Manolo logotype

Cruciani & Bella – Ett fantastiskt hål i väggen

Cruciani & Bella – Ett fantastiskt hål i väggen
Som framgått här på Manolo så har vi en viss fäbless för saker med det lilla extra. Vi är kusligt förtjusta i när något är välgjort och när det ligger en stor portion hantverkskunnande bakom en vara. Dagens text här på Manolo kommer att vara av det lite snävare hållet men syftar till att inspirera er alla samt att om ni har vägarna förbi Rom verkligen besöka dagens firma, Cruciani & Bella.

Undertecknad var för drygt tre månader sedan på bröllopsresa i Italien och gjorde ett kortare depåstopp i Rom. Normalt sett släpas en tålmodig fru med på diverse sartoriella avstickare när vi är ute och reser och jag bara "måste" träffa någon skräddare, slipstillverkare eller skomakare. Under denna vår stora resa skulle så inte bli fallet och jag hade lovat att hon skulle slippa några besök. Det höll hela resan till dess vi flanerade tillsammans över Piazza San Lorenzo in Lucina i centrala Rom. Där fick jag se ett litet hål i väggen och stack in huvudet snabbt för att göra en utvärdering. En timme senare hade jag fått en ny vän i form av Danilo Cruciani samt låtit densamma måtta mig för en skräddarsydd skjorta. Har ni vägarna förbi Rom är denna lilla charmiga butik väl värt ett besök.

Cruciani & Bella startades av Danilo 1994 och säljer i första hand skjortor och slipsar i samma lilla lokal sedan starten vid Piazza San Lorenzo in Lucina, ett stenkast ifrån de stora shoppingstråken i Rom. Han har trots den lilla ytan ett gediget utbud av slipsar från Drakes London, Holliday & Brown samt en egen linje som tillverkas i Italien. Vid sidan om detta finns en rad näsdukar, hängslen från Albert Thurston samt lite manschettknappar. Danilo säljer även skjortor av mycket hög kvalitet som tillverkas i Italien och som har en par handgjorda moment. Dessa kostar ca 130 EUR vilket kändes som ett i sammanhanget rätt så bra pris i förhållande till vad man får.

Det som fångade mitt intresse var att Danilo erbjöd måttsydda skjortor, su misura och fatto a mano, som italienarna gärna själva uttrycker det. För denna tjänst tar Danilo alla mått av kunden och man kan få designen hur man vill. Själva tillverkningen sker sedan hos en samarbetspartner i Napoli som heter Francesco Merolla. Detta är en anrik tillverkare som länge sytt handgjorda skjortor som betraktas av många som bland de bästa i världen. För nya kunder sys först en provskjorta upp i något överblivet spilltyg. Utifrån denna skjorta görs justeringar som man sedan utgår ifrån när den slutliga skjortan skall sys upp med ett då förhoppningsvis perfekt resultat.

Detta medför då ett problem för oss svenskar som kanske endast besöker Rom någon enstaka gång. Danilo som är väldigt noggrann och mån om resultatet ville inte låta sy upp en skjorta till mig utan att ha gjort en provskjorta som vi måttat av. Tyvärr hade jag ingen ny Romresa inplanerad i överskådlig tid varför skjortäventyret höll på att gå om intet. Detta löstes dock genom att Danilo och jag träffades på modemässan Pitti Uomo i Florens ca 3 veckor efter mitt besök varpå han tog med min uppsydda provskjorta.

Vi gjorde där en rad små justeringar och arbetet påbörjades med min ljusblå oxfordskjorta med en buttondown krage med realtivt långa snibbar. Resultatet och recensionen får ni se här på Manolo inom kort…

 

Det lilla hålet i väggen på Piazza San Lorenzo.

Butiken har ett imponerande slipsutbud.

Hängslen från Albert Thurston.

Slipsar från Drake´s producerade för butiken.

Ett stort urval av skjorttyger att välja mellan .

Exempel på skjortor från Cruciani & Bella med härlig Buttondown-krage.

Butikens lilla skrädderi.

Danilo Cruciani

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Niclas Andersson säger
2014-07-31 12:07 - Anmäl

Underbart att läsa om dessa små butiker, tack för bra tips Olof. Ska bli spännande att se resultatet av skjortan.
#2 Carl säger
2014-08-05 15:00 - Anmäl

Riktigt intressant artikel! Kan man få ett hum om vilken prissklass de måttsydda skjortorna ligger i om man kör "vanliga" tyger?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Introducing: Everyday Lighter Denim

Läs mer

Shoegazing

Bildspecial – VM i...

Läs mer

Hodinkee

Announcements: The Grey NATO Is Now A...

Läs mer

The Armoury Lightbox

We are very excited to announce that...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen