Manolo logotype

På besök hos Liverano&Liverano

På besök hos Liverano&Liverano
Under vår resa till Pitti Uomo-mässan i Florens fick vi möjligheten att besöka några av världens exklusivaste tillverkare av väskor, skor och kavajer. Ändå var det kanske vårt besök hos ett av världens just nu mest omskrivna skrädderier som var resans höjdpunkt. Skrädderiet var Liverano&Liverano; kända för sin typiska florentinska skräddarstil och ett hantverk i absolut världsklass.

Liverano&Liverano fick lite av ett internationellt genombrott i samband med att herrekiperingen The Armoury för ett par år sedan började samarbeta med dem och hysera en rad så kallade Trunk Shows i butiken i Hong Kong. Herrarna bakom The Armoury har på några få säsonger blivit en av herrmodevärldens mest inflytesrika och genom att kommunicera och själv bära Liverano Bespoke har man satt skrädderiet på kartan på allvar och man arbetar med kunder över hela världen. Gianluca Migliarotti som är mannen bakom den hyllade dokumentären O´Mast; en film om neapels skrädderier gjorde för ungefär ett år sedan en ny dokumentär. Colori di Antonio var namnet och huvudrollen fann man Antonio Liverano. 

Här är en trailer till filmen som går att köpa hos The Armoury.

-I COLORI DI ANTONIO- TRAILER 2013 from Kid Dandy on Vimeo.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att Liverano&Liverano är inget nytt företag. Skrädderiet har en lång tradition av ett utsökt hantverk och grundaren Antonio Liverano lämnade provinsen Taranto redan vid elva års ålder tillsammans med sin bror Luigi för att lära sig allt om Florens erkända skrädderi. 

Den första Liverano&Liverano butiken öppnade i Florens på 60-talet och idag ligger den charmiga lilla ateljén på Via dei Fossi. En alteljé som startar som butik där handsydda accessoarer som slipsar och pochetter samsas med en liten kollektion av skor från amerikanska Alden. Lite längre in i butiken börjar själva skrädderiet där Il Maestro Antonio fortfarande arbetar med tillskärning och mönster. 

Liverano är som tidigare nämts av den florentinska skräddarstilen och kännetecknas bland annat av en lite mer uppbyggd kanvaskonstruktion än många syditalienska skrädderier. Man har inte heller någon söm i kavajens framstycke (under bröstfickan) vilket ställer ytterligare krav på kompetensen hos skräddarna och tillskärarna för en exakt passform. 

Oavsett om man gillar Neapolitanskt, brittiskt eller florentiskt skrädderi är det svårt att inte häpna över det hantverk och den kompetens som Liverano besitter. Ett öga för hur olika tyger agerar och faller på sin bärare samt möjligheten att kompensera för alla eventuella brister man som kund har i sin kropp. Att kompensera för en sluttande eller ojämn axel eller lågt bröst är något som tar tid, ja år att lära sig.

Vi tog en rad bilder från vårt besök och låter er härmed inspireras av hur ett av världens främsta skrädderier ser ut på insidan. 

En halvfärdig kavaj som väntar på fitting. Underarbetet med kanvas är extremt välgjort.

En av arbetsbänkarna där skräddarna arbetar för hand.

Detaljnivån på knapphål.

Ett utbud av fantastiska flaneller och vintertyger i en prisklass mellan himmel och jord.

Liveranos axel i detalj. Långt ifrån en brittisk uppbyggnad men inte heller en neapolitansk skjortaxel.

Takahiro Osaki, manager på Liverano&Liverano gav oss en rundtur i skrädderiet.

En kunds rock klar för första fitting. En grov rustik vinterrock med en vikt på 4.5kg i bara material.

Taka gör korrigeringar under fitting för att sedan ta isär plagget och skära till det ytterligare för perfektion.

En del av skrädderiets underbara pochetter. Handrullade i finaste silke.

Skrädderiet har även i sin butik ett litet utbud av skor från amerikanska Alden.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

#1 Raderad säger
2014-02-03 13:32 - Anmäl

Härlig läsning Andreas, keep it up!
Jag har länge varit ett die hard fan av den napolitanska skolan men måste säga att Liverano gör (till synes, aldrig provat) helt fantastiska saker. Sen är det väl så att det egentligen inte finns bara en fåra i Neapel utan många olika stilar även där. Mycket av det man ser från t ex Kiton och Borrelli har struktur liknande den från den florentinska skolan. Kitons Cipa 1960 är ett exempel på detta. Intressant med avsaknaden av insnitt på framsidan, för det var det du menar?
#2 Patrik J säger
2014-02-03 14:32 - Anmäl

