Manolo logotype

10 x Höstbrogues

10 x Höstbrogues
Det är få skomodeller som känns mer rätt för hösten än ett par grövre brogues. Brogues är dock ett väldigt brett begrepp då de egentligen räcker att de har en perforering i skons ovanskinn. Det finns quarter, semi och full brogues och oavsett hur mycket broguemönstring man föredrar finns det klara fördelar man bör känna till när man väljer en sko för hösten. Vi har idag valt att välja ut 10 modeller som passar extra bra för just höstsäsongen.

När man skall investera i en höstanpassad sko finns det ett par egenskaper vi skulle rekommendera att man tittar efter i första hand. Först och främst är det värt att reflektera över att vi faktiskt lever i ett land och klimat med oroväckande stor mängd nederbörd vilket rimmar mindre väl med lädersulor. 

Istället för att lägga en slitsula på lädret rekommenderar vi ett rejäl fabrikssula i gummi med både bättre grepp och motstånd vid en regnig höst. 

När det kommer till ovanskinnet är mocka betydligt mer lättskött än många tror och med god impregnering klarar den sig bra i ur och skur. Dock är ett grainskinn eller slätt kalvskinn ofta det bästa valet då det ofta bara blir snyggare med tiden. Med grundläggande vård klarar de väta utmärkt och detta kan t om snabba på skinnets skiftningar. 

Färgmässigt är det såklart en ren smaksak men vi rekommenderar ett brett spektra av bruna nyanser. Tänk på att övriga plagg skall fungera tillsammans med skorna och en mörkare ton ofta ger ett formellare intryck. 

Fokus i dagens artikel ligger på något ledigare modeller till en fritidsklädsel och kombineras bäst med flanellbyxor, råjeans eller byxor i mollskinn och manchester. 

En rustik höst är inte komplett utan ett par grövre brogues. Church´s Grafton är bland de bästa i den kategorin. Välj med fördel versionen i Walnut Calf framför de tråkiga Polished Binder-skinnen. (herringshoes.co.uk)

Edward Greens motsvarighet heter Ullswater och ses här i ett MTO utförande med tåligt grainskinn och Dainitesula. (leffot.com)

Ett lite billigare alternativ i samma stil som ovan nämnda kommer från brittiska skobutiken Herringshoes. Modellen heter Canning och är en derby brogue med stormrand och gummisula. (herringshoes.co.uk)

Alfred Sargent har anammat den amerikanska klassikern Longwings i sin modell Stepney ur Exclusive-serien. (alfredsargent.co.uk)

Justin FitzPatrick har sin egen tolkning i modellen Northgate. Här med en tunn gummisula som ger ett elegantare intryck än t ex Dainite. (jfitzpatrickfootwear.com)

Meermin erbjuder det prisvänligaste alternativet. (meermin.es)

Något elegantare tolkning från John Lobb i form av modellen Darby II. Perfekt för tidig höst men skulle göra sig optimalt med en enkel Dainitesula för ökad bärbarhet i t ex regnväder.

Det blir lätt vansinnigt mycket brunt i dessa artiklar och åtminstone ett par svarta brogues är inte för mycket begärt. Här från Loake 1880 i modellen Chester. (loake.se)

Carmina har vuxit fram som kanske mest sko för pengarna de senaste åren. Här i form av Longwingmodellen 532 på Detroitlästen. (skoaktiebolaget.se)

Crockett&Jones lanserar en ny modell för hösten i form av Cheviot II i Cordovanskinn. Ett välkommet inslag i tillverkarens utbud.
(crockettandjones.com)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor Brogues

Andra artiklar om varumärkena: Church’s Edward-Green John-Lobb Loake Carmina
#1 Kenny säger
2014-08-26 13:48 - Anmäl

Jag är löjligt förtjust i C&J Pembroke, gärna i Burgundy Cavalry Calf. :)
#2 lano säger
2014-08-26 14:24 - Anmäl

Frågan är om inte Cheviot II är den ultimata cordovanskon!
#3 Daniel säger
2014-08-26 15:25 - Anmäl

När man bor i Göteborg är det ytterst sällan man behöver mer än ett par galoscher. (Har bytt från Swims till Spring Yard)Det blir för halt när det kommer snöslask men det är ytterst sällan. Jag klarar nästan 365 dagar i lädersulade skor.

Trevlig artikel som vanligt Andreas
#4 Andrée säger
2014-08-26 23:25 - Anmäl

Jag har inte tidigare ägt ett par grain läder skor (finns det en svensk term?), hur fungerar dessa med kostym? Primärt tänker jag ovan modellerna från Carmina samt Fitzpatrick. Jag är medveten om att det inte är den perfekta kostymmodellen.

Sen undrar jag hur ni skulle prioritera att matcha bältet med skorna, bör det räcka med färg i färg eller är strukturen på skorna så dominant att jag även bör ta ett grain läder bälte?
#5 Errol säger
2014-08-27 06:15 - Anmäl

#4 Lagom brukar vara bäst. Övermatchat är inte snyggt. Vare sig brunton eller lädersort behöver vara exakt samma.
#6 Andrée säger
2014-08-27 09:59 - Anmäl

#5, tackar för det, förstår inte varför jag blir så här ängslig men nya territorium skapar ny frågor. Läderskor erfordrar ju läderbälte och mockaskor ett mockabälte, grain läder var nytt
#7 D.U.G.G säger
2014-08-27 11:12 - Anmäl

Mycket, mycket trevlig artikel!
#8 riesenschnauser säger
2014-08-27 11:21 - Anmäl

Det här med "tåligt grainskinn" tycker jag tåls att ifrågasättas. Har hört det från flera håll och förstår inte alls vad som avses. Skinnet blir ju om något mindre tåligt av att man präglar ett mönster i det. Möjligen gör grain-mönstringen att smuts och repor syns mindre, men det är ju inte samma sak som att det är mer tåligt.
#9 krokofilen säger
2014-08-27 14:51 - Anmäl

Instämmer med tidigare inlägg att C&J Pembroke i Burgundy Cavalry Calf är fantastiska. Har precis köpt mig ett par, leveranstiden var tyvärr 4 veckor men de är väl värda väntan.

Slog i samma andetag till med dessa köp, dock inte brogue men tänkte ändå skryta lite:

C&J Chelsea Black Wax Calf

C&J Belgrave Black Calf
#10 Andreas Weinås säger
2014-08-27 16:43 - Anmäl

#8 - Det är mycket möjligt att det inte rent tekniskt är mer tåliga. Min egen erfarenhet har varit att skinnet känts hårdare och inte tagit åt sig smuts lika lätt som t ex slätt kalvskinn. Sen om det beror på att strukturen döljer en del är mycket möjligt men det skulle inte förvåna mig och präglingen av skinnet ger det en hårdare yta och högre motståndskraft. För saken är att grainskinn jag provat även tar emot kräm sämre än vanligt kalvskinn.

Sen finns det såklart kvalitetsskillnader mellan grain och grain precis som med mocka och vanlig kalv.
#11 Johan säger
2014-08-27 17:18 - Anmäl

#8,#10 Om jag förstått det rätt så är lädret inte slätt från början utan man pressar det för att få det slätt när man ska göra släta skor. Detta gör att lädret blir tunnare än om man bara pressar dit ett grain-mönster. Grain ska alltså vara lite tjockare och därmed tåligare.
#12 FauxPas säger
2014-08-27 18:52 - Anmäl

Vill ni har riktiga höst/vinterskor köp John Brommel's.
#13 riesenschnauser säger
2014-08-27 20:21 - Anmäl

#11: Grain är både pressat och präglat. Lädrets tjocklek beror på hur man ställer kniven, då allt läder som används för ovanlädertillverkning är "skivat" (lite som när man skivar ost, eller skär bitar av fanerträ). Råläder är typ en centimeter tjockt och kan inte användas utan att spaltas upp. Narven, alltså utsidan, är det som används för bra kalvskor samt de bästa mockaskorna. Narven spaltas alltså först, pressas därefter. Grainstrukturen är en prägling som görs utöver den vanliga pressningen (måhända samtidigt). Det är som Andreas säger stor skillnad mellan grain och grain - jag har ett par kängor från Cheaney i grain och de känns ganska klena, med tunt läder och en rätt tråkig prägling, medan jag sett fantastiskt fina grainvarianter hos exempelvis Alfred Sargent. Men den jämförelsen handlar ju om bra vs. dålig grain, det jag är intresserad av är: inom en given pris/kvalitetsklass, är grainläder tåligare än o-präglat kalvläder? Jag är tveksam, men hör gärna fler tankar om detta.
#14 riesenschnauser säger
2014-08-27 20:22 - Anmäl

Man ser ju förresten ett exempel på helt olika grain i bilderna ovan - jämför "kullrigheten" i Sargent-skorna med den helt platta, döda ytan i J Fitzpatrick-skorna. Det är tydligt att Sargent använder ett tjockare skinn, som tillåter en djupare och mer "tredimensionell" prägling. Åtminstone jag tycker att detta ser markant bättre ut.
#15 Latitude säger
2014-08-27 22:41 - Anmäl

Får börja kika ifall man har dessa i gummisula... Vill inte verka tråkig, eller dra ner elegansen men har någon några tips på vinter boots som fortfarande är snygga, men som passar bättre när man vill låta sina finare varianter vila och som fortfarande inte väger för tungt?
#16 DrDre säger
2014-08-28 16:57 - Anmäl

Loake 1880 Badminton är en av storsäljarna i den där stilen. Kanske också något att titta på om man är intresserad.
#17 Latitude säger
2014-08-28 20:58 - Anmäl

Inte helt fel.. Tänkte mer på snygga fritidskängor, som passar för lite längre promenader. Kört på några gummivarianter och även walking skor, men snygga blir de ju inte riktigt.
#18 oscar säger
2014-08-28 22:03 - Anmäl

Blev riktigt förtjust i C&Js modell Pembroke som någon nämnde här i kommentarsfältet, funkar dessa till kostym?
#19 riesenschnauser säger
2014-08-28 23:00 - Anmäl

#18: Möjligen till en ljus linnekostym sommartid, men egentligen inte. Eller, det är klart de funkar relativt sett (merparten av svenska kostymbärare går väl i Ecco eller sneakers), men grova lantbrogues med dubbelsula är kanske inte det mest eleganta man kan bära.
#20 Globetrotter säger
2014-08-29 10:46 - Anmäl

#18: Själv har jag ett par C&J Pembroke i färgen Tan Scotch Grain och finner att dessa passar ypperligt till rätt kostym. Kostymen bör dock vara i ett material med lite kraft och struktur som inte har Thom Browne-längd på byxbenen. Om outfiten därutöver går i lite murriga hösttoner så tycker jag att skovalet är givet. Skorna är dessutom klockrena till lite mer rustik fritidsklädsel och patinan gör dem bara bättre med åren.
#21 Raderad säger
2014-08-29 16:06 - Anmäl

Angående diskussionen om att grain-läder ofta klassas som tåligare så är det som jag uppfattat det en generalisering som har sitt ursprung i att den populäraste formen av grainläder, ofta kallat country grain, traditionellt varit tjockare än slätpressat läder. Det i kombination med att en djupare prägling gör att yttersta toppen hårdnar (prova att dra naglarna på ett grainläder likt det som Sargent använder ovan så känner man hur hårt det är) och att grainytan gör att repor och dylikt inte syns lika tydligt har gett lädertypen epitetet tåligt. Sedan finns det som nämns ovan också tunnare grainläder som inte är lika robust. Men det finns också massa andra aspekter som spelar in, som hur tjockt innerfoder och mellanfoder som används påverkar tjockleken på ovanlädret, och hur hårt lädret lästas.
#22 Raderad säger
2014-08-29 16:08 - Anmäl

Sen skulle jag inte säga att tjockleken på grainlädret eller hur djup präglingen är nödvändigtvis avgör om det är ett bra läder eller inte, det är bara olika typer.
#23 Andreas Weinås säger
2014-08-29 16:43 - Anmäl

#20 - Jag tycker personligen tvärtom. Inte att det behöver vara fel med Pembroke till kostym eller att byxan behöver vara Thom Browne-kort men att den typen av grova brogues gör sig bättre till en lite kortare byxa med smal fotvidd än t ex byxor med fullbreak.

På detta sett blir skon ett tydligt statement och behöver inte falla på elegansen.

Däremot håller jag helt med om att det nästan kräver ett kraftigare tyg som flanell eller tweed till kostymen för att inte skapa för stor kontrast.
#24 Mocka säger
2014-08-29 17:16 - Anmäl

En mycket trevlig skomodell till fritidsklädsel och något grövre kavajer. Personligen hade jag dock skippat dem till kostym, i alla fall de mer rustika modellerna.
#25 oscar säger
2014-08-29 20:55 - Anmäl

#19, #20 och #23. Tack för svaren, uppskattas. Jag tänkte dock kolla vad man ska satsa på för liknande alternativ (dvs med sula som tål det svenska vädret) för kostym (tänk finansbranschen). Eller ska man köpa en en elegantare variant men lägga på slitsula?
#26 fille säger
2014-09-05 14:53 - Anmäl

#14 "Kullrigheten" har också med lästningen att göra. Jämför t.ex Carminan och EG i detta inlägg där ser man att mönstret är betydligt svagare i tån på Carminan och det beror på till största sannolikhet på att dom maskinlästar allt till skillnad från EG'n som handlästar mer. Detta spelar stor roll och även med exakt samma material skulle resultatet bli annorlunda. =)
#27 Raderad säger
2014-09-05 16:32 - Anmäl

#26: Stämmer delvis, även Vass handlästar men gör det ganska hårt. Det finns för- och nackdelar med båda approacherna, men en grundläggande fråga gäller skinnets kvalitet. På Cheaney-skorna jag hänvisade till är grainpräglingen platt och livlös även på delar av skon som inte lästas alls, alltså skaftet av kängorna. Tån är, som du säger, helt slät.
#28 Daniel säger
2014-10-09 09:11 - Anmäl

Om Skoaktiebolaget är landets trevligaste skobutik så är Lester i Göteborg bäst på kängor. Vill man ut och promenera i skogen utan att behöva sätta på sina Meindl så har de flera kängor with an attitude som fortfarande kan användas till grövre "finare klädsel"
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

HODINKEE Radio: Baselworld 2019...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen