Manolo logotype

En ny aktör på svenska skomarknaden - Yanko via Skolyx

En ny aktör på svenska skomarknaden - Yanko via Skolyx
Efterfrågan på prisvärda, randsydda kvalitetsskor i instegs- och medelprisklassen blir bara större och större. För några år sedan var den svenska marknaden mer eller mindre begränsad till en eller två aktörer men idag ser vi ständigt nya märken ta marknadsandelar. I prissegmentet under 3500kr har framför allt Loake med sin topplinje 1880 och Carmina dominerat men idag skall vi titta närmare på en ny aktör nämligen spanska Yanko.

Det är faktiskt inte Yanko som skall hållas skyldiga till introduktionen på svenska marknaden utan snarare den internetbaserade skovårdsspecialisten Skolyx som valt att utöver sitt breda utbud av skovårdsprodukter även erbjuda fyra modeller från Yanko. 

Yanko må vara en relativt ny aktör för många men faktum är att företaget var ett av de största i världen under 1980-talet. Företaget drevs då av familjen Albaladejo som nu finns representerade i hos Carmina och Meermin. Tyvärr gick marknaden för kvalitetsskor en väldigt tuff tid till mötes under 90-talet och Yanko gick i konkurs. 

Det tog till 2007 innan konkursboet köptes upp och har sedan dess börjat om med fokus på prisvärda skor för strax under 300€.

Skolyx som valt att ta in varumärket har som sagt valt att satsa inledningsvis på fyra modeller. Det rör sig om en Wholecut, Cap toe Oxford, Dubbel Munksko samt en Quarter Brogue. Respektive modeller kommer finnas tillgängliga i två färger OCH i naturfärgad så kallad Crust. 

Detta är kanske det mest spännande med hela satsningen då man som kund kan färga sina egna skor med hjälp av läderfärg från Saphir som också kommer vara tillgängligt hos Skolyx. Känner man inte att man vågar eller vill ge sig på arbetet själv finns det flera Patinaexperter så som Dandy Shoe Care som kan erbjuda mer eller mindre valfri patina för strax under 1000-lappen. Då t ex finishen i ovanskinn kan lämna en del att önska hos vissa tillverkare under 3000kr blir detta än mer intressant då man har möjligheten att verkligen skräddarsy sin egen finish.

Skorna från Yanko kommer kosta 2595kr men de i ofärgat skinn har en leveranstid på ca 6-8 veckor. 

Man kommer även ha möjlighet att beställa MTO-modeller genom Skolyx vilket innebär att hela tillverkarens utbud av material, läster och modeller kommer finnas tillgängligt till en kostnad på strax över 3100kr. 

 

Klassisk cap toe oxford i svart. Definitionen av en kostymsko. Finns även i mörkbrunt skinn.

Quarter Brogues som är en aningen mindre formell version av cap toe oxfords med en perforerad tåkappa men utan tåmedaljong vilket skulle gjort skon till en Semi Brogue.

En av marknadens mest populära modeller de senaste fem åren är tveklöst de dubbla munskorna. Hos Skolyx finns dem i ljus- och mörkbrunt skinn.

Wholecuts är en klassisk modell som passar väldigt bra på Yankos svagt mejslade läst. I svart är det en modell perfekt för såväl mörk kostym som smoking.

Genom MTO beställning kommer andra modeller, material, läster och sulor vara tillgängliga från Yanko.

Den typ av patinaarbete som kan utföras på ofärgad Crust. Här i från experten Dandy Shoe Care.

Vad som är positivt med Skolyx satsning är också att man lyckats göra den utan att produkten blivit dyrare än från tillverkarens egna led. När man utöver ett väldigt konkurrenskraftigt pris även erbjuder fri frakt och byten inom Sverige blir det än mer intressant. På så vis behöver man som kund inte oroa sig över ett felaktigt storleksval.

Det skall bli intressant att se om efterfrågan på Yanko kommer öka och Skolyx får möjlighet att bredda sitt utbud med fler modeller och läster. 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

#1 Noam säger
2014-08-05 14:11 - Anmäl

Det där ser intressant ut, och jag gillar lästen! Eftersom jag står i begrepp att köpa ett par mörkbruna skor kanske man skulle slå till på ett par quarter brogues?
#2 Daniel.I säger
2014-08-05 21:42 - Anmäl

Gillar dessa skarpt. Den svagt mejslade tån är riktigt fin!
#3 Anders säger
2014-08-06 07:35 - Anmäl

Fina skor. Dessa finns också att köpa hos Agata Sax i Uppsala.
#4 Daniel.I säger
2014-08-06 10:57 - Anmäl

Någon som kan svara på hur dessa skiljer sig i läderkvalitet, sömnadkvaliet etc. från andra tillverkare som t.ex. Septieme Largeur, Loake och Carmina?
#5 Andreas Weinås säger
2014-08-06 13:33 - Anmäl

#4 - Jag har tyvärr ingen egen erfarenhet av Yanko än så det är svårt att säga men de sägs hålla skälig kvalitet i såväl sömnad som skinn i förhållande till pris. Ofta är det klart svårare att bedöma t ex skinnkvalitet mellan två tillverkare i "hyllan" än efter en längre tids bärande.
#6 Daniel.I säger
2014-08-06 15:36 - Anmäl

#5 - Tack för svaret. Måste passa på att berömma er för en fantastiskt trevlig läsning. Kunskapen som jag delvis samlat på mig från Manolo har hjälpt mig i mitt yrke som konfektions-säljare.
#7 Andreas Weinås säger
2014-08-06 16:25 - Anmäl

#6 - Väldigt roligt att höra! Kul att du gillar det vi gör och känner att våra texter han hjälpt till.
#8 Jesper säger
2014-08-06 16:55 - Anmäl

#4: Jag har klämt och känt på dem och har ett par som jag använt ett par gånger, och inledningsvis imponerar de väldigt mycket sett till priset. Kommer recenseras på Shoegazing.se när jag använt dem lite mer.
#9 Daniel.I säger
2014-08-06 17:10 - Anmäl

#8 - Låter strålande! Ser fram emot recensionen, kanske leder den till ett lyckat sko-köp!
#10 Fredrik säger
2014-08-06 18:49 - Anmäl

Ser väldigt fina ut! Bra artikel igen!
#11 Noam säger
2014-08-20 20:09 - Anmäl

Jag fick hem mina bruna quarter brogues idag. De känns väldigt fina och välbyggda, även om jag inte hunnit använda dem än. Kul!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.