Manolo logotype

Garderobens Hörnstenar - Linneskjortan

Garderobens Hörnstenar - Linneskjortan
Under hösten betade vi av några av vintergarderobens hörnstenar och med våren i allra högsta grad över oss är det inte mer än rätt att vi tittar närmare på några av den kommande säsongens klassiker. Idag fokuserar vi på ett av de ledigare men ack så stilfulla valen man kan täcka en solbränd överkropp med under sommarhalvåret nämligen linneskjortan.

Oavsett om man vill bära den skrynklig till badshortsen eller struken under sommarkostymen så är det få material och produkter som andas lika mycket sommarhalvår som linneskjortan.

Genom att välja en mer klassisk modell i vitt, ljusblått eller lavendel med cutawaykrage kan man med gott samvete kombinera den med såväl slips som ledigare kostym. Tänk dock på att linne har en grövre karaktär och har en tendens att skrynkla vilket gör att materialet passar klart bättre med ledigare kostymval som t ex bomull framför supertunn ull. 

Fördelen med linneskjortan framför t ex Poplin är också att den är nästan ännu snyggare att bära ledigt över ett par ljust tvättade jeans eller ett par shorts sommartid. Här kommer eventuella skrynkler verkligen till sin rätt och man väljer med fördel en något lösare passform än på de mest skräddade businesskjortorna i bomull. 

 

Mästaren på vävteknik; Loro Piana i en avslappnad linneskjorta av högsta kvalitet. (Mr Porter)

Buttondownskjorta i en härlig mellanblå nyans med rejäl krage från Morris Heritage. (Careofcarl.com)

Ett ledigare alternativ från Eton för en tvättad känsla och perfekt till ett par ljusa jeans.

Ljusblå linneskjorta av formellare snitt från brittiska Emma Willis med en diskret Ginghamruta.

Indigofärgad linneskjorta från Finamore Napoli i samarbete med herrbutiken Frans Boone. (fransboonestore.com)

Den vita linneskjortan är förmodligen den mest ikoniska tolkningen och en verklig sommarklassiker. Här från Canali (även översta bilden)

En såkallad "Popover shirt" från No Man Walks Alone i ljusblå linne. Modellen är inspirerad av de långärmade polotröjor Gianni Agnelli ofta sågs bära på semestern. (nomanwalksalone.com)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Skjorta

Andra artiklar om varumärkena: Canali Eton Finamore Napoli Loro-Piana Morris
#1 Mocka säger
2014-04-23 12:16 - Anmäl

Linnesjortor är fantastiskt sköna på sommaren.
Men en sak jag verkligen stör mig på med skjortor överlag är när de har ett sytt band på insidan av kragen, som på Canali-skjortan här, eller Etons röda och gröna kragband.
Dels så syns de färgglada banden ofta på utsidan genom sömmarna och annars så skymtas de då man har uppknäppt krage. Det är bara en otroligt onödig detalj som är menad att vara osynlig men inte lyckas med det och istället bara drar ner hela intrycket av skjortan.
#2 Hedåsgatan säger
2014-04-23 13:47 - Anmäl

#2 Och jag tycker tvärtom :) Har man Etons skjortor i vitt eller ljusblått blir det en snygg detalj (även på andra färger) men men smaken är ju som sagt delad. Trevligt reportage för övrigt!
#3 lano säger
2014-04-23 14:48 - Anmäl

Tailorstore har riktigt fina linnetyger som jag är supernöjd med, även efter flera års användning. Görs med fördel utan mellanlägg i krage/manschett samt med button down krage.

Här är Andreas en smula blyg, linneskjortan kräver lite mer färg för att se riktigt bra ut! :)
#4 Halmstad säger
2014-04-23 19:39 - Anmäl

Finns det något sätt att undvika att linneskjortan tappar formen?
#5 Errol säger
2014-04-23 20:28 - Anmäl

Morris var fin.
#6 jaghetermattis säger
2014-04-24 00:44 - Anmäl

@Halmstad - Kanvas.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.