Manolo logotype

5 x klassiska kostymur

5 x klassiska kostymur
Kläder och skor är vad som får största fokus här på Manolo men idag skall vi lyfta fram en av mannens elegantaste accessoarer och kanske enda erkända smycke; nämligen kostymklockan. Oavsett om man arbetar som affärsjurist, investmentbanker eller bara gillar den rena estetiken i en klassisk kostymklocka är det en av de mest tidlösa manliga accessoarer som finns.

Det är några saker som enligt oss krävs för att en klocka skall klassas som kostymur. Först och främst bör klockan vara försedd med en läderband i svart eller brunt skinn. Vanligast är exotiska material som aligator, krokodil eller ödla. Boettens material kan vara allt ifrån stål till exklusivare ädelmetaller som vit-, gul och rödguld eller Platina. Gul- eller rödguld är klassiska toner som fungerar väldigt bra till bruna skinnband medan vitguld och platina är sofistikerade "sleepers" som glider under radarn och för gemene man framstår som en vanlig stålklocka. 

En klassisk kostymklocka är ofta utan komplikationer och har en tunn profil och något mindre diameter. Någonstans mellan 35-40mm är enligt oss att föredra beroende på bärarens handled. 

Vi har valt ut fem favoriter som alla faller under kategorin klassiska kostymur.

 

Jaeger LeCoultre Master Ultra Thin Jubilee är en modell vi nämnt tidigare här på Manolo och en av branschens tunnaste och eleganste kostymur i platina.

Kungen av klockor är tveklöst Patek Philippe och deras senaste tillskott i Calatravaserien är enligt oss den bästa hittills. Referensen 5227 mäter 39mm och finns i vitt, rött och gult guld.
(även översta bilden)

A. Lange&Söhne är tysklands motsvarighet till Patek Philippe och en av branschens absolut främsta. I serien 1815 har man en rad eleganta kostymur med de karaktäristiska arabiska siffrorna och blånerade visare.

Vacheron Constantin anses tillsammans med Patek och Audemars Piguet tillhöra de heliga treenheten av urmakeri. Deras dressade linje Patrimony är så klassisk den kan bli med safirglasbaksida som illustrerar det vackert finisherade urverket.

Självklart vill vi även ha med ett prisvärt alternativ bland våra val och tyska Nomos är bland det mest prisvärda i branschen.
Med typisk Bauhausdesign, inhouseverk och ett svart cordovanband för under 2000€ är det en mycket intressant aktör.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

#1 TheAdMan säger
2014-02-24 13:22 - Anmäl

Fantastiska klockor allihopa. Ifall Nomos klocka dyker upp i rödguld har de en given köpare hos mig fram tills att man får råd med storebror A.Lange&Söhne.
#2 Andreas Weinås säger
2014-02-24 20:46 - Anmäl

#1 - Även om Nomos vore ett spännande alternativ i ädelmetall så hade nog tyvärr klockorna klättrat upp till +50 000kr vilket fortfarande är ganska saftigt. Självklart ett vrakpris i jämförelse med de övriga i artikeln ;)
#3 Raderad säger
2014-02-24 21:06 - Anmäl

Dyrt, åh så dyrt. Än är jag ung och hoppas att jag någon gång i framtiden blir framgångsrik och kan köpa massor av klockor, de är så vackra.
#4 Halmstad säger
2014-02-24 22:08 - Anmäl

En kostymklocka bör ligga mellan 36-38mm, inte större om man inte har gorillaarmar.
#5 Andreas Weinås säger
2014-02-24 22:25 - Anmäl

#4 - Du tycker inte att 2mm spelrum är lite väl snålt spelrum? Med tanke på att olika klockor bärs helt olika beroende på saker som tavlans färg, bandhornens form, hur stor tavlan är i förhållande till boetten etc. En klocka med korta bandhorn kan utan problem vara 40mm och uppfattas som 36 medan en med långa horn sträcker sig över handleden vilket är det mått som påverkar mest för hur stor klockan känns.

