Manolo logotype

Hestra - Fjärde generationens handskmakare

Hestra - Fjärde generationens handskmakare
Inom världen av hantverk, kvalitet och konstruktion ligger det ofta stor vikt på tradition. Man pratar om heritage och ett hantverk som går i arv från far till son eller mor till dotter. Vår ambition är att lyfta fram just ett sådant företag och för dagen får Neapel, London och Paris ursäkta för fokus kommer hamna på den lilla orten Hestra i de småländska skogarna.

Hestra är för många ett företag förknippat med alpint, friluft o funktionshandskar. Det är också inom dessa områden som företaget vuxit som mest och gjort dem till en av världens högst ansedda handsktillverkare med närmare 2 miljoner producerade par per år. Företaget har en egen fabrik, systerbolag i en rad länder runt om i världen och öppnade 2008 en egen flaggskeppsbutik i centrala Stockholm.

Välgjorda funktions- och sporthandskar i all ära men vi ville även fokusera på något mer. Hur det hela startade och det faktum att Hestra fortfarande producerar några av världens finaste promenadhandskar än idag. 

Året var 1936 då lantbrukaren Martin Magnusson började tillverka kraftiga läderhandskar för ortens skogsarbetare. Kort därefter började slalombacken i den närliggande orten Isaberg att anläggas och Hestra växte snabbt i populäritet bland skidåkare. Martin insåg att det fanns en stor marknad även för skidhandskar. 

 

 

Hestra järnvägsstation i mitten av 1930-talet.

1947, elva år efter starten uppgraderades handskverkstaden till en mindre fabrik och såväl kapacitet som utbud ökade i takt med att efterfrågan på Hestras välgjorda handskar vuxit. Man arbetar bland annat fram den första femfingershandsken för slalomåkning i början av 1950-talet. 

1963 tar nästa generation Magnusson i form av sönerna Lars-Olof och Göte över verksamheten. Lars-Olof startar i unga år inom hantverket och är än idag aktiv inom företaget. 

Den stora uppmärksamheten för företaget kom under Ingemar Stenmarks framgångar i mitten av 1970-talet. Han och övriga åkare i det alpina landslaget bar Hestras handskar och företaget har samarbetat med Alpina skidlandslaget sedan 1975.

1991 tar de nuvarande ägarna Svante och Claes över företaget. Det är Lars-Olofs söner och det är nu 55 år sedan deras farfar grundade företaget. Utvecklingen de närmsta 10 åren går framåt i rask takt såväl ekonomiskt som inom produktutveckling och man tar fram en rad nya modeller för bl a Cykelsport och Bergsklättring.

 

Bröderna Claes och Svante Magnusson driver tillsammans företaget sedan 1991.

2011 tar fjärde generationen Magnusson vid inom företaget. Det är Svante och Claes söner Niklas och Anton som ger sig på allvar in i företaget. De valde att bägge utbilda sig till handskmakare, ett yrke som håller på att helt dö ut i Sverige och genomgår en treårig utbildning varpå de bägge tilldelas gesällbrev. De är i dag Sveriges enda aktiva handskmakare och ansvarar för företagets Bespokeavdelning som tillverkas för hand i Hestra. Men mer om detta i nästa vecka...

Företagets promenadhandskar eller mer klassiska skinnmodeller har tyvärr hamnat lite i skymundan och då det är en av mannens mest funktionella och stilfulla accessoarer tycker vi det är produkter värda all uppmärksamhet de kan få. De mest exklusiva modellerna är företagets Peccaryhandskar som är handskmakargjorda i finaste vildsvinsskinn och en investering för livet. 

 

Modellen St Moritz tillhör företagets dyraste och mest exklusiva modeller. Tillverkade i Peccaryskinn med Kashmirfoder.

Modellen Cortina som även den är tillverkad i Peccary men här i form av Nubucken som är en nerslipad version som ger ett lite mattare och grövre intryck.

Känner man att lite över 1500kr är i värsta laget för ett par handskar är modellen i hjortskinn ett utmärkt alternativ. Inte riktigt samma unika slitstyrka men en tredjedel av priset.

Den mest eleganta skinnhandske man kan bära är enligt många en svart lammnappa. Nappans släta, blanka karaktär ger ett superexklusivt intryck men har inte samma slitstyrka som t ex Peccary och hjortskinn.

 

I den här artikeln har vi fokuserat på Hestra som företag och dess historia. I nästa del skall vi redogöra för hur tillverkningen av en handske från deras Bespokeavdelning går till. Med hjälp av Niklas och Anton Magnusson guidar de oss genom processen och illustrerar hantverket som ligger bakom ett par handsydda kvalitetshandskar. 

Översta bilden - Anton och Niklas Magnusson tillsammans med deras lärare Anders Malmgren

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer

Andra artiklar om varumärkena: Hestra
#1 Raderad säger
2014-02-19 15:17 - Anmäl

Jättefina produkter! Vart dock lite besviken när jag såg att deras peccaryhandskar var gjorda i Östeuropa..
#2 Andreas Weinås säger
2014-02-19 17:44 - Anmäl

#1 - Herman...Känner du till att fabriken i Ungern som jag tror du syftar till är ansedd att vara en av världens främsta inom området? Vad är det som gör dig besviken över att det rör sig om produktion i östeuropa?

Jag gillar saker gjorda i Italien, Frankrike eller England men är kompetensen större någon annanstans och arbetsförhållandena är motsvarande så ser jag inte problemet?

Om du jämför Hestras handskar med t ex Hermès som kostar nästan det tredubbla och är verkligen inte överlägsna Hestras i kvalitén. Sen att varumärket är starkare och att de har stor spetskompetens inom andra produkter de säljer är något annat.
#3 Raderad säger
2014-02-19 18:08 - Anmäl

Trevlig läsning! Äger flera par Hestra och är mycket nöjd med kvaliteten och passformen. Min enda invändning är emot den där flärpen med Hestras namn på, den fyller ingen som helst funktion. Inte heller den präglade lilla hjorten tillför något annat än irritation. Keep it simple.
#4 Raderad säger
2014-02-19 18:10 - Anmäl

Hur är förresten synen på handskar med vs utan söm längs pekfingerkanten? Jag brukar försöka köpa handskar som har fram- och baksida i ett stycke, dvs ingen söm som löper längs pekfingrets utsida. Jag har fått för mig att det ger ett mer smäckert och exklusivt intryck, men det är svårt att få tag på. Jag är lite förvånad att Peccaryhandskarna är gjorda i flera stycken skinn, men det kanske är svårt att göra sådana hanskar i ett stycke?
#5 lano säger
2014-02-19 21:36 - Anmäl

Andreas: första stycket över första peccaryhandsken står det "promenadskor". Misstänker att det ska stå något annat hehe.
#6 Tille säger
2014-02-19 22:07 - Anmäl

Någon som har koll på kvalitén på Randers handskar jämfört med tex Hestra eller Dents?
#7 Raderad säger
2014-02-19 23:16 - Anmäl

#2 Blev besviken då jag trodde att deras handskar var sydda i Sverige, något som jag anser som en charmig detalj. Sedan så är säkert Ungrare inte sämre än någon annan på att göra handskar, snarare bättre baserat på det du skrev. :):)
#8 FauxPas säger
2014-02-19 23:51 - Anmäl

Hermès är ju förfan made in China. Hestra är bäst!
#9 Knappen säger
2014-02-20 09:36 - Anmäl

Dom där i hjortskinn är helt magiska, har haft mina i flera år nu, blir bara bättre med tiden!

Tipp topp Herr Weinås!
#10 Andreas Weinås säger
2014-02-20 10:36 - Anmäl

#7 - Ok då förstår jag. Hestras RTW produceras inte i Sverige men däremot görs Bespokedelen i Småland. Att erbjuda ett par handskmakargjorda Peccaryhandskar för 1500kr tillverkade i Sverige hade varit omöjligt med våra löner. Det viktiga för mig är inte hur mycket man tjänar som anställd utan hur mycket man tjänar i förhållande till levnadskostnad i landet.

Laszlo Vass t ex betalar 3 gånger så mycket som minimilönen i Ungern till sina arbetare men det kan fortfarande innebära att arbetskostnaden är lägre än minimilönen i t ex Storbritannien eller framför allt Sverige.
#11 Raderad säger
2014-02-20 12:09 - Anmäl

#10: Vill minnas att Justin var upprörd över att Vass betalar mindre till sina anställda än vad de hade fått i Storbritannien. Det är lätt att glömma bort att löneläget rimligen bör relatera till kostnaden för uppehälle där man befinner sig...
#12 Andreas Weinås säger
2014-02-20 12:21 - Anmäl

#11 - Exakt! Jag tror inte han var upprörd över att de fick mindre betalt än i Storbritannien men att folk inte kunde förstå varför vissa tillverkare kan hålla lägre priser än andra. Han menade så vitt jag kan minnas att det är omöjligt för britterna att konkurrera prismässigt med ungrarna just pga de högre lönekostnaderna.
#13 RolleFC säger
2014-02-21 09:28 - Anmäl

Hestras peccary är ca 1000kr billigare än motsvarande från Dent's. Har båda och känslan utfaller faktiskt till förmån för Hestra
#14 Johan säger
2014-02-21 11:46 - Anmäl

Jag älskar min handskar i älgskinn från Hestra!
#15 Bernt säger
2014-02-23 09:41 - Anmäl

Använder Hestra Deerskin Horse när jag rider, väldigt tåliga förutom att de blir hårda på insidan av svett och måstre rengöras ofta. Skulle aldrig lägga 4-5000 på ridhandskar för att det står Hermes på dem, kanske om du ska gå runt i en stad och vill se fin ut och inte använda dem som bruks-handskar.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Everyday Denim shirts back in stock...

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

Happenings: The Horological Society Of...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen