Manolo logotype

Garderobens hörnstenar - Den vinröda slipsen

Garderobens hörnstenar - Den vinröda slipsen
Efter ett uppehåll på några månader fortsätter vi med serien "Garderobens Hörnstenar" där vi listar några av den manliga garderobens verkliga klassiker. Idag fokuserar vi på slipsen och även om det är svårt att välja en enda slips så är den vinröda slipsen en stark kandidat till att vara den mest mångsidiga i garderoben.

Med stark konkurrens av mörkblått, grått och grönt hävdar ändå vi att det finns ingen slips som harmoniserar till så mycket i garderoben som vinrött i slipsväg. Lika bra till de mörkblå som grå kostymerna men även sobert och elegant till en svart kostym och ledigt nog för att kombineras med en beige vårkostym. 

Till skillnad från den klarröda slipsen som lätt drar tankarna till mindre inspirerande politiker har vinrött en mättad ton som varken tar fokus från helheten eller behöver bli tråkigt. Den mörkblå slipsen är annars det givna valet men då den mörkblå kostymen är den vanligaste riskerar kombination blått och blått att bli väldigt formellt i samma ton. En brun slips kan kännas mindre självklart till svarta skor medan vinrött eller burgundy går utmärkt till såväl svart skinn som mellanbrun mocka. 

Då vi rör oss mot våren är det inte mer än rätt att vi väljer att fokusera på våriga versioner av den vinröda slipsen.

Få om någon slips slår mångsidigheten i en Grenadineslips för sommaren. Med en six fold, handrrullade kanter och en djupt vinröd nyans är slipsen från Viola Milano en av säsongens bästa.

Brittiska Drake´s gör för våren en rad riktigt trevliga vinröda slipsar. Vår favorit är en ledigare version i Shatungsilke med vita polka dots och handrullat, ofodrat avslut.

En klassisk preppyflört från Gant med vinröd bas och små sköldar i senapsgult.

Även i ett vintageinspirerat utförande gör sig vinrött utmärkt. Här i ett matt printat silke med klassiskt paisleymönster från Vanda Fine Clothing. (även översta bilden)

Sam Hober har vi nämnt tidigare här på Manolo. Här i ett klassiskt mönstrat utförande kombinerat med grå glencheckkostym och ljusblå skjorta.

Ethan Newton från The Armoury i en regimentalrandig burgundyslips och mörkblå kostym.

Vinröd slips till beige vårkavaj och ljusblå skjorta från Sciamat.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar om varumärkena: Drakes Sciamat
#1 Rozzy säger
2014-03-12 13:07 - Anmäl

Så sant som du skrivit! Jag håller mer dig till punkt och pricka. Grenadineslipsen var min favorit i samlingen. Det finns fina stickade slipsar i ylle som kan vara ett alternativ till grenadinen, fast känns då mer vinter.
Jag har denna säsong bl.a. burit en stickad vinröd slips till ljusgrå flanellkavaj, vit skjorta och bruna byxor. Sitter som en smäck!
#2 Raderad säger
2014-03-12 14:01 - Anmäl

Lika lätt och användbar som den klassiskt röda är svår. Vandas Macclesfield en personlig favorit.
#3 Raderad säger
2014-03-12 14:29 - Anmäl

Bra inlägg!

Jag äger själv en Viola Milano slips i burgundy grenadine och det är min absoluta favorit. Vacker som få.
#4 Mocka säger
2014-03-12 15:18 - Anmäl

Jag har personligen aldrig riktigt förlikat mig med den vinröda slipsen annat än i tryckmönstrat utförande så som Drake's Ancient Madder-slipsar, där jag tycker att den mörkt vinröda färgen mer kommer i sitt rätta element och fungerar.
Vinrött är annars, i mitt personliga tycke, för det mesta en ganska tråkig och trött färg och jag väljer då mycket hellre blått på blått om jag så måste. Sedan finns det ju såklart fler färger än vinrött och blått att välja mellan.
#5 Andreas Weinås säger
2014-03-12 15:30 - Anmäl

#2 - Det finns självklart inte några rätt och fel när det handlar om personlig smak.

