Manolo logotype

Vårens kavajer 2014

Vårens kavajer 2014
Vårens kavajer kan lätt låta som trend men idag tänkte vi snarare fokusera på kavajer för våren där material och nyans passar extra bra tillsammans med en ljusare vårpalett. Då klassiskt herrmode har en fördel i att vara ganska tidlöst kan en kavaj vara en investering över ganska många år och istället för att stirra sig blind på säsongens färger utan snarare hitta lättburna alternativ och material som fungerar till resten av garderobens vårplagg.

Under vår och sommar öppnas framför allt möjligheterna till ljusare nyanser av kavajer. Toner av beige, ljusgrått, brunt och grönt är alla lättmatchade och bra komplement till de klassiska mörkblå kavajer som självklart hänger med även under sommarhalvåret. 

När det kommer till att välja produkt är det inte bara nyansen som spelar in utan även till stor del materialvalet och vävtekniken. För den varmaste perioden av sommaren är såklart linne svårslaget men en tunn ullväv är faktiskt i många fall det svalaste alternativet för högsommaren. Ett annat alternativ är att välja ett glesvävt tyg som hopsack eller frisco som må va tyngre men släpper igenom värme på ett riktigt bra sätt. 

Kavajer i bomull är ofta en klassisk vårprodukt med all rätta men bomull har ofta en tendens att bli ganska kompakt i väven och inte alltid det mest svalkande alternativet. Sen är fortfarande bomullskavajer ett utmärkt alternativ i många fall då de ofta får en härlig struktur och fall samt gör sig extremt bra i ljusa toner.

Vill man ha mönster finns det självklart mängder intressanta men idag har vi valt att fokusera på enfärgade kavajer där snarare strukturen får ta plats. 

 

En ljusare ton av blått är kanske inte för alla men gör sig fantastiskt bra till ett par crèmefärgade byxor på sommaren. Här i från Isaia Napoli. (Oger.nl)

Spanska MAN1924 har tagit Pitti Uomo med storm och vuxit fram som en prisvärd aktör med riktigt trevliga passformer och kavajer. Här i form av en grön linnekavaj i lite längre utförande. (fransboonestore.com)

Vad vore våren utan en dubbelknäppt kavaj. Den dubbelknäppta kavajen kan för många kännas stel vilket gör att den passar utmärkt i ett okonstruerat utförande med lediga tyger. Bärs med fördel över en uppknäppt skjorta och ljusa jeans. Här från Slowears ytterplaggsavdelning; Montedoro. (Mr Porter)

Holländska butiksfenomenet Oger har utöver produkter från Italiens finaste tagit fram en egen private label som får ses som väldigt prisvärd. Här i form av en "napoliblå" ull/linne-kavaj med halvkanvas konstruktion. (Oger.nl)

Även om inte Loro Piana är mest kända för sin konfektion är det få tillverkare som har bättre koll på vävteknik. I vår erbjuder företaget bland annat den här glesvävda modellen i den lite udda kombinationen Hampa och Ull. Smakar det så kostar det dock. (Mr Porter)

Boglioli är fortfarande företaget åtminstone vi starkast förknippar med den okonstruerade stilen och denna bruna vårkavaj i bomull är precis vad företaget är bäst på. Välklätt utan att vara uppklätt. (bronline.jp)

Japanska Ring Jacket är en lika spännande som svåråtkomlig tillverkare. Fantastiska snitt, hög kvalitet och prisvärda produkter men som tyvärr är mer eller mindre begränsade till Asiatiska marknaden i nuläget. Här en dubbelknäppt vit kavaj för de vågade.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kavaj

Andra artiklar om varumärkena: Boglioli Isaia Napoli Loro-Piana Montedoro
#1 riesenschnauser säger
2014-04-03 13:02 - Anmäl

Mycket fina plagg, men nog är en dubbelknäppt kavaj lite av en anakronism i sommarvärmen? :)
#2 #2 säger
2014-04-03 14:59 - Anmäl

Står det sommarkavajer?
#3 erpet säger
2014-04-03 15:12 - Anmäl

OK, "Vårens kavajer..." står det i rubriken, men jag tycker ändå #1 har en poäng; dubbelknäppta kavajer i ljusa färger och lätta tyger tycker jag ser lite konstlat ut.

Ull/hampakavajen skulle jag däremot vilja kolla nogrannare på.
#4 Daniel säger
2014-04-03 15:12 - Anmäl

Sjukt fina kavajer. Favoriten är den napoliblå från Oger.
Vill ge beröm till dig Andreas Weinås. Tycker du gör ett strålande jobb på/för Manolo.
#5 lång-lelle säger
2014-04-03 15:53 - Anmäl

Det tycks, av bilderna att döma, att kavajerna blivit lite längre? Ska vi äntligen slippa Chaplin-modet?
#6 oscar säger
2014-04-03 15:57 - Anmäl

Har själv funderat på kavajen från MAN1924, det är alltid kul att höra att den har en "trevlig passform" men skulle någon med egen erfarenhet kunna ge en mer ingående beskrivning av passformen/kvaliteten och ev. jämföra med ex. gajola, tombolini, boglioli?
#7 David säger
2014-04-03 15:57 - Anmäl

Cremefärgade byxor känns ju som ett måste till våren, fungerar till så mycket. Var hittar man ett schysst par som inte är alltför dyra?
#8 Andreas Weinås säger
2014-04-03 16:14 - Anmäl

#6 - Modellen har i jämförelse med de tillverkarna du nämner en mycket längre kavajlängd på ca 78cm i stl 50. De italienarna ovan ligger på ca 73cm...

Jag provade MAN1924 på Pitti i Januari och det är trevligt med ett lite längre inslag i kavajmodet.
#9 Raderad säger
2014-04-03 17:52 - Anmäl

Mer japanskt på manolo skulle inte sitta fel.
#10 6urra säger
2014-04-03 18:23 - Anmäl

Jag har precis köpt hem en kostym fån suitsupply av modellen Washington. Den sitter alldeles utmärkt över axlar och bröst, men är en bra bit för lång. Kan detta korrigeras med vettigt resultat?
#11 Magnus säger
2014-04-03 18:27 - Anmäl

Trevligt att se att slagen börjar få lite bredd! Den ljusblå från Oger ver sjukt snygg.
#12 Hedåsgatan säger
2014-04-03 18:53 - Anmäl

Andreas, stiligt som vanligt! Dubbelknäppt o konstlat i lätta tyger? Det är ju när man bryter av med tyg och modell som det blir intressant...
#13 riesenschnauser säger
2014-04-03 19:30 - Anmäl

Snyggt eller ej - jag menar bara att en dubbelknäppt kavaj är ganska opraktisk i varm väderlek, eftersom man inte kan lämna den uppknäppt utan att se ut som Vanheden. Då får man gå och svettas om magen istället, och det kanske inte alltid är så kul.
#14 Andreas Weinås säger
2014-04-03 19:38 - Anmäl

#13 - Jag förstår din poäng men har själv burit både enkel och dubbelknäppt i 35 gradig värme på Pitti och skillnaden är inte så där vansinnigt stor i min mening. Rent tekniskt såklart då det blir två lager över magen men jag bär i princip aldrig en enkelknäppt kavaj uppknäppt ändå.

Tror faktiskt att en dubbelknäppt i väl anpassat tyg är svalare än en enkelknäppt i en för varm tjock eller tät väv.
#15 dennis säger
2014-04-03 20:29 - Anmäl

"tyg som hopsack eller frisco"
Du menar väl "fresco"?
#16 Halmstad säger
2014-04-03 21:45 - Anmäl

Märkliga kommentarer om dubbelknäppt kavaj och vår/sommar. Är det för att den går omlott något över magen som den skulle bli så mycket varmare? Fattar ingenting. Det är ju bara att välja en tygsort som är anpassad för temperaturen. Dessutom är väl en sommar/vårkavaj något man inte bär under den varmaste delen av dagen.
#17 Alexander säger
2014-04-04 05:32 - Anmäl

#5. Jag håller med om att korta kavajer är fult men vad spelar det egentligen för roll om andra har det och tycker om det? När andra har fula kläder så står mina, dina och andra modemedvetnas kläder ut mer, och man ser snyggare ut än mängden. Ser inget fel med det.
#18 Raderad säger
2014-04-05 13:46 - Anmäl

#11 Amen. Känns som det är där skon klämmer i många fall. Låt oss gå tillbaka till matiga slag.
#19 Uffe säger
2014-04-10 12:17 - Anmäl

Breda slag kommer som sagt på bred front ;) Jag har själv just köpt en kavaj i tunn ull från Caruso som passar perfekt för svensk vår och sommarkvällar,
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.