Manolo logotype

Manolo möter Alessandro Boccia och Fralbo Napoli

Manolo möter Alessandro Boccia och Fralbo Napoli
Under sommaren har ni här på Manolo fått stifta bekantskap en rad profiler som vi fick möjlighet att träffa under några intensiva dagar på modemässan Pitti Uomo i Florens. Dagens text kommer att handla om ytterligare en av dem nämligen Alessandro Boccia från det lilla skjorttillverkaren Fralbo Napoli.

Alessandro äger och driver tillsammans med sin bror Francesco skjortföretaget Fralbo Napoli. Ett företag som liksom namnet antyder är lokaliserat till södra Italien. Bröderna har sedan 2006 tillverkat skjortor i den egna ateljén/fabriken i Neapel. Deras nisch är att kombinera klassiskt hantverk och den kunskap som finns i staden när det kommer till att sy skjortor för hand med en modern design och en ung profil.

Utbudet är brett och sträcker sig ifrån lediga blommiga skjortor i linne, tvättade varianter i chambray med mjuka kragar till klassiska dressade skjortor i vitt och blått. Stilen är tydligt italiensk med relativt aggressiva cutawaykragar med långa kragsnibbar och tjocka fina knappar av pärlemor. Som tillverkare är de väldigt flexibla och har flera nivåer på hantverket. Deras enklaste skjortor är till största del sydda på maskin och har endast ett par moment som sys eller görs helt för hand medan de även har skjortor som i stort sett är helt handsydd. Detta gör att priserna så klart också varierar mycket beroende på hur mycket manuellt hantverk som är inblandat.

De erbjuder också möjligheten att måttsy skjortor åt kunderna enligt det man i Italien kallar Su Misura. I samband med att vi träffade Alessandro i Florens och fick en trevlig pratstund och visning av hans utbud så passade vi även på att sy upp några skjortor.

Alessandro tog alla mått och visade upp de provkragar som han hade med sig. Vi resonerade en stund kring detaljer som passform, knapphål, manschetter etc. Det visade sig även att Fralbo som samarbetar med många olika tygleverantörer av hög kvalitet hade ett enormt utbud att välja bland. Till slut föll valet på en mindre ginghamruta i ljusblått, en ljusblå/vit bengalstripe samt en tvättad tunn denim. Skjortorna sys alla till största delen för hand och resultatet kommer ni att få en separat redogörelse för inom kort.

Fralbo Napoli säljs idag i Sverige hos Lund & Lund i Stockholm samt hos Baxer i Eskilstuna. Det pågår i skrivande stund dock diskussioner med ett par butiker till. Dessutom råkar vi veta att Fralbo med största sannolikhet kommer att tillverka private label skjortor åt en eller ett par riktigt bra butiker i Sverige idag.

 

Den lilla fabriken i Neapel.

Handsömnad på en av företagets skjortor.

Företagets provskjortor med några av de eleganta kragarna.

Några av tygerna ur det stora utbudet.

Konsultation och tygval.

Alessandro Boccia från Fralbo Napoli.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Skjorta

#1 Didrik säger
2014-08-27 12:31 - Anmäl

snyggt! varifrån kommer den prickiga slipsen på bild 6?
#2 Olof Bernhardsson säger
2014-08-27 12:50 - Anmäl

#1.
Stort tack. Min slips är från Drakes. Riktigt vassa virkade slipsar. Virkas/stickas på gamla fina maskiner i Tyskland. Makalös känsla.
#3 LL säger
2014-08-27 13:00 - Anmäl

#4 Joakim säger
2014-08-27 13:31 - Anmäl

Inom vilket spann ligger priserna för deras skjortor?
#5 drakes säger
2014-08-27 15:20 - Anmäl

härligt. synd bara att Drakes tar 120 pund för sina stickade slipsar...
#6 Olof Bernhardsson säger
2014-08-27 15:37 - Anmäl

#4 Joakim.
Jag tror att prisspannet är ganska så stort. Mest avgörande är hur många handgjorda moment som förekommer.
Men allt ifrån ca 1500 kr till 2600 kr ca skulle jag säga.
#7 Schäfen säger
2014-08-28 00:32 - Anmäl

Sprezzatura-harduhörtdenförut:

Två avslappnade och alltför med varandra närstående syditalienska bröder med pittiångest och helskägg startar obskyr håliväggenfirma som tillverkar storkragade skjortor i sobra tyger och med handsydda moment. Firman har naturligtvis och egentligen uppfunnits i pojkrummet 1996 eller möjligen av farfars farbror Guiseppe i Napoli 1910. Nu säljs skjortorna av en hittepårenomméochhistorik skräddeributik med dubbelnamn på en liten tvärgata på Östermalm av två barndomsvänner från Eslöv talandes bred stockholmska och bärandes alldeles för korta byxor och en totebag. Sumisurakjortorna säljes för det facila priset av 2500 kr. De cyklar varje dag till jobbet på varsin singlespeed inköpta på söder av en mössmustaschkille från Lidköping. Nej, mig lurar ni inte! ;-)
#8 sebbe säger
2014-08-28 01:13 - Anmäl

Schäfen håller med om att priset var jävligt "påsatt". Resten var fan komik på högnivå med säkerligen stor sanninghalt!
#9 Raderad säger
2014-08-28 08:36 - Anmäl

En liten repetition:

- En skjorta kan vara helt eller delvis handsydd
- En skjorta består av delar eller detaljer
- En skjorta består INTE av moment
- Ett moment är i sammanhanget en del av en (tillverknings)process.
- Ett moment kan utföras för hand, men inte vara handsytt, enligt ovan.

Det finns inga skjortor med handsydda moment - det är inte svenska och betyder ingenting.
#10 Trött säger
2014-08-28 10:53 - Anmäl

#9 erpet.
Jag tror att de flesta fattade innebörden ändå. Eller?
Hur orkar du?
Jag förstår inte. Om det är detta du letar efter efter och inte inspiration och information?
#11 shishkebab säger
2014-08-28 11:39 - Anmäl

#10: Jag gissar att erpet tycker om att läsa manolo och hjärna vill jelpa blogen till ett bätre sprok för att jöra läsuplevelsen ennu bätre. Men vad vet jag.
#12 Raderad säger
2014-08-28 12:25 - Anmäl

Jag antar att jag läst om skjortor med "handsydda moment" några gånger för mycket. Det är inte bara en skribent som använder det "begreppet".

Om ni inte tröttnat på det är det väl bara att gratulera, eller anta att ni aldeles nyss börjat följa svenska herrstilsbloggare.
#13 Andreas Weinås säger
2014-08-28 14:29 - Anmäl

#12 - Precis som du läst detta flera gånger har vi hört din kommentar om detta flera gånger. Du har din övertygelse att detta är ett språkligt fel, vi delar inte denna övertygelse.

En skjortas produktion består enligt mig av flera moment så som tillskärning, maskinsömnad av raksöm, kragisättning etc. Vissa av dessa moment sys för hand. Sen om du föredrar "moment sydda för hand" framför "Handsydda moment" får stå för dig.

Jag säger inte att du har fel. Jag säger bara att när vi pratat med skräddare eller arbetande inom textilindustrin har begrepp som handsydda moment varit vedertaget och därför något vi valt att skriva. Sen att en detalj kan vara handsydd håller jag helt med om men t ex en ärmisättning är inte en detalj utan snarare ett moment. Däremot kan en skjortaxel vara en detalj.

Hoppas du kan respektera om än inte acceptera min motivering till varför jag använder begreppet handsydda moment och att du fortfarande kan uppskatta det övriga innehållet i texterna.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Optimo hats, Chicago

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Auction Report: Two Rolex Kew A...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen