Manolo logotype

Barba Napoli - Made to order

Barba Napoli - Made to order
När det kommer till italienska premiumtillverkare av skjortor får man nog säga att Barba Napoli är ett av de mera kända märkena i Sverige. Barba finns hos en rad återförsäljare och har kommit att bli väldigt populära hos oss svenskar. Stilen är typiskt italiensk med lite större kragar och gärna med en kraftig cutaway eller en buttondown med långa snibbar och lite högre hals än vad många andra erbjuder. Med knappar är av tjock pärlemor och produktion med en rad handgjorda moment är det lätt att förstå kundernas uppskattning.

Vad inte många känner till är dock att Barba även har en mycket väl fungerande måttbeställningstjänst eller made-to-order. Detta är en tjänst som många av de butiker som säljer skjortor från Barba erbjuder som komplement. Det intressanta är att prisnivån för detta bara är ca 100-150 kr mer än för en färdig skjorta. Det är alltså en perfekt möjlighet för den som exempelvis har en udda storlek och behöver justera ärmlängd, vidd, total längd etc. Eller för den som helt enkelt vill designa sin egen unika skjorta.

Vid en måttbeställning utgår man ifrån en vanlig färdig skjorta ifrån Barba antingen i vanlig standard vidd eller i deras smalare slim fit. Sedan görs justeringar utifrån denna skjorta på vidden, kragstorlek, ärmlängd, vidd och utseende på manchett samt total kroppslängd. Det finns vidare en rad olika kragar att välja på. Ett roligt tillval är den veckade axel som ibland kallas vattenfallsaxel eller skjortaxel, spalla camicia. Att utgå ifrån en vanlig skjorta som mastermodell brukar vara ganska bra jämfört med att ta måtten direkt på kunden med ett måttband då detta är väldigt beroende av hur skicklig personen som tar måtten är. Detta göra man ofta på helt skräddarsydda skjortor men då sys också allt som oftast en provskjorta upp. I fallet med en made-to-order får man bara ett försök att skapa en bra passform varför det blir bra att utgå ifrån en redan färdig modell.

Barba ebjuder en rad tyger att välja mellan och spänner ifrån Thomas Masons standardtyger till exklusiva Andersons. Valet av tyg styr priset som börjar på ca 1900 kr.

När ordern väl är skickad tar det cirka 6 veckor innan skjortan levereras till butiken.

Vi på Manolo har vid flera tillfällen använt oss av denna tjänst med ett gott resultat. Vid något tillfälle skall erkännas att Barba gjorde fel beträffande kragstorleken. Detta sköttes dock utan krångel och butiken skickade tillbaka skjortan som inom två veckor kom tillbaka med en ny krage som hade rätt storlek.

Det är svårt att ranka hur Barba förhåller sig till andra tillverkare i denna prisklass. Vi tycker att man skall ställa höga krav på produkten när priset trots allt är så pass högt. Det kan nog bli en livlig diskussion bland skjortkännare beträffande vem som är bäst men vi skulle ändå vilja placera Barba Napoli i samma kategori som Finamore Napoli, Truzzi och Borelli Napoli samt ett snäpp över exempelvis Alessandro Gherardi.

Barba har ett med italienska mått ganska enkelt och tydligt beställningsformulär där butikspersonalen kan välja krage, rygg, tyg samt +/- i de olika måtten. Dessa formulär kan sedan sparas så att kunden nästa gång kan få samma goda passform eller enkelt kan förbättra resultatet till nästa köp.

Provkragar från Barba. Företaget erbjuder flera versioner av cutaway och buttondown där modellen "Dante" är den maffigaste.

Barbas återförsäljare av Made to Order-tjänsten får en bred kollektion av tillgängliga tyger kunden kan välja mellan i olika prisklasser.

Svag vattenfallsaxel som beror på det grunda ärmhålet och den något rymligare ärmen.

Barba syr alla knapphål för hand precis som kragisättning och axelsömmar. Manschetterna är inte limmade utan har flytande mellanlägg.

Undertecknad valde en mellanstor cutawaykrage med löstagbara kraglattor som fungerar bra i såväl uppknäppt tillstånd som till slips.

Färdiga resultatet levereras i en klassisk låda.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Skjorta

Andra artiklar om varumärkena: Barba Napoli
#1 Charles säger
2014-08-13 11:32 - Anmäl

Prisskillnaden mellan MTO och RTW var betydligt mindre än jag hade forestall mig. Intressant!

Vilka butiker i Sverige/Stockholm erbjuder MTO-tjänsten?
#2 Fredrik säger
2014-08-13 12:25 - Anmäl

#1 Charles. Vad jag vet så erbjuder Ströms och LundochLund Barba rtw och mto i Sthlm. Jag skulle nog hålla mig till de förstnämda då jag tycker dom har duktigare måtttagare.
#3 Fredrik säger
2014-08-13 12:28 - Anmäl

Olof Bernhardsson. Jag håller inte med dig alls om att Barba håller samma kvalitet eller hantverksnivå som Finamore. Finamore har desto fler handsydda moment och skjortan känns mer gerdigen än Barba.
#4 Andreas Weinås säger
2014-08-13 13:32 - Anmäl

#3 - Det är självklart en uppfattning du har all rätt till.

Dock vet jag med säkerhet att det finns många som anser raka motsatsen då känslan i ett plagg är väldigt individuell och subjektiv. Jag själv tycker de är två fantastiska tillverkare som bägge håller hög kvalitet men det är snarare passformen, kragarna och priset som gjort att jag själv föredragit Barba. Jag håller dem inte som en "bättre skjorta" rent konstruktions/kvalitetsmässigt.

Bägge dessa tillverkare erbjuder också olika antal handsydda moment beroende på linje och vad återförsäljaren har beställt vilket gör att jämförelsen mellan t ex Finamore, Barba, Truzzi och Borrelli kan halta något.

Sen finns det ju en kategori av premiumskjortor som av de flesta klassas ännu ett steg högre med tillverkare som Fray och Kiton där mer eller mindre hela skjortan är handsydd och kostar därefter.
#5 Ignatius säger
2014-08-13 14:10 - Anmäl

Vilken är den bästa MTM-skjortan för ca 1500kr i Stockholm? Jag har kört på Mastai Ferretti i ett par år nu och vill ha en ny tillverkare (mest för att det är roligt). Tips mottages!
#6 Niclas Andersson säger
2014-08-13 14:12 - Anmäl

#5 Mig veterligen är det ganska svårt att hitta en bra mtm-skjorta för 1500: -. Känns som ovan är relativt prisvärt sett till vad man får och vad deras ordinarie skjortor kostar.
#7 Andreas Weinås säger
2014-08-13 15:22 - Anmäl

#5 - Niclas har en poäng. Ju högre pris och antal handsydda moment en skjorta har, ju mindre brukar påslaget för MTM vara då dessa skjortor ofta skärs ut individuellt ändå.

Angående bra måttsydda skjortor under 1500kr tror jag Eton kan erbjuda detta även om det inte rör sig om någon direkt handsömnad.
#8 Lee säger
2014-08-13 16:11 - Anmäl

Ignatius, Var köper du Mastai Ferretti?
#9 Daniel säger
2014-08-13 16:19 - Anmäl

Nu är jag inte inte någon sömnadsexpert, men undrar om det per automatik blir ett bättre resultat om man syr knapphålen för hand kontra maskinsömnad? Isättning av axel och krage torde vara självklart att det blir ett bättre slutresultat om man gör det manuellt.
#10 Andreas Weinås säger
2014-08-13 16:35 - Anmäl

#9 - När det kommer till själva knapparna är jag själv högst tveksam ävem om jag fått motiveringar att handsydda knappar skulle hålla bättre då man inte har en maskin som skär av tråden utan att den fästs för hand. Min egen erfarenhet av just knappar har dock varit den motsatta då handsydda varit de som lossnat tidigare. Samtidigt en väldigt liten detalj och minimal kostnad att sätta fast igen. Dressmann erbjuder livstids garanti på sina knappar men klassas åtminstone inte av mig som en kvalitetstillverkare.

Angående knapphålen handlar det väl mycket om en känsla. Ett handsytt knapphål kanske inte är bättre i definitionen av "hållbarare" men får en mycket vackrare form och kant än maskinsydda som i jämförelse kan uppfattas som lite döda.

Men återigen. Hellre en skjorta i ett kvalitetstyg med maskinsydda knapphål än ett dåligt tyg med handsydda knapphål.
#11 laphroaigman säger
2014-08-13 16:51 - Anmäl

Ignatius,

Nyfiken - vad tycker du om Mastai Ferretti? Jag har själv haft två skjortor från dem och inte alls varit nöjd, framför allt så har de jämfört med skjortor från andra tillverkare krympt oerhört mycket i ärmlängd.
#12 Niclas Andersson säger
2014-08-13 19:53 - Anmäl

Jag tycker personligen Barba är väldigt mycket skjorta för pengarna i och med deras mtm tjänst. Siktar man under 1500: - tycker jag Suit Supplys RTW från deras Jort collection erbjuder fantastiska skjortor sett till priset. Med Mason tyger ur deras gold collection och Giza 45 är det svårt att slå priset på 149 euro.
#13 Martin säger
2014-08-13 23:01 - Anmäl

Hej!
Tack för en fin artikel och en synnerligen underhållande blogg!

Fick en ide. Charles (#1 ovan) ställer en mycket intressant fråga som blir hängande i luften. Jag tror liksom han att en samlad genomgång av de butiker i Sverige som erbjuder MTO- /MTM- skjortor skulle uppskattas mycket av läskretsen. Namn på butik, ort, vem som syr (skjortleverantörer), vad skjortorna startar på i pris samt bloggarnas omdömen om respektive skulle vara oerhört läsvärt. Kan rimligtvis inte vara fler än ca 20 butiker. Det skulle vara en guide som heter duga det!

Väl mött!
#14 Erik säger
2014-08-14 09:41 - Anmäl

Gjorde en sökning på hur många gånger "undertecknad" förekommer på Manolo, rätt kul.
#15 Ignatius säger
2014-08-14 09:46 - Anmäl

Andreas,

Jag menade runt 1500kr, dvs det är okej om priset är högre, men jag vill helst inte vänja mig vid skjortor för 2000kr.

#6: Mastai Ferreti är rätt bra. Sedan finns ett märke som heter Mazzarelli som också är väldigt bra, som jag kört MTM på när jag bott utomlands. Gabucci har tagit in märkets RTW, men har inte MTM på dem än.

#8: Jag köper hos Hans Allde. Jag inser dock att anledningen till att jag betalar 1500kr kan vara att jag är en rätt trogen kund.

#11: Jag har bara goda erfarenheter. Har säkert haft 10st Mastai Ferreti genom åren.
#16 Andreas Weinås säger
2014-08-14 10:37 - Anmäl

#15 - Ta även en titt på Formicola som finns på Gabucci. En tillverkare som tidigare sydde skjortor åt Borrelli och ligger ungefär i den prisklassen. Dock är jag osäker på om de erbjuder MTM från Gabucci i nuläget.
#17 Ignatius säger
2014-08-14 11:20 - Anmäl

Tack, jag ska höra med dem.
#18 Carl säger
2014-08-14 23:25 - Anmäl

#14 Erik. Du har för mycket tid!
#19 Ignatius säger
2014-08-16 17:38 - Anmäl

Jag bestämde mig för att köra en Truzzi från Hans Alde, eftersom de redan hade perfekta mått på mig. Ska bli spännande att känna skillnaden!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Bulgari Octo...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen