Manolo logotype

Garderobens hörnstenar - Den vita skjortan

Garderobens hörnstenar - Den vita skjortan
Vi har tidigare nämnt den fantastiskt mångsidiga buttondownskjortan som gör sig i vårt tycke bäst i ljusblått. Mångsidighet och ledig känsla i all ära men ingen skjorta - eller plagg överhuvud taget känns som en viktigare hörnsten i den manliga garderoben än den vita skjortan. Det utförande vi främst syftar till med dagens inlägg har en klassisk cutaway-krage och enkel eller dubbel manschett.

Visst kan även den vita skjortan vara av oxfordkvalitet med buttondownkrage men den i vårt tycke mest mångsidiga och viktiga vita skjortan är av en finare pinpoint, twill eller poplinväv och en mjukcutawaykrage som är ett utmärkt val både till slips eller uppknäppt under en kashmirtröja. 

Väv

Poplinväven är den slätaste och elegantaste karaktären av skjorttyg. Denna väv passar bäst i de mer formella skjortorna och utmärkt till exempelvis den mörka kostymen eller som alternativ till de specifika smokingskjortorna. Nackdelen med Poplin är att den är ofta väldigt tunn och riskerar att bli väldigt skrynklig. 

Twilltyger har ett diskret randigt mönster i sin väv vilket ger lite mer liv till den enfärgade vita skjortan. Då det inte rör sig om en färg som ljusblått eller rosa riskerar vitt att förlora "djupet" och en svag struktur i väven hjälper till att just ge lite mer liv åt plagget. 

Samma sak gäller med pinpointväven som enkelt uttryckt är en elegantare version av oxford. En väv som framför allt kommer till sin rätt i färgade skjortor då varpen och väften i tyget är av olika nyans och ger ett svagt prickigt intryck och bidrar till ökat liv och mindre enfärgad känsla likt twilltyget. 

 

 

En svag fiskbensmönstrad twillväv ger ökad struktur och liv till den vita skjortan. Här i från Eton. (även översta bilden)

Krage

Som tidigare nämnt så anser vi att den optimala kragen för den vita skjortan är en klassisk cutaway. Om man föredrar en mer extrem form av fullspread eller smalare turndown är självklart helt personligt. Formen på en cutawaykrage är väldigt avgörande för känslan i hela skjortan. Raka snibbar ger ett formellt och strikt intryck ofta kombinerat med kraglattor. Vill man ha en något ledigare känsla kan man hos många bättre tillverkare ta ut kraglattorna vilket i lite längre skjortsnibbar ger en mjuk närmast vågformad skjortkrage. Detta är vår personliga favoritkrage och rimmar perfekt med den mjuka okonstruerade kavajaxeln och ofodrade slipsen. 

Det är mer än bara vinkeln på kragen som spelar in. Längden på snibbarna och framför allt höjden gör enorm skillnad. Modet har i flera år dominerats av grunda och relativt små skjortkragar men den italienska stilen har länge präglats av raka motsatsen. Just till bärandet av slips är en högre krage med längre snibbar ofta att föredra då den rullar över knuten och ändå ligger an mot skjortbröstet. 

 

En klassiskt styv brittisk skjortkrage från Emma Willis. Ger ett formellt och lite strikt intryck och kombineras med fördel till en mer uppbyggd kavajsilhuett.

Italienska Fray gör några av världens finaste skjortor och är kända för deras väldigt tilltagna skjortkragar.

Japanska Kamakura är ett relativt okänt märke som erbjuder vad vi förstått ruskigt prisvärda budgetalternartiv. 79$ för skjortor producerade i Japan av framför allt oxford och pinpointväv med ett antal olika kragmodeller.

Kragperfektion av Japanska Ring Jacket.

Sean Connery i en klassisk vit skjorta med cutawaykrage och så kallade "cocktail cuffs".

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Skjorta

Andra artiklar om varumärkena: Eton Fray
#1 Raderad säger
2013-12-10 14:00 - Anmäl

Skapade ett konto bara för att kommentera denna artikeln!

Väldigt bra och informativ. Detta är något jag letat efter hos flertalet butiker som erbjuder skräddarsydda skjortor online. Tack för att du bringat någon form av klarhet i vad de olika vävteknikerna faktiskt innebär!
#2 Andreas Weinås säger
2013-12-10 15:49 - Anmäl

#1 - Vad roligt att du valde att skapa ett konto och att artikeln var givande!

Just väveriteknik och materiallära är väldigt intressanta saker som man kanske inte reflekterar över men som du säger ofta förklarar olika effekter och varför de vävs på det sättet.

Sen är det viktigt att komma ihåg att vissa benämner de olika bindningarna/vävteknikerna olika så ibland benämns Oxford som både Panama och pinpoint och tvärtom. Det spelar såklart även in vilka garner som används och fibrer men det är ännu mer djupgående.
#3 Raderad säger
2013-12-10 18:35 - Anmäl

Jag skulle vilja tipsa om Charles Tyrwhitts strykfria vita twillskjortor. De är definitivt bland det mest prisvärda man kan få i skjortväg, eller var så åtminstone för något år sedan. Jag vet inte om kvalitén har förändrats sedan dess men £25 styck vid mångköp är närmast löjligt billigt för skjortor av den kvalitet jag fick för 2-3 år sedan.
Normalt sett brukar jag inte tycka att deras 4 för £100-skortor är så värst prisvärda trots allt pga. den ofta undermåliga tygkvalitén men just i det här fallet var det exceptionellt bra skjortor för pengarna.
#4 Raderad säger
2013-12-10 19:39 - Anmäl

Om man ska ha vit skjorta får man dock se upp om man hade tänkt äta spaghetti.
#5 Raderad säger
2013-12-10 21:41 - Anmäl

#4, Eller tänkt mörda.
#6 Raderad säger
2013-12-11 00:24 - Anmäl

En vit skjorta är sällan fel. Äger själv en vit finskjorta från. Vad anser folk här om the shirt factory?
#7 Raderad säger
2013-12-11 09:52 - Anmäl

Snyggt. Ring Jacket är en favorit.

Den sista bilden från "From Russia With Love" känner man ju igen annars... :)
#8 Raderad säger
2013-12-11 10:23 - Anmäl

Precis som Mocka skriver jag under på Thyrwitts vita skjortor.
Jag tycker de är riktigt grymma faktiskt! Och när prislappen är som den är så kan man unna sig alla vävar, manschetter och kragvarianter utan att bli ruinerad.
#9 Raderad säger
2013-12-11 12:26 - Anmäl

För mig är vita skjortor närmast en stapelvara. Oerhört smidigt då de passar till allt och ser rent och trevligt ut. Nackdelen är ju att de åldras lite fortare än andra färger. Kragar blir lite smutsiga och förr eller senare hamnar det en fläck på dem (en pastamiddag är ju som gå ut i ett minfält om man har vit skjorta). Senaste köpte jag 10 st slimfit strykfriga i poplin från Charles Tyrwhitt. Billigt och smidigt och bara att rycka en ur garderoben på morgonen. Sedan får man lägga till några ytterligare riktigt fina för de speciella tillfällena.
#10 Raderad säger
2013-12-11 18:14 - Anmäl

Bra artikel!

Har ofta sett att Tyrwhitts skjortor rekommenderas som helt okej "vardagsskjortor". Tänkte lägga en beställning men då uppstår såklart storleksfrågan... Jag har ett gäng etonskjortor av storleken 40 slimfit, någon som kan uppskatta vad det skulle motsvara hos Tyrwhitts?!
#11 Raderad säger
2013-12-11 18:14 - Anmäl

Bra artikel!

Har ofta sett att Tyrwhitts skjortor rekommenderas som helt okej "vardagsskjortor". Tänkte lägga en beställning men då uppstår såklart storleksfrågan... Jag har ett gäng etonskjortor av storleken 40 slimfit, någon som kan uppskatta vad det skulle motsvara hos Tyrwhitts?!
#12 Raderad säger
2013-12-12 13:19 - Anmäl

Hörnsten, ja, då man väl måste ha en, max två, vanliga vita skjortor.

Stapelvara? Jag använder vit skjorta på jobbet ibland för de skall ju användas och jag vill slita ut dem så fort som möjligt (jag har för många), men jag känner mig ganska "out of place".

Det är rätt sällan man egentligen har användning för en vit skjorta.
#13 Andreas Weinås säger
2013-12-12 16:21 - Anmäl

#12 - Jag vet inte om jag förstår din tankegång här...Du verkar ju hålla med om att man bör ha minst en eller två vita skjortor i garderoben men när menar du att man inte har användning för en vit skjorta och den skulle var "fel"?

Vad jag syftade till var att det är betydligt lättare att bära samma vita skjorta med cutawaykrage till affärskostym som jeans medan t ex en ljusblå buttondownskjortan i oxford är optimal till det senare men blir i mina ögon väl avslappnat till mörk kostym.

Det finns i min värld få tillfällen då en vit skjorta med enkel manschett, diskret twillväv och cutawaykrage skulle vara fel. Bär det bokstavligen till allt från kostym till badbyxor...
#14 Raderad säger
2013-12-13 08:37 - Anmäl

Jag menar att en vit skjorta ("dress shirt" i brist på bättre beskrivning) skapar för skarpa kontraster och helt enkelt ser för formell ut i de flesta nuförtiden förekommande situationer. På 20-talet såg det helt naturligt ut men nu när vår omgivning bär T-shirt med tryck, ser en vit skjorta i regel malplacerad ut. Jag ser behovet på bröllop, begravningar, julafton, etc.

Visst, advokater kan nog betrakta vit skjorta som stapelvara (som någon skribent ovan gör), men även för dem torde ljusblått och/eller svagt mönstrat vara mer användbart numer.

Min målbild säger att jag skall ha två "civila" vita skjortor + en smokingskjorta och en frackskjorta.

Steg två kan bli en vit linneskjorta när jag klurat ut hur jag skall bära den utan att bli Ernsts Kirchsteiger, vilket vore ett öde värre än döden.
#15 Raderad säger
2013-12-13 08:43 - Anmäl

D.v.s. jag håller med om att den vita skjortan utgör en hörnsten i garderoben, men är inte den stapelvara en del vill göra den till.
#16 Raderad säger
2013-12-13 11:54 - Anmäl

Jag håller nog inte med dig erpet. Själv ser jag den vita skjortan som ett perfekt alternativ under en stickad v-neck/o-neck och med ett par chinos eller mörka jeans till. Detta gör, enligt min mening, att man får ett stiligt och hyfsat formellt alternativ till att alltid bära kostym på kontoret! Men som alltid, smaken är som baken...
#17 Raderad säger
2013-12-13 11:56 - Anmäl

Ingen som hade någon koll på hur Tyrwhitts skjortstorlekar är i jämförelse med exempelvis eton?!
#18 Johan säger
2014-01-29 21:59 - Anmäl

Sent svar - men CT har sex månaders returrätt så det bästa är att beställa ett gäng olika storlekar, prova och skicka tillbaka de som inte passar.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.