Väntar just nu på min första Liveranokostym. Kan återkomma med mer detaljer om passform etc. när den är klar, totalt är det tre provningar över några månaders tid.
#3 knutte säger
2014-02-03 15:38 - Anmäl

Fantastiskt! Sådär härligt överdrivet italienskt, svårt att motstå helt enkelt. Gillar verkligen de något mer uppbyggda axlarna.
#4 Raderad säger
2014-02-03 19:16 - Anmäl

#2 Spännande! Återkom gärna om det, vore mycket roligt att höra om. Lät du göra den på plats i Florence?
#5 JackeV säger
2014-02-03 20:48 - Anmäl

Var kommer ordet Pochette ifrån?
#6 Squire säger
2014-02-03 20:53 - Anmäl

Älskar Takahiros kavaj. Den är helt fantastisk!
#7 Kasi säger
2014-02-03 21:23 - Anmäl

Åh vad jag älskar passion för saker och ting! Verkligen superkul med kunnigt folk som gör det dom vill mest i livet och blir oförskämt bra på det.

Längtar till även jag har råd att ekipera mig i konstverk som en kostym från dessa herrar.
#8 riesenschnauser säger
2014-02-03 22:50 - Anmäl

Fantastiskt hantverk som sagt, men nog sticker Alden ut mer än lite i detta sällskap? :)
#9 Raderad säger
2014-02-03 23:04 - Anmäl

Ja hans hundtandsmönstrade kavaj ser verkligen fantastisk ut.
#10 Robin Pettersson säger
2014-02-04 08:48 - Anmäl

Detta är helt magiskt!
#11 Miheisso säger
2014-02-04 09:45 - Anmäl

Älskar framgången när en skräddare kan krita i en AP Royal Oak! Snacka om lycka när man kan kombinera business med sin passion.
#12 Andreas Weinås säger
2014-02-04 09:53 - Anmäl

#1 - Absolut har du en poäng i det! Man pratar ju ofta om den neapolitanska skolan där fokus ligger på en så lätt och ostrukturerad produkt som möjligt. Nästan alltid nämns skjortaxel etc men dessa företag kan självklart göra en Spalla Rollino om man vill det med. Kiton är en svår jämförelse då de är ett modeföretag idag och även om hantverket är i världsklass så har de så otroligt många olika axlar och modeller. I grunden var de dock kända för en typisk neapolitansk silhuett.

#2 - Härligt! Återkom mer än gärna med resultatet när processen är klar!

#8 - Hur tänker du nu? Alden och Church är mer eller mindre överlägsna på den italienska marknaden där t ex CJ, GG är mer eller mindre obefintliga. Skräddarsytt är ju mer än bara businesskostymer och Alden känns väldigt naturligt inslag när man är där. Antonio bar det själv till exempelvis grå byxor och udda blazer. Självklart 15 år gamla PTB i cordovan ;)
#13 Andreas Weinås säger
2014-02-04 10:22 - Anmäl

#11 - Vad som är ännu charmigare är att det är knappast en modern Royal Oak utan en Jumbo 5402 från 1970-talet. Sen vet jag att Antonio Liverano gillar klockor och har lite annat godis också.
#14 Raderad säger
2014-02-04 11:28 - Anmäl

#12: Jag har inte koll på vilka märken som är stora på den italienska marknaden, menar bara att Aldens formspråk är ganska rustikt och finishen generellt sådär - en stark kontrast mot plaggen vi ser på bilderna.
#15 Andreas Weinås säger
2014-02-04 13:24 - Anmäl

#14 - Okej då förstår jag. Saken är ju att mycket av det Liverano gör också är ganska rustikt som flanellbyxor och tweedkavajer. Till detta lämpar sig Alden utmärkt och överlag är just de mer rustika grovhuggna modellerna och tillverkarna vanligare i Italien. Även till Kostym.

De italienska märken med elegantare läster och hög finish är faktiskt starkare i t ex Japan och USA.

Men även om jag förstår din tankegång så är ju ett par Cordovanskor från Alden fortfarande väldigt välbyggda.
#16 Patrik J säger
2014-02-05 09:38 - Anmäl

#4 Nej på The Armoury i Hong Kong. Jag återkommer med uppdatering.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Autumn/Winter 2018

Läs mer

Shoegazing

Tipset – Undvik att snörningen trycker...

Läs mer

Hodinkee

Photo Report: The Fall 2018 HODINKEE...

Läs mer

The Armoury Lightbox

With the exciting news of Antonio...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen