Manolo logotype

Sulguide till kvalitetsskorna

Sulguide till kvalitetsskorna
När det handlar om kvalitetsskor pratar man ofta om valet mellan lädersula och gummisula, vilket är ungefär lika snävt som att säga att man kan välja mellan byxor och shorts. Det finns väldigt många fler alternativ än de två kategorierna. Manolo guidar till alla de vanligaste sultyperna på marknaden.

Enkel lädersula

Den vanligaste formen av sula på ett par kvalitetsskor. En enkel sula av läder, som på en Goodyear-randsydd sko sys fast i randen, så tittar man från sidan ser man alltså två lager läder. Samma sak på en blake/rapid-sydd sko, där det översta läderlagret istället för rand är en tunnare mellansula, medan en durksydd sko bara har den enkla lädersulan.

Lädersulor finns i flera olika kvaliteter, men i det som vi brukar benämna kvalitetsskor är det i regel tre som används: Prime, Super prime, och ekgarvad. Prime- och Super prime-sulor framställs på ungefär samma sätt, det är en helt syntetisk eller halvsyntetisk garvning som går på ett antal veckor. Skillnaden i graderingen är hur bra läderkvaliteten är, där finare läder med tätare grain klassicificeras som Super prime. Prime-sulor sitter i regel på skor i prisklassen 1000-2000 kronor, Super prime på skor mellan 2000-5000, på ett ungefär.

Ekgarvade lädersulor håller klart högre kvalitet, och framställs på ett helt annat sätt. Detta genom en helt naturlig process som tar betydligt längre tid och därför är mer kostsam, där lädret ligger i stora tunnor med vatten och ekbark under lång tid, mellan nio månader och ett år. Det är framför allt tyska Joh. Rendenbach och brittiska Baker som gör sulläder på det här sättet. Det ska sägas att det inte nödvändigtvis behöver vara ekbark, även kastanjebark används i vissa fall, som i exempelvis JM Westons fantastiska sulor. Det är den naturliga och tidskrävande processen som är det som gör att sulan hamnar i den här egna kategorin.

 

1. Enkel lädersula, ekgarvad sådan från tyska Joh. Rendenbach, som tillsammans med brittiska Baker är marknadsledande på den här typen av sulor.

 

När det gäller klackbasen som slås fast i lädersulans bakre del så är det i regel samma material på den yttre slitdelen på klacken som i sulan (förutom bakersta biten som i princip alltid är i gummi nuförtiden). Sedan är nästan aldrig distanserna som bygger upp klacken och alltså ligger mellan sulan och klackens slitdel i samma läder som dessa, utan här använder man billigare material. I vissa fall masonit, vilket amerikanska skotillverkare har en faiblesse för, men oftast bara sämre läderbitar.

Lädersulor andas väldigt bra, och är mjuka och behagliga att gå i när de gåtts in lite efter några användningar. Även Prime och Super prime-sulor håller bra, och klarar även fuktigt underlag så länge de får torka ordentligt, även om det inte är att rekommendera att välja enkel lädersula om det spöregnar ute.

 

Dubbel lädersula

Precis som det låter används helt enkelt två lager med sulläder istället för ett. Sulan blir tjockare och därmed mer slittålig och isolerar bättre mot kyla, men det ger också en lite klumpigare och hårdare sko. Det finns också trippelsulade skor, men det är ovanligt, och med tanke på att det sägs ta ungefär ett år av användning innan de är ingångna ordentligt är de inte särskilt praktiska.

 

2. Ett par double monks från John Lobb Paris med dubbel lädersula, som ger ett kraftigare intryck. (www.doubleselect.com)

 

HAF-lädersula

Ett mellanting mellan enkel- och dubbel lädersula. Här sätter man dit dubbel sula framtill, medan midjan och bakåt är enkelsulad. Det ger ett nättare intryck en hel dubbel sula. Viktigt är dock att tillverkaren kompenserar med ett extra lager i klackbasen för att skon ska bli rätt balanserad, något som faktiskt ibland missas.

 

3. HAF-sulor har en enkel lädersula från midjan och bakåt, medan den främre slitdelen är dubbel. (www.edwardgreen.com)

 

Tomir

En blandning av lädersula och gummisula, där sulan framtill och klackslitdelen är i gummi medan midjan är i läder. Gummidelarna är svagt räflade för lite bättre grepp. Används av bland andra Carmina. Bra vid väta, mindre bra under vintern i snö och på is.

4. En modell från spanska Carmina med Tomir-sula, där gummidel sitter fast på lädersula som är ren i midjan. (Bild från www.skoaktiebolaget.se)

 

Wensum (översta bilden)

Som Tomir men är gjord helt i gummi. Tjusningen med de här tunna gummisulorna är att de ser precis ut som lädersulor, tittar man från sidan är det svårt att se någon skillnad. Hittills är det bara Gaziano & Girling som använt Wensum, men snart kommer också modeller från Alfred Sargent med dem.

R1

I princip exakt likadan som Wensum, som används av Edward Green. Sägs vara ännu mer slittålig än Wensum, och ska hålla fantastiskt länge.

6. Edward Greens R1-sula är en tunn, nätt gummisula med minimalt mönster som påminner mycket om Wensum på översta bilden. (www.skoaktiebolaget.se)

 

Dainite

Den klart vanligaste typen av syntetisk sula, med sina karaktäristiska "pluppar".  Egentligen är Dainite namnet på den brittiska gummisulstillverkaren, och själva namnet på sulan är Studded. I folkmun används dock nästan alltid benämningen Dainite, och det gäller även om det är kopior, många märken har egna Dainite-varianter och konkurrenten Vibram har en mer eller mindre exakt likadan sula. Originalsulan, Dainite Studded, är mycket slittålig, bland övriga tillverkare varierar det, från den lika bra varianten från Vibram till ganska kassa kopior hos billigare märken. Sultypen är framför allt bra vid vått väder, den funkar okej i snö men blir väldigt hal på is.

7. Dainite-sulan är den mest populära gummisulan till kvalitetsskor, både lågskor och kängor.

 

York

Lite av en blandning av York och Dainite. Midjan är i läder, medan gummidelen har pluppar likt Dainite men i betydligt mindre format. 

8. York-sulan är närbesläktad med Tomir, men med mer mönster. (www.epauletnewyork.com)

 

Ridgeway

En Dainite-tillverkad sula, även om det finns flera kopior även här. En grov sula som är utmärkt i skog och suverän på is, dock bär även denna på problemet att det lätt packas snö i mönstret vilket kan göra den hal och svår att gå i på vintern. Då mönstret på Ridgeway inte går hela vägen ut till kanten ser de lite nättare ut än vad sulan egentligen är.

11. Ridgeway är en sula med djupt mönster, som gör sig bäst på kängor. (www.leffot.com)

 

Commando

Ännu en sultyp där det råder lite begreppsförvirring. Sultypen uppfanns av italienska Vibram på 1930-talet och fick namnet Carrarmato, och var framtagen framför allt för bergsklättring. I England såg man dock potentialen för militär användning av sultypen, och företaget Itshide gjorde 1940 en kopia som döptes till Commando. Eftersom britterna har makten i kvalitetsskovärlden, är det detta namn som är det allmänt kända, även om Vibrams Carrarmato är betydligt vanligare. Gör sig så klart bäst för kängor eller riktigt grova lågskor. Här finns både varianter där mönstret slutar en bit in, likt Medway och Ridgeway, och de där mönstret går hela vägen ut till sulkanten vilket gör att skorna upplevs som betydligt grövre. Finns även i utförande där gummidel sitter på lädersula, och där midjan är i läder. Commando-sulor är bra i skog och på is, men precis som sultyperna ovan är det inte ovanligt att snö packas i mönstret, framför allt i klackdelen.

12. Den grövsta varianten av sula som används till kvalitetsskor är Commando-sulan, med traktordäcksliknande mönster. (www.doubleselect.com)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

Andra artiklar om varumärkena: Edward-Green Gaziano Girling John-Lobb Carmina
#1 riesenschnauser säger
2014-07-09 12:08 - Anmäl

Trevlig artikel! Jag har ett par EG med HAF-sula och det är verkligen en bra tradeoff mellan komfort och slankhet. Däremot undrar jag vad HAF betyder?

Jag har också kängor med Ridgeway-sula och måste understryka att den sulan är vida överlägsen Commando, både vad gäller det visuella intrycket (klacken ser mycket nättare ut från sidan) och grepp (det fastnar inget grus i sulan, och mindre snö än i Commando). Förstår egentligen inte varför Commando finns, förutom då på Doc Martens-liknande kreationer.
#2 Sonny säger
2014-07-09 14:17 - Anmäl

Jag har alltid tyckt att lädersulor inte är tunga nog. Påminner om en amerikansk presidents lätta spring. Metrosexuellt och inte manligt nog. Nej Commando- eller möjligen Ridgeway-sula till en riktig man.
#3 Ummok säger
2014-07-09 16:45 - Anmäl

#2 Lol, ok. Kör du kängor året runt eller? Eller så kanske du har commandosula på dina loafers.
#4 Anton säger
2014-07-09 18:07 - Anmäl

Grymt inlägg!
Ungefärligt relaterande till ämnet tänkte jag fråga vad ni på Manolo anser vara den bästa tiden att stoppa i skoblocken efter användning. Fick en tanke häromdagen att det kanske töjer ut lädret på ett oönskat vis ifall man kör i dem direkt efter en lång och svettig sommardag och därför bör man kanske vänta någon timma. Ligger det något i detta eller spelar det ingen roll?
#5 riesenschnauser säger
2014-07-09 18:23 - Anmäl

#4: Om dina skoblock töjer ut skorna är de för stora. Syftet med skoblock är att räta ut skon på längden för att minska veckbildningen, samt att (i bästa fall) även återställa formen i sidled. Det är därför man helst skall använda lästade block, de återställer skons form. Har man för stora skoblock riskerar man att töja ut skorna i sidled (det kan ju vara åtråvärt om man har för smala skor). Längden på skorna går inte att förändra, så där är ingen fara. Är skorna mycket blöta hindrar blocken dem från att torka, då är det bättre att stoppa i tidningspapper först och sätta i blocken efter ett dygn. Annars är det bara att stoppa i blocken direkt efter användning!
#6 Halmstad säger
2014-07-09 23:39 - Anmäl

Jag har omsulat med JR och kan tycka att sulorna är i kraftigaste laget med tanke på att de är så slitstarka. Finns JR i olika tjocklekar?
#7 Raderad säger
2014-07-09 23:57 - Anmäl

Måste medge att jag har ganska dålig koll på det här med sulor. Men jag har just köpt ett par Meermin (tror det är enkel lädersula på dessa), och jag har funderat på att slänga på en gummisula för att de ska hålla längre. Men detta kanske bara är helt idiotiskt, och att det är bättre att slita ut dom först, eftersom att jag antar att skomakaren ändå slipar ner sulan när hen lägger på gummisula, eller har jag fel, kanske är det bättre att slänga på gummisula direkt?

Tack för svar!
#8 riesenschnauser säger
2014-07-10 00:33 - Anmäl

#7: Lägg du på en slitsula, om du vill ha det. Skomakaren ruggar upp ytan för att limmet ska fästa. Om du använder sulorna först, fastnar det grus och smuts som skomakaren först behöver slipa bort - alltså försvinner mer av sulan. Ju tidigare du lägger på slitsula desto bättre, om du nu ska använda en. Bättre är såklart att köpa gummisulade skor från början :)
#9 DrDre säger
2014-07-10 08:46 - Anmäl

Trevlig artikel. Saknas det några bilder? Tex no 5?
#10 Per säger
2014-07-10 10:37 - Anmäl

#8: Håller inte med att man bör sätta slitsula så fort som möjligt. Jag har skor med lädersula som jag testat bara för sakens skull i hårt väder under lång tid och jag tycker gott man kan vänta länge tills man drar på slitsulan. Gäller bara att inte gå igenom lagret såklart. Men varför inte dra nytta av lädersulans alla fördelar så länge man kan om ändå valt att köpa lädersulade skor?
#11 Raderad säger
2014-07-12 10:04 - Anmäl

Tack för berömmet av artikeln!

#1: Riesenschnauser: Minns inte vad HAF står för nu, har hört det någon gång men kommer inte på nu.

#2 Sonny: Det var nog den märkligaste motiveringen mot lädersula jag någonsin hört.

#4 Anton: I med skoblocken på en gång, möjligtvis undantaget som sägs ovan, om de är helt dyngsura så kan man köra i tidningspapper någon halvt dygn och sedan i skoblock. Block må göra torkningen långsammare, men det man bör tänka på är att låta de stå längre , kanske två-tre dygn, innan man använder dem då de blivit mkt blöta. Men utan blocken drar sulan ihop sig och skon tappar sin form.

#6 Halmstad: JR finns i olika tjocklekar, och de går också att modifiera lätt. Be skomakaren att slipa ned dem lite nästa gång, så får du en tunnare sula.

#7, 8, 10: Omdiskuterat ämne, och hört flera olika åsikter från både användare och skomakare. Personligen använder jag hellre upp lädersullan ett tag de få gånger (jänder aldrig numera nästan dock) jag vill ha på slitsula, även om det finns vissa nackdelar med det.

# Dr Dre: Bild 5 är toppbilden. 9-10 var Crepe-sula och Medway-sula, men redaktören tog nog bort dem för att de är väldigt ovanliga till den här typen av skor.
#12 Mr.Keke säger
2014-07-13 15:57 - Anmäl

Väldigt bra artikel, Jesper. Keep up the good work!
#13 riesenschnauser säger
2014-07-14 00:15 - Anmäl

#10: Jag säger inte att man bör sätta slitsula alls, utan att om man vill göra det är det mest meningsfullt innan man börjat nöta på lädersulorna. En tunnare lädersula är mindre bekväm att gå på och mindre hållfast mot grus och annat vasst. Därför blir det mindre meningsfullt att lägga på ett fuktskyddande lager då sulan nått ett mindre bekvämt tillstånd - då är det bättre att sula om skorna istället. Vilka är lädersulans fördelar enligt dig? Jag anser att lädersulor har estetik och känsla för sig, men förnuftet talar för gummi nio gånger av tio. Har aldrig använt slitsula utan sular hellre om till gummi om det är vad som behövs.
#14 Gosroth säger
2014-07-16 13:38 - Anmäl

Jag skulle å starkaste rekommendera att INTE sätt på slitsula direkt från affären, utan se till att skorna är ordentligt ingågna först.

Anledningen är att lim+gummisula gör den nya och stela skon ännu mindre följasam än vad den redan är.

Att gå in ett par skor som blivit slitsulade före första användningen kan bli en lång och plågsam affär.

Vill du absolut inte slita på sulan utomhus, så använd dem inomhus i ett par dagar- ett par veckor tills de känns bekväma, slitsula hos skomakaren efter det.

Dainites Medway-sula och Isthides Golfer-sula är fö. andra alternativ på randskydda skor, om än inte så vanliga numera (går att få Medway-sula genom Crockett & Jones MTO-program exempelvis).
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.