Manolo logotype

Inför Kaplans Klockkvalité våren 2014

Inför Kaplans Klockkvalité våren 2014
På lördag den 17:e maj går den av stapeln. Sveriges, nordens, ja kanske t om norra Europas exklusivaste auktion för klockor. Vi talar förstås om Kaplans Klockkvalité. Vi fick möjligheten att besöka auktionshuset inför auktionen och ställa lite frågor samt titta närmare på några av Kvaliténs finaste ur.

Kaplans Klockkvalité är för många ingen nyhet här på Manolo. I höstas besökte vi dem inför den dåvarande Kvalitén som bl a resulterade i två imponerande Paul Newmans som såldes långt över estimerat pris. 

Vi fick en möjlighet att ställa några frågor till Mikael Wallhagen, Klockspecialist och Urmakare på Kaplans Auktionsverk. 

Vad finns det för fördelar med att sälja sina klockor via Kaplans Auktioner och "Klockkvalitén"?

Kaplans är det branschledande auktionshuset för klockor i norra Europa, Vi har en stor internationell publik och når ut med information om specifika objekt i hela världen.

Vi står även som garant för äkthet och betalningar åt båda hållen.

 

Hur går det till när ni skall ta in/sälja en exklusiv klocka till auktionen?

Klockorna lämnas i regel in som vanligt över disk, flertalet inlämnare vet inte att de kommer med en raritet utan generellt är det värderingsmännen som rekommenderar Klockkvalitén efter värderingen.

Under värderingen kontrollerar via alltid klockorna både invändigt och utvändigt. Därefter gör man en katalogisering av objektet.

Prisbilden sätts från våra egna erfarenheter samt andra internationella försäljningar.

 

Vilka är era favoriter i olika prisklasser ur vårens Klockkvalité?  

Mina personliga favoriter i lite olika prislägen.

Under 10 000kr - #23, Under 25 000kr -#142, Under 100 000kr - #68, Över 250 000kr - #85

 

Vilken klocka tror ni kommer överraska mest i pris? 

Väldigt svårt att säga men det finns en handfull objekt som håller en hög internationell nivå som vi vet kommer skapa intresse tex Paul Newman klockan.

Samtidigt finns det alltid lite billigare klockor under 5.000 kr som alltid drar iväg mycket i budgivning.

 

Hur mycket jobb ligger bakom varje säsongs Klockkvalité? När startar ni arbetet med att samla in modeller?

Arbetet för höstens auktion är redan igång, vi har redan ett antal objekt klara så det är ett ständigt pågående arbete parallellt med våra andra månadsauktioner. Sen brukar inlämningen accelerera ju närmre auktionen vi kommer.

Framförhållningen för inlämningen är dock viktig eftersom de klockor som lämnas in först får längs exponeringstid.

 

Är det många modeller som inte håller måttet för auktionen och vilka kriterier går ni efter när ni väljer ut objekten?

Vi erbjuder ungefär 7-8.000 klockor eller klocktillbehör per år och av dessa kvalar ca 350-400 objekt in på vår Klockkvalité.

Vid urvalet går vi inte efter någon särskild prisbild utan snarare skall klockan eller klocktillbehöret vara ett samlarobjekt och vara unikt eller svåråtkomligt på något sätt.

Det innebär att en klocka kan kosta allt från några hundralappar till över miljonen vilket ger en härlig spridning.

En del blir förvånade att deras nyare Breitling eller Rolex inte platsar på Klockkvalitén men med en förklaring så förstår de flesta att de passar bättre på våra vanliga klockauktioner.

 

Vi valde även ut våra egna favoriter från den kommande klockkvalitén och fick möjlighet att titta närmare på dem. 

 

Rolex Day Date har varit företagets flaggskeppsmodell genom årtiondena och har de senaste åren fått ett kraftigt uppsving på andrahandsmarknaden. Här ser vi en modell med så kallad "Stellatavla". Det är en typ av klarlackade tavlor i starka färger som levererades framför allt under 70-talet i begränsad upplaga. (#113)

Ett i Sverige kanske anonymt klockmärke men som levererar urverk och finish i absoluta världsklass är Breguet. Här i en smakfull och elegant kostymklocka på 34.5mm med företagets karaktäristiska visare. (#48)

Patek Philippe är tveklöst kungen på andrahandsmarknaden. Här i form av en Aquanaut av den ny avslutade referensen 5065 som mäter ca 38mm. Klockan levereras med originallänk, gummiband samt Box. (#199)

Breitling har i sin ikon; Navitimer en av historiens mest klassiska Pilotklockor. (#43)

En av våra absoluta favoriter i klockhistorien är Gerald Gentas mästerverk; Royal Oak från Audemars Piguet. Här i den lite mer diskreta storleken på 36mm med tillhörande box. (#86)

Det är lätt när man tittar på en exklusiv auktion som Klockkvalitén att glömma bort de mer blygsamt prissatta klockorna. Här i form av en supertrevlig Gubelin på 35mm med svart tavla i kanonskick. (#23)

Den tekniskt kanske mest imponerande klockan är Pateks guldkronograf med integrerad guldlänk från 1963. En samlares dröm som förmodligen hade betingat ännu mer om den kommit på ett läderband. (#59)

Och sist men inte minst...Klockan som spås kamma hem det högsta priset av dem alla; En Rolex Daytona 6263 "Paul Newman" från 1972. Tavlans register och ytterring har över tid förändrats till en djupt mörkbrun nyans vanligtvis kallad "tropical" vilket betingar ett stort premium när det kommer till vintage Rolex. Att den dessutom har Originalboxen kvar och är i mycket bra skick gör att den med stor sannolikhet kan landa på över en och en halv miljon i slutpris.

Vi ser fram emot en spännande auktion på Lördag och för de som är intresserade går det att både följa budgivningen samt lämna bud online om det är något objekt som känns intressant. 

Vi vill passa på att tacka Mikael och de övriga på Kaplans för den här möjligheten. 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

Andra artiklar om varumärkena: breitling Patek Phillipe rolex Audemars Piguet
#1 Fog säger
2014-05-15 13:50 - Anmäl

Varför skulle Patek-kronografen sålts dyrare med läder än med guldlänk menar du? Så länge länken är original (vilket ju den måste vara om den är integrerad) och i solitt gulguld borde den ju dra upp priset avsevärt.
#2 Marcel säger
2014-05-15 14:15 - Anmäl

#1

Det handlar om efterfrågan. Betydligt fler vill ha den klockan på läderband och är beredda att betala mer för den. Guldpriset spelar egentligen en liten roll i sammanhanget.

Som jämförelse kan jag säga att om kronografen hade varit i Stål hade priset blivit tredubbelt mer.
#3 Andreas Weinås säger
2014-05-15 15:28 - Anmäl

#1 - Marcel summerar det ypperligt.

En kronograf på integrerad länk i guld som ej går att montera av må locka de riktigt nördiga samlarna som ofta inte ens bär klockorna men hade den varit på ett läderband hade målgruppen vuxit avsevärt. Guld är generellt sett det billigaste materialet i Pateks klockor (Nautilus&Aquanaut undantaget)
#4 riesenschnauser säger
2014-05-15 20:21 - Anmäl

"Guld är generellt sett det billigaste materialet i Pateks klockor"

Does not compute. :)
#5 Fog säger
2014-05-15 20:29 - Anmäl

Era resonemang håller inte. En integrerad guldlänk som är ORIGINAL ger ett mycket högre pris än en aftermarket läderstronk. Klockan är från -63 så naturligtvis hade en originalläderrem varit otänkbart. Jag håller med om att klockan blivit mer bärbar för fåfänga grabbar som du och jag, men här snackar vi om en pjäs som i första hand köps av samlare.

Det är som att säga att din Rolex blir dyrare om du byter original-oysterlänken mot en snygg natorem och sätter på en ny tavla. Det spelar ingen roll vad som är snyggt, originaldelar är ALLT.
#6 abh säger
2014-05-15 20:34 - Anmäl

Helt underbar guldlänk!
#7 Fog säger
2014-05-15 20:36 - Anmäl

Vidare är frågan om länkens material oviktigt. Hade klockan varit i stål/vitguld/platina hade poängen varit densamma. En originallänk betingar alltid högre priser än en läderrem (som varken är original eller särskilt eftertraktade på klockor av den här åldern).
#8 Andreas Weinås säger
2014-05-15 22:06 - Anmäl

#5 - Stopp och belägg nu! Vad är det för argument som inte håller? Vem har pratat om någon "aftermarket läderstronk? Även intressant att höra varför det vore otänkbart med läderrem pga åldern? Självklart syftade jag i mitt citat på att klockans pris varit högre om den levererats på läderband från Fabrik och inte ändrats i efterhand.

För det första så har den här modellen och mer eller mindre ALLA dresskronografer gjorts på läderband från Patek så att det fanns råder det inga tvivel om. Att de med integrerade länkar är ovanligare må så vara men det är inte så att antalet är den enda eller ens viktigaste aspekten för klockans pris. Om man tittar på Paul Newman Daytonan t ex så var det långt ifrån en så ovanlig modell som många tror och det finns betydligt mer ovanliga modeller som betingar klart lägre pris. Här är det andra saker som spelar in men framför allt efterfrågan från marknaden.

Sen så är det fantastiskt trevligt med ett original läderband från perioden men merparten av alla dresspateker som säljs har fått nya Patekband vid service och till skillnad från t ex Rolex där länkarna är årsnumrerade och betingar premium vid original så är läderbanden inget som gör något större för priset så länge de är från tillverkaren.

Vad som är synd med just den här modellen är att länken är fäst och inte går att ta bort vilket omöjliggör bärandet på ett Patekläder. Sen kommer den fortfarande gå för en massa pengar men tittar man på tidigare resultat ser man tydligt att det spelar roll för priset.
#9 Andreas Weinås säger
2014-05-15 22:21 - Anmäl

För att tydliggöra kan jag visa på några exempel...Samma referens olika material, alla på läderband. En i rosa guld och andra i Platina.

http://www.christies.com/lotfinder/watches/patek-philippe-a-fine-and-rare-18k-5612426-details.aspx?from=searchresults&intObjectID=5612426&sid=47f5ea87-144f-448d-bc01-47b74c99f4f5

http://www.christies.com/lotfinder/watches/patek-philippe-an-extremely-rare-attractive-and-5612399-details.aspx?from=searchresults&intObjectID=5612399&sid=efe96c94-5249-4483-8ab7-06da8ec2bd33

Bägge dessa hade kunnat komma på ett band från Hirsch om det var så, det hade gjort väldigt lite för slutresultatet.
#10 DrDre säger
2014-05-16 06:49 - Anmäl

Fog. Jag tror du blandar ihop massor av olika begrepp här. Guld länk mer värdefullt än läder? Inte alltid. Man köper inte en vintage Patek kronograf baserat på guldvärde. Original mer värdefullt än aftermarket, självklart, men original av vad? Marknaden uppskattar en PP på läder mer än en PP på länk och därmed är priserna högre. Om det är original eller aftermarket rem spelar nog ingen större roll i sammanhanget.
#11 Raderad säger
2014-05-16 11:33 - Anmäl

Var det inte samma ref. Newman som precis såldes hos Sothebys för 292,936 EUR?

http://www.sothebys.com/en/auctions/ecatalogue/2014/important-watches-ge1401/lot.341.html

Sjukt om Kaplans kommer upp i samma summa!
#12 Andreas Weinås säger
2014-05-17 19:41 - Anmäl

#11 - Det var mycket riktigt samma referens och från ungefär samma tid men skillnaderna när det kommer till Newmans är löjligt små och betingar löjligt stora skillnader. Jag vet inte hundra vad som gjorde att Sothebys gick så högt men 1 600 000kr plus provision är ju ganska saftigt det med ;) Sen handlar det ju om den mänskliga faktorn om två samlare bestämt sig för att de skall ha samma objekt.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Autumn/Winter 2018

Läs mer

Shoegazing

Tipset – Undvik att snörningen trycker...

Läs mer

Hodinkee

Photo Report: The Fall 2018 HODINKEE...

Läs mer

The Armoury Lightbox

With the exciting news of Antonio...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen