Manolo logotype

Made to Measure med J Lindeberg - Del I

Made to Measure med J Lindeberg - Del I
Tidigare i år ställde vi frågan till er läsare vad ni vill läsa mer om här på Manolo. Svaren var många och oerhört uppskattade och vad vi såg som den kanske tydligaste indikationen var artiklar om måttsömnad med en utvärdering av tjänsten och slutresultatet. Sagt och gjort. Vi fick möjligheten att titta närmare på flera måttsömnadsalternativ i olika prisklasser och produktgrupper och det är med stor glädje vi här har möjligheten att presentera den första delen av två i en recension av J Lindebergs egna Made to Measure-tjänst för kostymer på Biblioteksgatan i Stockholm.

Tillsammans med J.Lindeberg fick vi chansen att utforska de närmast oändliga möjligheter som finns inom måttsytt skrädderi. Vår utgångspunkt från första början var att skapa en vårkostym med detailjer och specifika egenskaper som man i normala fall sällan hitta i det vanliga utbudet. 

För många handlar MTM om att bara få produkten sydd efter sina egna mått och även om detta i allra högsta grad stämmer och är en viktig del är det långt ifrån den enda styrkan med att sy upp en måttad svid. Möjligheten att hitta ett specifikt tyg man vill vara ensam om eller med specifika egenskaper i kombination med mått efter bärarens kropp. Kanske detaljer så som typen av fickor, bredd på slag, karaktär på axlar, färg på foder, höjd på ärmhål eller plisséringar på byxor. Detta är saker som minimerar utbudet av konfektionskostymer ytterligare. 

Först tittade vi på det kostymens kanske viktigaste del; tyget. För våren finns en rad material och vävtekniker att välja mellan. Tyger i bomull och linne är de som är starkast sammankopplade med säsongen men det tyg vi gillar allra bäst är en tunn väv av fin ull som i många fall är svalare än bägge alternativen ovan även på varma sommardagar. Framför allt har en tunn ull med fina fibrer en oslagbar lyster vilket gör den väldigt mångsidig i såväl formella som lediga stunder under sommaren. Vi valde en väv från leverantörens egna utbud av s130 ull med en vikt på 260gr/m med en ton som skiftar i grönt och grått beroende på ljus. Detta dels för att vi fastnade för den mångsidiga och unika väven men även för att det möjliggör för en något humanare prisnivå än tyger från exempelvis Loro Piana. 

Just gröna toner kan framstå som en svår färg för kostymer men i ett subtilt mättat utförande är det ett utmärkt alternativ och passar perfekt uppbrutet med kavaj och byxa var för sig. Byxorna bärs med fördel till en mörkblå blazer och kostymkavajen gör sig väldigt bra till framför allt beige och benvitt i byxväg men även klassiskt mellangrått och denim. 

 

Tyget vi valde i en av företagets tygbunchar. Här finns självklart precis hur mycket som helst att välja mellan beroende på prisklass och tygkvalité.

Nästa del i processen är måttagningen som vi vart inne på tidigare är en väsentlig del i processen för en måttsydd kostym. Här handlar det i vår mening om kompetensen hos personalen som tar måtten och förståelse för såväl den mänskliga kroppen och hur ett skräddat plagg faller över den samma. J Lindeberg erbjuder här en mycket bra service i form av personal med stor kompetens och erfarenhet inom området vilket i många fall är minst lika viktigt som själva produkten. 

Att ta mått på den mänskliga kroppen handlar om så mycket mer än bara axelbredd, ärmlängd, bröst och midja. Det handlar om att kunna kompensera för ett högt respektive lågt bröst, axlar i olika höjd eller ojämna höfter. Allt för att på bästa sätt kunna framhäva bärarens styrkor respektive dölja eventuella svagheter. 

Det handlar även om att ha en förmåga att förstå vad bäraren är ute efter och översätta det till plaggen på pappret. Vissa kunder vet inte vad dem vill ha och då är det väldigt viktigt att illustrera hur olika saker kommer te sig i färdigsytt plagg. Andra kunder är väldigt medvetna och på så vis även väldigt kräsna med sin vision vilket också ställer stora krav på måttagning och konsultation. 

Vi valde att länga kavajen något från provkavajen till en längd på ca 76cm. Varken konservativt eller trendigt val men en modern längd som fungerar bra på mig som bärare som mäter ca 186cm. 

 

Måttagningen startar med att man testar ut en av leverantörernas provkavajer i närmsta storlek och utgår där ifrån för att få en god insikt i hur balansen och snittet på det färdiga plagget kommer se ut.

Grundläggande mått som axelbredd och kavaj- och ärmlängd måttas av men även överflödigt tyg på t ex baksidan axeln eller behovet av att sänka axeln tar med i beräkningen.

Saman Amel som är ansvarig för måttagning på J Lindeberg mäter axelbredden på undertecknad.

Vid bättre måttsömnad kan leverantören även höja ärmhålet på kavajen vilket är en av de mest effektiva lösningarna för en smal och elegant passform med maximal rörlighet.

Den tredje delen i processen handlar om konstruktionen vilket är ryggraden i en kostym. J.Lindeberg erbjuder i sin måttsydda tjänst möjligheten till såväl hel- som halvkanvas-konstruktion med så kallade flytande mellanlägg som till skillnad från limmade kavajer har sydda mellanlägg vilket ger en överlägsen följsamhet och formar sig efter bäraren över tid. I J.Lindebergs "Handmade" linje som kostymen vi gjort tillhör har man en mängd handsydda detaljer i form av axlar, svagt rundade fickor, knapphål och krage. Den kanske finaste detaljen med den handsydda linjen är möjligheten till de svagt plissérade axlarna helt utan uppbyggnad som följer bärarens naturliga form och kännetecknas av små diskreta veck.

Dessa uppstår då man för hand passar in en större mängd tyg från kavajens överarm i ett mindre ärmhål. Just grunda ärmhål är en av de viktigaste detaljerna för en smal silhuett och maximal rörlighet.

Värt att nämna är att detta bara är några av en uppsjö möjligheter man kan välja. J Lindeberg erbjuder både skjortaxel och en mer markerad axel (så kallad roped shoulder) om man skulle föredra det. 

Handmade-linjen ligger något dyrare än den vanliga instegsnivån för måttsömnaden beroende på att dessa detaljer tar betydligt längre tid men även att känslan blir en helt annan. Framför allt i bröstparti, ärmhål och axlar. Men mer om detta i nästa del där vi tittar närmare på det färdiga resultatet.

J Lindeberg arbetade tidigare uteslutande med Bommezzadri för måttsömnad med där startar instegsnivån i framförallt tygutbud som hos denne på betydligt mer vilket gör att man idag får räkna med minst 17 000kr för Bommezzadri-sydda Made to Measure. Istället har J. Lindeberg tagit fram ett alternativ i en egen måttsömnadsleverantör som erbjuder flera prisnivåer med start på ca 9 000kr. Här finns även möjligheten att välja mellan okonstruerat, halvkanvas och full kanvas samt hur vida man vill ha de handsydda detaljer som begränsas till Handmade-linjen. 

Alla mått och val antecknas i företagets måttguide för att sedan skickas till leverantören. Här kan man bokstavligen välja på precis hur mycket som helst men vårt råd är att inte fastna för mycket i detaljer utan att fokusera på helhetsintrycket. Bara för att man kan göra ett knapphål i konstrasterande färg betyder inte att man bör göra det.

Det finns en rad olika detaljer illustrerade i en liten pärm att välja bland vilket underlättar ganska mycket för en visualisering av vad man är ute efter. Det kan röra sig om 2 knappar eller rullad 3-knäppning, enkel- eller dubbelknäppt, utanpåliggande fickor eller ficklock och såklart spetsiga eller trubbiga slag. Vi kommer gå in närmare på dessa val i nästa artikel och redogöra för vad vi valde och varför.

Tygval tillsammans med knappar och foder. Detta är för många långt ifrån enkla val och vårt råd är att lyssna på personalen som ofta har goda erfarenheter av vad som kommer att se bra ut tillsammans.

Den viktigaste delen för ett lyckat resultat enligt oss bygger på en god konsultation när det kommer till såväl tygval som mått. I många fall finns det rent tekniska fördelar och nackdelar med specifika tyger som man som kund inte alltid kan föreställa sig genom att känna på ett 10x15cm tygprov.

Fotograf - Anton Silvola

I nästa del av artikelserien kommer vi titta närmare på det färdiga resultatet och en bildkavalkad av de olika detaljvalen. 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

Andra artiklar om varumärkena: J.Lindeberg
#1 Kenny säger
2014-05-12 13:23 - Anmäl

Spännande artikel, ska bli kul att se resultatet sen! :)
#2 Victor säger
2014-05-12 13:41 - Anmäl

Så kommer ytterligare en härlig artikelserie som är så uppskattade.
Vad härligt.
Bra jobb Weinås!!! (som alltid)
#3 Raderad säger
2014-05-12 13:46 - Anmäl

Mycket inspirerande!
#4 Ceasar säger
2014-05-12 14:48 - Anmäl

Trevligt!!
#5 Per säger
2014-05-12 15:18 - Anmäl

Väldigt trevligt, men vidden på slagen går väl oftast inte att ändra på? Jag vet bla hos Belvest, Corneliani , Caruso och många fler vägrar att ändra vidd på slagen vid mtm.
#6 Andreas Weinås säger
2014-05-12 15:25 - Anmäl

#5 - Beror på tillverkaren som sagt. I J Lindebergs fall kan de erbjude tre olika vidder och dessa är de bredaste slagen som mäter ca 9cm.

Det var förvånande att höra att Belvest, Corneliani och Caruso inte gör det då dessa tillverkare skär ut mönstret för hand och absolut borde kunna erbjuda bredare (eller smalare) slag än standard.
#7 Per säger
2014-05-12 15:32 - Anmäl

#6 Håller med dig fullständigt. Corneliani och Caruso tror jag inte skär ut mönstren för hand men Belvest är jag säker på att dom gör det. Väldigt tråkigt att dom är ganska restrektiva med sånt, men då har vi ju NSM som är här i Sverige ganska ofta i stället och erbjudet bespoke för samma slant som MTM och Belvest.
#8 DrDre säger
2014-05-12 15:37 - Anmäl

Det ska bli roligt att se slutresultatet!
#9 Oniel säger
2014-05-12 16:39 - Anmäl

Trevlig läsning!
#10 T säger
2014-05-12 17:54 - Anmäl

Spännande artikelserie, och välskrivet(och fotograferat) första inlägg.

Vilka andra leverantörer kommer ni titta på? T.ex Belvest mtm går att få via flera aktörer i Sthlm. Skulle för mig vara intressant att även veta vart jag borde vända mig om jag bestämde mig för att testa.
#11 Per säger
2014-05-13 00:43 - Anmäl

#10 - Om du ska göra en måttsydd kostym i Stockholm med Belvest så ska du absolut vända dig till Hans Allde, dom har väldigt duktiga måtttagare och skräddare i huset om det skulle behövas göra ändringar så behöver dom inte skickat plagget till något utomstående skrädderi.
#12 Jesper Ingevaldsson säger
2014-05-13 11:16 - Anmäl

Riktigt trevligt detta, ska bli intressant att se resultatet sen!
#13 Raderad säger
2014-05-13 19:58 - Anmäl

Saman Amel borde raka sig.
#14 Mocka säger
2014-05-13 21:42 - Anmäl

I all välmening borde Saman kanske se över namnen på sina slipsmodeller. Behövs de eller sänker de kanske rentav intrycket?
I min mening är namn som "Summer Night", "Candyland", "Mr. Tropical" eller "Forgotten Romance" troligen mer avskräckande än söta när man säljer produkter i premiumsegmentet.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.