Manolo logotype

Skoaktiebolaget lanserar nyheter från Enzo Bonafé

Skoaktiebolaget lanserar nyheter från Enzo Bonafé
Crockett&Jones, RM Williams, och Loake är tre av de starkaste aktörerna på den svenska marknaden av kvalitetsskor, alla med en riktigt bra produkt för pengarna. Idag vill vi dock lyfta fram en klart mer okänd tillverkare som vi anser är minst lika om inte än mer prisvärd trots den något högre prislappen. Det rör sig om italienska Enzo Bonafé, ett litet familjeföretag som tillverkar randsydda skor för hand i ordets rätta bemärkelse. Skoaktiebolaget som är ensamma med varumärket i Sverige lanserade nyligen tre nya modeller för sommaren.

För många är säkert skor för 5200kr svåra att associera med prisvärt men idag skulle vi vilja påstå det är precis vad Enzo Bonafé faktiskt är. Företaget är en av mycket få tillverkare som idag syr randsömmen för hand vilket möjliggör för fler omsulningar och innebär en högre hantverksnivå än maskinrandsytt (som fortfarande är en väldigt bra konstruktion). Självklart är inte konstruktionen allt i en sko men kombinerat med material av högsta kvalitet möjliggör den för ett närmast obegränsat antal omsulningar.

En handrandsydd konstruktion används mer eller mindre uteslutande inom Bespoketillverkning men även av tillverkare som Laszlo Vass, Riccardo Bestetti och St Crispin. Då konstruktionen är betydligt mer tidskrävande är det inte ovanligt att ett par handrandsydda skor betingar ett pris norr om 10 000kr vilket gör Bonafés modeller för 5200kr extra intressanta. 

De tre nya modeller som Skoaktiebolaget lanserar för sommaren är en Austerity brogue på företagets hårt mejslade 946-läst, en Adelaide oxford på den svagt mejslade 2102-lästen och en dubbel munksko i den rundare 804-lästen.

Inte nog med dett så har de två förstnämnda producerats i det nu återupplivade garveriet Ilceas legendariska produkt Museum Calf. Ett skinn som behandlas och färgas direkt i garveriet till en flammig finish med ett fantastiskt djup. Detta genom att anilinfärga skinnet med stora svampar när huden fortfarande är fuktig. Detta ger en oregelbunden och flammig finish som annars måste handpoleras in i efterhand. 

Austerity Brogue i den fantastiska burgundynyansen "Claret" Museum Calf.

En mycket vacker midja på skorna.

Den tydligt mejslade tån på 946-lästen.

Adelaide Oxford i den ljusa nyansen "Gold Museum Calf".

Ritsnedlagd avlappsöm är genomgående på lädersulorna från Bonafé.

Detalj på skons hälkappa.

Efterfrågan på dubbla munkskor har verkligen exploderat sen 2009 och i detta utförande med rundad läst och brun mocka anser vi att de gör sig allra bäst.

För mer information om skorna rekommenderar vi ett besök på Skoaktiebolagets hemsida.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Oliver säger
2014-07-01 12:43 - Anmäl

Bonafe for the win!
#2 Niclas Andersson säger
2014-07-01 13:25 - Anmäl

Hel fantastiska skor, ska bli spännande att se dem live. Klart roligare då de är lite mer ovanliga också än ovan nämnda varumärken. Bra jobbat av Skoaktiebolaget.
#3 RolleFC säger
2014-07-01 13:41 - Anmäl

Väldigt fina skor alla tre och klart MER prisvärda än nämnda tillverkare enligt min uppfattning. C&J Handgrade går i Sverige loss på ca 400kr mer än Bonafe och är inte alls på samma nivå konstruktionsmässigt. C&J Benchgrade ca 600kr mindre än Bonafe men i en kvalitet som inte alls går att jämföra.
Vass är de enda som slår Bonafe i prisvärdhet, men då har du inte möjlighet att prova och köpa i Sverige.
#4 RJP säger
2014-07-01 13:51 - Anmäl

Provade ett par Bonafe förra veckan, väldigt sköna och bekväma skor
#5 Andreas Weinås säger
2014-07-01 16:12 - Anmäl

#3 - Håller helt med om Bonafés prisvärdhet. Angående Vass börjar ju den prisskillnaden suddas ut mer och mer då många av dem ligger på ca 520€ i nuläget. Bägge är suveräna val i liknande kvalitetsnivå men som du är inne på med lite olika styrkor och svagheter.
#6 Noam säger
2014-07-01 18:06 - Anmäl

Munkskorna ser helt fantastiska ut!
#7 Adam säger
2014-07-01 18:08 - Anmäl

Tack för tänket RolleFC, man får nog tänka om i framtiden :)
#8 Markus säger
2014-07-01 19:23 - Anmäl

Köpte munkskorna för ett par helger sedan. Helt fantastiska!
#9 sebbe säger
2014-07-01 19:38 - Anmäl

Nu är frågan om de är jämförbara med Vass uppbyggnad och med liknande bra material. Någon som vet (sko ingvaldsson/shoegazing?). Man kan ju fråga skoAB direkt men man ska aldrig lita på skoförsäljare :-)
#10 Hampus säger
2014-07-01 21:40 - Anmäl

Någon som vet om det är billigare att köpa de när man är på plats i Italien?
#11 Halmstad säger
2014-07-01 23:07 - Anmäl

Väldigt fin färg och finish. På papperet ser de ut att vara ett självklart val i prisklassen, givet att man hittat modellen man vill ha.
#12 Kopparstaden säger
2014-07-02 00:51 - Anmäl

#10 Ingen aning vad Bonafé kostar i Italien. Det är dessutom ointressant eftersom ingen av modellerna som Skoaktiebolaget säljer går att köpa någon annanstans. Det är unika modeller för butiken, precis som med skorna från Carmina.
#13 Jens säger
2014-07-02 09:04 - Anmäl

#12 OK att Skoaktiebolagets modeller är unika modeller för butiken, men är de verkligen så väsensskilda från Bonafés övriga utbud att priset i Italien är ointressant?
#14 Raderad säger
2014-07-02 09:22 - Anmäl

#9 Sebbe: Nu har jag aldrig ägt ett par från Enzo Bonafé, men har ju klämt, känt och provat många modeller hos Skoaktiebolaget, och jag måste säga att jag är väldigt imponerad över skorna. Om man jämför med Vass, så är det även om båda är handrandsydda, en hel del som skiljer även konstruktionsmässigt. Bonafé använder om jag är rätt informerad bindsulor där ritsläppen (holdfast på engelska, den del som randsömmen sys fast i) redan är färdigutsskuren (gör många andra RTW-tillverkare som har handrandsöm, ex St. Crispin's) som har fördelen att det går att hålla ner priset och snabbare tillverkningsprocess, men nackdelen att utrymmet mellan bindsula och yttersula blir större, lite grand mittemellan Goodyear-randsytt och traditionellt handrandsytt. Vass skär ut ritsläppen för hand ur bindsulan, vilket ger en tajtare konstruktion.

Sedan är avlappssömmen hos Bonafé sydd med maskin, medan Vass syr den för hand (är i princip bara ungerska tillverkare och några till som gör allt för hand på RTW, de allra flesta gör som Bonafé och syr avlappen med maskin även om randsömmen görs för hand).

Läderkvaliteten på Bonfafé tycker jag ser riktigt imponerande ut, och skulle nästan säga att de snikar lite mindre än Vass när det gäller att använda bra läderbitar över hela skon, även siddelar/quarters och facing. Men både EB och Vass använder riktigt bra material.

#10 Hampus: Bonafé ligger ungefär på samma pris i Italien, växlar lite beroende på hur euron står sig mot kronan.
#15 Andreas Weinås säger
2014-07-02 10:10 - Anmäl

#9 - Skillnader finns precis som Jesper är inne på men de är såväl kvalitetsmässigt som konstruktionsmässigt klart mindre än den estetiska skillnaden. Köp helt enkelt de skorna som du tycker ser bäst ut eller passar dig bäst. Kvalitets- och prisskillnaden är minimal så jag tror du kommer bli mer än nöjd med bägge.
#16 Anders W säger
2014-07-03 05:44 - Anmäl

Det är Enzo Bonafe-rea i Florens just nu. €190 för alla modeller. Dock inte samma modeller som hos Skoaktiebolaget som verkar ha väldigt fint urval. Fick med mig ett par väldigt fint patinerade toe cap oxfords i mellanbrunt.
Till saken hör att det varit rea på EB de tre senaste gångerna jag varit nere i Florens...
#17 Patrik L säger
2014-07-03 17:51 - Anmäl

#16 Bonafé har slutat jobba med den butiken du nämner tror jag, den butiken har tydligen bytt inriktning och riktar sig mer mot turister, inga jänkarturister köper skor för €550. :)
#18 Anders W säger
2014-07-03 18:27 - Anmäl

Det skulle förklara en del gällande rean. Stort fokus på kvalitetsmockasiner, det säljer väl bättre ;)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Optimo hats, Chicago

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Three On Three: Comparing Entry-Level...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen