Manolo logotype

Lädervaror från Frank Clegg

Lädervaror från Frank Clegg
Tidigare i år skrev vi här på Manolo om den amerikanska läder- och väskspecialisten Ghurka från USA. Dagens artikel kommer att handla om Frank Clegg, en annan förstklassig läderspecialist från staterna. Det är något visst med en lädervara av hög kvalitet som med rätt vård kommer att följa med sin ägare i många år och över tiden åldras med en unik karaktär. Med anledning av detta är det motiverat att satsa lite extra pengar när väskor och accessoarer av läder inhandlas. Det är en investering som kommer att löna sig över tiden.

Som ni läsare kanske har märkt så har vi en fäbless för småskaliga tillverkare där yrkesstolthet, kunskap och intresse går som en röd tråd genom hela verksamheten. Hos Frank Clegg uppfylls alla dessa kriterier och vi tycker därför att de förtjänar att uppmärksammas lite extra här på Manolo.

Företaget har sedan 1974 i Fall River i Massachusetts tillverkat lädervaror och då främst väskor. Verksamheten startades av mannen med samma namn efter att han fått ett kit med läderverktyg av sin dåvarande flickvän och nuvarande fru. Han började att odla ett intresse och successivt lära sig allt mer inom yrket. I ett tidigt skede träffade han ett par i Boston med en butik vilka kom att köpa Franks väskor som de nu salufört i över 30 år. Efter att han avslutat sina studier i företagsekonomi på välrenommerade universitetet Babson College började även hans entreprenörsanda att ta fart och verksamheten växte från en hobby till ett företag. Intresset för läder och hantverk fanns i familjen då hans farfar hade jobbat på ett garveri i England och hans mor var sömmerska. Verksamheten har alltid bedrivits som ett äkta familjeföretag och Franks föräldrar kom att bli hans första anställda. Idag jobbar hans söner Andrew och Ian i företaget och har för avsikt att driva det vidare på samma sätt som Frank har gjort sedan starten.

Om man ser till produkterna så är det 100% in-house som gäller. De både designar och tillverkar alla varor själva och en stor del av tillverkningen sker helt för hand även om de med tiden effektiviserat vissa moment maskinellt. De använder sig endast av det bästa lädret de kan hitta och endast sådant som är vegetabiliskt garvat. En stor del av utbudet kommer från grövre sadelläder som de själva menar kommer att följa med så länge att varorna i denna kvalitet blir arvegods. Vi gillar annars den kvalitet som de kallar signature tumbled vilket liksom namnet antyder är ett tumlat läder. Processen gör lädret mjukt och särskillt lämpligt för deras populära tote bags. Detta naturliga läder har endast fått en finish med ett mjukt vax och har en härlig lyster och kommer att få en fin patina med tiden.

Varorna säljs i deras egen webshop samt en rad butiker i framförallt USA. I sen tid har de dock fått en bredare och mera modemedveten butik sedan den oerhört populära ekiperarna på The Armoury i Hong Kong och New York tagit in företagets väskor.

Världens just nu mest inflytesrika herrekiperare; The Armoury har tagit in Frank Cleggs produkter och visar här hur väl de kan kombineras.

Klassisk portfölj som går under namnet American Briefcase.

Modern tolkning av ryggsäcken i svart skinn.

Har ser vi företagets populära tote bag. En perfekt ledigare väska för såväl jobb som semester. (thearmoury.com)

Företagets signaturväska i form av en duffel/weekendbag. Ett utmärkt alternativ till gymmet, eller som handbagage vid en kortare weekend.

För mer information om företaget och deras produkter rekommenderar vi ett besök på deras hemsida.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Väskor

#1 TweedNKhaki säger
2014-04-17 14:45 - Anmäl

Härligt!
Har min fars vackra portfölj med 30 år på nacken. Okänd tillverkare, men tjockt härligt läder. Den ser fantastisk ut, men det är dags för lagning/byte av handtag. Nått förslag på någon som är duktig i Göteborg?
#2 Janne säger
2014-04-17 14:54 - Anmäl

Jag tycker det vore fint med en artikel från Böle garveri som har toppklassade premiumportföljer a 50 papp. Otroligt fina.
#3 oscar säger
2014-04-17 15:07 - Anmäl

helt off-topic men tänkte fråga om förslag till tunna vårrockar som substitut till mina Mackintosh-rockar som tyvärr är lite för tjocka när solen och värmen kommer fram
#4 Raderad säger
2014-04-17 15:36 - Anmäl

#3 Googla "Impermeabile Alpha in cotone washed", från Aspesi.
#5 Raderad säger
2014-04-19 19:51 - Anmäl

Totebagar är lite av en favorit. Också en snygg ryggsäck och typ manliga handväskar är inte heller helt fel.

Tote bagen från thearmoury.com. Har en snarlik fast i brunt.
#6 Raderad säger
2014-05-28 21:51 - Anmäl

Kan tippsa om en tillverkare av väskor i Polen.
Mkt bra kvalitet och bra service. Mkt bra priser.
Länk till sidan
https://www.barellybags.pl/

Använd webbläsaren Chrome för att översätta sidan från polska till svenska.
#7 mango säger
2014-07-13 19:36 - Anmäl

Jag vill fortfarande ha en Westminster 2 från Swaine Adeney... synd att pundet har gått upp så mycket...
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.