Manolo logotype

Ede & Ravenscroft - Londons äldsta skrädderi

Ede & Ravenscroft - Londons äldsta skrädderi
Jag skall erkänna att jag har en viss förkärlek för den välskräddade brittiska stilen. Trots att jag bott i London samt varit där fler gånger än vad jag kan räkna till så hade jag till nyligen aldrig varit inne hos Ede & Ravenscroft. Med anledning av ett stundande bröllop och behov av en formell skjorta som passar till smoking sonderades terrängen rejält i London under mitt senaste besök.

Det hela slutade med att undertecknad nu kommer att gifta sig i en vit marcella smokingskjorta från denna anrika urbrittiska tillverkare. Dessutom tänkte jag med dagens text här på Manolo berätta lite mer om företaget som, så som jag ser det, i första hand är en utomordentligt bra och prisvärd ekiperare när det kommer till formella/högtidskläder.

Vad många inte känner till är att Ede & Ravenscroft faktiskt är Londons äldsta skräddare och att företaget formellt startade redan 1689 i Aldwych, London. Grundarfamiljen Shudall fick ett gott rykte och tillverkade formella plagg så som mantlar och capes. Bland annat lär de ha sytt upp detta åt kungligheter så som kung William II och Queen Mary II samt senare åt kung George III. En viktig del av verksamheten kom att bli att sy upp specifika arbetsplagg åt kyrkan, advokater och domare samt statstjänstemän. Under årens lopp utvecklades verksamheten mer åt vanligt skrädderi för privatpersoner.

Än idag bedriver de skrädderiverksamhet, både full bespoke och en måttbeställnings/MTM-tjänst. Dock är det som med så många andra brittiska firmor med en lång och traditionsrik historia så att de genom åren lämnat det skräddarsydda mer och mer och börjat sälja färdiga plagg i allt större utsträckning. Liksom accessoarer och tillbehör. De är noga med det brittiska arvet och stilen och påpekar att så mycket som möjligt även av deras färdiga varor skall vara tillverkat i Storbritannien.

För tillfället har de tre stycken butiker i London samt en i Oxford, Cambridge och Edinburgh samt en webshop med ett relativt stort utbud. Hemsidan är lite extra rolig eftersom den innehåller en del intressanta guider och instruktioner. Dock ser den ut som om den designades på tidigt 90-tal.

Jag skall tillåta mig att vara lite personlig och säga att jag charmades lite av den extremt fina lokalen och den tradition hela verksamheten andades. Kläderna i sig är bra men sticker rent kvalitetsmässigt inte ut. Det är helt klart bra kvalitet och har en okej klassisk passform men är också lite tråkiga. Gillar man det tidlösa så är detta en bra butik med ett stort utbud. Personligen så är det för de formella plaggen jag kommer att besöka Ede & Ravenscroft igen. Utbudet av smokings, frackar, skjortor och formella tillbehör är stort. Så här inför examen, dop och bröllop passar de alltså perfekt. Jag överdriver inte om jag säger att jag besökte samt provade skjortor hos 10 tillverkare innan jag fann precis den skjorta jag sökte hos Ede & Ravenscroft. Priset var ca 1350 kr vilket i London ligger i ett mellansegment. Min bedömning är att den med råge slår de lite billigare tillverkarna TM Lewin, Charles Tyrwhitt och Harvie & Hudson. Istället är den närmast att jämföra med känslan hos Turnbull & Asser eller Hilditch & Key, som för övrigt var den tillverkare jag valde mellan.

 

Ede & Ravenscroft erbjuder klassiska brittiska skjortor i medelprisklassen för den klassiskt lagda gentlemannen.

Företagets starkaste sida är helt klart deras utbud av högtidskläder. En kategori där britterna överlag är tongivande.

Ede & Ravenscroft är kända för en knivskarp brittisk silhuett med uppbyggda axlar, högt skurna ärmhål och markerad midja.

Plaggen är typiska för formella situationer som affärsmöten, bröllop, dop och student. Sobert, stilrent men kanske inte så fantasifullt.

En lite ledigare tolkning med ytterplagg från varumärket.

Företagets butik på Chancery street.

Ede & Ravenscroft erbjuder utöver konfektion fortfarande en personal tailoring-tjänst.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Ede & Ravenscroft
#1 erpet säger
2014-04-24 15:44 - Anmäl

Grattis! Det är kul att gifta sig.
#2 Paddy säger
2014-04-24 18:17 - Anmäl

Jag har frekventerat deras butik i Edinburgh ett antal gånger och den är trevlig, liksom personalen. Skjortorna håller bra kvalitet och är inte så dyra, men tyvärr så säljer de en del billiga limmade kavajer för några tusenlappar som sys i fabrik Portugal. Det är väl kanske inget fel i det, men det är ändå inte riktigt vad man väntar sig när man kliver in i ett brittiskt skrädderi som funnits sedan sent 1600-tal.
#3 riesenschnauser säger
2014-04-24 18:24 - Anmäl

Den dubbelknäppta är PERFEKT.
#4 Pat säger
2014-04-25 19:27 - Anmäl

Som vanligt bra och något annorlunda inslag från Nya Olof. :)
#5 Draksnigel säger
2014-04-25 19:29 - Anmäl

Har frekventerat deras edinburgh butik ocksa, tycker allt att man kan hitta nagra kap. Personalen ar okej (trevlig rabatt om man blivit rekommenderad!), kan dock halla med Paddy.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.