Manolo logotype

Sunspels vår 2014

Sunspels vår 2014
Förra veckan blev det här på Manolo mycket fokus på att våren äntligen kommit. Lagen om all jävlighet har dock gjort att i alla fall vi på västkusten fått leva med snålblåst och regn. Hur som haver så känns vintern långt borta och vi fortsätter, trots spridda skurar och kyla, att fokusera på våren. Ett märke som vi nämnt till och från här på Manolo de senaste åren är engelska Sunspel. Detta märke är vad man skulle kunna kalla experter på basplagg av absolut högsta kvalitet. Devisen ”less is more” har sällan stämt så bra som när det kommer till Sunspels kläder.

Firman har funnits i lite mer än 150 år och har sin fabrik i Long Eaton utanför Nottingham. Större delen av företagets historik har fokuserat på främst kvalitativa underkläder. Sedan 2005 har de satsat hårt på att lansera en hel kollektion av både dam och herrkläder varje säsong. Det är främst plagg i finaste bomull eller merinoull som finns representerat. De har genom åren blivit kända för att experimentera med olika tillverknings- och vävtekniker vilket resulterat i en rad vävar som känns otroligt behagliga att bära.

Ett bra exempel är den glesa väven i deras ikoniska Riviera Polo. Detta plagg vävs i egyptisk bomullspiké och fick sitt stora genombrott efter att Daniel Craig burit pikétröjan i sin första James Bondfilm Casino Royale. När det kommer till just James Bond så har Sunspel varit med och tagit fram ett annat ikoniskt plagg. Till filmen Åskbollen så skapade företaget tillsammans med kostymdesignern Lindy Hemming de korta och tighta ljusblåa badbyxorna med spänne som blev mycket kopierade när det begav sig. Idag tillverkas alla underkläder av Sunspel i Portugal medan fabriken utanför Nottingham tillverkar alla överdelar och klädesplagg.

I Sunpels vår/sommarkollektion så tycker vi att det finns en rad intressanta plagg. Färgskalan består av diskreta basfärger samt ett brett utbud av blå nyanser. Våra favoritplagg är Rivierapolon i koboltblått och mossgrönt. Även den mycket användbara Vintage Wool Soft Cardigan är ett plagg som går att bära i hur många sammanhang som helst och i marinblått eller grått kan den kombineras i närmast oändlighet.

Den som söker en perfekt regnrock bör titta närmare på Sunspels rock för våren i macmodell tillverkad av anrika Macintosh; en av världens främsta tillverkare på området. Den finns i beige, marinblått och svart och utgör det perfekta skyddet i det ostadiga vårvädret.

Än så länge har Sunspel inte haft så många återförsäljare i Sverige. Relativt nyligen fick de dock en svensk agent vilket har lett till att antalet återförsäljare nu sakta men säkert har ökat.

 

Sunspels tolkning av piké och chinos.

Sunspels klassiska Rivera Polo i mörkgrönt. (även översta bilden)

En klassisk randig t-shirt av hög kvalitet är ett utmärkt alternativ för de lediga stunder då skjorta och kavaj får hänga kvar i garderoben.

Stickad lite grövre rundhalsad tröja som kan bäras direkt på huden eller över en skjorta.

En klassisk Mac-rock producerad av anrika Mackintosh som finns i färgerna beige, blått och svart.

Långärmad finstickad polo i grått av hög kvalitet.

Detaljnivå på knappar och trikå.

För mer information om varumärket eller vårens kollektion rekommenderar vi ett besök på företagets hemsida.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Underkläder

Andra artiklar om varumärkena: Sunspel
#1 Raderad säger
2014-03-20 11:39 - Anmäl

Äger två pikéer från Sunspel; en mörkblå Riviera som blev dassig i färgen efter 2 tvättar samt en i trikå som vridit sig efter en tvätt - helt oacceptabelt för kläder i denna prisklass!
#2 Classic säger
2014-03-20 12:39 - Anmäl

Et märke som inte har spesielt flatterande passform, krymper ekstremt mycket I första tvätt, och kostar relativt mycket när dom tilverkas I Turkey. At prima cotton vara kostar vet vi alla men det upplevelsen när varan mottagits och används lever inte helt upp til brandingen (som det sällan gjör, även om den har product plasserats på James Bond.
#3 Blåskärm säger
2014-03-20 13:06 - Anmäl

Jag personligen har inte upplevt några problem vid tvätt och liknande. Däremot så tycker jag att passformen generellt är ganska boxig.

Äger ett par Riviera Polos, ett par vanliga långärmade polotröjor, t-shirtar och deras Harrington.

Fantastiska tyger har de hursom.
#4 Olof B säger
2014-03-20 13:28 - Anmäl

#1. Qui om du upplevt detta har du haft otur och skall definitivt reklamera. Jag har själv burit Sunspel länge och har stor erfarenhet av dem har har aldrig här detta tidigare. Sen är just bomullsväven hos Rivierapolon rätt så gles och tunn varför den kan vara lite känslig. Det du beskriver är dock inte ok eller normalt.

#2. Passformen må vara en sak som rä subjektiv. Krymper deras varor och du följer tvättanvisningarna så kan du reklamera. Min erfarenhet är att de håller bra i tvätten. Du skriver att de tillverkas i Turkiet. Det är jag ganska säker på att de absolut inte gör. Underkläderna sys i Portugal och alla överdelar sys i deras egen fabrik utan för Nottingham.
#5 darth säger
2014-03-20 13:48 - Anmäl

Kan ni tipsa om en butik i Stockholmsområdet som säljer Sunspel?
#6 Raderad säger
2014-03-20 13:53 - Anmäl

#4, hade jag köpte dem i butik i Sthlm hade de åkt tillbaka omgående men nu köpte jag dem via deras nätbutik och att skicka tillbaka dem samt få nya var mer än jag orkade hålla på med. Baksidan av att vara lite lat samt handla via nätet i andra länder... spelar dock mindre roll, jag har följt tvättanvisningarna och detta ska inte hända med en pkié som kostar ca 900 kronor.

Rivieran såg markant annorlunda ut före och efter tvätt så att väven är tunnare må vara sant men ska inte göra så stor skillnad på en tvätt eller två. Det är tråkigt då jag tycker att de gör snygga kläder.
#7 Raderad säger
2014-03-20 13:54 - Anmäl

#5 Nitty Gritty säljer ett urval av deras basplagg
#8 darth säger
2014-03-20 14:01 - Anmäl

#7: Det var faktiskt den första butiken jag kom att tänka på. Fick däremot inga sökträffar när jag sökte på Sunspel på deras hemsida. Får nog se till att ta mig dit istället.
#9 Nikko säger
2014-03-20 14:02 - Anmäl

#6 Att ordna med reklamation via nätbutiker är enligt min åsikt ofta enklare och bekvämare än liknande procedurer vid fysisk butik, åtminstone när det gäller märken i denna prisklass. Jag har tidigare erfarenhet från bland annat Orlebar Brown, vilka har imponerat med sin service. Inga konstigheter - allt ersatt med helt ny produkt.
#10 Nikko säger
2014-03-20 14:03 - Anmäl

#6 Med det sagt, skicka iväg ett mail - Du kanske blir förvånad!
#11 Raderad säger
2014-03-20 14:19 - Anmäl

#9,10; ja nu har det gått ett år sedan jag köpte dem så jag får nog se dem som sunk cost.. Har skickat tillbaka saker till Drakes och MrPorter och det har funkat bra så jag har viss erfarenhet. Men ibland har man för mkt att göra och då blir saker liggandes...

#8 de har inte jordens största urval av Sunspel men får in saker med jämna mellanrum - alltid trevligt att besöka dem ändå :)
#12 Andreas Weinås säger
2014-03-20 14:37 - Anmäl

Kan även nämna att Gabucci och om jag inte minns fel även Lund&Lund i Stockholm har ett litet utbud av Sunspel.
#13 Raderad säger
2014-03-20 15:18 - Anmäl

Sunspels passform är bra för oss som inte har så mycket "pondus". Lite boxig kanske man kan tycka.
#14 Raderad säger
2014-03-20 15:51 - Anmäl

#2 Det finns inte en chans i världen att du inte stavat fel med meningen. Mina ögon blöder.

I vilket fall som helst, finns det någon liknande tillverkare, vi snackar avskalade pikéer/tskjortor fast i något lägre prisklass? Behöver något lite mer "slit och släng".
#15 Raderad säger
2014-03-20 16:17 - Anmäl

#14: Hört talas om Norge?
#16 Blåskärm säger
2014-03-20 16:58 - Anmäl

#13 Det stämmer säkert. Tyvärr dålig för folk med "pondus" och för oss som tränar och därför är lite bredare över axlarna.
#17 Errol säger
2014-03-20 18:41 - Anmäl

Helt grym Mac där!
#18 Clark säger
2014-03-20 19:27 - Anmäl

Vem är deras agent för Sverige?
#19 Daniel säger
2014-03-20 23:02 - Anmäl

Någon mer som tycker att många av plaggen påminner av det som brukar finnas i COS utbud?
#20 Andreas Weinås säger
2014-03-21 00:16 - Anmäl

#19 - Kanske men efter att ha känt på bägge kan jag säga att liknelsen för min del stannar vid utseendet. Din Sko har även skor som påminner om Crockett&Jones... ;)

Sen är det såklart tråkigt om någon har blivit missnöjd med kvalitén men måndagsex finns i alla priskategorier och är det något som inte har hållt måttet har man ju faktiskt möjligheten att reklamera. Att man tycker det är jobbigt att skicka tillbaka det till Webshopen må så vara men om man inte ger företaget en chans att åtgärda problemet är det svårt att leverera en god service. Upplever man samma problem på flera plagg skulle jag också tröttna.
#21 DrDre säger
2014-03-21 08:13 - Anmäl

No2 och No4. Jag tror att ni båda har rätt ang tillverkningsland. Man tillverkar en del i Turkiet och en del i England. Å andra sidan spelar kanskt inte tillverkningslandet så stor roll, utan snarare företaget som syr plaggen, vilket utrusting man har etc

Ang No 1 att de blir lite risiga efter några tvättar. Tyvärr är nog så at man får acceptera att mörka färger (marinblå, svart etc) i bomull tappar färg efter ett gäng tvättar. Problemen är väl störst ju på plagg som man tvättar efter att man använt dem en dag (tex t-shirts). Jag har inte provat just Sunspel men alla andra märken jag köpt (både dyrt och billigt) tappar färg. Hur man ställer sig till det är väl individuellt, men personligen tycker jag inte att en mörkblå pike som är urtvättad är särskilt snyggt så då åker den ut och ersätts med en ny.
#22 Calle säger
2014-03-21 08:53 - Anmäl

Tycker det är lite synd att ni blivit som King och bara skriver om sånt som ni har ett personligt vinstintresse, när ska ni sluta skriva om allt som Linnegatan har?
#23 Raderad säger
2014-03-21 09:04 - Anmäl

#21, Ibland kan mörka pikétröjor bli snyggt urtvättade (tycker jag.....), med färgtapp och antydan till slitage över vissa sömmar, etc. Jfr plaggtvättade kavajer från t.ex. Boglioli.

Jag antar att det har att göra med bomullskvalitet, eller något.
#24 Andreas Weinås säger
2014-03-21 09:48 - Anmäl

#22 - "Bara sånt som har personligt vinstintresse"...? Jag hoppas du skämtar. Läs igenom vad vi skrivit om senaste året angående skräddare, fredagsinspirationer och vårnyheter och fundera igen hur vida det stämmer. Isaia, Attolini, Corcos, Liverano, Sartoria Ripense, Laszlo Vass? Vad har jag för personligt vinstintresse i detta mer än att erbjuda en så bra sajt som möjligt?

Herno, Barba, Crockett&Jones, Edward Green, Drake´s, Johnston´s, Gaiola etc säljs ju hos hälften av Sveriges bästa butiker och är väl i allra högsta grad relevanta att bevaka. De har också bevakats i flera år här på Manolo långt innan Linnegatan har dem. Jag har absolut noll vinstintresse i Linnegatan och inte heller i Gabucci, Lund&Lund eller Spiga3 men tycker att de gör något som förtjänar att uppmärksammas.

Sunspel som nämns idag säljs som sagt också på Lund&Lund och Gabucci i Stockholm men framför allt skriver vi ju om det för att det är ett intressant varumärke.
#25 Raderad säger
2014-03-21 09:50 - Anmäl

#2, 4 och 21

Det stämmer, vissa plagg tillverkas i Turkiet, vissa i England. Om man väljer ett plagg på hemsidan och sedan trycker på "Style & Fabric" kan man se var plagget är tillverkat.

Skulle någon som har koll berätta vilka nackdelar det finns med produktion i Turkiet jämfört med produktion i England? Tack på förhand och trevlig helg!
#26 Raderad säger
2014-03-21 09:59 - Anmäl

Tycker Sunspel har fantastisk kvalitet, aldrig upplevt några problem, har tvättat tröjor massor av gånger.
Passformen i pikétröjorna är lite slapp, något jag gillar, men det är väl bara att ta en storlek mindre annars?
#27 jj säger
2014-03-21 10:03 - Anmäl

Köpte en Sunspel-pyjamas och två t-shirtar för ett år sen. Samtliga krympte relativt mycket i tvätt på 40 grader. Pyjamasen har jag fått ge till frun eftersom den krympte ungefär två storlekar. Jag mejlade direkt till Sunspel och fick svaret att viss krympmån får man räkna med.

T-shirtarna är i nivå med random billig bomulls-tshirt.

Inget jag kan rekommendera med andra ord. Jag köpte för fyra år sen en pyjamas från COS, som nämndes ovan. Kvaliteten i det fallet överstiger Sunspel med hästlängder.
#28 Raderad säger
2014-03-21 10:22 - Anmäl

#20 nu var det dock inte servicen hos Sunspel som jag hade synpunkter på utan kvaliteten på deras plagg. Två olika typer av pikéer med olika kvalitetsproblem i tillägg men jag kan så klart haft otur med de båda. Det är i min bok som så att premiummärken har mindre utrymme för misstag än budgetmärken och jag tycker att det är lite för ofta som kvaliteten inte följer med priset.

#21 till viss del har du rätt men jag har tvättat och vårdat mina kläder i 20 år snart och detta fallet är inte normalt. Uniqlos pikéer för 150 kronor har hållt färgen avsevärt bättre. Att slänga en Sunspel piké efter 2 användningar är inte helt sunt för min plånbok iaf haha

#22 jisses - att du ens orkar...
#29 rubber säger
2014-03-21 10:48 - Anmäl

#22

Haha! U mad?
#30 DrDre säger
2014-03-21 10:51 - Anmäl

No 25 ang Turkiet vs England. Det går inte att generalisera på det viset baserat på land. Det finns bra och dåliga företag i båda länderna och båda har långa traditioner av textilproduktion. Det är som att prata om "Italienska kläder", men tittar man på företag, och så har man spännvidd mellan Beneton och Zegna.

Skillnaden mellan vissa Turkiska och Engelska företag är kanske möjligtvis att de Turkiska opererar både på absoluta toppen (man syr tex skjortor åt just Zegna och massor av prylar åt Hugo Boss, som kanske inte är precis super super men ändå) och mot billigare marknader (tex H&M) medan Engelska förmodligen inte kan konkurrera på de allra billigaste marknaderna pga högre löner.
#31 sebbe säger
2014-03-23 12:52 - Anmäl

Tycker att de är överskattade. Har några t shirts och på flera har trådar i sömmarna nere vid "hemmen" brustit vilket är jävligt konstigt. Sweet pantsen ger ifrån sig ett oändligt luddande vilket är helt o acceptabelt
#32 Rocky säger
2014-03-23 16:53 - Anmäl

Har väldigt svårt att se både charm och personlighet hos Sunspel. Vad är så speciellet? Känns karaktärslöst och löjligt basic för sitt pris.
#33 Andreas Weinås säger
2014-03-24 09:55 - Anmäl

#32 - Man kan ju se det på två sätt. Vad du finner karaktärslöst och basic finner jag sobert och diskret. Jag gillar enkla produkter som inte behöver vara överdesignade där material och kvalitet får tala.

Min personliga erfarenhet är ganska begränsad men alla jag känner som äger Sunspel har varit oerhört positiva till kvalitén. Sen säger jag inte att de som haft bekymmer har gjort fel utan bara att jag definitivt skulle gå tillbaka och reklamera.

Man får ändå ge ett företag chansen att rätta till ett eventuellt misstag. Sen förstår jag att man undviker varumärket om man upplevt bristande kvalitet gång på gång.
#34 Pelle säger
2014-03-24 20:56 - Anmäl

Överreklamerat märke.
#35 Jesper säger
2014-03-25 00:07 - Anmäl

Jag tycker Sunspel är ett bra varumärke. De "fuskade" lite med sina enklaste och bästsäljande t-shirts för någon säsong sedan, men nu har produktion återgått till England. Bra nyheter.

Men det går inte att generalisera. De flesta säsongsbetonade t-shirts, dvs. randiga, tryckta, eller på något annat sätt mönstrade är oftast tillverkade i Turkiet.

Det är nästintill rasistiskt (men mest idiotiskt) att påstå att kläderna skulle vara sämre för att de är tillverkade i ex. Turkiet.

Har flera Sunspel-tröjor tillverkade i Turkiet och kvalitén är klart mycket bättre än exempelvis COS. Det går inte att jämföra. Man får vad man betalar för.

Något jag uppskattar speciellt med Sunspel är att halsen inte tappar formen. Det syns tydligt på en bra t-shirt att halsen är snygg.
#36 Raderad säger
2014-03-25 10:14 - Anmäl

#35, bra sätt att urvattna ordet rasism. Det är inte alls rasistiskt att påpeka att produktionen i ett visst land generellt sett håller lägre kvalitet än i ett annat.
#37 Jesper säger
2014-03-29 02:52 - Anmäl

#36, det kan du omöjligt avgöra. Självklart finns möjligheten för bakomliggande rasistiska värderingar. En måste vara ganska naiv för att inte förstå det.

Om du tappar respekten för ordet rasism så är det uteslutande ditt misstag. "Urvattna" är manipulativ och meningslös retorik. Varnar alla för denna typ av språkmissbruk.
#38 Mandrake säger
2014-03-29 13:15 - Anmäl

#36 - Det vittnar om ett stort engagemang när man skriver inlägg vid 3-tiden på natten. Jag vill dock rekommendera dig att vara lite mer återhållsam med ordet rasism. Det är inte särskilt begåvat att ifrågasätta kvaliteten på kläder tillverkade i Turkiet, men det knappast ett uttryck för rasism. Och varför man inte skulle kunna använda ordet urvattna förstår jag inte
#39 Renko Zaowich säger
2016-05-22 20:32 - Anmäl

Du Weinås- har provat både sunspel och cos (som du dissar) gissa vilka som håller bäst i tvätten? Tagga ner lite, du framstår som jävligt nyrik.
#40 Andreas Weinås säger
2016-05-23 10:46 - Anmäl

#39 - Det är ett två år gammalt inlägg så jag förstår inte vad du är så upprörd över. Att min uppfattning om ett varumärke skiljer sig från din är väl inte hela världen och jag vet inte vad det har med nya gamla pengar att göra :)

Om du är nöjd med dina COS så rekommenderar jag att du fortsätter köpa plagg från dem. Jag har i nuläget flera plagg från Sunspel (och H&M, COS etc för den delen) och för mig har kvaliteten, passformen och känslan varit till belåtenhet.

Min personliga uppfattning efter 3 års utbildning till textilekonom samt flera års arbete med företag och produkter i den här branschen säger att man ofta får vad man betalar för. En 3 gånger dyrare t-shirt är i de allra flesta fall av högre kvalitet. Sen finns det måndagsex hos alla företag och undantag som bekräftar regeln men att ett varumärke håller högre kvalitet för att ett plagg från dem krympt mindre är svårt att dra några definitiva slutsatser av.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.