Manolo logotype

Manolo möter - Zaremba Bespoke

Manolo möter - Zaremba Bespoke
Som ni har kunnat följa här på Manolo så hade vi bråda dagar i Florens under sommarupplagen av Pitti Uomo. Vi fick möjlighet att stifta bekantskap en flera intressanta tillverkare och modeprofiler. Dagens text kommer att handla om en av dem. Nämligen Maciej Zaremba, ägaren av Zaremba Bespoke.

Maciej har kommit att bli en välkänd profil i menswear-kretsar då han synts flitigt på olika Tumblr- och streetstyle bilder. Han äger och driver det anrika polska skrädderiet Zaremba Bespoke som är baserat i Warsawa. Företaget grundades av hans familj 1894 och har klätt den polska eliten sedan dess. När Maciejs pappa hastigt gick bort för några år sedan fick han ganska omgående ta över verksamheten som hans mor inte orkade driva vidare själv. Han har sedan dess jobbat på att vända verksamheten och förnya den. Zaremba har med sin långa historik och erkänt skickliga hantverk varit väldigt inspirerade av den brittiska stilen och traditionen från Savile Row. Kunderna har varit klassiska i stilen och bestått av diplomater, politiker, affärsmän samt musiker och skådespelare. Maciej har adderat nya konstruktioner och har personligen inspirerats mycket av den italienska stilen. Konstruktionen har blivit mycket lättare med mindre kanvas och nättare axlar. Detaljnivån har blivit mera omfattande och valen fler. Detta har medfört att Maciej fått en yngre kundkrets. Hans Tumblr-blogg där mycket av arbetet presenteras har fått lite utav en kultstatus bland modeintresserade och de som föredrar skräddarsytt. Som en följd har också kunder börjat besöka Zaremba från andra länder.

Vi frågar Maciej hur det är med den svenska kundkretsen. Han berättar att han har ett par svenska kunder men aldrig, än så länge, har besökt Sverige. Han är dock mycket intresserad av framtida besök om det finns ett intresse här. Vi rekommenderar att maila Zaremba och fråga Maciej. Om tillräckligt många svenskar visar intresse så kommer han gärna hit.

Vi pratar skrädderi och konstruktioner en bra stund och undrar lite om Zarembas stil. Vad som utmärker dem och vad de föredrar? Maciej berättar att många av deras äldre kunder gillar den klassiska brittiska stilen varför detta fortfarande är en stor del. Mörka kostymer samt aftonplagg samt ytterrockar utgör en stor del av vad som sys upp idag. De plagg som får representera den nu så populära italienska stilen ökar dock stort och folk vågar ta ut svängarna mer nu. Fördelen som han påpekar är att Zaremba är ett skrädderi som kan erbjuda allt. De styr inte kunden utan kunden väljer själv stil och utseende. Sen kan de så klart vägleda och tipsa men de har möjlighet att skapa många olika utseenden, vilket alltså är fördelen med full bespoke.

Som en rolig anekdot kan nämnas att det var Maciej som 2011 fick äran att designa den slips som bärs av de polska EU-delegaterna. En slips som har fått mycket positiv uppmärksamhet. Bland annat twittrade den finska statsministern och önskade delegaterna lika stor framgång som slipsen nått.

Vidare berättar att han försöker vara närvarande på marknaden och följa med i de trender som kommer. Han menar dock att trender kommer och går men att stil är det man kan skapa utifrån de personliga iakttagelser man gör.

När det kommer till hantverket så sker allt i den egna ateljén, som alldeles nyligen flyttat till nya fina lokaler. En rad skräddare och tillskärare med lång erfarenhet säkerställer att produkterna håller en hög nivå. Ca 20 procent av alla stygn sker för hand så som exempelvis ärmisättning och alla knapphål handsys med silkestråd. De samarbetar med och erbjuder tyger från de främsta engelska och italienska väverierna. När det kommer till avprovningar så brukar det bli en första konsultation och tre provningar. Väntetiden för en kostym ligger idag på ca 12 veckor. De håller en attraktiv prisnivå där kostymer startar på ca 17 000 kr och kavajer ca 13 000 kr. Priset är så klart helt beroende på det tyg och val man gör.

I sen tid har Zaremba startat ett samarbete under namnet Zaremba Etichetta Biancha med en italiensk tillverkare/skrädderi. Det är en lättare variant av en skrädderitjänst. Med endast en måttagning och en provning. Tjänsten passar dem som inte har samma tid att lägga som en ren skrädderitjänst kräver. I gengäld kostar den något lägre. Själva hantverket är ca 80% skrädderi och 20% fabrikstillverkning i Italien. Väntetiden är också lite kortare.

Som en liten teaser kan nämnas att undertecknad passade på att ta sina mått för att låta Zaremba sy upp en kavaj. Denna är klar i september och kommer då att recenseras här på Manolo.

För att komma i kontakt med företaget kan man maila Maciej på info@zarembabespoke.com eller besöka företagets hemsida för mer inspiration.

 

En fantastisk närmast helt okonstruerad axel från Zaremba.

Detaljstudie av de handsydda knapphålen på kavajen.

Maciej Zaremba under senaste upplagan av Pitti Uomo.

Detaljer som dubbel AMF stickning följt av en mjukt markerad puff-axel.

Ett utsökt detaljarbete även på byxorna

Historisk bild från förra generationens tillskärare hos Zaremba.

En underbar kavaj i Donegal Tweed. Perfekt till jeans under höst/vinterhalvåret.

Vackert blå enkelknäppt kavaj i Zarembas husstil.

Dubbelknäppt perfektion.

Maciej Zaremba

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Mocka säger
2014-07-16 14:30 - Anmäl

Puffaxeln är verkligen totalt riktigt ordentligt vederstygglig.
#2 erpet säger
2014-07-16 15:02 - Anmäl

#1 Liksom att bära en dubbelknäppt kavaj med spetsiga slag uppknäppt. Det blir väldigt uppenbart att den är konstruerad och sydd för att vara knäppt.
#3 Errol säger
2014-07-16 17:41 - Anmäl

Håller med om att Maciejs egen "outfit" på dessa bilder inte var särskilt inspirerande. Men några av de andra kavajerna var ju helt fantastiska, minst sagt. Särskilt den gröna i donegal tweed.
#4 RJP säger
2014-07-16 23:55 - Anmäl

Vad är priset för en skjorta?
#5 Olof säger
2014-07-17 06:36 - Anmäl

#4. Skjortorna görs inte av Zaremba utan den italienska tillverkaren D'Avino. 2000 kr och uppåt.
#6 Raderad säger
2014-07-17 08:16 - Anmäl

Om han nu kan sy kavajer, varför ser han då ut som en pajas?
#7 Carl säger
2014-07-17 08:59 - Anmäl

Det måste vara väldigt subjektivt för jag tycker att Maciej klär sig väldigt bra. Sen är det viktigt att inte blanda ihop begreppen. Zaremba är ett skrädderi. De kan sy kavajer och kostymer helt efter kundens önskemål. Anmäek gärna på om firmans varor sitter dåligt, skäeningen är fel eller hantverket dåligt. Men det är det inte i Zarembas fall. Allt som rör varan är klanderfritt. Det ni kritiserar är en persons individuella smak. Fördelen med bespoke är att om ni har så mycket bättre smak kan låta tillverka kläder som tilltalar er. Sen är det lite intressant att spekulera i de personer som kommenterar här på forumets egna garderob. Skulle gissa att många som kritiserar här har mycket limmat RTW i garderoben.
#8 Charles säger
2014-07-17 11:02 - Anmäl

#7. Är ju en fördel om skräddarna har ett öga för vad som är "snyggt", vilket Maciej, av bilderna att döma, saknar.
#9 Olof Bernhardsson säger
2014-07-17 11:58 - Anmäl

#8 Charles, nej jag tycker att du har fel. Han är inte personal shopper utan skräddare. Självklart kan man fråga om råd men hans uppgift är inte att styla utan att skapa perfekt sittande kostymer som är anpassade för kundens kropp och behov. Jag är helt säker på att han är så pass professionell att han inte råder en advokat eller formell tjänsteman att sy upp bruna dubbelknäppta kostymer med tydliga "spalla camicia" axlar. Jag råkar veta att han inte gör det utan läser av kunden bättre än så. Att han sen själv gillar det på sina plagg och har ett jobb och livsstil där han kan klä sig på detta sätt.
Jag har själv precis haft en konsultation och första fitting hos Zaremba och kan lova att han inte på något sätt styrde mig att välja hans smak. Vi resonerade mycket tillsammans kring utseendet men resultatet kommer att bli precis så som jag vill ha det, helt oberoende av Maciejs smak.
#10 Charles säger
2014-07-17 13:13 - Anmäl

#9. Jaja, jag ger mig. Låter bra!
#11 Mattis säger
2014-07-17 13:59 - Anmäl

#9 Av alla de bilder av kunder/fittings på tumblr och instagram att döma så stämmer detta. Maciej har dessutom väldigt varierad stil, förmodligen för att visa på skrädderiets mångfald. Tack för ännu en utmärkt artikel! Ska bli mycket spännande att läsa om resultatet.
#12 Jens säger
2014-07-20 08:32 - Anmäl

Trevligt reportage Olof, har köpt en av företagets tryckta slipsar!
#13 Andreas Weinås säger
2014-07-24 23:51 - Anmäl

#6 & 8 - det ä väl tur att det inte är skräddarens stil utan er egna som skall vara den avgörande när man gör en skräddarsydd kostym. Hur vida man kombinerar färger eller bär en kavaj uppknäppt eller inte har ju absolut ingenting med ens kompetens som skräddare. Värt att reflektera över är att bilderna är tagna på Pitti där ALLA tar ut svängarna. Som bilderna i inlägget kan intyga kan Zaremba leverera mängder med alternativ beroende på vad man som kund efterfrågar.

Tittar man på hur många av skräddarna ser ut på Savile Row är det ett skämt i jämförelse. Fortfarande kostymer i världsklass efter bärarens önskemål.
#14 max säger
2016-10-02 19:17 - Anmäl

Hur går själv tillvägagångssätt när det gäller betalning?
Är det så att man betalt säg 15 000:- på plats när man har bestämt sig?eller lägger man en del av priset och sedan resterande när det är klart?
#15 Andreas Weinås säger
2016-10-02 21:18 - Anmäl

#14 - Det brukar vara delbetalning med 50% vid beställning och 50% när det är klart. Antingen via banköverföring eller kontant.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.