Manolo logotype

Galoscher - En räddning i vårens regn

Galoscher - En räddning i vårens regn
När vi vaknade idag var helgens härliga vårväder som bortblåst och vad som mötte oss var en grå och regntung morgon i Stockholm. Efter att i helgen planerat för den säsongsenliga transporten av vinterkängor och grövre rockar ner till källarförrådet blev man återigen varse om vår svenska nyckfulla vår. Vi skrev för någon vecka sen om de gummisulade skorna och idag tänkte vi lyfta fram ett annat alternativ för de regniga vårdagarna nämligen ett par tåliga Galoscher.

Galoscher är minst ett område som tenderar att dela läsare i två läger. Vissa anser dem bedrövligt fula och gubbiga medan andra finner dem som ett utmärkt funktionellt alternativ för ett oberäkneligt regnväder såväl höst som vår. 

Oavsett vad man tycker så har vi ett par tankar om produkten och hur man kan resonera vid ett eventuellt köp. 

Att köpa galoscher som en form av skydd vid alla regn- eller snödagar är enligt oss inte en speciellt bra lösning. Dels då slitstyrkan i sulan på galoscherna ofta är mindre bra och man trots allt döljer sina stiliga herrskor. Istället rekommenderar vi att man försöker att investera i en bred skogarderob med modeller anpassade för alla väder och årstider. T ex genom köp av gummisulade skor och kängor.

En situation där galoscher enligt oss är helt överlägset är när man har ett jobb, möte eller fest man skall till och önskar bära eleganta lädersulade skinnskor på plats men utanför står regnet som spö i backen. 

Istället för att ta på sig ett par grova kängor med gummisula som rimmar mindre bra med kostym eller släpa med sig ett par inneskor tar man således ett par galoscher över oxfordsen och en påse i väskan för att förvara dem när man är framme.

Även om en lädersula tål mer väta än man tror så ser ofta skon som helhet mindre trevlig ut efter att ha promenerat genom ett hällregn på väg till tillställningen. 

 

Ett av marknadens mest prisvärda alternativ erbjuder Herrstil.se för 450kr. Modellen finns i ett antal olika färger och storlekar.

Marknadens i nuläget ledande aktör är tveklöst norska Swims som för några år sedan tog galoscher till en helt ny nivå med en rad klara färger och utföranden. Priset på Swims galoscher ligger på ca 700kr.

På senare tid har även premiumtillverkarna börjat få upp ögonen för användande av galoscher och här har anrika John Lobb tagit fram en modell tillsammans med just Swims. Dock till närmare dubbla priset.

Färgstarka galoscher i all ära men många föredrar mer diskreta varianter i grönt, brunt eller svart som inte drar ögonen till sig på samma sätt.

Kanske inget för våren men ett par galoscher med inbyggda broddar är ett utmärkt alternativ för isiga vintergator. Här ifrån Nordic Grip till priset av 349kr.

Avslutningsvis vill vi komma med ett par råd när det kommer till användandet av galoscher. 

Undvik alltid att bära dessa till mockaskor då gummikanten på galoschen kan göra permanenta märken i mockan. Vissa modeller som har ett färgat foder kan även färga av sig vilket är tråkigt.

Tänk på att inte använda galoscherna som skydd i första hand mot sulan utan snarare för ovanskinnet och helst i kortare promenader. 500-700kr är trots allt ganska mycket pengar i förhållande till hur snabbt många galoscher slits ut vid kontinueligt bärande.

Är det bara blöta gator utan regn är ett par gummisulade eller t om lädersulade skor inga problem för kortare promenader.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

Andra artiklar om varumärkena: John-Lobb Swims
#1 Daniel säger
2014-04-07 13:11 - Anmäl

Vandrade upp för Grev Turegatan under lunchen, och insåg att det är sjukt fult med galoscher. Har de översta från Swims.
Känns också lite märkligt att John Lobb sätter sitt namn på en bit plast.
Ska börja köra gummistövlar. Då känns byxlängden från Tom Brown perfekt. :)Bra artikel dock.
#2 Viktor säger
2014-04-07 13:43 - Anmäl

Jag har för egen del aldrig förstått grejjen med de här färgglada skapelserna. Tycker ett par svarta, klassiska galoscher med dragkedja i fram är betydligt snyggare. Kommentarer om "Emil i lönneberga" får man av egen erfarenhet stå ut med men iaf...
#3 Andreas Weinås säger
2014-04-07 15:17 - Anmäl

#1 - Det är som vi skrev i början en minst sagt omdiskuterad produkt.

Jag själv är kluven då jag tycker de fyller ett väldigt viktigt område och inte ens ett par släta oxfords från Edward Green är snygga efter en regnskur.

Samtidigt kan jag hålla med om att som "fashion statement" är de sisådär...


#2 - Förstår din poäng och kan till viss del hålla med. Samtidigt kan man ju se det som så att bär man ett par färgglada så syns det ju tydligt att det rör sig om just galoscher och inte ett par fula svarta skor :)

På ett sätt säger det ju ändå en hel del om bäraren att välja Galoscher. Att man värderar och tar hand om skorna.
#4 RolleFC säger
2014-04-07 16:14 - Anmäl

Jag kör Swims i svart. Skulle inte klara mig utan...
Har haft dem i sju år och först nu börjar de ta slut invändigt. Yttersulan är fortfarande helt OK.
Används mest till och från jobbet, så inga långpromenader precis.
#5 DrDre säger
2014-04-07 20:30 - Anmäl

Jag har inget direkt galoscher, men det vete tusan hus snyggt det är när vuxna män bär rosa eller gula gummiskor. Visst, på ett dagisbarn är det helt OK eller om man jobbar som programledare för ett barnprogram, men till kostym så skulle jag hellre köra ett par svarta eller grågröna som på en av bilderna ovan. En undran. Anledningen till att man sliter ut dem så fort är nog att sulan består av samma mjuka gummi som resten av galoschen. Varför gör man inte galoscher med en kraftig och hård sula som tål lite mer. Den där varianten från Nordic Grip ser ju ut att ha en bättre sula.
#6 oscar säger
2014-04-07 20:31 - Anmäl

Jag har använt mina swims i snart ett år. Jag är väldigt nöjd då de fortfarande är i väldigt bra skick. En sak som jag har noterat är dock att ovanlädret på mina skor ibland blir aningen missfärgade av galoscherna. Mellan tårna och snörningen har det på ett av mina skor blivit ett fult litet märke av gummi som ligger ovanpå lädret som kommit från mina swims. Det går att pilla bort det mesta, men det är alltid kvar ett litet märke. Är det någon som upplevt något liknande?
#7 Halmstad säger
2014-04-07 21:54 - Anmäl

Räkna mig till anhängarna, men galoscher behöver vara så diskreta som möjligt. Bottiner är ett alternativ om man vill ha något heltäckande till icke-svarta skor.
#8 DT säger
2014-04-07 22:44 - Anmäl

Ämnet har stötts och blötts här på Manolo i åratal och jag har alltid tagit galoscherna i försvar. Inte som modemässigt statement utan av precis de skäl du tar upp, Andreas. Att kliva runt i vattenpölar med sura finskor är lika stiligt som att gå runt i regnblöt skjorta och droppande lugg. Man drar på sig galoscherna för att komma fram lika torr som man var när man gick ut, och de hamnar i samma fack som Macen och promenadparaplyet. Men försöker man göra ett modestatement med sina knallgula Swims så kan det lätt börja gränsa till ladgårdsstövlar och Fristadsfleece.

Beträffande just Swims så är min åsikt att de är undermåliga och klart överprissatta, två latexstycken i en sladdrig nylonpåse ska inte kosta 700 kr. De är inte bättre än kopiorna på Clas Ohlson, oavsett marknadsföringssnack om specialgummi och ny förbättrad design. Sen skyddar dom bara tåpartiet från regn, området runt plösen är fortfarande helt exponerat och vatten rinner ner i sidorna vid kraftigare regn. De tidigare modellerna hade iaf lite tjockare sula, en tygflärp som gick att greppa och ett tjusigt kontrastband i tyg som även bidrog till att hålla lite tätt. Modellen som säljs på senare år har tunnare sula som läcker som ett såll efter några steg på grusiga trottoarer, inget tätande band och en liten gummiflärp som inte går att greppa. Överlag så ger den nya modellen i helgummi ett märkbart billigare intryck. Nästa gång blir det nog från en mer prisvärd tillverkare.

Nordic Grip såg vettiga ut för enklare vinterbruk, ser att dom även har en version med metallbroddarna ersatta av speciellt friktionsgummi. Det är iaf halva priset mot Swims.
#9 Jimmy säger
2014-04-08 08:33 - Anmäl

Ett tips till den fattiga studenten är Clas ohlsons Galoscher. Helt ok, föredrar dom svarta över dom neongula. Billiga och har hållt utan problem ett år för mig iaf
#10 Oskar säger
2014-04-08 22:21 - Anmäl

Fördelen med Swimms är att de är fodrade vilket gör dem betydligt enklare att trä på och av än den ofodrade varianten (jag har båda) håller dock med om att de färgglada är ruskigt fula.
#11 Chukka säger
2014-04-09 06:45 - Anmäl

Något som är underskattat i sammanhanget är ju Bottiner som Halmstad nämner. Dessa skyddar ju skorna på ett riktigt bra sätt. Den stora frågan är ju bara var man får tag i ett par klassiska Bottiner....?
#12 Raderad säger
2014-04-10 17:13 - Anmäl

- Tanken är god, men spannet för användning känns aningen litet.
- Regnar det på när man lämnar hemmet tar man skor efter väder.
- Börjar det regna när man är ute i sina nypolerade lädersulor måste man ha galoscherna med sig.
- Om regnet är annat än av duggkaraktär är galoscherna otillräckliga.
- De är fula
- De i färg är ännu fulare
Tanken med broddar är god då galoscher ofta förefaller hala. Dock faller det lite på eget grepp(!) då det inte finns någon som helst anledning att strutta runt i känsliga lågskor i halktider.

Jag ser ett användningsområde: Att man inte ids byta skor om man ska kila över till grannkontoret tvärs över gatan.

Jag gillar inte galoscher.
#13 Christian Thomasson säger
2015-05-04 12:28 - Anmäl

Jag gillar färg, så gult, orange, Bordeaux, rosa eller lila applåderar jag. Galoscher har kanske sitt användningsområde Men jag drar ändå ut till gummistövlarnas försvar. Här i Göteborg så kommer det vatten i mängder från alla möjliga håll när det regnar och då är inte galoscher tillräckligt...

Dessutom när det nu finns snygga regnrockar t ex Stutterheim så är det inte fult med gummistövlar!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.