Manolo logotype

Felisi - En väskspecialist från Ferrara

Felisi - En väskspecialist från Ferrara
Pitti Uomo mässan förknippas ju ofta med de flamboyanta besökarna eller konfektion men en av de mest inspirerande delarna är alla de små och stora accessoarföretag som finns representerade. Under vår resa till mässan i Januari fick vi möjlighet att titta närmare på en av världens främsta väsktillverkare; nämligen italienska Felisi.

Felisi grundades 1973 som en liten hantverksateljé i italienska Ferrera men har sen dess utvecklats till en av världens mest välrenomerade och högkvalitativa producenter av väskor och mindre läderprodukter. 

Företaget är inte bara starka i hemmamarknaden Europa utan även USA, Asien och framför allt Japan. Sedan starten har nyckeln till företagets framgångar varit att arbeta med det finaste av skinn, nylon och kanvas och med ett hantverk som passerat ned bland de anställda i generationer. Felisis ambition är att de anställda skall få en utbildning inom hantverket precis på samma sätt som skolan. 

Området Ferrera är generellt inte lika kännt som t ex Montegranaro för sin läderproduktion men detta har Felisi skapat ett markant uppsving för. 

Det är viktigt att förstå när man pratar om väskor i nylon och kanvas att det är en enorm skillnad på nylon och nylon. Att kategoriskt förkasta material som dessa framför skinn är att göra det på tok för lätt för sig. Att kvalitativt skinn åldras med en oslagbar värdighet är det ingen tvekan om men bra skinn kostar. Att sedan få det producerat av hög kvalitet under vettiga arbetsförhållanden kostar ännu mer. 

Att bra skinn åldras vackert är en sak men mediokert skinn är inte snyggare än nylon efter 10 år.

Här öppnas möjligheten för att köpa högkvalitativ nylon eller kanvasväskor som helt plötsligt går att få med en fin produktion för överkomliga pengar. Materialet är vattentåligt, slitstarkt och superlätt vilket gör det väldigt bra för just väskor. Felisi arbetar i en rad material och har som policy att även erbjuda gamla kunder möjligheten till reparation av sina favoritväskor från företaget. Detta är ett hållbarhetstänk som finns representerat inom kvalitetsskor men inte lika ofta bland accessoarer och väsktillverkare. 

Vi fick en  närmare presentation av företagets produkter i montern.

 

 

Företagets klassiker. En smal portfölj i lättviktsnylon med läderdetaljer av högsta kvalitet med en väldigt välarbetad insida.

Medelstor weekendbag också den i nylon med läderdetaljer. Perfekt för en resa på några dagar och som handbagage.

En av företagets mest spännande modeller är den militärinspirerade ryggsäcken med en uppsjö av fickor och detaljer.

En annan intressant ryggsäck i fint italienskt skinn.

Ett lite mer lättsamt alternativ som är väldigt populär på den japanska marknaden är den här weekendbagen i camouflagemönstrad kanvas.

Företagets kanske finaste (och även dyraste) produkter är de eleganta portföljerna med ett enormt fin skinnkvalitet.

För de som inte väntar till den 25:e med att handla...En Aligatorväska i en underbar brun nyans.

Företagets små trevliga läderaccessoarer i form av plånböcker för såväl vardag som resan.

Felisi finns i nuläget endast representerat hos Gabucci på den svenska marknaden men förhoppningsvis kan vi se fler återförsäljare ta in väsk- och accessoarspecialisten på sikt. 

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Shannon säger
2014-02-11 13:47 - Anmäl

Trevlig artikel! Har en tre år gammal Felisi-portfölj som jag är väldigt nöjd med. Fördelen med nylon tycker jag är just lättheten, men även flexibiliteten. En läderportfölj är betydligt styvare, medan en i nylon lätt kan rymma tillräckligt för en weekend.
#2 Raderad säger
2014-02-11 21:34 - Anmäl

Snygga ryggsäckar. Fördrar den jag införskaffade https://plus.google.com/u/0/photos/yourphotos?pid=5857380121707967746&oid=115716691439060741269. Riktigt, riktigt nöjd än idag med väskan.
#4 Dom säger
2014-02-12 20:40 - Anmäl

Riktigt fina väskor!
Går det att hitta Felisi väskor här i Stockholm? Vart köper man dem lämpligen annars?
#5 G säger
2014-02-13 09:21 - Anmäl

#4 Ett litet utbud finns på Gabucci!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.