Manolo logotype

Manolo möter - B&Tailor

Manolo möter - B&Tailor
Pitti Uomo har kommit att bli en viktig sammankomst när det kommer till herrmode. Vid den senaste upplagan passade vi på att träffa B&Tailor; ett av Asiens vassaste skrädderier, för en intervju. Detta skrädderi har kommit att få lite utav en kultstatus inom menswear-bloggosfären då de är mycket duktiga på att exponera sitt arbete via deras inspirerande Tumblr-blogg.

Intervjun var med Chad Park Woo som är den som driver verksamheten idag. Han är andra generationens skräddare och hans far grundade B&Tailor 1980 efter att ha arbetat en längre tid på andra skrädderier som senior tillskärare, eller master cutter.

Chad började i unga år att arbeta i familjeföretaget och blev upplärd av pappan och jobbade i flera år som tillskärare innan han som ansvarig för företaget numera lägger större delen av sin tid på möte med kunder och måttagningar. Han arbetar fortfarande med tillskärning men ansvarig för detta är istället hans bror som utbildats och skolats i Italien.

Idag har firman som är Sydkoreas största ca 20 anställda. Vi resonerar under intervjun lite kring hantverket och kunskapen och Chad menar att det är svårt att hitta bra unga personer som kan eller vill utbilda sig till skräddare. Det är inte helt enkelt med kunskapsöverföringen från den äldre generationen och de lägger mycket energi på att skapa en kvalitetssäkrad framtid. De har idag 3 stycken lärlingar under utbildning och kommer troligtvis även framöver att skicka unga talanger till London och Italien på utbildning samt utbyten för att säkerställa kunskapen. Skrädderitraditionen har annars varit ganska stor i Soul sedan kolonialtiden. Det har funnits mängder av små skrädderier, vissa till och med baserade i hemmen. Det senaste decenniet har allt fler av dessa flyttat ut och startat i riktiga butikslokaler vilket gör utbudet ganska stort.

Vi pratar lite om sociala mediers roll och hur det kom sig att de startade att använda sin blogg och vad syftet var. Det var bland annat på detta sätt som vi på Manolo fick upp ögonen för dem. Först och främst menar Chad att syftet var att visa upp sina varar och marknadsföra sig lokalt. Att de senaste årens boom inom skräddat herrmode och törst för skräddarsytt har lett till att en internationell publik fått upp ögonen för firman ser han så klart bara som något positivt men betonar också att de är ett lokalt skrädderi i Korea. Dock har efterfrågan varit så stor internationellt att de börjat genomföra trunk shows och möten med kunder i Australien och Singapore. De har även en bokad resa till Hong Kong inom kort.

Chad utesluter inte att besöka Europa för att möta kunder om intresse finns. De är här löpande för att besöka tygleverantörer samt andra som de samarbetar med så som Liverano & Liverano i Florens. En annan anledning till varför bloggen startades i ett tidigt skede är Chads stora fotointresse. På bordet framför oss under intervjun ligger ett helt batteri med kvalitetskameror.

Vi är nyfikna på tillverkningen och konstruktionen när det kommer till B&Tailors produkter och frågar Chad om han kan beskriva deras husmodell och vad som utmärker just dem.

Han menar att då de är ett stort skrädderi med mycket kunskap så kan de tillmötesgå kundernas önskemål om utseende och konstruktion oavsett om det är mjukt och helt okonstruerat till kraftigare kanvasuppbyggnad och en mera klassisk siluett. Han menar dock att han rekommenderar en kostym som är praktisk och kan bäras en hel dag och fungera i flera olika sammanhang. En kostym för detta ändamål vill han inte skära för smalt för då försvinner lite av funktionen. Han lägger också gärna till lite extra tyg över ryggen för ökad rörlighet. Detta kräver en mycket god kunskap om mönster och tillskärning för att det inte skall bli fyrkantigt och bylsigt. Dessutom gillar han djupa höga armhål samt en mjuk axel.

Byxorna har ofta gångveck samt en något högre midja. På frågan vad som sker för hand och vad som sys på maskin så skiljer det sig lite beroende på material. Han menar att vissa material passar bättre för handgjorda moment än andra och vice versa. Generellt görs väldigt mycket helt för hand men rygg och sidor sys på maskin då trycket och pressen ofta är störst här och också behovet av en starkare söm. Medan mellanlägg, axlar, ärmar, knapphål osv sker helt för hand.

Firman har gjort sig känd för det enorma utbudet av tyger och Chad själv föredrar premiumväverier så som Fox Bros för flannell, Holland & Sherry för tweed, och det mest från de italienska tillverkarna Drapers och Eurotex.

Prisnivån är i sammanhanget låg jämfört med många europeiska skrädderier. Kostymer börjar på ca 18 000 kr och kavajer på ca 12 500 kr beroende på tyg. Med tanke på att det är en hel skrädderitjänst med två-tre provningar, handsytt och ett unikt mönster för varje kund samt premiumtyger så får man säga att prisnivån är såväl tilltalande som motiverad.

Finns det ett intresse bland er läsare så verkade Chad inte helt oäven för ett besök här i framtiden. Lägg ett mail på bntailor@naver.com och fråga lite mer. Åtminstone undertecknad kommer då att ansluta sig för att sy upp ett personligt plagg med lite asiatisk sprezzatura.

 

B&Tailors karaktäristiska silhuett med vackert rullade slag och mjuka axlar.

Smårutig kavaj.

Axel med tydlig "roping" och ett lite mer uppbyggt avslut.

Mjuk okonstruerad axel.

Företagets fantastiska byxsilhuett med hög midja, relativt smal fot och ofta en eller två frontveck.

Genom att förse byxorna med plisséringar möjliggör man för större rörlighet och lite mer volym i låret utan att tappa byxans form och fall.

B&Tailor fitting.

Företagets kavajer i ofta härliga mönster och färgkombinationer från några av världens främsta tygleverantörer.

Undertecknad tillsammans med Chad Park Woo från B&Tailor.

 

Vi rekommenderar givetvis även ett besök på B&Tailors hemsida för mer information och inspiration.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kostym

#1 Hedåsgatan säger
2014-07-10 12:31 - Anmäl

Tack för ännu en intressant story. Hmmm angående sista bilden så känns Chads kavaj väldigt lång, är medveten om det "klassiska" men likväl, en kavaj som går till halva låret går bort :)
#2 Olof Bernhardsson säger
2014-07-10 13:01 - Anmäl

#1. Jag tror att kavajen upplevs som längre då byxorna har väldigt hög midja
#3 Heiddler säger
2014-07-10 14:52 - Anmäl

Ni får bli lite bättre på korr, det är irriterande att se flera stavfel i ett reportage.
Tex.
Seoul*
Varor*

Jag har inte sagt något i tidigare reportage för att det kanske var tillfälligt, men nu fordras bättring.

Annars ett mycket bra reportage, tack.
#4 Raderad säger
2014-07-10 16:14 - Anmäl

Intressant läsning!
Har följt dessa herrar en längre tid nu och de har en husstil som verkligen tilltalar mig. Skulle absolut vara intresserad om dom dök upp i Sverige. Nackdelen lär väl dock vara att turn-around tiden lär bli lång inledningsvis, vilket iofs var/är fallet även för den italienska skräddaren jag använder.
#5 Raderad säger
2014-07-10 17:41 - Anmäl

Chads kavajlängd är i bra balans till det övriga.
#6 Noam säger
2014-07-10 21:20 - Anmäl

Intressant reportage! Jag gillar byxorna skarpt.
#7 Errol säger
2014-07-10 21:38 - Anmäl

Skön semesterläsning. Chads byxor är riktigt schysta. Frågan är om en såpass hög midja funkar på oss med förhållandevis långa ben?
#8 riesenschnauser säger
2014-07-10 21:52 - Anmäl

Jag gillar Chads byxlängd, men kavajen ser däremot lite tältig ut? Kolla på axlarna.
#9 Nils D säger
2014-07-10 22:14 - Anmäl

Tycker Chads kostym är essensen av eleganta proportioner. Helt klart det mest inspirerande skrädderiet att finna på nätet enligt mig.
#10 Nils D säger
2014-07-10 22:16 - Anmäl

Måste även hylla den klassiska gorget-linjen innan någon hinner klanka på den också! ;)
#11 Martin säger
2014-07-10 23:19 - Anmäl

Håller med tidigare inlägg om att lite bättre korrekturläsning hade krävts här.

"djupa höga armhål", innebär det att dom tar ut varandra och hamnar nånstans mitt emellan? ;)

Tack för ett bra reportage annars!
#12 PatrikJ säger
2014-07-11 01:27 - Anmäl

Har sytt upp ett par kavajer och fem skjortor. Skjortorna är riktigt bra, även om de inte omnämns i artikel och kostar 700-1500 kr beroende på tyg. Kavajerna har hyfsad konstruktion och en väldigt intressant passform med mjuka axlar och härligt runda bekväma former. Kavajens längd kan naturligtvis justeras när man provar. Skulle det inte vara så omständigt att ta sig till Seoul för varje fitting skulle jag antagligen sy upp ett par kostymer också. Det är ju hyfsat prisvärt med kavajer från 6000kr. Jag skulle dock varna att slutresultatet inte kommer vara på bespokenivå alaCifonelli eller Camps de Luca. Som alltid får man vad man betalar för. En rolig detalj är att jag introducerade killarna på B&N till Manolos hemsida första gången jag var där i januari i år. De var ganska förvånade att en svensk hemsida följde och promoteade deras blog. En rolig detalj (2) jag tror det är min senaste kavaj på näst sista fotot.
#13 Mattis säger
2014-07-11 14:08 - Anmäl

#12: Menar du att du betalat 6000 sek för en kavaj från B&T? Har tidigare sett uppgiften ca 12000 sek, men det var som resande skräddare i Australien. Känns konstigt att det skulle vara halva priset i Seoul, men du syftar kanske till CMT.
#14 PatrikJ säger
2014-07-11 15:16 - Anmäl

#13 Det var en kavaj med lite billigare Vitale Barberis tyg som gick på ca 6000kr på plats i Seoul. Men det är ganska svårt att hitta snygga tyger i den prisklassen. Den andra kavajen jag sydde upp gick på 12000kr men i ett mkt finare Caccioppolityg.
#15 Oliver säger
2014-07-11 23:57 - Anmäl

Härligt inlägg! Var där förra hösten, oerhört inspirerande och trevliga människor!
#16 Mattis säger
2014-07-15 11:15 - Anmäl

#14 Tack för infon!
#17 Philip säger
2017-01-20 12:04 - Anmäl

Hej Andreas

Har funderat pa att sy upp en B& Tailor kostym men vet inte riktigt hur passformen kommer vara for just mig. De ser ju sa klart riktigt frasiga ut pa de som ar langa och smala. Jag ar circa 183cm lang, har relativt langa ben, lite olkagge och nagot rundare ansikte. Inte fet men absolut inte smal.

Forstar att det inte ar sa enkelt att kommentera men hade varit bra att fa lite tipps. Ar en Solito-type gorge mojligtvis ett battre alternativ?

Tack
#18 Andreas Weinås säger
2017-01-20 12:47 - Anmäl

#17 - Det är jättesvårt att svara på då jag inte vet hur du ser ut exakt men jag skulle vilja säga ett par saker som kan vara värda att ha i åtanke:

Även om det finns vissa stilar inom skrädderi som teoretiskt passar vissa kroppstyper bättre och sämre så bör man ta detta med en nypa salt. Utgå från den stil du inspireras av mest och låt dig inte begränsas av eventuella "regler". Det låter inte direkt som du är något extremfall och jag är övertygad om att B&Tailor kan lösa en suverän passform som du trivs med. Även om de har en husstil så vet jag att de är öppna för att t ex korrigera gorgen något om man som kund föredrar det.

Solito är också ett utmärkt alternativ i ungefär samma prisklass men är mer traditionellt neapolitanska. Gå på det alternativet du tycker rimmar bäst med produkten du tänkt att beställa.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen