Manolo logotype

Cleeve for Drakes MTO shirts

Cleeve for Drakes MTO shirts
Vi har tidigare på Manolo skrivet om att Drakes London utökat sin verksamhet genom att köpa de två anrika brittiska skjorttillverkarna Cleeve of London samt Rayner & Sturges. Detta ledde initialt till att Drakes i vintras började sälja de första färdiga skjortorna under namnet Cleeve for Drakes. Nu ett halvår senare har Drakes lanserat två nya skjorttjänster.

Den första är en ren måttsömnadstjänst där kunder som så vill kan få en unikt uppsydd skjorta med ett individuellt framtaget mönster. Detta kan endast göras om tid bokas och sker på plats i företagets enda butik, på Clifford Street 3 i London. Lite mer lättillgängligt är istället den MTO-tjänst som lanserades nyligen på firmans hemsida. Här kan kunden designa sin egen skjorta utifrån en rad olika val som exempelvis tyg, manschetter, krage och ärmlängd.

I samband med lanseringen så bjuder Drakes alla kunder på 25% rabatt när man låter tillverka en eller fler skjortor enligt denna tjänst. Detta erbjudande gäller hela juli ut och kunden skriver in rabattkoden PD25MTO vid betalningen så dras denna rabatt av.

Givetvis är valen färre för MTO än vid måttsömnad men en MTO, eller made-to-order, är ett ypperligt alternativ för den som passar i företagets befintliga modeller och storlekar men vill ha den personligt anpassad med endast mindre justeringar. Priset för denna tjänst är 205 GBP utan brodyr.

Kunden får vid beställningen gå igenom 8 steg innan skjortan är klar för godkännande. I det första steget väljs tyg ut. Här finns framförallt klassiska tyger i bomullspoplin samt oxford. Men även ett väldigt fint chambraytyg samt några val av linne. Cleeve är kända för att endast arbeta med de främsta tygleverantörerna så inget av alternativen är några budgettyger.

I nästa steg är det kragen som väljs ut. Den krage som Drakes själva har som standard finns här att välja och kallas då semi-cutaway. Den är speciellt framtagen av företaget för att passa perfekt med en knuten slips.

Sedan är det dags att välja ärmlängd samt val av manschett. Här är fördelen med MTO att man alltså kan få längre eller kortare ärm om man så önskar.

Vid nästa steg är det ryggens utseende som skall designas. Här kommer ett i vår mening mycket intressant tillval iform av en "omvänd plisséring", eller inverted pleat som de själva kallar det. Detta är en praktisk detalj som gör att skjortan kan skäras lite snävare men med bibehållen rörlighet. En perfekt detalj om man exempelvis sitter mycket ner och skriver med armarna framåt. Det finns likande detaljer på många tweedkavajer som har så kallad action shoulder. Då finns veckan vid axeln för att man skall kunna hålla en bössa utan att kavajen stramar över axlarna.

När ryggen är klar är det dags att välja utformning för kroppen. Efter detta görs val beträffande ficka eller inte. Slutligen för en liten extra kostnad erbjuds kunden en personlig brodyr på skjortan.

När beställningen är gjord skickas ordern till fabriken i Chard, Somerset och leverans tar ca 4-6 veckor. Cleeves fabrik är en av de sista skjortfabrikerna som fortfarande syr i England och nivån på hantverket är mycket hög. Detta gör av naturliga skäl att även prisnivån ligger i det övre segmentet och jämförs gärna med de bättre italienska tillverkarna. I Italien får man för detta pris en rad synliga handsydda moment och detaljer. Cleeves skjortor passar dem bättre som föredrar den brittiska stilen. De är precisa i måtten, har starka sömmar och knappar som man med stor sannolikhet aldrig kommer att tappa. Kragarna är sydda och saknar limmade mellanlägg, knapparna av bästa pärlemor och tyger som nämnts ovan av mycket hög kvalitet. 

Kort och gott en klassisk skjorta med lite flärd.

 

Tyger från bl a Thomas Mason tillsammans med olika val av manschetter och kragar.

Härlig Buttondownkrage med väl tilltagna kragsnibbar.

Plaggdelar till varje skjorta som binds ihop i väntan på att sys.

Undertecknad beställde en skjorta från tjänsten i en ljusblå oxfordkvalitet.

Smal passform utan att bli tight med en ärmlängd som förlängts med några cm från standard.

De såkallade "Inverted pleats" som ger en ökad rörlighet och smal passform.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Skjorta

Andra artiklar om varumärkena: Drakes
#1 Mocka säger
2014-07-02 13:58 - Anmäl

Kul artikel! Har varit intresserad av deras MTO-skjortor ett tag nu för att beställa en snygg linneskjorta med vanlig mjuk krage, de flesta konfektionstillverkare har tyvärr bara linneskjortor i button down-modell.
#2 Raderad säger
2014-07-02 14:11 - Anmäl

Trevlig skjorta! Inverted pleat föll mig i smaken!
#3 Tex säger
2014-07-02 14:30 - Anmäl

Riktigt fin slips Olof! Är den också från Drakes?
#4 Olof Bernhardssom säger
2014-07-02 21:19 - Anmäl

#3 Tex
Ja, slipsen är från Drakes. Untipped piccolo grenadine
#5 Olof Bernhardssom säger
2014-07-02 21:22 - Anmäl

#3 Tex
Ja, slipsen är från Drakes. Untipped piccolo grenadine
#6 P säger
2014-07-03 16:46 - Anmäl

Hur fungerar standardkragen du testat utan slips. Håller den sig i upprätt även uppknäppt till under en kavaj?
#7 Olof Bernhardsson säger
2014-07-03 17:33 - Anmäl

#6 P. Den funkar kanon. Jag har burit den utan slips med både kavaj och cardigan och det ser bra ut. Kragen håller bra
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.