Manolo logotype

Vårens nyheter från Drake´s of London

Vårens nyheter från Drake´s of London
Efter den senaste månadens vinterväder känns det lite extra befriande att komma i vårstämning genom att börja kika på alla märkens vårkollektioner. Reorna sjunger på sista versen och många butiker har redan börjat få upp vårvarorna. I dagens text bjuder vi på vårinspiration från brittiska accessoartillerkaren Drake´s London med fokus på deras handgjorda slipsar och näsdukar i en härlig färgpalett.

Majoriteten av näsdukarna är i printad bomull eller siden och i för oss lagom excentriska mönster. Bland näsdukarna så gillar vi trycken med vintagebilar, persiska fiskar, indiska elefanter och badbollar vilka alla bryter av klädseln på ett lekfullt sätt. Den näsduk som sticker ut och tilltalar oss lite extra är med ett tryck av dansaren och sångaren Josephine Baker; en kvinna med sin storhetstid under 30- och 40-talet och den spontana frågan är vem som egentligen kommer på tanken att trycka en näsduk med henne på? Jo, Drake´s, och med ett mycket gott resultat.

 

 

Elegant och excentriskt mönstrad näsduk med printad logga.

 

När det kommer till slipsar så är det mer färger än vanligt. De erbjuder som vanligt vävda och printade sidenslipsar i klassiska mönster men även en rad till lite mer lediga slipsar, något som Drake´s kanske behärskar bäst. Här rör det sig om ett otal varianter i råsiden, shantung och tussah, samt vävda grenadineslipsar. De är även ett flertal blommiga och stormönstrade varianter i strävare siden och med en finish som passar utmärkt till en ledigare vårklädsel.

 

Shatung, Grenadine, Tussah och ofta med ett handrullat och ofodrat avslut. Material och detaljer som drar ner formaliteten något och gör dem lite mer lättburna till vardags.

Vårkollektionen präglas av mycket färg och klara toner.

 

Vi har nyligen skrivit om att Drake´s förvärvat två anrika brittiska skjorttillverkare i form av Rayner & Sturges samt Cleeve. Rayner & Sturges lever vidare under eget namn medan Cleeve har gått in i Drake´s och numera levererar skjortor under namnet Cleeve for Drake´s London. Vårens kollektion från Drake´s innehåller för första gången skjortor från denna tillverkare och vi på Manolo har vid ett par tillfällen fått möjlighet att kika närmare på resultatet. Vi kan konstatera att prisnivån är ganska hög vilket gör att man kan ställa ganska höga krav på vad man får. Konkurrensen bland premiumskjortor är hög och det finns åtminstone en handfull italienska tillverkare som säljer makalöst bra skjortor i samma prisklass.

Vi kan dock konstatera att skjortorna från Cleeve håller en hög nivå med en rad handgjorda och intressanta detaljer samt en bra passform. Det sistnämnda är något som vi skandinaver inte alltid upplever finns hos brittiska skjortmakare. 

 

Ett genomgående imponerande hantverk med kvalitativa materialval som genomsyrar skjortkollektionen.

 

När det kommer till att presentera kläderna så har de för våren låtit tygentusiasten Daniel Harris bära firmans varor. Daniel som äger ett av världens minsta väverier, London Cloth Company är baserad i Hackney i östra London, inte långt från Drake´s egen fabrik. Han är otroligt dedikerad hantverket att väva ulltyger av brittiskt ursprung och levererar erkänt högklassiga rustika tyger. Tillsammans med Drake´s London blev parollen för samarbetet: Handwoven in London, Handmade in London. I höstens kollektion kommer även Drake´s att erbjuda en kavaj i ett ulltyg från London Cloth Company.

 

 

Återigen går Michael Hill från klarhet till klarhet sedan han för några år sedan tog över företaget uppbackad finansiellt av The Armoury´s ägare Mark Cho. Vi kan knappt vänta till hösten för att se vad de hittar på då.

 

En dynamisk duo. Delägaren Mark Cho tillsammans med Creative Director Michael Hill.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer

Andra artiklar om varumärkena: Drakes
#1 Paddy säger
2014-02-13 13:01 - Anmäl

Trevlig artikel. Våren känns plötsligt lite närmre. Det är något särskilt med Drake´s mönster, val av tyger och färgskala. Svårt att sätta fingret på, men otroligt tilltalande.
#2 Raderad säger
2014-02-13 13:28 - Anmäl

Jag ser fram emot "Stora Sidenskolan" på Manolo, här finns det mycket mark att utforska vad gäller kvaliteter, väver, fabriker etc.
#3 Raderad säger
2014-02-13 14:57 - Anmäl

Det ser i vanlig ordning otroligt bra ut. Gillar verkligen skjortan från Cleeve, jag har en nästan exakt likadan från Salvatore Piccolo!
#4 Simon säger
2014-02-13 15:09 - Anmäl

+1 på lite djupdykning i siden, där är man verkligen nollad utöver att "ancient madder" ska vara fina grejor ungefär..
#5 Ignatius säger
2014-02-13 15:37 - Anmäl

Drake's shantungslipsar är det bästa jag vet. Tycker personligen att företaget är otroligt bra på att ta ut svängarna en aning utan att bli fåniga.
#6 Raderad säger
2014-02-13 16:06 - Anmäl

Tycker det är trist att Drake's kompromissar med kanterna på sina näsdukar! Varför inte erbjuda handrullade kanter när ändå priset är så saftigt?

Blir lite skevt när resten av deras accessoarer är handsydda.
#7 Andreas Weinås säger
2014-02-13 16:14 - Anmäl

#6 - Nja Herman nu är du nog lite ute och svävar. Näsdukarna är inte handrullade. Det är inte Rubinaccis heller utan det rör sig om maskinrullade kanter som ser näst intill identiska ut.

Om du går in på företagets hemsida och kollar slipsar så finns det en flik som heter "Tipping" där det klart och tydligt står "Handrolled".

Sen vet jag inte om det gör någon större praktisk skillnad mot maskinrullat mer än att tråden har mindre risk att löpa om den går upp. Vilket material man använder, tillskärningen på tyget och formen på slipsen är för mig klart viktigast.
#8 Andreas Weinås säger
2014-02-13 16:18 - Anmäl

#2 och #4 - Kul att ni säger det. Vi skall absolut se om det går att göra något på det. Problemen med mer djupgående artiklar inom materiallära är att det lätt kan bli väldigt tungt och svårt att illustrera. Det är svårt för många att känna skillnaden mellan mediokert och kvalitetssiden i verkligheten och att se det på bild är närmast omöjligt.

Men visst vore det en härlig artikelserie där man även tittar på vad som gör en riktigt exklusiv ullväv med s-nummer och efterbehandling.
#9 Andreas Weinås säger
2014-02-13 16:29 - Anmäl

#6 - Ser även att de benämner Näsdukarna som "handrolled hems" i vårens kollektion vilket antingen betyder att de gått över till det där också eller att de kallar alla rullade kanter för det.

Jag äger en näsduk från Drake´s som jag med säkerhet kan säga är maskinrullade kanter på men har sett varuprover med handrullade också så det kan nog variera beroende på material och kollektion.
#10 Raderad säger
2014-02-13 17:05 - Anmäl

Rätta mig om jag har fel men visst har Drake´s sänkt priset på deras näsdukar? Priset på deras webshop är nu 50 pund och är nästan säker på att det tidigare varit 70 pund? Klart prisvärda nu när de kostar strax över 500 SEK. Finns dessutom andra online butiker i England som säljer dem för 45 pund och erbjuder gratis eller billig frakt.

Enda tråkiga är ju att svenska butikerna får svårt att matcha dessa priser. Men värt att betala lite mer och stötta de svenska mindre butikerna som faktiskt spelar en viktig roll för herrmodet.

Bra artikel Olof!
#11 Kessengasser säger
2014-02-13 17:22 - Anmäl

Håller med dig Herman, ska man sälja kvalité måste det vara likadant rakt igenom alla produkter.
#12 Raderad säger
2014-02-13 18:21 - Anmäl

#6 #11 om ni tittar på deras hemsida är det nu handrolled.
#13 Andreas Weinås säger
2014-02-13 23:22 - Anmäl

#11 - Visst! Men hur definierar man kvalitet?

Kvalitet för mig är att få en produkt som motsvarar eller överträffar förväntningarna. Om man betalar 50€ för en näsduk med rullade kanter i ull/silkesblandning tycker jag oavsett om den är maskinrullad eller handrullad att det är kvalitet. Materialet, storleken och prins är återigen viktigare delar än just sättet att rulla kanterna.

Rubinacci tar dubbla pengarna för samma sorts rullade kanter och i ett silke som i bästa fall håller jämnlik kvalitet. Sen älskar jag deras motiv vilket måste spela in också.

Vad som är viktigt att komma ihåg är att vissa saker blir bättre för hand, vissa material passar bättre och ibland är det helt enkelt en totalt meningslös del. Att göra en raksöm på en skjorta för hand är bara ett tidskrävande arbete som gör produkten dyrare men inte har någon praktisk fördel. Däremot finns det detaljer som blir bättre av handsömnad som t ex kanvas och axlar på en kavaj.

Detta är inte något jag hittar på utan kommer från en av de högst ansedda bespokeskräddarna jag träffat. Själv älskar jag handsydda detaljer men jag tänker inte betala 3 gånger så mycket för något jag inte värderar eller uppskattar.


För att summera kan jag tycka att om man skriver Handrolled så skall det också vara handrullat. Skall titta närmare på detta och får återkomma men om det.
#14 Kessengasser säger
2014-02-14 00:09 - Anmäl

#13 - Kvalité är naturligtvis det bästa hantverket för produkten, förväntningar är något helt annat. I det här fallet gäller det handrullat vs. maskinrullat där jag anser att det första är bäst. Sedan att Rubinacci tar överpris för överblivet tyg med tryck på är deras val.
#15 Andreas Weinås säger
2014-02-14 00:54 - Anmäl

#14 - Din definition är inte den som ges av allmänna reklamationsnämnden.

Kvalitet har i högsta grad att göra med vad man betalar och kan förvänta sig av en produkt. Inte bara i slitstyrka, hållbarhet men även i finish och hantverk. Får jag lov att fråga bara vad det är du anser gör handrullat bäst? Missförstå mig inte, även jag tycker det är charmigare men anser du att det är rimligt att de skall kosta som maskinrullade kanter?

"Skall man sälja kvalitet så måste det vara likadant rakt genom alla produkter"

Menar du på allvar att man inte kan sälja kvalitet om man inte använder sig av samma sömnad på alla produkter i produktionen trots att de är prissatta olika? Skulle då inte t ex Caruso vara kvalitet för att de inte tillverkar sina produkter på samma sätt som Attolini? Eller gäller det bara inom samma varumärke. Sen ökar själklart kraven på en näsduk för 1000kr eller en kavaj för 20 000kr.

Varför jag tog upp Rubinacci var just för att de kostar som handrullade näsdukar. Om man köper en näsduk för 1000kr tycker jag man kan förvänta sig vissa saker oavsett om det gör en stor praktisk skillnad. Jag hade som tur var en god vän som är skicklig skräddare som handrullade om kanterna på min.
#16 Ignatius säger
2014-02-14 09:30 - Anmäl

I och med diskussionen av handrullade kanter på Drake's näsdukar har kommentarsfältet på Manolo nått nya höjder av.. jag vet inte riktigt vad.
#17 lano säger
2014-02-14 11:29 - Anmäl

#15 det är lite det som är manolos charm, vi "bråkar" om handrullade tygkanter, fula galoscher, durksydda tasselloafers är skit och annat smått och gott som inte återfinns längst ned i Maslows behovstrappa.
#18 Raderad säger
2014-02-14 12:32 - Anmäl

Samtidigt i Sudan.
#19 Olof Bernhardsson säger
2014-02-14 12:49 - Anmäl

#17 Lano, bara att du nämner Maslows behovstrappa tar kommentarsfältet till nya höjder. Tack!
#20 Kessengasser säger
2014-02-14 13:17 - Anmäl

#15 - "Jag hade som tur var en god vän som är skicklig skräddare som handrullade om kanterna på min."...

Tevlig Helg!
#21 Raderad säger
2014-02-15 17:39 - Anmäl

#2, #4, #8 +1 på en djupdykning i materiallära!
#22 Raderad säger
2014-02-15 17:42 - Anmäl

För övrigt där som Manolo skiner som mest. Det finns mycket tips om vad man kan konsumera, och #menswear hamnar tyvärr väldigt ofta där. Gör mig själv hela tiden skyldig till detta. Men artiklar om hantverket, historia och stilar - där har ni har mycket kompetens att erbjuda.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Reportage – TLB Mallorca Artista

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Patek Philippe...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen