Manolo logotype

Tom Ford våren 2014

Tom Ford våren 2014
Då var vi tillbaka efter en uppskattad påskledighet präglad av god mat, mycket vila och trevligt umgänge. Idag drar vi igång med nästa bevakning från vårens nyheter. Det är herrmodets kanske mest inflytelserika designer de senaste 5 åren, en man som mer eller mindre klätt varenda stjärna i Hollywood och burit stort ansvar för de breda slagens återtåg till rampljuset. Vi talar förstås om Tom Ford och vi har tittat närmare på vårens kollektion.

Tom Ford är som många känner till ingen nykomling i branschen. Redan i början av 2000-talet bar han Gucci och lyckades med konststycket att återskapa en känsla av ungdomlig exklusivitet till ett varumärke som länge ansetts som oerhört tantigt. 

Efter att ha tagit Gucci från ett företag på ruinens brant 1999 till ett av branschens starkaste varumärken, (värderat till närmare 10 miljarder dollar) lämnade Tom Ford varumärket 2004. 

Redan två år senare lanserade han sitt eget varumärke bestående av en herrkollektion samt skönhet, glasögon och accessoarer till såväl män som kvinnor. Framgången lät inte vänta på sig. Tom Ford blev snabbt med en för tiden egen kostymsilhuett namnet på mer eller mindre allas läppar när man pratade om en modern Power Suit

Med markerade axlar, breda och spetsiga slag samt en längre kavajlängd skapade Tom Ford en väldigt maskulin kostymsilhuett som var närmast raka motsatsen mot det extremkorta mode från exempelvis Thom Browne. Kostymerna var något som faktiskt gick att bära i ett styrelserum och tur var det då priset inte direkt riktade sig till studenterna. 

Med tyger från Ermenegildo Zegna och sömnad hos några av Italiens främsta tillverkare erbjöd Tom Ford en unik silhuett av hög kvalitet även om företagets kostymer sällan klassas som de mest prisvärda. 

För ca 2 år sedan lanserades första damkollektionen som även den fått stor uppmärksamhet.

Vårens kollektion är minst sagt flamboyant. Genomgående i hela kollektionen är vita plagg som byxor, kostymer och tunna polotröjor. Dessa kombineras med starka färger av rött, rosa, blått och grönt och plaggen är minst sagt inget för den osäkra bäraren. 

Samtidigt består självklart kollektionen av mer än dessa showpieces och har en rad baskostymer i blått, grått och svart. Vad vi gillar är kanske inte så mycket de blommiga kavajerna utan snarare detaljer som ett knivskarpt snitt, en tilltagen kavajlängd och välbalanserade slag. 

 

Vit kostym..Lika elegant i tropikerna som svårburet i Solna.

Ljust färgad kostym med vacker lyster.

En av kollektionens mer bärbara modeller. Mörkblå kostym i en varm sommarton.

Vita plagg som byxor och polotröja exponeras flitigt genom kollektionen.

Ledigare ytterplagg med liknande matchning.

Starka färger kombinerade i sann Rivierakänsla.

Badmode från Tom Ford.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: tom-ford
#1 riesenschnauser säger
2014-04-22 16:09 - Anmäl

"Svårburet i Solna" var en av dagens roligaste allitterationer. Tassels med jordgubbar kanske blir 2014 års espadriller?
#2 Tex säger
2014-04-22 18:52 - Anmäl

Hur kan ett plagg vara svårburet? Jag förstår mig verkligen inte på det. Det finns inga plagg man inte kan bära.

Sen kanske inte allt nödvändigtvis passar i alla sammanhang, men det är en helt annan sak.
#3 erpet säger
2014-04-22 20:52 - Anmäl

Nicht für jeder Mann. Nur für verrückte.
#4 Serpentin säger
2014-04-22 21:51 - Anmäl

Har svårt för "badmodebilder" som kombinerar en kortbyxa med polo och jacka. För övrigt riktigt läckra uppsättningar.
#5 Pat säger
2014-04-22 21:58 - Anmäl

Ha ha, svårburet i Solna, den var bra. Tom Ford är ett geni men det här var lite för spralligt och gulligt för mig personligen. Tänker mest på I'm a Barbie Girl-videon från mitten av 90-talet (som förhoppningsvis Manolos yngre läsare sluppit genomlida). AW 2014 är oändligt mer intressant från Ford.
#6 Skew säger
2014-04-22 22:23 - Anmäl

Sista bilden är bland det roligaste jag sett på länge oavsett kategori.
#7 Andreas Weinås säger
2014-04-23 10:59 - Anmäl

#2 - Ja hur kan ett plagg vara det...? Tror både du och merparten av läsarna förstår precis vad som texten syftar till och din kommentar känns om något en smula oförståelig.

Att något är svårburet kan ju också syfta till att något är svårt att bära upp eller anser du att det uttrycket inte heller har någon relevans?

Vi har aldrig skrivit om vilka sammanhang plaggen passar. Bara att fönstret för att lyckas med en rosa kavaj och vita byxor är avsevärt mindre än mörkblå kavaj och grå byxor.
#8 Tom FTW! säger
2014-04-23 22:55 - Anmäl

Härliga färger och skön motvikt till det klassiskt manliga och "gubbiga" kostymmodet som dominerar.

Mer färger till oss svenska män! :D
#9 Ace säger
2014-04-26 01:44 - Anmäl

Gissar på att Tom inspirerats av De Niros garderob i Casino (1995)... Annars påminner pastellpaletten om Floridas gamlingar och de glänsande kostymerna om New Jerseys Italian-Americans, Fuhgeddaboutit! :)
#10 Petter säger
2014-04-27 23:06 - Anmäl

Kul kombinationer. Bild #6 har lite pyjamasaura.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen