Manolo logotype

Sommarklassikern - Panamahatten

Sommarklassikern - Panamahatten
Manlig huvudbonad förknippas sommartid mest med baseballkepsar men få om ens någon produkt slår Panamahatten när det kommer till klassisk elegans. Med ett imponerande hantverk och material av högsta kvalitet är den en investering för inte bara denna sommaren utan för decennier framöver. Att det är svårt som ung man att bära upp hatt i dagens samhälle må så vara men en modell med rätt storlek och brätte för just dig som bärare gör all skillnad.

Panamahatten härstammar ursprungligen från Ecuador men fick sitt namn då den såldes till genomresande i Panamakanalen. Modellen sträcker sig tillbaka så lång som 1800-talet och blev väldigt populär under den amerikanska Guldrushen där tusentals guldgrävare reste till Kalifornien via Panama och där hattarna såldes som skydd mot den starka solen. 

Panamahattens stora egenskap är dess lätta vikt, andningsförmåga samt att modellen kan rullas ihop utan att ta skada. Den ljusa, benvita nyansen passar utmärkt ihop med såväl sommarens skräddade kostymer i linne eller bomull men även ledigare klädsel. 

En av de stora fördelarna med just Panamahatten är att den bara blir snyggare med tiden. När hatten är helt ny är den ofta perfekt formad vilket kan kännas svårburet men efter tiden när hatten formar sig efter bärarens huvud och får en använd känsla känns den ofta mer lättburen och naturlig.

De allra finaste Panamahattarna kallas Montecristis; döpta efter staden Montecristi där de produceras. Dessa graderas efter kvalitet och hur fint vävda de är och de finaste exemplen kan ha en väv med upp till 1600-2500 bindningar per kvadrattum. Dessa är så tunna och tätvävda att de är vattentäta och när de rullas ihop kan de passera genom en vigselring. 

Panamahattar är än idag en stor industri i Ecuador men det är så få som ett dussintal tillverkare kvar som fortfarande kan producera äkta "Montecristi Superfino´s" vilket gör priset skyhögt och tillgången minimal. 

Även om vi har full förståelse för att få är villiga att spendera tusentals kronor på en hatt är det fortfarande intressant att se och förstå bakgrunden och vilket hantverk som ligger bakom de äkta Panamahattarna. Slår man sedan ut kostnaden på 10-20 år blir kostnaden direkt mer försvarbar. 

Amerikanska Stetson är en klassisk hattmakare som självklart erbjuder Panamahattar.

Klassisk Panama från Borsalino.

Beige Panama med glesare vävning för ökad andningsförmåga från Barbisio.

En äkta Montecristi Panama från brittiska Lock&Co. Notera hur extremt tätt vävda dessa modeller är i förhållande till vanliga Panamahattar.

Loro Piana är knappast kända för att vara Hattmakare men när de gör något gör de de t av hösta kvalitet. Här i form av en äkta Montecristi, lika exklusivt välgjord som dyr.

Bespokehatt från Brent Black för Simon Crompton från Permanent Style.

Karl Edwin Guerre; en av världens främsta streetstylefotografer i Panamahatt.

Fabio Attanasio från den mycket läsvärda bloggen "The Bespoke Dudes" i klassisk Panamahatt.

Tidernas kanske bästa tolkning av Panamahatten. Sean Connery för Louis Vuitton i en perfekt tillknycklad Panamahatt och ledig semesterstil.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Hatt

Andra artiklar om varumärkena: Barbisio Borsalino Lock-&-CO-Hatters Loro-Piana louis-vuitton
#1 A. säger
2014-07-30 13:06 - Anmäl

Tips på panamahatt som inte är fedora?
#2 erpet säger
2014-07-30 14:36 - Anmäl

"Tidernas kanske bästa tolkning av Panamahatten. Sean Connery för Louis Vuitton....." Javisst, hatten är snygg, sitter snyggt, så visst - om man begränsar bilden till själva hatten är det super.

Men.

Hade inte en linneskjorta passat bättre på Maldiverna än en stor, tjock, svart polotröja?
#3 riesenschnauser säger
2014-07-30 15:13 - Anmäl

#2: Du får tänka på att äldre herrar har annan basal kroppsmetabolism, vilket visst kan göra en varm tröja till ett skönt alternativ nere vid kusten där snålblåsten biter i benpiporna. I Malmö, åtminstone...
#4 erpet säger
2014-07-30 16:00 - Anmäl

#3, Jaha, man vill inte ens tänka på hur han måste frysa om vristerna.
#5 Andreas Weinås säger
2014-07-30 17:24 - Anmäl

#1 - Snacka om att fokusera på fel saker... Varför måste man hitta fel i varenda kampanjbild eller lookbook? Varför inte bara låta sig inspireras av känslan. (Connery för LV är åtminstone i min mening bland de bästa exemplen på hur man kan bära Panamahatt)

Tycker du det passar bättre med linneskjorta till Panamahatten är det din fulla rätt att kombinera det så. Jag anser fortfarande att bilden är en extremt inspirerande tolkning av Panamahatt ...Polotröja eller ej.
#6 Halmstad säger
2014-07-30 17:43 - Anmäl

Om man skall vara ärlig är hatt den enda adekvata huvudbonaden till kostym. Om man måste/vill bära något på huvudet.

Alla stilmedvetna borde resa sig som en enda man och bära hatt för att avdramatisera det. Deal?
#7 Nicco säger
2014-07-30 20:42 - Anmäl

#2 - Att du orkar.
#5 - Kör hårt. Du gör ett gymt jobb.
#8 Andreas Weinås säger
2014-07-30 21:25 - Anmäl

#1 - Min kommentar vände sig såklart till #2.

De flesta av hattmakarna representerade i artikeln har även Panamahattar i andra modeller.
#9 DrDre säger
2014-07-30 23:14 - Anmäl

Trevlig artikel. Som jag ser det är panamahatten det enda man kan bär i sommarhettan om man har lite finare kläder (än shorts och t-shirt).

Ang LV och Sean Connery så tycker jag att hela den serien av världskändisar är oerhört skickligt utförd och genomtänkt. Den med Sean Connery är imho den allra bästa, möjligtvis i konkurrens med Keith Richards.

Och om man ska diskutera detaljer som klädsel, så tycker jag inte att Sean C ser så lidande ut precis. Det är väl dessutom helt normalt att man bär något lite varmare när man flyger?
#10 Raderad säger
2014-07-30 23:49 - Anmäl

På vissa tillverkares hemsidor så har de döpt hattar till "straw hat" eller liknande. Är det någon skillnad på kvalitet eller dylikt, eller bara en fråga om annat ord för samma sak?
#11 Andreas Weinås säger
2014-07-31 08:29 - Anmäl

#9 - Jag tycker bara att det viktigaste är inte att allt skall vara så logiskt i en kampanjbild. FInns tusentals exempel på panamahatt och linneskjorta som ser ut som skit så hellre något inspirerande men lite off än något "perfekt" som saknar känsla.

#10 - Straw hat är samlingsnamnet för flera olika hattar där bl a Panama och Montecristis finns med. Men Straw hat innefattar också enklare stråhattar som inte faller inom kategorin Panamas.
#12 Raderad säger
2014-07-31 08:57 - Anmäl

Artikelförfattarens svammel om "tidernas kanske bästa tolkning..." är lite av ett stolpskott. Vad är det egentligen som är bra? Den alldeles för varma tröjan, den ytterst överarbetade bilden, den bedrövligaste av alla bedrövliga dyra väskor, den genom bildmanipulation påklistrade klockan på hans arm?
#13 DrDre säger
2014-07-31 09:49 - Anmäl

No 12. Yes. Allt är elände här i livet och allt är stolpskott..............och är glaset 99% fullt, så är det ändå en procent som gör det till ett stolpskott och det är det man ska ska fokusera på för att göra livet surt för sig och sin omgivning.
#14 Andreas Weinås säger
2014-07-31 09:52 - Anmäl

#12 - om du inte ser vad som är "bra" i bilden eller i LVs Kampanjserie känns din fantasi rätt begränsad.
Jag redogör för vad jag tycker är bra i sättet Connery bär upp hatten.

Samtidigt vittnar dina övriga kommentarer om att glaset är halvtomt snarare än halvfullt...
#15 gurka säger
2014-07-31 10:14 - Anmäl

#12 hade vart skoj å läsa din perfekta blogg där allt som publiceras enhälligt hyllas och där det aldrig lämnas utrymme för kritik. Med ett kommentarsfält där inte ens dom mest trångsynta stofilerna hade nåt att gnälla på
#16 Raderad säger
2014-07-31 10:35 - Anmäl

Här handlade det enligt skribenten inte om vad som var "bra" utan om "tidernas kanske bästa tolkning" vilket inbjuder till kritik.
#17 Andreas Weinås säger
2014-07-31 11:37 - Anmäl

#16 - Nu är ju detta självklart subjektivt men jag har inte sett någon tolkning av Panamahatten som toppar denna. Detta handlade inte om helhetsklädseln utan om hur man på ett avslappnat och naturligt sett kan bära en lite skrynklig hatt vilket jag tycker Connery lyckades med.

Du är varmt välkommen att ge förslag på bättre tolkningar.
#18 erpet säger
2014-07-31 13:51 - Anmäl

#15, Inget ont om trångsynta stofiler nu, vad? Vi genererar med våra sura kommentarer liiite mer klick än lallande 80-talister som bara kan komma på "underbart!", "keep up the good work", "Luca Rubinacci har faktiskt blivit utsedd till världens bäst klädda man i typ alla modemagasin".

Och, ja, Manolo lever på klick, eller kan hålla hög nivå tack vare dem.
#19 Andreas Weinås säger
2014-07-31 14:16 - Anmäl

#18 - Jag känner att det är viktigt att tydliggöra att jag inte har någonting emot konstruktiv kritik eller diskussion. Men att tro att negativt klankande där man letar fel eller fokuserar på saker som inte har någonting med artikeln att göra skulle vara på något vis fundamentala för Manolos överlevnad är en överdrift.

Faktum är att vi har ca 28 000 unika besökare varje vecka och närmare 90 000/månad vilket visar att oavsett om det rör sig om positiva eller negativa kommentarer behöver dessa inte vara representativa för majoriteten av läsarskaran.

Däremot håller jag med om att ett levande kommentarsfält lyfter Manolo vilket också var en av anledningarna till att vi tog bort kravet på inlogg för att kommentera.

Skillnaden på ett "underbart" eller "Keep up the good work" och ett "Fult", "Larvigt" eller allmänt klagande utan konstruktivitet är väl den att det förstnämnda åtminstone bidrar som en morot för oss skribenter för den tid och kraft som läggs ner på sidan. Våra åsikter kanske går i sär här men jag lever efter devisen att det mesta i livet blir bättre om man går in med en positiv inställning. Att man inte gillar allt är fullt förståeligt men när man inte gillar något blir det närmast parodiskt.

Självklart skall man inte hylla något man inte gillar men att vara konstruktiv blir i min mening viktigare när man ger negativ kritik så att vi har möjlighet att anpassa oss.
#20 Andreas Weinås säger
2014-07-31 14:25 - Anmäl

För att återkoppla till artikeln så har ingen av dessa negativa kommentarer ens nämnt artikeln och dess faktiska fokus. Väldigt stort fokus hamnar istället på en av bildtexterna där vi (högst subjektivt) hyllar Sean Connerys bärande av modellen. Detta tycker jag inte bidrar till ett bättre Manolo även om ni självklart har all rätt till dessa åsikter.
#21 Thomas Bennelind säger
2014-07-31 14:47 - Anmäl

Tack för en inspirerande artikel, Andreas.
Apropå LV-bilden, så är den vacker i sin helhet.
Trevlig helg.
/Thomas
#22 Aner säger
2014-07-31 20:41 - Anmäl

Tillbaka till ämnet: är hattarna på bilderna verkligen rullbara? Jag hade för mig att de rullbara har en lite speciell utformning med en lite lustig kam som löper över hjässan.
#23 Andreas Weinås säger
2014-07-31 21:23 - Anmäl

#22 - Alla modeller är inte rullbara men även modeller utan kam går att rulla ihop. Beror lite på konstruktion och modell. Jag provade en okonstruerad version för runt 1000-lappen som gick utmärkt att rulla samt en Borsalino för det tredubbla som ej gick att rulla. '
#24 Aner säger
2014-07-31 21:55 - Anmäl

Ah, då förstår jag! Inte utan att man blir sjukt sugen på en bra hatt :-)
#25 Måns säger
2014-07-31 21:56 - Anmäl

Bra att du tar upp en skönhet som en pannamahatt i fedora-stil, i en tidsålder där de enda huvudbonaderna man ser på unga män (i princip) är kepsar, vilket är synd, för det är ju så jävla snyggt, ärligt talat.
Härligt Andreas!
#26 Raderad säger
2014-08-01 10:35 - Anmäl

Andreas, vad kul att du tog med en Brent Black! Hoppades, men trodde faktiskt inte du skulle ha med en sådan.

För ni som är intresserade av panamahattar kan jag varmt rekommendera hans hemsida https://www.brentblack.com/
Har köpt en rullbar Montecristo från honom som är underbar att ha på sig. De rullbara är de som har en kam på ovansidan, ja. Det är även ursprungsmodellen av en panamahatt. Man viker och rullar hatten genom att vika in den i sig själv längs med kammen, för att sen rulla ihop den från framsidan till baksidan.

Att köpa från Brent Black var en riktigt bra upplevelse. Man tar ett mått på huvudet, sen skickar han tre band (det som sitter på insidan av hatten) för att hitta den storleken som sitter bäst. Man skickar tillbaka den som passar bäst och hatten kommer tillbaka, fint paketerad i en låda med certifikat från Montecristi att den är äkta.

All in all, en härlig upplevelse!
#27 ab ab säger
2014-08-01 14:16 - Anmäl

Har något ett bra tips på hur man kan forma hatten lite? Jag har en ihoprullningsbar med kam och toppen är något klotformad vilket gör att den ser lite ut som en hjälm! Jag fick höra att den skulle ge med sig efter lite användning men jag har haft den i flera år nu och har inte format sig något alls! Helst vill man ju att den ska se lite tilltufsad ut som Seans hatt! Hjälmkänslan är inte så kul.
#28 Ole säger
2014-08-01 15:09 - Anmäl

Panamahatten är kanske den enda hatt man med lätthet kan ha på sig idag, utan att se ut att vara på väg till maskerad.
Det är inte bara hattar av "colonial" modell som är rullbara. En modell som förövrigt bör undvikas...
Men att rulla stup i kvarten sliter och missformar hatten.
Jag ställer mig dock väldigt frågande till att det skulle vara en investering för "decennier framöver". Jag har slitit hål på bättre hattar på betydligt kortare tid.

Go Connery!
#29 Fredrik säger
2014-08-02 14:15 - Anmäl

Jag gillar hatt, det är jättesnyggt. Men jag tycker nog att man bör vara åtminstone 30+ för att kunna bära upp det.

Personligen tycker jag dock det är lite svårt, hur gör man egentligen när man väljer hatt till sig själv och hur ska den sitta? Man ska inte dra ned den över öronen förstår jag ju. Det kan vara en kommande artikel, "Hur man bär hatt". Finns nog många som behöver en sådan grundkurs, åtminstone jag :-)
#30 A A N säger
2014-08-02 21:22 - Anmäl

Ja en grundkurs i att bära hatt vore inte så dumt. Tycker hatt är supersnyggt, i teorin - när jag väl tryckt på mig en aldrig så tjusig hatt ser jag alltid ut som en pajas. Har jag fel hatt eller har jag inget "hattutseende"? :(
#31 lano säger
2014-08-03 15:13 - Anmäl

Det är enkelt att bära hatt, gäller bara att glömma bort att man har den på sig.

Andreas, vilken hatt för 1000kr testade du som gick att rulla? Jag har en borsalino som ej är rullbar, vill ha en som är enklare att ta med på resor.
#32 Andreas Weinås säger
2014-08-04 14:03 - Anmäl

#31 - Det var en mindre känd tillverkare jag tyvärr inte kommer ihåg namnet på. Jag provade modellerna i en renodlad hattbutik i Antibes under semestern och den för ca 1000kr hade en okonstruerad känsla i äkta Panamaväv som drog tankarna åt en slokhatt medan Borsalino var mer klassisk i formen med mediumbrätte som liknade hatten på Fabio Attanasio i inlägget.
#33 Fredrik säger
2014-08-05 11:45 - Anmäl

Mycket märkligt att påstå att Colonialhatten, Optimon, som den också kallas, skulle undvikas. En mycket trevlig hatt med lite högre kulle vilket alltid ser bättre ut. Dessutom skiljer man sig från pöbeln som lallar runt i den vanliga fedoramodellen.
#34 Dalton säger
2015-07-23 10:47 - Anmäl

Vilka tillverkare gör montecristi's?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.