Vi har valt den vinröda med helt subjektiva argument men tycker helt enkelt att den klassiskt röda kan bli väl stark mot många plagg och att den blivit en standardmodell för mindre inspirerande herrar inom politiken, framför allt i USA. Men självklart kan det göras supersnyggt med rätt kombination och utförande!

#4 - Intressant som sagt med personlig smak. Det du finner lite tråkig och trött tycker jag är positiva aspekter som gör den diskret och lättburen utan att ta över fokus i helheten. Sen är detta bara ett förslag på den i vår mening mest mångsidiga slipsfärgen. Som du säger finns det en rad andra trevliga färger att komplettera med.
#6 Errol säger
2014-03-12 16:04 - Anmäl

Detta gillar vi verkligen. Särskilt den från Viola Milano. Var kan man köpa?
#7 Raderad säger
2014-03-12 17:52 - Anmäl

Den från Viola Milano verkar inte finnas på deras hemsida för tillfället, jag tyckte också den var riktigt fin.
#8 Raderad säger
2014-03-12 17:54 - Anmäl

Oj, jag måste ha missat den när jag letade efter den för några timmar sedan...

http://violamilano.com/product/4406483891/burgundy/
#9 Errol säger
2014-03-12 17:59 - Anmäl

#8: Tack!
#10 ibw säger
2014-03-12 20:43 - Anmäl

Snyggt! Sedan får jag nog säga att det finns många exempel även i Sverige på politiker som envisas med den klarröda slipsen!
#11 Mocka säger
2014-03-12 21:46 - Anmäl

#10 - Jag hade nog tippat på att vinrött är vanligare bland svenska politiker ändå
#12 Raderad säger
2014-03-12 23:13 - Anmäl

#5 Precis. Min kommentar ska alltså läsas som 'Den vinröda slipsen - lika lätt och användbar som den klassiskt röda är svår." Den röda är en power-slips som ofta används i ogenomtänkta kombos. Går att göra bra, och kan bli riktigt bra (Allan See och Sciamat bra exempel), men är som sagt svårt.
#13 Raderad säger
2014-03-13 09:44 - Anmäl

Någon som har beställt från Sam Hober?
Några problem med tex frakt/tull etc?
#14 Andreas Weinås säger
2014-03-13 10:02 - Anmäl

#13 - Har bara hört positiva saker om Sam Hober när det kommer till hantverk och prisvärdhet.
Angående tull och moms är det något man bör räkna med i priset vid köp utanför EU.
#15 Victor säger
2014-03-13 10:30 - Anmäl

Denna färgen är enligt min smak den allra finaste.
Passar med så mycket.
Älskar en kombo med vinröd slips, mörkblå kavaj, ljusblå skjorta, spräcklig näsduk (grönt,grått,vinrött,orange) och gråa flanell byxor. Självklart ett par snygga skor till.
#16 Sprezzi säger
2014-03-13 14:08 - Anmäl

Inte för att jag är någon absolutist, men sticker inte den smala änden av slipsen på Ethan Newton från The Armoury ner lite väl långt? Det ser ju för taskigt ut? Borde han inte stoppat in den? Dock är det inte så konstigt, med tanke på att han aldrig är lika välklädd som sin kollega Alan.

"En klassisk preppyflört från Gant med vinröd bas och små sköldar i senapsgult." Gräsligt. Vad kommer härnäst? T-shirt under kavaj?

Hälsningar från Milan.
#17 Andreas Weinås säger
2014-03-13 14:23 - Anmäl

#16 - Hur vida man gillar den detaljen med längre bakstycke eller ej är upp till var och en. Däremot är Alan en minst lika flitig bärare av just den detaljen så det vet jag inte om jag håller med om.

Är det slipsen du finner gräslig eller det faktum att den är från Gant?

Har du svårt för Preppy eller var det något speciellt med slipsen som inte föll dig i smaken?

Att jämföra en preppy-slips i det utförandet med t-shirt under kavaj är ju som att jämföra ett par brittiska Brogues med skinnjacka från Rick Owens...
#18 Pellefant säger
2014-03-13 19:41 - Anmäl

Kan inte nog mycket rekommendera Sam Hober - Beställt åtskilliga gånger, och visst åker man på tull varje gång (ordning och reda) men 100% värt det. Har inte inte hittat något som kommer i närheten.
#19 SAD säger
2014-03-16 12:13 - Anmäl

Sprezzi kan du inte lägga upp någon bild någonstans hur du ser ut, hade vart skoj. Du är säkert as het!
#20 Sprezzi säger
2014-03-17 13:54 - Anmäl

#17 - Både och skulle man kunna säga. Slipsen var inte alls i min smak, utöver det är jag inget fan av vare sig Gant eller "Preppystilen" som de representerar. Under Olof Enckells tid handlade Manolo mer om riktig stil och hantverk, inte om massproducerade Gant slipsar. Om jag var ute efter det skulle jag letat efter Jack & Jones i Café.
Det kan omöjligtvis vara handrullade kanter på den där?
Faktumet att slipsen presenteras liggandes ovanpå ett mjölkglas förstärker inte euforin precis.

Din något konstiga jämförelse kring brogues och skinnjackor från Rick Owens förstår jag inte alls? Jag är personligen mycket nöjd med min Rick Owens läderjacka. Om broguesen du talar om ska matcha slipsen från Gant, måste nog kanterna vara limmade. Dock tror jag inte att jag skulle känna mig lika nöjd med en sådan kommersiell snara kring kragen på min Kitonskjorta.

#19 - Var det där en pik eller? ;)
Jag har nu anmält ditt inlägg. Dags att börja moderera kommentarerna?
#21 Andreas Weinås säger
2014-03-17 15:03 - Anmäl

#20 - Intressant att läsa dina argument. Även om jag håller Olof Enckells texter under åren på Manolo otroligt högt då de varit en stor inspiration även för mig så kan jag med stor säkerhet säga att fokus på framför allt hantverk aldrig har varit större på Manolo än det är nu. vad som är "riktig" stil är ju såklart subjektivt och får stå för dig.

Jag vet inte varför du tror att en slips utan handrullade kanter inte skulle vara av kvalitet. Mängder av premiumtillverkare väljer sen self tipping istället för handrullade kanter och detta är mer en estetisk preferens även om det såklart kan vittna om ett trevligt hantverk.

Att Gantslipsen är producerad i en av de fabriker i Italien som tillverkar åt flera företag i 1000krs klassen verkar gått dig förbi men jag vill samtidigt klargöra att detta inlägg handlade mer om att inspirera till valet av färg på slipsen än specifika köptips.

Min jämförelse mellan Rick Owens och Brogues syftade till att man inte kan jämföra en preppyslips med kombinationen kavaj/t-shirt lika lite som man kan jämföra ett par brittiska brogues med en skinnjacka från Rick Owens. De representerar två helt olika stilar och kan absolut samexistera. Den typen av slips som Gant står för i inlägget har varit ett givet inslag i en preppyinspirerad IVY stil sen 1950-talet och hur vida du gillar den stilen eller ej har inte med saken att göra.

Jag tror du får sluta se dina personliga preferenser i stilväg som det enda rätta. Vill du ha något annat runt halsen på din Kitonskjorta så är det ju ingen som hindrar dig. Detta är en inspiration som skall appellera till närmare 25 000 unika läsare varje vecka...

Angående #19 kommentar så ser är det ju en positiv uppmuntran. :)
#22 JARB säger
2014-03-19 11:21 - Anmäl

Ett prisvärt grenadine-alternativ tycker jag är Kent Wang. US$75 plus frakt, billigaste alternativet US$5. Köper man bara en i taget skickar han dom som brev o de brukar därmed passera tullfiltret..
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.