Även om Royal Oak inte är en ren kostymklocka är det ett utmärkt exempel på hur fel mått kan uppfattas. Jumbon är officiellt 39mm men bärs större än många 42mm klockor jag provat pga formen och just längden mellan luggarna.

Personligen anser jag att tjockleken på en kostymklocka är betydligt viktigare då det är mindre smickrande oavsett handled om den bygger på höjden för mycket. En klocka som är 10mm hög och 39mm i diameter uppfattas som klart tunnare än en som är lika hög med 36mm i diameter då höjden fördelas ut jämnare.

Jag själv har en Universal Genève i rödguld från 1950-talet som mäter 35mm och fungerar utmärkt på mina tunna handleder.
#6 Borsten säger
2014-02-24 23:23 - Anmäl

Jag måste ge Manolo ett pluspoäng för att ha kallat den sista klockan för "typisk Bauhausdesign" (Även om det är en definitionsfråga givetvis)Den har vissa modernistiska drag enligt mig också, men avsaknaden av serifer i typsnittet är ett tecken på Bauhaus iallafall. (Den som säger att Bauhaus och modernism är samma sak får pisk)

Är du intresserad av klassisk modern konst och formgivning Andreas? Det var lite förvånande.

Är jag den enda konstintresserade bland Manolos läsare förresten?
#7 Patrik J säger
2014-02-25 06:55 - Anmäl

Bra val av klockor. Jag har sjalv en ALS 1815 som jag ar riktigt nojd med. Den ar relativt "prisvard" jamfort med liknande klockor fran Patek och vissa ALS modeller. Urverket ar underbart fint, synd att ni inte fick med ett foto pa det.
#8 Raderad säger
2014-02-25 07:09 - Anmäl

Jag är vare sig investment banker eller affärsjurist. Sen tycker jag heller inte att dessa klockor var särskilt tilltalande. Calatravan är såklart en underbar modell men jag står inte ut med glasbaksidor (även om denna tydligen har ett lock av guld).
#9 Raderad säger
2014-02-25 08:45 - Anmäl

#6, Nej du är inte den enda konstintresserade läsaren och varför skulle det vara förvånande om Andreas är intresserad av klassisk modern konst och formgivning?
#10 Jonas säger
2014-02-25 08:52 - Anmäl

I detta ämne kan det vara värt att nämna att man med fördel kan köpa begagnat. Just "kostymklockor från bla Omega är relativt lätta att hitta till ett mycket bra pris med tanke på vilken kvalitet man får för pengarna. Ibland behövs de dock renoveras vilket kan kostan nästan lika mycket som klockan.
#11 andreas säger
2014-02-25 09:34 - Anmäl

Finisherad?
#12 Borsten säger
2014-02-25 10:09 - Anmäl

#10

Det har du egentligen helt rätt i. Jag blev bara lite förvånad när det ordet användes.
#13 Andreas Weinås säger
2014-02-25 10:34 - Anmäl

#8 - Vad är det som gör att du inte står ut med glasbaksidor? För min del är det rätt trevligt att faktiskt kunna se finishering och handarbetet på urverk i den här prisklassen. Att budgettillverkare väljer att ha det på ofinisherade standardverk är mer tveksamt kan jag tycka.

Som du sa har Patek även ett boettlock med osynliga gångjärn från utsidan som tagit dem år att utveckla. Väldigt Patek om du frågar mig :)

#10 - Håller med dig till 100% och det tycker jag gäller alla riktiga klockor som lite likt bilar ofta tappar ganska rejält i värde när du går ur butiken. Till skillnad från Bilar har man i kvalitetsklockor en betydligt längre livstid och i en Patek handlar det om generationer om man tar hand om klockan och servar den som den skall.

#11 - Finisherad syftar till att urverken (som man ser till viss del på bilden från Vacheron Constantin) har handpolerats med fasningar av alla kanter och försetts med så kallade "Cote de Genève. Arbetet bakom den här typen av finishering är oerhört komplicerat och en av de största kostnaderna för företagen. Ur en praktisk aspekt skyddar de verket till viss del från att oljor skall hamna fel men i grund och botten är det ett hantverk precis som finishen av en ritsnedlagd sula eller ovanskinnet i ett par premiumskor.
#14 Mocka säger
2014-02-25 11:14 - Anmäl

Riktigt fina klockor är alltid fascinerande sett till hantverket och den kompromisslösa precisionen, men helt ärligt hade jag nog aldrig köpt en klocka i; säg Patek-prisklassen, även om jag så hade känt att jag kunde haft råd med det.
Såvida man inte har det såpass att man inte hade saknat 2-300K nämnvärt finns det så mycket vettigare saker att lägga så mycket pengar på. Det är ju trots allt lika mycket som ett gott antal bespoke-kostymer från valfri Savile Row- eller Neapelskräddare. Eller en bättre begagnad sportbil för tusan. Nej, jag hoppas ärligt talat att jag aldrig går och blir klockbiten. Dyrare passion får man leta efter.
#15 Borsten säger
2014-02-25 11:22 - Anmäl

#9 skulle det ha varit, inte #10.
#16 Andreas Weinås säger
2014-02-25 12:16 - Anmäl

#14 - Jag har full respekt för din prioritering angående klockor men jag kan utan tvekan säga att såväl Bespokekostymerna som Sportbilen är en dyrare investering än en Calatrava från Patek. Många av modellerna från varumärket är bland de säkraste placeringar man kan göra i klockväg och hur mycket jag än älskar bespokekostymer eller sportbilar är livslängden och andrahandsvärdet inte ens i närheten av en Patek.

Jag skulle t om vilja sträcka mig så långt som att säga att vintageklockor i premiumklassen är bland den "billigaste" passion man kan ägna sig åt i det avseende att de varit extremt värdebeständiga. Självklart en stor kapitalbindning men det gäller ju såväl bilar som bespokekostymer och skulle du tröttna får du inte i närheten av vad du betalat.

Sen anser jag fortfarande att man skall lägga sina pengar på det som ligger en själv varmt om hjärtat och gillar man t ex bilar mer så tycker jag man skall välja det. Klockor skall inte vara en investering utan ett intresse. Sen att de kan vara ett mer försvarbart intresse ekonomiskt är en annan sak.
#17 Mocka säger
2014-02-25 12:50 - Anmäl

Det är såklart ett sätt att se på det också. Jag tänkte inte på det så mycket från ett investeringsperspektiv som i vad man faktiskt får ut av det i glädje. Givetvis är det många som får ut mycket av den varan från exklusiva armbandsur, men personligen hade jag i det sammanhanget helt enkelt valt något annat kul.
#18 Andreas Weinås säger
2014-02-25 13:48 - Anmäl

#17 - Nä jag misstänkte att det var så i ditt fall vilket jag tycker är fullt rimligt. Tycker bara det är viktigt att skilja på vad som är ett dyrt intresse och vad man själv känner är värt att lägga pengarna på.

Att lägga pengar på en dyr klocka man inte känner någon speciell glädje till bara för att bocka av vad man "ska" ha är för mig helt meningslöst. Jag är inte speciellt intresserad av bilar och därför har aldrig det varit något jag prioriterat. Skulle min situation vara den att jag var ekonomiskt oberoende skulle det självklart finnas bilar jag gillar men så länge en prioritering behövs och jag bor innanför tullarna i Stockholm ligger det inte på agendan.
#19 DrDre säger
2014-02-25 15:24 - Anmäl

Ang storleksdiskusionen så säger väl konventionen att en "riktig dresswatch" ska vara i någon ädel metall, rund och tunn och runt 33-38mm och helst på någon rem i reptil. Men min favorit om man vill dra på med något lite vildare men ändå coolt är en IWC Portuguese 7 dagars variant, gärna i guld. 42mm i diameter med riktigt stor urtavla och rejält tjock. Lite mer attityd och rock'n roll men ändå inte helt fel.

Ang kostnaden så tycker jag att en fin dress watch är väl värd sitt pris (om man är intresserad). Man får en hyggligt fin av en riktigt riktigt "fint märke" för 50 tkr och uppåt om man satsar på beg. Då får man något man kan bära och glädjas över varje dag resten av livet. Och när det börjar bli dags så kan man lämna den vidare till nästa generation. Det finns nog faktiskt få grejer som man kan använda så länge och så ofta som ett fint armbands ur. Kostymer, de flesta möbler, skor, bilar etc utrangeras ju efter ett tag, men klockan kommer att hänga med. Köper man ett finare märke har den dessutom ett rätt stabilt andrahandsvärde. Kostnaden är ju att den måste servas ibland (5:e-7:e år kanske) men den kostnaden hamnar ju i häradet av vad man betalar i månadskostnad för en lite finare familjebil.
#20 Alex säger
2014-02-25 16:03 - Anmäl

Tycker att en enkel IWC Portofino platsar som dressad kostymare.
#21 Halmstad säger
2014-02-25 18:38 - Anmäl

Servicekostnaderna borde dra ned värdebeständigheten en del. Om man på 25 år räknar på fem servicar hos auktoriserad urmakare till exempel.
#22 Andreas Weinås säger
2014-02-25 19:31 - Anmäl

#21 - Service är en ägandekostnad precis som det är att serva bilen, eller sula om skorna.
I det avseendet får man ju knappt ett byte av vindrutetorkare på en lyxbil för priset av en Patekservice. Om man jämför t ex Ferrari med Patek (två av de mest prestigefyllda inom sitt område) kostar en fullservice på en enklare kostymklocka från Patek ca 6-8k och beräknas var 5-7 år. En Stor service för en Ferrari ligger ofta på 5 gånger det priset och görs betydligt mer frekvent.

Visst kan reservdelar behöva bytas på sikt vilket kostar men även här är bilar överlägset dyrare.

Köper man (vilket jag inte rekommenderar) en klocka på spekulation och bara låter den ligga och samla damm i bankfacket i 25 år så behövs bara en service när den tas fram för att säljas.

Skall man bära klockan dagligen och serva den efter rekommenderade intervaller får man väl helt enkelt slå ut den kostnaden per år vilket ger ca 150kr/månaden...Personligen känns det ganska lättprioriterat framför ett pimpat TV-kanalsutbud.
#23 Halmstad säger
2014-02-25 21:36 - Anmäl

Jämförelsen är väl mer relevant för "döda" accessoarer som inte behöver servas eller konst och antikviteter.
#24 Andreas Weinås säger
2014-02-26 00:12 - Anmäl

#23 - Vet inte om jag förstår dig rätt. Vilken jämförelse är bättre för döda accessoarer?

Både bilar och klockor har ju samma förutsättningar i form av driftkostnad för service/reservdelar så de är enligt mig en ganska logisk jämförelse. Deras värdebeständighet grundar jag endast på hur mycket de kostade när du köpte dem i förhållande till vad du får när du säljer dem. Även konst, designmöbler och antikviteter kräver ju underhåll även om det inte handlar om lika ofta.
#25 DrDre säger
2014-02-26 10:23 - Anmäl

Jag tycker inte att man ska överdriva servicekostnaderna. Väljer man tex vissa märken så kan de ju tom innehålla ett ETA verk och ett sådant kan man serva för under 2000 kr. Det finns också fristående urmakare man kan vända sig till som kan vara lite billigare. Men även om man går till en auktoriserad så pratar vi inte om enorma summor om man har en vanlig automat. Tex en Jaeger Le Coultre automat kostar enligt Nymans prislista 4500 kr att serva. Det ger en månadskostnad på 60-70 kr om man servar den vart 5:e år och sjunker ju ytterligare om man drar ut lite på intervallen. Vill man ha något mer komplicerat (kronografer, månfas, etc) så blir det lite dyrare och vissa modeller kan också vara lite mer kostsamma (tex AP Royal Oak). Men väljer man rätt behöver det inte bli så dyrt och ändå ge mycket och lång glädje.
#26 Alex säger
2014-02-26 10:37 - Anmäl

Det vore fantastiskt roligt om ni kunde göra ett reportage hos t.ex. JLC, Patek Philippe eller någon annan av de klassiska märkena precis som ni gjort när det gäller skor.
Kan det vara något Andreas?
#27 Halmstad säger
2014-02-26 18:53 - Anmäl

Ett alternativ till fina klockan för att fira första jobbet på banken, byrån, firman, etc kan ju vara en riktigt exklusiv portfölj istället.
#28 Pelle säger
2014-02-26 19:55 - Anmäl

Detta var en väldigt trevlig artikel, och Andreas argumentation för varför man ska investera i lyxklockor känns övertygande. Säg mig Andreas, är det till att äga en Patek själv?
#29 Andreas Weinås säger
2014-02-26 20:48 - Anmäl

#28 - Tack och roligt att du gillade artikeln. Angående argumentationen är det så jag ser det men det är som sagt självklart olika från person till person vilket man måste respektera.

Angående Patek hade jag absolut mer än gärna ägt en klocka från företaget. Dock är det en relativt hög instegsnivå och jag vet inte om valet skulle falla på en tidlös Calatrava som kanske inte skulle bäras lika ofta eller en lite mer udda Nautilus. En modell som jag tror skulle få lite mer handledstid till vardags. Calatravan har ju fördelen att den kommer vara lika rätt såväl stil som storleksmässigt idag som om 40 år vilket är en stor fördel om man vill lämna den vidare till nästa generation.
#30 Andreas Weinås säger
2014-02-26 20:52 - Anmäl

#26 - Vore otroligt roligt men tidigare har inte klockor haft ett tillräckligt stort fokus här på Manolo för att vi skall kunna motivera att lägga del av budgeten på den typen av besök.

Självklart kan vi titta på möjligheten men i nuläget är det besök hos skräddare, shoppingstäder och mässor som Pitti Uomo som vi valt att lägga vårt huvudsakliga fokus på.

Sen finns ju såklart möjligheten att göra besök till någon av de kompetenta återförsäljare av Patek och göra en genomgång med intervjuer etc. I Stockholm har vi såväl Rob Engström som Bo Berggren som säljer varumärket.
#31 cgheintz säger
2014-03-11 07:42 - Anmäl

Väldigt fina klockor måste jag säga men är osäker på om skribenten vet vad Bauhaus-stil är. Det finns inget Bauhaus med dessa klockor, vare sig man tar arkitektur, möbeldesign eller övrig design som kan klassificeras som Bauhaus.
#32 Andreas Weinås säger
2014-03-11 08:44 - Anmäl

#31 - Bauhaus-stilen syftar självklart endast till den sista klockan i inlägget från Nomos som i min mening har tydlig inspiration av Bauhaus.

Övriga klockor har ingenting med Bauhaus att göra vilket inte heller har påståtts...
#33 cgheintz säger
2014-03-13 01:03 - Anmäl

Ser inga av klockorna som särskilt bauhaus, inkluderat den sista. Vad är det för designdetalj/er som andas Bauhaus menar du :)?
#34 Andreas Weinås säger
2014-03-13 08:34 - Anmäl

#33 - Syftar mest på typografin i form av typsnitt, siffror och den minimalistisk designen med fokus på funktionalitet .

För mer info om hur vida Nomos har en erkänd Bauhaus-inspirerad design rekommenderar jag ett besök här.

http://timebeast.wordpress.com/category/watch-blog/watch-brands/nomos/
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.