Manolo logotype

Hestra Bespoke Service - Del I

Hestra Bespoke Service - Del I
Så var det dags för den artikelserie vi nämnde kort i förra veckans inlägg om svenska handskföretaget Hestra. I två delar skall vi med hjälp av handskmakarna Niklas och Anton Magnusson redogöra för den unika process och det hantverk som ligger bakom ett par handskmakargjorda Bespokehandskar från Hestra. I första artikeln kommer vi redogöra för materialval, måttning och tillskärning för att sedan i del 2 visa det färdiga resultatet med en reflektion över de val vi gjort.

Idén till att göra den här artikelserien kom från två saker. Flera läsare ville läsa mer om Bespoke och måttsömnadsguider och vi ville göra något som vi tidigare aldrig gjort. En annan anledning till varför vi ville titta närmare på just handskar och Hestra var pga deras svenska ursprung och det faktum att handskar är en av mycket få produkter inom Bespoke som "alla" faktiskt har råd med.

Hela processen startade med att vi fick möjlighet att besöka företagets huvudkontor i Småland och på plats gå igenom hela processen av tillverkningen. 

Det första vi fick välja var att sitta ner med Niklas och Anton för att bestämma vad det var för typ av handske vi var intresserade av att göra. Hestra Bespoke innefattar nämligen allt ifrån eleganta, långa balhandskar för dam till grova lammkinnsfodrade handskar. 

Vårt val föll på en klassisk promenadhandske med knapp istället för resår i ofodrad Peccary. Första tanken var att välja ett fodrat alternativ av värmeskäl men just Peccaryhandskar i Bespoke kommer enligt Niklas och Anton bäst till sin rätt i ett ofodrat utförande då känslan i Peccary kommer fram som bäst.

En ofodrad handske må vara sval de mest bitande vinterdagar men då är det egentligen en grövre fodrad handske som är bäst lämpad ändå. Genom att välja ofodrat får man även en handske som är bärbar från september till sena april och som en oerhört elegant manlig accessoar. 

Första steget efter vi satt grundförutsättningarna för handskarna var att välja ut ett specifikt skinn. 

 

Ett fantastiskt mörkbrunt peccaryskinn i nyansen Sienna.

Vårt val föll på ett racinggrönt Peccaryskinn då en av de stora fördelarna med Bespoke handlar om att kunna göra något unikt som annars inte finns tillgängligt på marknaden. Även om mörkbruna eller cognacsbruna peccaryhandskar är oerhört klassiska och tidlösa är dessa tillgängliga från såväl Hestra och andra tillverkare i RTW för ett något lägre pris. 

Först inspekteras skinnet noggrant av handskmakaren för att avyttra skadade delar av skinnet.

För att "reparera" mindre skador eller märken i skinnet skrapar handskmakaren ut lite talk som stänger dessa håligheter utan att synas i efterhand. Detta görs ej på svart skinn då det riskerar att ge ett gråaktigt skimmer.

Mönsterdelarna placeras ut för att planera tillskärningen av ett annat par Bespokehandskar i mörkbrun peccary.

Efter att skinnet har inspekterats och mönsterdelarna placerats ut lägger handskmakaren en duk över skinnet som sedan fuktas. Detta för att skinnet skall bli mer medgörligt vid tillskärningen. När det kommer till Peccary skall skinnet vila i ca 1.5 timme.

 

Nu var det dags för måttagning. Först mättes omkretsen av handen någon cm ovanför knogarna för att fastställa vilket stansjärn som skall användas för tillskärningen. Det är måttet runt handen som är det som anges i RTW storlekar så som 8, 9 eller 10 och indikerar franska tum (2.74 till skillnad från engelska 2.54). 

Niklas mäter bägge händerna separat för att kolla ifall det finns ojämnheter. Något som är en av flera möjligheter inom Bespoke som saknar vid färdigsydda handskar.

Sedan märker handskmakaren ut de olika punkterna för fingerspetsar och basen av varje finger för att kompensera för eventuella skillnader. Någon kan t ex ha ett längre lillfinger än standard men kortare pekfinger etc.

När måtten är tagna och eventuella avvikelser från grundstorlekarna märkts ut är det dags att återgå till skinnet som nu är redo för att arbetas med. 

Detta är den kanske viktigaste delen i tillverkningen av ett par kvalitetshandskar. Handskmakaren måste minimera all elastisitet i skinnet på längden. Detta för att skinnet inte skall strechas i den färdiga handsken och på sikt bli för långa. 

 

Anton sträcker ut skinnet över kanten på en bänk i längdväg tills ingen elasticitet finns kvar i denna riktning.

För att kunna sträcka ut kanterna på skinnet behövs en Piquette vilket enkelt beskrivet är en slö kniv.

 

Efter att skinnet sträckts ut maximalt mäts det. Handskmakaren lägger till en inch på bredden för elasticiteten så att handsken skall gå att ta på sig men fortfarande sitta tight på. Här ligger handskmakarens kompetens i att inte ta för mycket då handsken blir för stor, eller för lite vilket leder till att den inte går på handen. 

Handmålad gammal linjal som varit med ett tag i verkstaden...

Ett pappmönster och exakt replika av stansjärnen placeras ut på det färdigstreckta skinnet. Efter detta placeras delarna under hög press i två timmar för att stabiliseras.

Nu är det dags för stansjärnen. Det finns en form för varje av de befintliga grundstorlekarna men dessa kan anpassas för att höja och sänka de olika fingrarna så att de anpassas efter de skillnader från grundstorlekarna. Dessa järn är mer eller mindre antika och görs inte längre.

Dessa stansar med hjälp av en maskin med högt tryck ut perfekta mönster ur skinnet.

Så här kan den totala specificeringen av ett par Bespokehandskar se ut.

När delarna är tillskurna packas de ihop för att gå till sömnad.

Sömnaden av Hestras Bespokehandskar är den enda del som inte sker inhouse utan görs i Ungern där några av de främsta handsksömmerskorna i världen arbetar uteslutande med detta för hand. Hestra erbjuder även Piquesydda handskar i Ungern vilket är en maskinsömnad som ger nätta eleganta stygn till skillnad från de lite grövre handsydda. Dock går ej peccary att sy med maskin 

Att man inte gör det inhouse är enligt Niklas och Anton egentligen inte av arbetskostnadsskäl utan att kompetensen är större inom just sömnadsmomenten i Ungern. Dock tittar företaget på sikt över möjligheten att även kunna göra sömnad i Småland vilket skulle korta ledtiderna en del. 

Värt att nämna är att outsourcing av vissa moment inom bespoke är ett vanligt fenomen även inom t ex skor. Där lämnas moment som handsömnad av exempelvis randen eller produktion lästerna ibland till frilansande hantverkare i såväl andra städer som länder. 

Normalt sett behöver självklart inte företagets kunder besöka huvudkontoret och verkstaden för att beställa ett par bespokehandskar. Måttning av händer och val av skinn görs normalt i Hestras flaggskeppsbutik i Stockholm men vi ville med denna artikel visa allt det arbete och den tid som ligger bakom ett par kvalitetshandskar som kunden normalt inte upplever.

Från att mönsterdelarna skickas till Ungern tar det ca 6-8 veckor i leveranstid men mer om det och det färdiga resultatet i nästa vecka...

 

Niklas Magnusson; Handskmakare och tillsammans med Anton fjärde generationens Magnusson i företaget.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

Andra artiklar om varumärkena: Hestra
#1 Raderad säger
2014-02-26 12:11 - Anmäl

Otroligt vilket hantverk. Väldigt trevlig artikel och inslag Andreas. Vad kostar denna typ av tjänst hos dem? Hade ju varit önskvärt att det gick att köpa dessa handskar av Hestra, Manolo Edition precis som Olof E gjorde med Eton.

Tack
#2 Mocka säger
2014-02-26 12:22 - Anmäl

Mycket intressant, även om min erfarenhet av ofodrade handskar i Peccaryskinn är att de formar sig något efter handen med tiden så att även RTW-handskar får en mycket fin passform.
Fast det kanske är svårt att hitta en lite ovanligare färg i RTW som du skriver så då är väl bespoke ett måste.
#3 Andreas Weinås säger
2014-02-26 12:36 - Anmäl

#1 - jätteroligt att du gillar artikeln! Priset på handskarna och tjänsten kommer i del 2 a. Artikelserien med resultatet. Det vore absolut intressant att göra en samarbetshandske med Hestra men då blir det såklart en RTW.

#2 - det är helt riktigt som du säger angående att de formar sig efter handen. Därför görs bespokehandskarna riktigt tighta till en början. Vad som dock inte kan lösas med RTW är om man har längre/kortare fingrar än standardstorleken man är närmast.
#4 Raderad säger
2014-02-26 12:42 - Anmäl

Riktigt kul med något annorlunda! Bra avstickare! Ser fram emot slutprodukten.

/Naeslund
#5 Jonas säger
2014-02-26 12:53 - Anmäl

Håller med tidigare talare, mycket intressant och rolig artikel. Intressant att se hela processen och engagemanget dem lägger ner...

Keep up the good work!
#6 BoKo säger
2014-02-26 15:06 - Anmäl

Jag som trodde det var småländskt hantverk. Hade de enbart gjort bespoke hade nog produktionen stannat i Hestra. Men nu måste de även spotta ut RTW och då var väl Ungern bättre än Kina antar jag, rent kvalitetsmässigt.
#7 Korven säger
2014-02-26 15:08 - Anmäl

Ja, det är alltid intressant att få en inblick i hantverket bakom produkterna. (En liten parentes också: inch torde man kunna översätta ganska enkelt till tum väl?)
#8 Knappen säger
2014-02-26 15:41 - Anmäl

Vad fint med en artikel om ytterligare en fint svenskt varumärke!
Mycket trevligt Andreas!
#9 Raderad säger
2014-02-26 15:44 - Anmäl

Fantastiskt! Har verkligen sett fram emot denna artikelserie!
#10 Raderad säger
2014-02-26 19:34 - Anmäl

Väldigt trevlig artikel! Bra gjort!
#11 Andreas Weinås säger
2014-02-26 21:02 - Anmäl

Ville bara nämna att jag korrigerat vissa mindre detaljer i texten då det fanns mindre faktafel jag missuppfattat så som t ex leveranstid för Bespoke.

Jätteroligt att läsa att så många gillade artikeln och ämnet.
#12 PL säger
2014-02-26 22:46 - Anmäl

Tack, mycket intressant läsning!
#13 Victor säger
2014-02-28 11:05 - Anmäl

Oj Oj vad jag ser fram emot att se resultatet och kanske skaffa sig ett par handskar för våren.

Tack Andreas för ett fantastiskt jobb med Manolo.
#14 Knutte säger
2014-02-28 11:37 - Anmäl

Om du hade klämt in Daytonan i ett par fler bilder hade nog detta blivit ett mästerverk i artikelsammanhang.

Äsch, fantastiskt kul serie och jag ser fram emot del 2, helt klart ett spännande ämne.
#15 Raderad säger
2014-03-02 14:26 - Anmäl

Grymt bra läsning!
#16 Raderad säger
2014-03-17 12:52 - Anmäl

Välskrivet och trevligt Weinås. Riktigt bra artikel. Har du kikat på Helsingforsbaserade Kämmen ännu?
#17 Andreas Weinås säger
2014-03-17 13:35 - Anmäl

#16 - Stort tack och kul att du uppskattade artikeln. Har tyvärr inte hunnit titta närmare på Kämmen.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.