Manolo logotype

Orazio Luciano - La Vera Sartoria Napoletana

Orazio Luciano - La Vera Sartoria Napoletana
Kiton, Isaia, Attolini och Rubinacci. Kända Skrädderi från Neapel finns det gott om men idag tänkte vi lyfta fram och prata om en lite mindre men ack så skicklig aktör från regionen. Orazio Luciano eller La Vera Sartoria Napoletana (det verkliga neapolitanska skrädderiet enkelt översatt) är en av skrädderierna från Neapel som fått stor uppmärksamhet de senaste säsongerna. Mycket tack vare de välklädda herrarna från butiken The Armoury i Hong Kong som valt att arbeta med Orazio Luciano.

Även om företaget fått stor uppmärksamhet de senaste åren finns det generationer av kunskap och hantverkstraditioner i huset. La Vera Sartoria Napoletana representeras av grundaren Orazio Luciano och sonen Pino. Orazio arbetade tidigare som högt uppsatt skräddare på Kiton men valde att starta eget. 

Vad som framför allt karaktäriserat La Vera Sartoria Napoletana är deras otroligt lätta konstruktion. Kavajerna saknar mer eller mindre all form av vaddering och är endast uppbyggd av en väldigt lätt konstruktion av flytande mellanlägg. Andra detaljer som ofta är representerade är eleganta AMF-stickningar längs slagen självklart sydda helt för hand. Företagets Made to Measure är onekligen i gränslandet till bespoke om man tittar på arbetet bakom men till ett klart lägre pris. 

Kostymerna ligger av förklarliga skäl inte i den lägsta prisklassen men i sammanhanget och med tanke på hur mycket handarbete, kvalitet och konstruktion som ligger bakom är priset skäligt. Företagets kostymer startar på ca 20 000kr och MTM närmare 25-30 000kr men är enligt många i klass med Cesare Attolini och Kiton som ofta betingar ett avsevärt högre pris. 

Här nedan visar företaget i ett filmklipp på ett par minuter hur mycket arbete som ligger bakom en handsydd kostym. 

 

 

Pino och Orazio Luciano

Här tillsammans med Alan See från The Armoury. (Rugged Old Salt)

För mer information och inspiration från företaget kan vi rekommendera ett besök på antingen The Armoury eller La Vera Sartoria Napoletanas hemsida

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kavaj

#1 Raderad säger
2013-11-18 13:11 - Anmäl

Helt klart riktigt bra grejer! Kanske i klass med Attolini till och med, axlar av världsklass. :) :)
#2 Raderad säger
2013-11-18 13:26 - Anmäl

Ser helt klart spännande ut.
Ang de ouppbyggda axlarna, använder dom sig av tagel där eller är den totalt "ouppbyggd" sas.
#3 Andreas Weinås säger
2013-11-18 14:40 - Anmäl

#1 - Definitivt! Attolini har i min mening kanske en lite mer uppbyggd silhuett och "business-karaktär" men hantverket är absolut jämförbart.

#2 - Vanligtvis har man ett vattulin/tagel-mellanlägg som täcker bröst, slag och nyckelben ut till axeln. Svårigheten är att kunna kombinera de formgivande strukturerande egenskaperna i ett mellanlägg med lättheten och den mjuka känslan i kavajen.

Axelkonstruktionen varierar garanterat beroende på olika modeller men de flesta bilder här och kavajerna vi tittade på under Pitti Uomo visar ett mer eller mindre helt okonstruerat axelparti.

Detta ställer enorma krav på tillskärning och sömnad så att den fortfarande har god passform i axeln utan det stöd som en uppbyggd konstruktion ger.
#4 Raderad säger
2013-11-18 23:20 - Anmäl

Hur bra kan en axel bli?

Hur lekfullt kan en kollektion sättas samman?

Hur okonstruerat kan en skräddare sy?

Hur mjuk kan en krage vara?

Hur smakfull är min siluett?

Hur sober är jag?

Hur länge kan dessa enformiga tirader fortgå?
#5 Andreas Weinås säger
2013-11-19 10:57 - Anmäl

#4 - suck...

Minnet är kort? Vi har under senaste månaden skrivit en uppsjö av guider från Northampton och London, senaste Fredagsinspirationen fokuserar på brittisk silhuett och du ger inte direkt några förslag på vad du vill läsa mer om?

Av det du skriver kan jag tolka att du vill se mer smaklösa silhuetter, slarvigt sydda axlar, limmade konstruktioner, styva skjortkragar etc?
Kan varmt rekommendera t ex Dressmann som jag tror fyller dessa kriterier utmärkt
#6 Raderad säger
2013-11-19 14:33 - Anmäl

Andreas, lägg inte för mycket energi på att svara på inlägg från enstöriga misantroper. De måste ju inte läsa din blogg.
#7 Andreas Weinås säger
2013-11-19 15:02 - Anmäl

#6 - Sant, men även enstöriga misantroper kan ju då och då ha en önskan om något på sidan värt att lyssna till...tyvärr består det mest av gnissel&gnäll.
#8 Raderad säger
2013-11-19 16:48 - Anmäl

Jag får känslan av att #4 tycker att det samma ord/uttryck ofta används.

Återigen en mycket trevlig läsvärd artikel. Verkar nästan som att Manolo fått lite utökad budget =)
#9 Raderad säger
2013-11-19 18:33 - Anmäl

#8 -Precis så!
#10 Raderad säger
2013-11-21 13:30 - Anmäl

Finns det någon butik i Sthlm som säljer kostymtyger (inkl. foder) och knappar. Jag funderar på att sy upp en kostym hos en skräddare i stan men man får förse honom med tyget.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.