Manolo logotype

Tillbaka på skatten? Förvara slantarna brittiskt

Tillbaka på skatten? Förvara slantarna brittiskt
Denna vecka har både deklarationen och det orangea kuvertet legat hemma på hallmattan efter jobbet och temat får idag därför bli pengar. Vissa har mycket andra har mindre. Det är ofint att prata om dem. Oavsett mängd tycker vi att man skall förvara sina surt förvärvade slantar på ett snyggt och respektfyllt sätt. Idag kanske inte kontanter används i samma utsträckning som förr och antalet fack i våra plånböcker för plastkort har istället ökat.

Vad många inte känner till idag är att några av världens absolut främsta lädertillverkare och garverier finns i England. Många av dessa är specialiserade på just mindre lädervaror som kortcase och plånböcker samt väskor. Idag är alltså ambitionen att presentera ett urval av olika typer av plånböcker för olika tillfällen, alla med den gemensamma nämnaren att de kommer från England samt håller en oerhört hög kvalitet och förväntas kunna följa med i många år. Flera av märkena erbjuder en helt igenom handgjord vara där även lädret har sitt ursprung i Storbritannien.

Vid en genomgång av de märken vi lyfter fram kan man säga att Asprey, Mulberry och Smythson tillhör ett lyxsegment som även tillverkar andra varor och vars varumärke är väldigt starkt. Dessa kostar relativt mycket men produkterna håller å andra sidan en mycket hög nivå. Ettinger London samt Launer är två kanske mindre kända varumärken men som båda erbjuder riktigt fina, framförallt plånböcker. De har en lång historia och stor kunskap när det kommer till lädertillverkning. De har båda ett enormt utbud när det kommer till olika lädertyper, allt ifrån exotiska läder till kalvskinn och mocka. Vill man välja en något billigare tillverkare så för Aspinal of London prisvärda och stiliga plånböcker i framförallt kalvskinn. Jaktspecialisten Purdey har inget stort sortiment men säljer ändå ett par rustika och fina plånböcker i tjockt garvat kalvskinn vilket kommer att åldras med stor värdighet.

Avslutningsvis och i sammanhanget den kanske minst kända tillverkaren Whitehouse Cox från Walsall. Detta företag är otroligt stora i Japan. En marknad som uppskattar såväl den brittiska stilen som produkter av högsta kvalitet. Att Whitehouse Cox som varumärke inte är så känt har också mycket med att göra att de tillverkar majoriteten av sina varor på kommission åt andra kända varumärken så som Ralph Lauren Purple Label samt Drakes London för att nämna några. Vi vill dock slå ett slag för deras egna varor i framförallt det som kallas "tan bridle leather". Denna typ av grovt läder användes ursprungligen framförallt för att göra träns och sadlar till hästar. I Whitehouse Cox fall så garvas lädret för hand på vegetabilisk väg. När man köper en vara i denna kvalitet så kan ytan fortfarande ha ett tunt lager vax när man får den. Detta är till för skydda lädret och bör putsas in försiktigt. På sikt får lädret som är väldigt stryktåligt en väldigt vacker patina och tenderar att mörkna något.

Diskret och elegant kortfodral i ljust skinn från Asprey. (även översta bilden)

Klassisk plånbok från ett av branschens starkaste varumärken; Mulberry.

Ettinger som har en rad tvåfärgade plånböcker med kontrasterande insida.

En liknande modell från Launer med en väldigt trevlig kombination av tan och mörkgrönt.

Detaljbild på en plånbok i tan bridle leather från Whitehouse Cox.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer

Andra artiklar om varumärkena: Asprey Ettinger Mulberry
#1 Raderad säger
2014-03-27 12:29 - Anmäl

Launerpplånboken var fantastiskt fin, iaf det man ser av den.
#2 Raderad säger
2014-03-27 18:04 - Anmäl

När det kommer till plånböcker vill jag rekommendera Berg&Berg. Tycker de har riktigt läckra sådana, samt även korthållare.
#3 Raderad säger
2014-03-27 18:06 - Anmäl

Berg & Berg har fina, prisvärda kortfodral i mocka, spännande material som nog åldras fint. Annars tycker jag Bottega Venetas flätade klassiker är härlig.
#4 Johan S säger
2014-03-27 19:31 - Anmäl

En intressant tillverkare av plånböcker och väskor framför allt är Saddleback Leather baserade i Texas. Allt tillverkas i Mexiko med hög kvalitetsnivå. 100 års garanti ges på alla produkter. Bra alternativ om man gillar den lite kraftigare varianten av lädervaror.
#5 Janne säger
2014-03-28 16:59 - Anmäl

Jag kan rekommendera Chester Mox, amerikan med fina produkter.
#6 Raderad säger
2014-03-28 17:05 - Anmäl

Apropå lädervaror, ett reportage från Böle garveri vore tacknämligt, det är väl inte många garverier i Sverige vars portföljer kostar 50 papp och finns på Harrods?

http://www.boletannery.com/
#7 $£$ säger
2014-04-04 22:55 - Anmäl

Att prata om pengar är ofint men att slänga upp
dyra klockor på instagram är "inspiration"...
#8 rasmus säger
2014-04-05 17:40 - Anmäl

hehe - Exakt #7.
Så bajsnödig artikel!
#9 V säger
2014-04-05 22:26 - Anmäl

@ Rasmus

Vad är det du anser är bajsnödigt med inlägget? Bortsett från delen att det anses mindre fint att tala om pengar så hade väl inlägget bara med tips på plånböcker att göra?

Och att du behövde kommentaren från #7 för att våga skriva det säger vad om dig?
#10 Andreas Weinås säger
2014-04-06 11:44 - Anmäl

#7 - Jag vet inte om den kommentaren var riktad till någon speciell men då jag själv publicerar såväl klockor som kläder på instagram så känner jag att jag kan svara på hur jag ser det.

Jag vill börja med att säga att jag absolut kan absolut se din poäng i vad du skriver. För mig handlar det dock om ett väldigt stort intresse, både när det gäller klockor och kläder/skor.

Väldigt mycket jag publicerar är saker jag inte äger men inspireras av och skall man vara ärlig så kan ju allt vi skriver om på Manolo i premiumsegmentet uppfattas som skryt beroende på vem man frågar.

Jag ser varken kostymer, skor eller klockor som statussymboler utan snarare områden där jag fördjupat mig (iband till absurdum) för att jag har ett genuint intresse. T ex bilar som jag kan förstå att andra gillar har jag själv noll intresse av och publicerar därför inte något om det.

Vad en klocka eller kostym kostar är aldrig något jag fokuserar på då även om det självkart påverkar så är det inte anledningen till att jag gillar det.

Jag kan gilla en gammal spöad CWC klocka för några tusen med den militärhistorik och funktionalitet som den här precis som en Patek för betydligt mer.
#11 kurt säger
2016-01-26 10:12 - Anmäl

ja jag håller helt med att det var bajsnödigt
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Bulgari Octo...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen