Manolo logotype

Guide till fabriksbutiker i Northampton

Guide till fabriksbutiker i Northampton
Sist ut i raden av reportage från vårt besök i London tidigare denna höst kommer här en guide till fabriksbutiker i skometropolen Northampton. Denna stad ungefär en timme norr om London har kommit att bli synonym med brittisk skomakartradition. I den något ruffiga arbetarstaden finns i stort sett alla brittiska tillverkare av kvalitetsskor representerade. I anslutning till fabrikerna har de även så kallade fabriksbutiker som säljer skor till ett lägre pris. Det rör sig då allt som oftast av skor med något mindre fel på, provmodeller, utgångna modeller, eller specialbeställda skor som aldrig hämtats ut. Priserna och utbudet varierar men möjligheten att fynda är stor. För den riktigt intresserade finns även ett skomuseum i staden som är väl värt ett besök.

Många liksom vi utgår ifrån London när man ska besöka Northampton. Det lättaste om man är några stycken är att hyra en bil och köra vilket tar ca 45-50 minuter om det inte är rusningstrafik. Annars går det mycket smidigt att åka tåg från London Euston. Detta tar under en timme och är ett smidigt alternativ om man är själv eller räds att köra i vänstertrafik. Ett tips är att köpa tågbiljetter innan via London Midlands(lägg in länk) hemsida vilket är billigare än att köpa på plats, nästan halva priset.

Anledningen till varför tåg fungerar bra är att det är i stort sett gångavstånd mellan alla fabrikerna. Den längsta promenaden vi tog var från Crockett & Jones till Church´s vilket tog ungefär 25 min.

Ett tips är att planera resan innan för att få ut så mycket som möjligt. Intresseföreningen Northamptonshire leather (lägg in länk) har en utmärkt karta och förteckning över de fabriker och butiker som finns liksom dess öppettider. Ett annat tips om ni är riktigt intresserade av ett visst märke är att kontakta dem innan och fråga om det finns någon möjlighet att få en kort visning av produktionen. Det är otroligt intressant att se dessa yrkesstolta personer arbeta.

Vid vårt besök hade vi några möten inbokade varför tiden inte medgav att besöka alla de fabriker och butiker som vi önskade. Vi fokuserade på Edward Green, Crockett & Jones, Trickers samt Church´s. Vi är lite besvikna över att vi inte hann med John Lobb vilket å andra siden är en anledning att åka tillbaka.

Vi ska också påpeka att just fabriksbutikerna egentligen inte är något som tillverkarna direkt pratar öppet om. De vill inte att möjligheten att köpa deras varumärke till rabatt sprider sig och många av tillverkarna trycker på att det just är andra sortering etc. som säljs. Vi får känslan av att detta är något man gör för att inte sänka sitt varumärke. Generellt är vår bedömning att det är en hel del andra sortering med vissa fel på men att det även finns bra skor i prefekt skick på lite udda läster och utföranden vilket gör att fyndfaktorn ändå är ganska stor.

Edward Green: Belägen i södra delen av stan och en 30 min rask promenad från tågstationen ligger denna pampiga fabrik som tillverkar skor i det absoluta premiumsegmentet.

Adress: Cliftonville Road

Öppettider: Mån-Tors 09:00-16:30 och Fre 09:00-16:00.

Utbud: Bäst utbud av de butiker vi besökte med både boots, klassiska modeller och nätta loafers. Priset varierade beroende på om det var andra sortering eller udda modell där andra sorteringen var något billigare. Rent generellt är det nog denna butik som hade störst rabatt i förhållande till nypris. Exempelvis gick det att köpa en perfekt Canterbury oxford i antique oak för 290 pund. 

 

Delar av Edward Greens "slight seconds" och utgående modeller.

Modellen Canterbury i Dark Oak på den runda 202-lästen inhandlades till det förmånliga priset på 290£.

Trickers: Den butik och fabrik som ligger närmast stadens centrum. I denna lilla fabriksbutik kommer ni att få trängas med modetörstande japaner som uppenbarligen har en stor förkärlek för just detta genuina och rustika brittiska märke.

Adress: 56-60 St Michaels Road

Öppettider: Mån-Fre 08:00-16:00 

Utbud: Vi fick dessvärre inte fota inne i butiken men butiken förde de flesta av Trickers vanliga modeller. Dessa hade en mindre rabatt och kostade runt 275 pund. Sedan fanns det lite munkskor, pennyloafers och några boots i udda modeller och andra sortering till ett lägre pris.

 

Tricker´s fabriksbutik från utsidan.

Crockett & Jones: Belägen i en tegelfabrik nordöstra centrum på den legendariska adressen Perry Street. Detta är en ganska välbesökt adress som endast har öppet på veckosluten så förbered er på att samsas med betydligt fler.

Adress: Perry Street

Öppettider: Fredag 14:00-17:30 och lördag 09:30-12:30.

Utbud: Bestod liksom hos de andra av i första hand andrasortering samt udda modeller. För att ge er ett exempel så hittade vi den populära dubbla munkskon Lowdes på 348-lästen med brunt grainläder och danitesula för ca 200 pund. 

 

Crockett&Jones fabriksbutik på Perry Street.

Church´s:  Den enda butiken på "fel sida vägen". Church´s enorma komplex ligger en kort promenad bort på andra sidan järnvägsstationen.

Adress: St James Road.

Öppettider: Mån-Fre 09:30-16:30 samt lördag 09:30-14:00.

Utbud: Ett relativt stort utbud av både klassiska urbrittiska modeller så som Diplomat, Grafton och Chetwynd liksom mer lediga modeller som kommit till sedan Prada Group köpte märket. 2:a sortering samsas med udda modeller och läster av bredare och smalare karaktär. Prisexempel för ett par Graftons med danitesula och 2:a sortering var 225 pund. Undertecknad köpte själv ett par Albert slippers i sammet till smokingen för 85 pund. Också dessa 2:a sortering med minimalt skönhetsfel. Denna butik hade även lite andra av de accessoarer som Church´s har börjat att sälja mer och mer av de senaste åren.

Church´s på St James Street.

En rad klassiska modeller från företaget till överkomliga priser.

Andra butiker som finns representerade men som vi tyvärr ej hann med är t ex exklusiva John Lobb samt prisvärda Barker och Cheaney. Är man på besök i staden skall det mycket till om man inte hittar ett par välsittande snygga herrskor från någon av alla dessa tillverkare till ett klart reducerat pris. 

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

Andra artiklar om varumärkena: Church’s Crockett-&-Jones Edward-Green Tricker´s
#1 Raderad säger
2013-11-21 11:24 - Anmäl

Synd att ni inte hann med John Lobb. Edward Green och John Lobb är mest intressanta i mitt tycke. Hur såg det ut med storlekarna i övrigt? Var det mest udda eller kunde man hitta normala storlekar så som UK9-10?
#2 Raderad säger
2013-11-21 12:43 - Anmäl

Är det bara jag som tycker Manolo ser bättre ut på mobilen än på datorn? Kanske är dags för ett ansiktslyft, blev ju mycket bra sist det genomfördes.

Kul artikel i övrigt, hade gärna åkt dit och kollat in just John Lobb och G&G, även om jag misstänker att G&G inte har någon fabriksbutik. Annars önskar jag att Manolo gör samma guide, fast till Montegranaro med omnejd. Det hade i mitt tycke utgjort ett ännu intressantare resmål, även om det inte är lika lättillgängligt som Northampton.
#3 Raderad säger
2013-11-21 13:17 - Anmäl

#1, ja det fanns en hel del i 9-10. EG skorna på bilden som är undertecknads är i 10E.

#2 Ja Montegranaro i Marche hade kunnat vara något. Vi har rätt bra kontakter i området. Dock är det som du skriver inte så lättillgängligt. Dessutom är det mycket skor och konfektion där som tillverkas på kommission åt andra märken och där är tillverkarna inte lika kända.
#4 Raderad säger
2013-11-21 14:38 - Anmäl

Tack för intressant artikel.
#5 Raderad säger
2013-11-21 19:12 - Anmäl

Tack för ett informativ och trevlig inlägg, inget dåligt kap du gjorde för 290 pund :)
#6 Raderad säger
2013-11-21 21:43 - Anmäl

EG's för 290 pund är riktigt bra, bara måste se till att planera in en resa! Vad var felet på dessa? Eller var de nedsatta pga annan läst?
#7 Raderad säger
2013-11-22 05:24 - Anmäl

Väldigt intressant artikel. Stort tack!
#8 Raderad säger
2013-11-22 07:25 - Anmäl

Väldigt bra inlägg Olof!
#9 Raderad säger
2013-11-22 09:01 - Anmäl

Du skriver "Är man på besök i staden skall det mycket till om man inte hittar ett par välsittande snygga herrskor..."

Stämmer det även för oss med breda fötter? Har EEE i Allen Edmonds och är mest intresserad av att veta om Edward Green har något motsvarande som går att hitta där.
#10 Raderad säger
2013-11-22 10:50 - Anmäl

# 9. Niclas. Kan inte lova något men spontant är det denna typ av lite "ovanliga" modeller, typ breda läster etc som går att fynda. Är du en 9 E standard så är det en modell som säljer bra och fort och fler konkurrerar om. Jag kikade ju själv mest efter standard läst. Jag provade dock en EG 10F vilket är något bredare. Hos CJ så jag även en G-läst på en Radstock tror jag.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.