Manolo logotype

Den ribbstickade kashmirmössan

Den ribbstickade kashmirmössan
Vi skrev förra veckan om höstens handskar och fortsätter trenden av lyxiga accessoarer som utöver att sätta en stilfull prägel även fyller en värmande funktion. Idag är det kashmirmössan som får stå i fokus. Ett plagg som lätt kan framstå som smärtfullt kostsamt men med egenskaper som sätter en guldkant på vardagen en kall vinter.

Kashmir kan som bekant vara en relativt dyr fiber. Bra kashmir är det alltid! Vad som skiljer bra och mindre bra kashmir åt är inte alltid lätt att identifiera vid första anblicken. Även billigare kashmir kan ha en otroligt mjuk touch, något som ofta kan uppnås genom att tvätta varan eller genom diverse efterbehandlingar i fabriken. Däremot är sämre kashmir kortare i fibrerna och har större benägenhet att noppra sig och över tid är skillnaden enorm. 

Fördelarna med kashmiren som mössa är inte bara den underbara känslan mot huden utan även kashmirullens suverräna andningsförmåga. Då kashmirgetter likt vikunjan och kamelen lever i klimat där temperaturen kan svänga kraftigt över ett dygn är underhåret både värmande vid lägre temperatur men även svalkande när temperaturen går upp. 

Nackdelen som kashmirmössan kan ha emot mössor med konstfiber i är att dess elastisitet inte är fullt så bra som produkter med exempelvis elastan. Därför rekommenderar vi en mössa i ribbstickat utförande som har en elastisk egenskap i konstruktionen. 

Vi har valt ut en rad modeller i olika prisklasser för en varm och behaglig känsla runt öronen under vintern. 

Norska Berg&Berg har en rad prisvärda kashmirmössor på hemsidan för 68€ plus frakt. Här i en väldigt användbar mörkblå nyans.

Italienska specialisten på stickat: Cruciani gör även fina kashmirmössor. Här i en mossgrön ribbstickad modell för ca tusenlappen. (emeza.com)

Johnstons Cashmere från Hawick är en av Storbritanniens främsta producenter av stickat. Här i form av en brun/beige mössa av 100% kashmir för 95£. (Johnstonscashmere.com)

En relativt ny aktör på marknaden är företaget "The Elder Statesman" som sedan 2007 tillverkat lyxiga accessoarer och plagg av finaste material i USA. (Mr Porter)

Den okrönte kungen av kashmir är tveklöst Loro Piana. Med ett pris lika skyhögt som kvaliteten är lyxtillverkaren kanske inte för alla men känslan av en mössa i babykashmir från Loro Piana är svårslagen. (även översta bilden)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar om varumärkena: Berg & Berg Cruciani Johnstons Loro-Piana
#1 Egon säger
2013-12-03 17:13 - Anmäl

Jag vill berömma er för att språket har förbättrats den senaste tiden. Bra jobbat!
#2 Raderad säger
2013-12-03 19:45 - Anmäl

Vill bara tipsa om Amanda Christensens kashmirmössa, jätteskön och snygg!

http://nelly.com/se/kl%C3%A4der-f%C3%B6r-m%C3%A4n/accessoarer/accessoarer-%C3%B6vrigt/amanda-christensen-591/hat-591074-80/
#3 Raderad säger
2013-12-03 20:13 - Anmäl

#2 Håller med! Bot man i Sthlm så kan spara en slant om man köpet den på Herr Judit, 599 :- on jag inte missminner mig.
#4 Raderad säger
2013-12-03 20:17 - Anmäl

Ursäkta felstavningen, rättstavningsprogrammet i telefonen är inte min vän idag.
#5 Andreas Weinås säger
2013-12-03 21:09 - Anmäl

#1 - Uppskattar verkligen de vänliga orden. Stort av dig att ta upp det då många gillar att klaga men aldrig verkar nöjda. Kommentarer som dina gör att man verkligen tar åt sig den konstruktiva kritiken som måste få finnas här i kommentarsfältet.

Vi anser precis som du att språket självklart skall hålla en lika hög nivå som själva artiklarna och arbetar ständigt på att förbättras.

Stort tack och kul att du märkt av en skillnad!
#6 Raderad säger
2013-12-03 21:13 - Anmäl

Jag instämmer i lovorden från #1, det har definitivt skett en uppryckning!
#7 Raderad säger
2013-12-04 06:31 - Anmäl

Berg & Berg-mössan är, av bilderna på deras hemsida att döma, inget för den som vill ha just "varm och behaglig känsla runt öronen under vintern". Mössan ser ut att vara av hipstermodell och täcker inte öronen. Det fick mig att köpa Amanda Christensens mössa istället.
#8 Raderad säger
2013-12-04 14:08 - Anmäl

Jag säljer en fantastisk kashmirmössa tillverkad i Skottland. Mössan är av standradstorlek men jag har för litet huvud helt enkelt. Testade Amanda Christensens mössa på Herr Judith och garanterar att denna mössa är skönare. Testade även Drake's model och den är lite hårdare/tajtare i kanterna. Denna är precis lagom.

http://www.tradera.com/mossa-i-100-mjukaste-kashmir-fran-skottland-unisex--auktion_343185_197478426
#9 Raderad säger
2013-12-04 20:36 - Anmäl

Tackar för tipsen! Var i Stockholm idag och hann precis köpa en Amanda Christensen hos herr Judit innan tåget gick. Tidig julklapp! :-)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.