Manolo logotype

Nyårsinspiration

Nyårsinspiration
Så här på upploppet av året 2013 vill vi passa på att ge er lite inspiration inför Le Grande Finale, nyårsafton. Det är något visst med denna kväll då gemene man klär upp sig och skålar i champagne. Vi kan inte garantera att festen blir den roligaste på hela året men vi kan garanterat med dagens inspiration hjälpa er en bit på vägen när det kommer till att i alla fall vara riktigt stiligt klädd.

Ambitionen med dagens inspiration är att helt enkelt komma med lite idéer och tips hur aftonens klädsel kan bli lite elegantare och framförallt lite roligare. Syftet är absolut inte att med någon pekpinne säga vad som är okej eller inte enligt etiketten när det kommer till smoking eller aftonklädsel. För de flesta av oss är nyårsafton just bara en lite festligare fest och individuella utsvävningar när det kommer till den annars så formella smokingklädseln är helt okej i goda vänners lag.

Att till exempel bära en smokingkavaj i sammet i stället för någon klassisk ullblandning kan vara ett sätt att skapa en individuell och lite ledigare men ändå korrekt klädstil. För den som vågar, gör man som Ralph Lauren Purple Label allt som ofta visar i sin styling, och väljer en byxa i så kallat Black watch mönster, dvs en grön/svart tartanruta.

Tartanrutigt från Paul Stuart (även översta bilden)

När det kommer till skor finns även här utrymme för en individuell prägel. Det mest klassiska till smokingen är normalt sett en svart lackad oxfordsko. Vi tycker här att man gott kan prova andra alternativ. En sko som gör sig bra till aftonkläder är lackpumpsen med en sidenrosett. Ett annat alternativ är en slipper i antingen lackat utförande eller i sammet. Just sammetsmodellerna är något vi tycker är extra spännande för den som vågar att sticka ut. Välj då en modell i enfärgat svart, marinblått eller vinrött. Att välja en slipper med broderat motiv kan i vissa fall se bra ut. Utanför slutna sällskap rekommenderas dock inte varianter med guldbrodyr med familjevapen, initialer, skolemblem eller annat som tenderar att se vräkigt ut. En modell med dödskallar kan dock se ganska bra ut och bryta av den annars så formella klädseln.

Sammetstofflor från brittiska Tricker´s.

När det kommer till smokingskjortor så ska den vara vit, ha en turndown eller cutaway krage och dubbla manschetter. Helst bör den ha löstagbara knappar, så kallade studs i svart onyx. Vi gillar engelska klassiska tillverkare som Turnbull & Asser, Emma Willis samt Emmett London. Mer lättillgängligt och ett fullgott alternativ är annars någon av Etons smokingskjortor.

En vit smokingskjorta med svag struktur, studs och dubbel manschett från svenska Eton.

Manschettknapparna tycker vi bör bäras i silver eller i guld. Ett snyggt alternativ för att bryta av klädselns formella grad lite på samma sätt som med slippern ovan är att välja Skultunas manschettknappar i lyxig sterlingsilver och med döskallemotiv. Bär man ett tunnt smokingur matchar man med fördel manschettknapparna i samma metallnyans. 

Manschettknappar i sterling silver från Skultuna.

Även om den klädsel vi beskriver ovan blir mindre formell än vad en klassisk smoking blir så tycker vi att man ska bära en fluga. Istället för den svarta i siden tycker vi att en fluga som knyts själv i sammet ser väldigt bra ut. Det går lika bra med sammetsflugor i svart och marinblått så som vår favorit i vinrött. Denna fluga ger en härlig och lite dekadent dandykänsla med en smula 70-tals glamour.

Sammetsfluga från Turnbull&Asser.

I övrigt tycker vi att man bör bära är en vit näsduk i bomull eller siden i bröstfickan. Vi uppmanar inte till rökning men oavsett om det sker regelbundet eller sporadiskt så är det både roligare och lite elegantare att tända cigarretten eller cigarren med en tändare i silver eller guld från Dunhill eller St Dupont. 

Klassisk tändare från St Dupont.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Eton Paul-Stuart s.t.-dupont Tricker´s Turnbull-&-Asser
#1 Raderad säger
2013-12-30 14:00 - Anmäl

Vad är grejen med dödskallarna? Otäckt!
#2 Raderad säger
2013-12-30 14:13 - Anmäl

#1 Smokingen är ju uppfunnen, eller årminstone hårt präglad av brittisk överklass som traditionellt har en militär koppling. Denna koppling återfinns i små symboler lite här och var; Black Watch är ju ett gammalt skotskt infanteriregemente och dödskallen är flitigt använd av kavalleriförband både på kontinenten och i England.

Kan vara bra att ha koll på om man vill undvika lånta fjädrar.
#3 Raderad säger
2013-12-30 14:19 - Anmäl

Första bilden med ensemblen från Paul Stewart är supersnygg, är skjortan också därifrån?

Sedan en teknikfråga: jag har en fluga med ställbar längd, men lyckas aldrig få den snygg - var skall knuten börja? Precis där det jämnbreda sväller ut, en cm inom, eller utom?
#4 Raderad säger
2013-12-30 15:24 - Anmäl

#3 Lättare är väl att ställa in utifrån var man viker flugan i knuten. Målet är ju att man viker flugan på mitten av den breda delen så att de bakre "vingarna" (eller vad man nu vill kalla det) blir lika långa som de främre. Lite lagom krångligt förklarat men förhoppningsvis hjälper det lite ;)
#5 Raderad säger
2013-12-31 01:38 - Anmäl

#3 För att förtydliga #4: Du vill ju att den bredaste delen på flugan ska utgöra vingarna på knuten. Vik vid en bredaste delen så brukar resten lösa sig självt! :)
#6 Raderad säger
2013-12-31 12:18 - Anmäl

Tackar,

Det får bli lite experimenterande här under eftermiddagen. Jag är dock rädd att den är för lång även i kortaste läget.

Men det är inget att hänga läpp för - det är kul att köpa nya grejor.

Gott nytt år!
#7 Nefflaren säger
2014-01-07 00:39 - Anmäl

Vad rycker ni på Manolo om en "winged-collar" till smokingskjortan?
#8 Andreas Weinås säger
2014-01-07 10:39 - Anmäl

#7 - det är rent tekniskt inte "fel" men vi föredrar tveklöst en klassisk turndown eller cutaway till smoking och lämnar måskragen eller winged collar till fracken. Personligen tycker jag att en vanlig krage helt enkelt täcker maximalt av flugan runt halsen och ger en renare intryck.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen