Manolo logotype

The Field Jacket

The Field Jacket
Det blir ofta mycket skräddat och dressat här på Manolo men vi tycker att det är fantastiskt att lyfta fram influenser ur olika hörn av manligt mode. Ett exempel är vårens kanske intressantaste ytterplagg nämligen en Field Jacket. Gärna i ett funktionellt lättviktstyg med vattenavstötande egenskaper som underlättar vid en svensk vår.

Modellen har fått ett stort uppsving de senaste åren och är baserad på M65 jackan från Alpha Industries som bars av amerikanska soldater under bl a vietnamkriget. Även om denna jacka är en designklassiker föredrar vi en modern tolkning i en lite smala passform och med ett mer funktionellt material än bomull. 

Bäst i färgväg tycker vi en Field Jacket gör sig i dova nyanser av olivgrönt, mörkblått eller beige. Beroende på användningsområde kan man antingen välja en med ett löstagbart foder som fungerar under tidigare våren eller en tunnare för sommarhalvåret. Även om modellen tveklöst ses som ett ledigt ytterplagg kan den fungera mycket bra över en kavaj för en ledig tolkning. 

De karaktäristiska fyra fickorna på framsidan är väldigt praktiska för saker som annars är mindre lämpligt för kavajens fickor och de flesta modeller har ett resår som går att dra åt i midjan om man vill att modellan skall vara mer markerad i midjan. 

Vi har tittat närmare på några modeller på marknaden som vi tycker extra mycket om. 

 

Originalet; den klassiska M65 jackan från Alpha Industries är såklart omöjlig att inte nämna och inte den dyraste modellen på marknaden. Dock är den kanske enligt oss väl avslappnad för att kombineras med en mer skräddad klädsel.

För de som är ute efter ett ytterplagg redan nu och för tidiga våren samt sena hösten har Herno i sin höstkollektion en superfin fodrad Field Jacket. (Även översta bilden)

Amerikanska J.Crew gör en väldigt fin modell i kanvas som heter Garrison Fatigue och kostar 188$. (jcrew.com)

En Field Jacket från franska APC i en rak modell av ledigare karaktär. (Mr Porter)

Tunn, lätt och lite kortare modell i beige polyamid för sommarhalvåret från Montecore.

Svenska J Lindeberg har en egen tolkning av modellen i sin Forrest Utility Jacket.

En väldigt trevlig modern tappning av modellen i tobaksbrunt med vinklade bröstfickor från Aspesi. (fransboonestore.com)

Två av Scott Schuman aka The Sartorialist klassiska bilder av hur en Field Jacket kan kombineras.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Ytterplagg

Andra artiklar om varumärkena: APC Aspesi Herno J.Lindeberg Montecore
#1 Halmstad säger
2014-02-10 20:01 - Anmäl

För mig är en field jacket över en kostym ungefär samma sak som en t-shirt under kavaj. Men av någon anledning är det förra comme-il-faut för dressad stil och inte det senare.
Jag skulle kombinera en field jacket med en diverse kvalitetsplagg i samma rustika genre, som t.ex. cargo byxor, stickad tröja, flanellskjorta, stickade sockor, kängor. Naturligtvis mer konventionellt, men samtidigt en större utmaning. Att dra en skrynklig armejacka över ullkostym för att bryta av, är bara tröttsamt fantasilöst.
#2 Andreas Weinås säger
2014-02-10 21:06 - Anmäl

#1 - Jag vill påstå att det finns de som löser ullkostym och field jacket även om fönstret för att lyckas med det minskar ganska kraftigt. Du har en poäng i att ledigare plagg gör sig bättre även om jag tycker att en flanell-eller tweedkavaj fungerar utmärkt under en field jackket.

Angående t-shirt/kavaj finns det ju helt klart bättre och sämre sett att bära det på även om jag själv föredrar en ledig skjorta eller polotröja under kavaj.
#3 oscar säger
2014-02-10 22:32 - Anmäl

Snyggt med Cargobyxor och field jacket.... Du kanske vill leka soldat.
#4 oscar säger
2014-02-10 22:33 - Anmäl

Riktat till Halmstad alltså.

Du gör ett kanonjobb Andreas!
#5 Naeslund säger
2014-02-10 22:41 - Anmäl

Rekommenderar Aspesi Minifield. Har använt den igår och idag, med en tunn dunväst under. Mycket nöjd.
#6 Raderad säger
2014-02-11 09:32 - Anmäl

Intressant tema det där med hur lant-, skogs- fält- och vildmarksplagg över tiden infunnit sig i stadsgarderoben. För femtio år sedan var det nog otänkbart att ens ha en oljerock i stan, medan den nu används flitigt till såväl jeans som kostym, låt vara att den passar bäst till flanell- eller tweedkostymer snarare än worsted.

Undrar just när det blir snyggt med en färgsprakande skaljacka i Goretex över en fladdrig, svart worstedkostym från Tiger..... Kombinationen finns redan och de flesta höjer inte ens på ögonbrynen.
#7 Raderad säger
2014-02-11 09:55 - Anmäl

Ett problem med kombinationen field jacket och kostym är uppenbart att flera av exemplen ovan är för korta (möjligen med undantag för modellen från APC) för att kunna bäras över en kavaj av seriös längd.
Jag skulle nog tveka lite att bära min utmärkta field jacket från Aigle över en kostym, men tycker att gentlemannen på sista bilden lyckats rätt bra med sin kombination.
#8 Johan säger
2014-02-11 10:06 - Anmäl

Vad kommer Field Jacketen på översta bilden ifrån?
#9 A säger
2014-02-11 10:10 - Anmäl

Jag har en svart i storlek small (är normalt en large) från Alpha som jag ibland använder till kostym. Den är tillräckligt lång för att kavajen inte ska sticka ut, den svarta är lite mer sober än den gröna och bättre bang for the buck är omöjligt att hitta.
#10 Raderad säger
2014-02-11 10:28 - Anmäl

Det här är ett av de plagg som jag nog kan tycka gör sig bättre i syntet än naturmaterial. Känns som att det är ett skolexempel på en funktionsjacka som ska andas bra och hålla regnet borta, därmed kan den ersätta alla dessa tråkiga goretex jackor som blir fula och grådaskiga efter ett tag.
#11 Andreas Weinås säger
2014-02-11 12:04 - Anmäl

#6 - Absolut är det så! Men det är ju inte alla lantliga alternativ som blivit designklassiker och implementerats i stadsmiljö. I takt med att vi idag knappt bär kostym i merparten av våra städer gör ju att vad som tidigare ansågs vara kläder för landet (tweedkavajen t ex) är idag fullt accepterade och för vissa t om uppklätt i stan.

Jag har inget problem med att lantliga och funktionella plagg tar sig in i den mer formella garderoben men tycker att det är lite tråkigt att de mer formella plaggen sakta men säkert slussas ut...
#12 Andreas Weinås säger
2014-02-11 12:05 - Anmäl

#8 - Jackan i översta bilden är från Herno.
#13 Raderad säger
2014-02-11 12:49 - Anmäl

#11, Jag tror vi är rätt överens.
#14 Aq säger
2014-02-19 12:22 - Anmäl

Finns det någon som har en direktlänk till någon butik som säljer den fodrade Herno jackan? Har letat men allt resulterar i sidor/affärer som inte säljer den alt. är slut!
#15 Andreas Weinås säger
2014-02-19 13:18 - Anmäl

#14 - Lite osäker på det då den var från höstens kollektion men jag vet att Paul&Friends hade en version av den på rean.
#16 Oskar säger
2014-03-30 15:56 - Anmäl

Hejsan! Är rätt sugen på jackan från J-Crew men är lite osäker på vilken storlek man ska ta. Brukar vara medium. Vad kan ni rekommendera?
#17 Andreas Weinås säger
2014-03-30 16:16 - Anmäl

#16 - Nu har du tur för jag har faktiskt provat modellen och jag skulle rekommendera att gå på din normala storlek. Jag provade Medium vilket jag brukar ha och den satt utmärkt.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Bulgari Octo...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen