Manolo logotype

Exquisite Trimmings Bespoke

Exquisite Trimmings Bespoke
För ett tag sedan skrev vi om webshopen Exquisite Trimmings som specialiserat sig på att sälja accessoarer från en rad handplockade märken. Ägaren Shaya Green som är en trogen Manoloföljare erbjöd då även våra läsare en unik rabatt under en månads tid. I samband med detta passade vi även på att testa företagets bespoke-tjänst för slipsar vilken går ut på att man som kund kan designa en slips efter egna önskemål. Nu har resultatet kommit och vi kommer i dagens text redogöra för hur resultatet blev samt hur tjänsten fungerar.

Själva bespoketjänsten börjar med att man som kund får välja tyg. Här finns en rad olika alternativ, allt ifrån kashmir till  grenadine i olika vävningar och brittiska slipsar i Ancient Madder siden.

Nästa steg är att välja konstruktion. Standard är att slipsen tillverkas med en vikning som sker 3 gånger. Mot en extra kostnad kan man även få den vikt 7 gånger, en så kallad seven-fold.

Efter detta görs valet av bredd på avslutet. Här kan man välja en bredd på mellan 7-9,5 cm med 0,5 cm variation.

Ett trevligt val som ET erbjuder vid denna tjänst är valet av hur tjockt fodrad slipsen skall vara. Här väljer man som kund antingen lätt, mellan eller kraftigt fodrad. Detta är bra eftersom smaken är olika beträffande "matigheten" på knuten som uppstår med anledning av hur fodrad slipsen är.

Nästa val som erbjuds är hur avslutet skall se ut. Man kan som kund få slipsen un-tipped vilket betyder att inget extra tyg har använts på baksidan av avslutet. Istället handrullas kanterna och sys för hand. De andra två valen är att få den avslutad med ett marinblått foder i siden eller i samma tyg som övriga slipsen vilket kallas self-tipped.

De två sista valen som görs är om man vill ha en sydd keeper på baksidan att stoppa ner den smala delen av slipsen i samt om man vill ha den med ett broderat monogram.

När alla val är genomförda och slipsen beställts så skickas ordern till antingen en fabrik i England eller i Italien beroende på vilken typ av slips man valt. Leverenstiden efter detta är 4-6 veckor och priset är ca 1000 kr.

Vi beställde en ancient madder-slips vilken tillverkades i England. Kvaliteten på arbetet är mycket hög och hela känslan av slipsen är att den är väldigt välgjord. Definitivt en slips i premiumsegmentet. Vi valde att göra den un-tipped och rullningen och sömmen var skickligt utförd vilket inte alltid är självklart. Kvaliteten på det siden som används är mycket god och kommer från Macclesfield i England där det infärgas för hand. Detta område har gjort sig känt för just denna typ av tyger. Slipsen var med anledning av detta väldigt lätt att knyta och att få till en bra "dimple" på.

Fördelen med att kunna göra alla dessa val är att slipsen faktiskt får rätt längd efter dig som bärare. Undertecknad är längre än genomsnittet och en slips i standardlängd 147-149 cm blir ibland lite kort. Då jag föredrar att fram och bakstycke blir i stort sett lika långa så kan detta lösas genom att som i mitt fall beställa slipsen 154-156 cm lång.

Den levererades i en snygg grön ask samt var inslagen i silkespapper och med en hälsning vilket förstärkte det exklusiva intrycket.

 

Första valet är tyget och här finns det gott om alternativ. Här i form av handtryckta Ancient Madder-tyger från Macclesfield, England.

Genom att kunna välja både tjocklek, bredd och längd kan man som kund verkligen anpassa slipsen efter sina önskmål. T ex så behöver ofta en smalare slips även ha tunnare fodring för att knytas väl.

Slipsens så kallade "untipped edge" där man handrullar upp kanterna vilket ger ett lite ledigare intryck.

En perfekt slipslängd där bägge slipsens ändar når till bältet. Något som kan vara väldigt svårt att få till om man är över eller under medellängd.

En väl anpassad tjocklek till slipsens bredd ger en elegant slipsknut.

Slipsen levereras i en elegant förpackning.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer

#1 Rugge säger
2014-07-22 14:00 - Anmäl

Silkespapper är ju superexklusivt! Vad trevligt.
#2 Olof säger
2014-07-22 14:29 - Anmäl

#1 Rugge, tja var nog snarare själva slipslådan som förhöjde intrycket. Hur vi upplever det vi läser måste alltså vara subjektivt.
#3 R säger
2014-07-22 15:39 - Anmäl

#1 Rugge, vilken liten människa du måste vara som känner behovet av att förminska och göra dig lustig över andras ansträngningar. Beter du dig så även när du inte sitter framför skärmen?
#4 Fredrik säger
2014-07-22 15:56 - Anmäl

Hej,

Enligt Shaya använder de samma tygleverantörer som Viola Milano, vet du om det stämmer Olof? Vore intressant då priserna är markant mycket lägre än hos Viola Milano.

Trevlig slips och artikel.
#5 Olof säger
2014-07-22 19:09 - Anmäl

Fredrik, jag har inte frågat Shaya men när det gäller grenadineslipsarna så vet jag att det är samma tygleverantör. ET:s virkade slipsar kommer från samma fabrik som Drakes gör. De är alltså identiska. Vissa sidentyger kommer också från samma leverantör som Drakes gör.
#6 Per säger
2014-07-22 19:52 - Anmäl

Trevlig och lärorik artikel!
Förstår inte hur folk orkar klaga så mycket som de gör i kommentatorsfältet här. Men skönt att ni kan stå över det och orka fortsätta skriva trots alla troll.
Trevlig sommar och fortsätt i den här stilen!
#7 Raderad säger
2014-07-23 00:10 - Anmäl

Riktigt bra artikel Olof!
#8 Peter S säger
2014-07-23 13:33 - Anmäl

Har beställt en Grenadin-slips av dem.
Mycket nöjd med både kvaliteten och bemötandet!
Det blir fler!
Tack för en trevlig artikel!
Skulle vilja veta mer om hur tjocklek på foder och antal vikningar påverkar slipsen?
Kanske ett förslag om en framtida artikel...
#9 Jonas E säger
2014-07-23 17:16 - Anmäl

Skriv gärna en slipsartikel med inriktning mot bespoke och diskutera vilka valmöjligheter man vanligen står inför och vilka för- och nackdelar respektive val kan innebära.

Jag had gärna sett att artikelns fokus låg på din åsikt om slipsen istället för ingående beskrivning om de enskilda valen. Det du tycker är fördelen med alla bespokeval är att få en slips med rätt längd. Känns som det går att lösa utan bespoke. Hur är esquisit i jämförelse med andra bespokemakare? Mer recension och mindre referat!

Ni skriver bra texter och jag skriver detta i välmening för att försöka bidra till att Manolos utveckling.
#10 Manuel säger
2014-07-23 20:04 - Anmäl

Lite mer konstruktiv kritik:

Förr om åren kändes manolo som ett bra forum också för någorlunda modeintresserade män, där man kunde få lite tips och råd kring kläder, stil och grooming, som kändes relevanta, samtidigt som de mer frälsta också fick sitt lystmäte mättat.

Jag förstår det som att den "nya" inriktningen mer går ut på en nischad specialisering mot dyrt, exklusivt och "avancerat", men tyvärr blir jag,trots betydligt bättre ekonomisk ställning nu någonstans mellan 30-40 än när jag började läsa manolo, inte särskilt inspirerad längre.

Det är lite för avancerat, lite för svårt och även om det skall tjäna som inspiration känns det många gånger lite för svårt att applicera på mig och min omgivning. Då denna inriktning hyllas vilt i kommentatorsfältet oavsett om det gäller bespoke för slipsar eller randsydda skor från northhampton som uppenbarligen betraktas som ytterst "versatila", napolitanska axlar etc. undrar jag om ni har ändrat målgrupp eller om det helt enkelt är en ny generation mer ängsliga konsumenter som funnit utlopp för sin ängslighet här?

Alla är vi olika, har olika intressen och ekonomiska förutsättningar, och de varierar dessutom över tid, men är det efter nästan 10 år dags att gå skilda vägar? Jag inser att det här inlägget är OT, att jag kommer att bli mald i småbitar och uppmanas att gå och handla på MQ i den småstad jag antas representera etc, men jag har så länge trivts med vanan att några gånger i veckan läsa manolo att jag nu bara vill framföra min ödmjuka synpunkt gällande innehållet.
#11 A A N säger
2014-07-23 21:16 - Anmäl

Håller helt med Manuel ovan. Antagligen är det så att det finns ett intresse och behov för det mer "avancerade" som manolo uppfyller. Problemet för oss simplare själar (som kanske är till stor del likgiltiga för om slipsarna är hand- eller fotrullade - även om sådant kan vara roligt att läsa om också ibland!) är då att det inte riktigt finns några bra sajter för oss (eller finns det?). Men det är ju knappast manolos fel.
#12 A A N säger
2014-07-23 21:17 - Anmäl

Håller helt med Manuel ovan. Antagligen är det så att det finns ett intresse och behov för det mer "avancerade" som manolo uppfyller. Problemet för oss simplare själar (som kanske är till stor del likgiltiga för om slipsarna är hand- eller fotrullade - även om sådant kan vara roligt att läsa om också ibland!) är då att det inte riktigt finns några bra sajter för oss (eller finns det?). Men det är ju knappast manolos fel.
#13 Andreas Weinås säger
2014-07-24 11:53 - Anmäl

#10 & 11 - Det är utmärkt att ni uttrycker era åsikter om det vi skriver om. Vi tar mer än gärna till oss kritiken men utveckla gärna vad det är ni skulle se mer av. Är det prisnivån som är för hög så är det något den varit i alla år på Manolo då fokus alltid legat på kvalitet och konstruktion framför pris. Är det mer en fråga om inriktning med mindre avancerade produkter så får ni mer än gärna komma med förslag på vad ni vill läsa mer om. Vi försöker att blanda lediga och formella inslag såväl som djupgående och lättare artiklar men anledningen att fokus varit så pass stort på det ni kallar "avancerade" artiklar är helt enkelt för att vi som skribenter är väldigt intresserade av det och att efterfrågan på detta varit stor från läsarna.

Finns det andra områden, produktgrupper eller guider ni önskar Manolo skall belysa tycker jag absolut ni skall skriva det. Antingen här i kommentarsfältet eller via "Fråga Manolo" till höger på sidan.

Tycker dock att det är ganska tråkigt att definiera en yngre generation med intresse för hantverk och något mer "avancerat" som ängsliga för att man själv inte delar samma intresse.
#14 riesenschnauser säger
2014-07-24 13:10 - Anmäl

Jag vill också läsa om fotrullade slipsar!

Skämt åsido - jag ser Manolo som en kavalkad av fina och inspirerande reportage om plagg och annat som jag sannolikt aldrig kommer att bygga min garderob av. Som småstadsbo köper jag mina jeans på Dressman eftersom de är av lika dålig kvalitet som japansk selvedge men kostar en femtedel. Köper skor från Northampton eftersom jag är särskilt intresserad av dem. Köper kavajer när jag stöter på något jag verkligen gillar, vilket är sällan. Använder en vanlig Gilette-rakhyvel. Har en ärvd klocka. Kör Volvo V70... Manolo bidrar till att hjälpa mig att leta, men är varken en shoppinglista eller ett facit. Jag uppskattar dock den med dressade, "vuxna" stilen som vi sett här de senaste åren, jämfört med det mer streetiga som förvisso kan göras bra, men inte tilltalar mig personligen. Nörderiet om neapolitanska axlar, tramset med hoppsan-uppknäppta button-down-kragar och en del annat får man ta med en nypa salt, tänker jag :)
#15 Manuel säger
2014-07-24 14:48 - Anmäl

Bara ett kort förtydligande, det är inte intresset för det avancerade som sådant som jag ser som aningen ängsligt utan mer de översvallande kommentarerna och "ha-begäret" för produkter som många förmodligen inte kände till några minuter innan de läste en artikel,samt den elitistiska tonen som genomsyrar kommentarsfältet. Let´s face it, vad vi än själva tror så är vi ett litet land i periferin och det stilfulla i en distingerad mans avslappnade klädstil i Florens kommer just av att det är en naturlig del i hans vardag och inte något som alla vill ha på samma gång för att ett år senare gå vidare till något annat.

Nog om det, uppenbarligen finns det ju en anledning till att jag ändå återvänt till er hemsida och genererat ett antal tusen klick genom åren, och det är att jag i grund och botten tycker att ni gör ett jäkligt bra jobb och att jag får samma sköna och rogivande känsla av att läsa er som en pensionär får av sin morgontidning.

Jag är som sagt mellan 30-40, har ett jobb som för det mesta kräver allt mellan proper klädsel, typ business casual till kostym vid något enstaka möte. Jag bor inte i den största staden i landet utan mer plats 5-6. Jag bär med stolthet ett alldeles för dyrt armbandsur, förstår inte riktigt hantverket men tycker den är förbaskat snygg. Jag handlar oftast kvalitetsplagg på rea, ytterst sällan till ordinarie pris efterosm jag tycker det är för dyrt. Jag tycker att svenska män i allmänhet är bra klädda, oavsett stil, men vill för den sakens skull inte se ut som den där Jonas, prinsessan Madeleines ex, som verkar vara normen för många. Sidbena, quiltad jacka, randsydda skor och en portfölj med fin patina ser kanske bra ut på andra, inte på mig, som har ett mer råbarkat utseende och bara skulle se utklädd ut.

Vad vill jag då läsa mer av? Jag köpte nyligen en fin smoking till ett speciellt tillfälle. En guide till detta, utan alla ålderdomliga regler kring gördel, hängsel, tid på dygnet etc. hade suttit fint. Bara en förklaring till olika slag, olika skjortkragar, skjortknapparna, manschettknappar, hängslen eller ej,färdigknuten kontra handknuten fluga etc. hade suttit fint. Jag vet att det har kommit med jämna mellanrum, men jag kände mig som en riktig klåpare när jag köpte den men fick som tur var hjälp med allt från att knäppa knapparna till att knyta flugan och lägga upp byxlängd etc.

Generella guider till att till exempel knyta slips, beroende på knut, material, skjortkrage och typ av kavaj, tror att jag i likhet med många har ett hum om det men känner oss taffliga på området.

Hur knyta en halsduk snyggt, olika färgkombinationer man kanske själv inte tänker på, upprull på byxor, färg på strumpor, t-shirt för vuxna män, snygg på bra casual-klädsel för fredagar på jobbet/alt. pappaledighet, tips på bra rakapparater för att snagga huvudet då många av oss måste ta konsekvenserna av dåliga gener, hur undvika blänk i ansiktet/skalle etc. etc.

Jag hoppas ni ser min poäng, gott & blandat för en väldigt bred massa, blandat med djupdyk för de mer intresserade tror jag skulle appellera till många som vill få inspiration och handfasta tips& tricks för att optimera sitt utseende utan att för den sakens skull vallfärda till en modemässa i italien.

Det kan ju också vara så att det är jag som inte passar in på Manolo längre, där alltfler vill ha det nischade och avancerade, vilket i så fall bara är för mig att acceptera. Men att knappa in www punkt manolo punkt se i browsern sitter så djupt rotat i mig och är förknippat med en avslappnad stund på jobbet, kvällen, semestern, att jag gärna skulle hänga med ett tag till!
#16 rja säger
2014-07-28 13:25 - Anmäl

Generella guider och ytliga konsumenttester kan man hitta på en massa andra ställen, t.ex. Aftonbladet. Tycker verkligen inte Manolo ska lägga sig på den nivån, inte ens tillfälligt.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.