetskultur och inte alls samma förhållande till slutprodukten, så de kör bara igenom skorna. Meermin har kämpat jättemycket, och kämpar fortfarande, med att få upp nivån och konsekvensen och få arbetarna att förstå att kunderna inte accepterar många missar.

Med detta sagt kan jag dock tycka att det är ett väldigt petimetrande med småsaker på skorna. En lite sned söm här och där, nåt litet märke, och så vidare, tycker jag inte är så farligt som många andra verkar tycka.
#16 50cent säger
2014-09-03 00:00 - Anmäl

#10. Du menar alltså att min lillasysters Hunterstövlar är av högre kvalitet än ett par Edward Green eftersom stövlarna håller för konstant användning utan något underhåll?
Eller att en kvartsklocka är bättre än en Patek eftersom det är kortare serviceintervaller?
#17 Mattis säger
2014-09-03 04:07 - Anmäl

Kvalitet för mig är att plaggens knappar inte faller av. Dessvärre skulle detta utesluta Italien, vilket jag inte kan leva utan.

Skämt åsido, detta var en fröjd att läsa Andreas.
#18 Maligno säger
2014-09-03 05:24 - Anmäl

Mycket bra skrivet! För mig handlar det om att få både det hållbara och ibland det mer. Ömtåliga följsamma plagget. Dvs att variera men vill både att design, och varumärken är något utöver det allra basic utbudet. Jag diggar plagg där man inte snålar på tråd, eller material och tillägnar lite omtanke till knappar, och andra saker som gör plagget både stilrent men samtidigt välarbetat. Ett utmärkande plagg får ha en prislapp, men inte för överdriven sådan. Kvalitetsfrågan är alltid subjektiv. Hållbarhet är inte alltid att utsätta en produkt för vad den inte är anpassas för enligt min mening.
#19 Raderad säger
2014-09-03 07:19 - Anmäl

#9

Du tänker kanske på Cervelt.
#20 Andreas Weinås säger
2014-09-03 08:47 - Anmäl

#9 - väldigt roligt att höra att du tycker texterna gått framåt. Jag tror det kan bero på en kombination av konstruktiv kritik från er läsare, att dessa texter fått ta längre tid samt att formatet öppnar för kanske något högre kvalitet. Jag försöker såklart skriva så bra jag kan även när det gäller shoppingtips och höstnyheter men reflektioner och guider tenderar till att bli mer nyanserade.

Den artikeln du tänker på handlade om 10 olika lyxmaterial med allt ifrån chinchilla till Cordovan. Det ja tror du tänker på är Vikunja som är världens dyraste fiber. Varför ja inte valde att ha med den här i artikeln är för att den har samma egenskaper och brister som Kashmir men med Ännu längre fibrer och ännu mer begränsad tillgång. Vikunjan lever i Sydamerika och är besläktad med laman. Det går åt underhår från extremt många djur för att bara producera en tröja och djuren var länge utrotningshotade. Loro Piana gick in och mer eller mindre räddade arten genom att köpa upp ett stort landområde och säkra artens fortlevnad. Detta har inneburit att Loro Piana idag har ensamrätt på att producera Vikunjaull.

Priset på en tröja i vikunja ligger från ca 25 000kr och en kavaj i 100% vikunja kan kosta upp emot 150 000kr.
#21 Arne säger
2014-09-03 09:02 - Anmäl

Tack för en bra artikel!

Tänkte också passa på att fråga om någon vet vilket märke skorna på första bilden är?
#22 Andreas Weinås säger
2014-09-03 10:06 - Anmäl

#21 - Tack så mycket! De skorna är från Edward Green
#23 Ole säger
2014-09-03 10:35 - Anmäl

#16: Man häpnar! Naturligtvis låter sig en sådan jämförelse sig inte göras hur som helst, utan man får jämföra äpplen med äpplen och kalvskinnskor med kalvskinsskor. Utan att ha en anign alls så skulle ju faktiskt Hunters stövlar vara av högsta tänkbara kvalitet...
Det jag menade var att för att kunna vara av god kvalité måste en sak ha hög användbarhet, utifrån det ta tänkta syftet med saken. För kläder och mycket annat innebär det en bra hållbarhet. Uppfylls inte det kravet spelar inte mönsterpassnig och grad av handgjordhet någon roll. Jag ser heller inget direkt egenvärde i att saker görs för hand om det inte leder till en bättre produkt även om så oftast är fallet. Det är bara bakåtsträvande. Lite likt #17 har jag också hört de som påstår att knappar som ramlar av är något man får räkna med när man köper "kvalitetskjortor" och ursäktar sig med att det är handsytt. Då har man inte köpt kvalité man har blivit lurad...
#24 Raderad säger
2014-09-03 11:03 - Anmäl

Ur ett konsumentperspektiv är kvalité nästan uteslutande en hållbarhetsfråga. Kunskap saknas ofta i de andra kvalitetsaspekter som nämns i artikeln och man vet inte vad man betalar för.
Eg. vet man att kashmir är något "fint" men man saknar kunskap i plaggets egenskaper och man tror att hållbarheten följer priset.

Riktigt bra och informativ artikel som alla bör läsa!
#25 #24 Sartre säger
2014-09-04 01:15 - Anmäl

Det beror på vad man är ute efter.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Auction Report: Two Rolex Kew A...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen