Manolo logotype

Vårens solglasögon

Vårens solglasögon
Den senaste veckan har vi svenskar verkligen fått en försmak av våren. Solen har tittat fram och vi har fått njuta av ett härligt väder. Ett tydligt vårtecken och bevis för den ljusare och varmare säsongen är alla de inspirationsbilder som senaste veckan nått bildflödet på Instagram. En strid ström av bara anklar i tassels- och stringloafers och som en hyllning till våren och ljusare tider blir dagens tema här på Manolo vårens solglasögon.

Just solglasögon är något som ger många av oss ett akut behov av att köpa nytt av när den första vårsolen tittar fram.

En av tankarna med dagens text är att ge er just inspiration och hjälp att hitta eleganta solglasögon genom att presentera ett tidlöst utbud av modeller vi gillar lite extra. Detta så att ni förhoppningsvis inte i mars nästa år känner ett växande behov att investera i något nytt. Vi förordar istället en klassisk modell och av hög kvalitet så att man som kund dels känner att de rent stilmässigt kan följa med ett tag och att dels är av så god kvalitet att de klarar ett antal säsonger utan problem.

Visst finns det trender för solglasögon också, tveklöst så. Tacksamt är då att vi de senaste säsongerna sett en tydlig retrotrend där klassiska modeller dammats av eller uppdaterats vilket gjort att utbudet nu är större än någonsin för den som föredrar en klassisk stil. Vi har valt att lyfta fram lite mindre modeller i 50- eller 60-tals stuk och gärna i någon rundad form. Även en del av de numera ikoniska modellerna från 80-talet känns riktigt intressanta idag ur ett tidlöst och klassiskt perspektiv. Vi ogillar att stå med pekpinne i handen och säga vad som är fel men överdimensionerade modeller eller sådana med tydliga logotyper känns helt klart mindre intressant.

Även utbudet från de större modehusen överlåter vi åt någon annan, med något enstaka undantag. Eftersom vi försöker vara relativt konsekventa på Manolo och gärna lyfter fram specialister inom olika segment så väljer vi att göra samma sak när det kommer till solglasögontillverkare. Vi tror att man får ut mest av att välja ett par solglasögon från ett företag som är experter på just detta. Det vill säga där ni slipper att betala ett premium för ett känt märke eller överdriven marknadsföring. Vi har valt att den här gången inte lyfta fram Rayban och Persol som redan välkända till förmån för andra, lite mindre kända kvalitetstillverkare. Att t ex Ray-Ban och Persol levererar bra och ikoniska solglasögon är det dock ingen tvekan om. 

Vi föredrar istället att lyfta fram märken som Garrett Leight, Cutler & Gross, Oliver Peoples, Epos Milano, Moscot och Bob Sdrunk. Dessa tillverkar alla endast solglasögon och optiska glasögon samt uppfyller alla de kriterier vi föredrar. Flera av modellerna vi valt ut kommer från den välsorterade internetbutiken www.eyegoodies.com som har ett riktigt bra utbud av solglasögon.

Bob Sdrunk är ett spännande och relativt okänt varumärke för många. Här med den klassiska modellen JFK.

Epos Milano är ett av de mest prisvärda alternativen för runt 1500kr. Här i modellen Polluce som gör sig oerhört bra till en elegant kavajbaserad klädsel.

En av de främsta kvalitetstillverkarna på marknaden är tveklöst Oliver Peoples som med den runda modellen O´Malley hittat helt rätt.

New York-baserade Moscot har sin runda klassiker i form av modellen Miltzen. Här med tidlösa, mörkbruna sköldpaddsmönstrade bågar.

En annan av de verkliga tungviktarna är Cutler&Gross. Här med en lite grövre rundad båge.

Ett nytillskott på glasögonmarknaden är Garrett Leight från Californien. Här har han tillsammans med sko- och kläddesignern Mark McNairy tagit fram en samarbetsmodell. (Även översta bilden)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Glasögon

#1 Fredrik säger
2014-03-13 12:56 - Anmäl

Mycket snygga bågar, men var spridningen inte lite tråkig. Alla bågar såg ju i princip likadana ut.
#2 Gurra säger
2014-03-13 13:32 - Anmäl

Snygga brillor. Någon som har koll på bredden på polluce jämfört med t.ex moscot lemtosh som jag finner aningen för "tajta" för mitt ansikte
#3 Raderad säger
2014-03-13 13:40 - Anmäl

Glasögon med nyckelhålsnäsa (tror det heter så) passar dessvärre inte alla, speciellt inte mig som har lite större näsa. Näsan framhävs då ännu mer, vilket får den att se ut som en riktig falk tyvärr.
#4 Rozzy säger
2014-03-13 13:52 - Anmäl

Citat:
Mycket snygga bågar, men var spridningen inte lite tråkig. Alla bågar såg ju i princip likadana ut.

Precis min tanke. I princip samma båge i sex nyanser av brunt...
Om detta skall vara inspiration, är det inte dessutom rätt likt fjolårets trend? Har inget hänt till i år? Hur är det med snygga lite nättare metallbågar tex.
#5 Jonas säger
2014-03-13 14:16 - Anmäl

Hur gör ni med synfel, kör ni med slipade glas även i solglasögonen? Har inte haft glasögon så länge.
#6 Andreas Weinås säger
2014-03-13 14:18 - Anmäl

#1 & 4 - Om ni läser igenom texten så redogör Olof för valet av bågar.

#2 - Har haft bägge modellerna men kan inte svara på exakta mått i jämförelse. Däremot uppfattas Lemtosh som klart smalare på höjden än Polluce vilket passade mig sämre.
#7 Raderad säger
2014-03-13 14:31 - Anmäl

Har ett par Bob Sdrunk, älskar dem. De osar kvalité, och att de är handgjorda i Italien och inte är dyra gör ju bara saken bättre.
#8 Raderad säger
2014-03-13 15:04 - Anmäl

@#5

Jag kör linser. Inte en optimal lösning, men det kostar ju en del att fixa slipade glas. Dessutom, om jag förstått rätt, är det ju inte originalglasen som slipas, det vill säga om du har fina originalglas så har du betalat för dem i onödan. Rätta mig dom jag har fel, men det är så jag har uppfattat det.
#9 Raderad säger
2014-03-13 15:05 - Anmäl

För att förtydliga: jag har vanligtvis glasögon, använder sällan linser, i stort sett bara till träning och när det är soligt.
#10 Rozzy säger
2014-03-13 15:06 - Anmäl

#6 - Andreas. My bad. Jag förstår, lite likt artikeln om vinröda slipsen ==> de små runda glasögonen plastbågarna med nyckelhål som får oss att tänka 80-tal (för oss som inte var med på 50-talet) som kom tillbaka för ca två år sedan och som ingen i värden hade burit för säg fem år sedan? :-)
#11 Errol säger
2014-03-13 17:50 - Anmäl

Snygga bågar! Vore kul med ett till liknande inlägg med lite mer variation. Helt klart.
#12 RolleFC säger
2014-03-13 18:30 - Anmäl

@#8
Du har fattat helt rätt. Solglasen tas ur bågarna och ersätts med "vanliga" slipade glasögonglas som färgas. Ofta hamnar dessutom antireflexbehandlingen på utsidan i stället för insidan som man gör på solglasögon. Det blir inte lika snyggt och gör att glasen kan slå i blålila toner.
#13 Raderad säger
2014-03-13 22:20 - Anmäl

#5 har i princip alltid glasögon på arbetet p g a att jag stirrar ohälsosamt intensivt på skärmar hela dagarna. Men på soliga helger eller semestern är det linser hela dagarna så att man kan få användning för sina solglasögon. Har aldrig ens varit frågar om att slipa glas till solglasögonen då de ofta har varit ganska dyra från början. Köper man ett par kvalitetssolglasögon betalar man ju något för glasen...
#14 Raderad säger
2014-03-13 22:22 - Anmäl

Btw, hade också gärna sett en artikel med årets solglasögon som har lite större spridning på modellerna.
#15 Fredrik säger
2014-03-14 11:18 - Anmäl

#6 Självklart har jag läst texten, menade dock att det finns andra modeller som kan passa in under epitetet "klassiska solglasögon som inte känns passé mars 2015"

Gillar för övrigt verkligen bågarna ovan, är dock lite osäker på att de passar de flesta huvudformer?
#16 Eda säger
2014-03-14 13:03 - Anmäl

#5 Jag har glasögon och har köpt solglasögon med slipade glas. Det är lite opraktiskt att under vårsommarhöst alltid bära med sig två par glasögon. Jag brukar i stället bära hatt. Det är oftast, men inte alltid, tillräckligt.
#17 Andreas Weinås säger
2014-03-14 13:11 - Anmäl

#15 - Det kan jag respektera och absolut hålla med om. Felet var kanske snarare att vi inte kallade inlägget "vårens runda bågar" eller liknande för jag håller med dig om att de är fina.
#18 Raderad säger
2014-03-14 13:40 - Anmäl

@#13:

Jag tänker likadant, varför betala för exempelvis ett par Cutler & Gross om man sedan inte tänker använda glasen? Visst, man får ett par oerhört fina bågar, men man betalar ju för glasen också, vilket man i så fall gör helt i onödan.
#19 Åsa säger
2014-03-14 23:06 - Anmäl

Den översta Clubmasterliknande GLCO var riktigt fin med den ljusa plasten och gröna glasen. Den stilen skulle jag rekommendera för sommaren 2014. Välklätt men ändå en slags sportighet, ganska lättburet också.
Angående glas så brukar solglasögon i prisklassen 1500 ha glas för 300 kr ( dvs går de sönder kostar nya glas från resp märke 300 kr) för solglasögon i 2500- klassen kostar glasen 500 kr, så det är cirka 20% av bågarnas pris som man " sumpar" om man byter glas. De flesta verkar ha Zeisslinser så vill man ha så likt originalet som möjligt väljer man Zeiss med styrka i. Till solglas rekommenderas bara antireflex på baksidan, det tror jag de flesta glasleverantörer kan ordna.
Min erfarenhet ( optiker i 25 år) är att de som sätter styrka i sina solglasögon är väldigt nöjda över investeringen. Om man behöver progressiva glas ( ganska dyra) kan man oftast i solglas välja ett enklare och billigare progressivglas, för man prioriterar i regel avståndsseendet då, och det klarar de flesta billigare glas bra.
#20 Åsa säger
2014-03-14 23:12 - Anmäl

Ps Det är gammal god Manolo-stil på bågarna och just nu är den stilen riktigt het:)
Ett alternativ om man vill ha lite kantigare i metall är Randolph Aviator. Den finns i flera storlekar och har ganska brett mellan glasen = passar nästan alla. Har mineralglas = gedigen känsla = lite framtung... Ok pris, runt 1500 i Sverige.
#21 Olof B säger
2014-03-15 15:33 - Anmäl

Åsa, tack för dina inlägg och kunskap. Roligt också att du nämner Randolph Aviator. Jag tänkte ta med dem :-)
#22 Raderad säger
2014-03-16 02:36 - Anmäl

Synd att ni inte plockade med någon modell från Maui Jim som faktiskt gör solglasögon av riktigt bra kvalité. http://www.mauijim.com/webapp/wcs/stores/servlet/en/st-us?cm_cr=No+Campaign-_-Web+Activity-_-No+Name-_-HeaderStoreLogo_Content-_-HeaderStoreLogo
#23 Raderad säger
2014-03-16 17:56 - Anmäl

#Åsa, tack för infon! Två frågor, när jag köper solglasögon så är ju färgen på glasen i kombination med bågarna en del av helheten. Hur lätt är det att få samma färg på glasen som de i original om man vill ha slipade glas? Var stannar "kostnaden" för glasen? Ta t ex ett par Thom Browne som går på närmare 7000 - är glasen då också ca 20% av priset eller är priset för glasen samma över en viss nivå?
#24 Åsa säger
2014-03-17 11:41 - Anmäl

Maui Jim är kända för sina riktigt fina glas. Har mängder av modeller mest i den sportiga stilen.

#23 Ganska lätt att ordna likadan färg om det är enfärgad. ( helt exakt går dock inte att lova) Alla färger kan skilja någon nyans mellan färgbaden ( tex beställer du ett nytt glas levereras två nya för det kan skilja trots samma färgkod) och det måste man acceptera...Angående prisförhållande hel båge/ glas vet jag inte i den prisklassen, men jag gissar att det är uppåt 20 % för glasen.
#25 Raderad säger
2014-03-17 12:59 - Anmäl

#24 Tack för svaret :)
#26 Ossian säger
2014-03-31 16:42 - Anmäl

Du nämner Eyegoodies.com, kan man förutsätta att det inte säljs några kopior där? Finns det ev. andra(svenska, europeiska?) internet sidor som har bra utbud och inga kopior som du/någon har vetskap om?

Tack
#27 Fredrik säger
2014-04-29 12:44 - Anmäl

Hej alla,

Loveyewear.se är en svensk sajt som köper alla bågar direkt från tillverkarna. Har ett mycket brett sortiment av exklusiva solglasögon från alla kända varumärken plus mindre kända entusiasm-märken. Vad jag vet finns det inte någon sajt som ligger i deras ligan.
#28 Hampus säger
2014-06-15 09:54 - Anmäl

Vilken färg är Epos Milano bågarna? Tycker Carey oscuro / Dark carey liknar mest men lite osäker.
#29 Richard säger
2015-05-08 15:40 - Anmäl

Nja, inte min smak alls. Jag kör nog vidare på Selima Optique Chad livet ut.
#30 tita säger
2015-12-02 19:04 - Anmäl

Maui Jim slipar alla sina glasögon själva. Så det blir exakt, som om du skulle köpa solglasögon utan styrka.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.