Manolo logotype

5 saker att tänka på - Kavajens passform

5 saker att tänka på - Kavajens passform
Få delar har en mer avgörande del för ett lyckat resultat än passformen på en kavaj. Med passform pratar vi inte om silhuetten, vilket ofta kan misstolkas. Passformen kan vara smal eller vid men bör alltid vara anpassad efter hur bärarens kropp ser ut oavsett om man är korpulent eller smal.

1. Axlarna 

En kavajs axel- och bröstparti är grunden till helheten och det man baserar storleken på. Det finns mängder med detaljer en skräddare med lätthet kan korrigerar men bröst och axlar är några av de svåraste. Satsa därför alltid på en så bra passform i just dessa partier som möjligt vid köp av kavaj. Tänk på att kavajen skall krama axlarna utan att strecka över ryggen och axelsömmen bör gå i linje med den naturliga axeln. En helt okonstruerad axel kan ofta bäras något smalare än en mer uppbyggd axel.

2. Naturliga midjan

För en elegant och smal silhuett bör kavajen vara som smalast och knäppas där bäraren har sin naturliga midja. En för hög eller låg knäppning riskerar att ge obalans i proportionerna. Den naturliga midjan ligger ofta i korrelation med kavajens längd där en kortare kavaj automatiskt får en högre midja och tvärtom. 

3.Forma plagget efter bäraren

Att få en smal silhuett handlar inte om att bara sy in sömmarna. Det handlar om att forma plaggets midja efter bäraren som kanske är bred över skuldror men smal i midjan. Det är här måttsydda plagg har sin största fördel då man kan anpassa kavajen redan i tillskärningen. I midjan brukar man prata om att du som bärare bör kunna ha en knuten näve mellan magen och kavajens knapp. Genom att ha format plagget via en rad sömmar behöver kavajen inte sitta tight.

4. Ärmar och ärmhål

En detalj mycket viktigare än måttet i kavajens midja är ärmhålet. Ju grundare dessa kan sys ju högre upp i ärmhålet kan kavajen gå vilket inte bara resulterar i en slankare silhuett men även optimal rörlighet. Även kavajens ärm kan korrigeras och har stor inverkan på helhetsintrycket. Tänk dock på att rörligheten går ner avsevärt i en för smalt skuren kavajärm. Ärmarnas längd är individuellt men bör enligt oss gå till eller strax innan handleden och visa ca 1-2cm av skjortans manschett. Är man osäker kan man knäppa skjortans manschett och se vart den stannar på handleden och sedan anpassa kavajärmen efter det. 

5. Kavajens Längd

Kavajens längd har alltid och kommer alltid variera efter rådande trend och ideal. Detta gäller förstås vidd i byxa och midja också så det är otroligt viktigt att inte prata om rätt och fel. Den längd som historiskt sett ansets som mest klassisk går till mellan tummens bas och knogarna samt täcker stussen baktill. Idag uppfattas detta som extremt långt i rådande modebild och längden bör även varieras beroende på bärarens kroppsform. Har man t ex något kortare ben rekommenderas en något kortare kavaj då långa ben ofta ger en smickrande silhuett. 

 

 

Smal passform som följer bärarens naturliga kroppsform utan att bli tight. Här ifrån brittiska Gieves&Hawkes. Den markerade axeln ligger perfekt i linje med bärarens.

Något kortare kavaj som ger en högre midja och knäppning men fortfarande har en exceptionellt god passform.

Ermenegildo Zegna lyckas här med bedriften att ge ett otroligt smalt och slankt intryck utan att kostymen sitter tight. Kavajlängden är modern utan att bli trendig och ärmlängden perfekt.

Patrick Johnson; mannen bakom P Johnson tailors i Australien i en närmast perfekt skräddad måttsydd kostym.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

Andra artiklar om varumärkena: Cesare Attolini Ermenegildo Zegna gieves-&-hawkes
#1 Raderad säger
2013-11-13 13:01 - Anmäl

G&H kavajen ser helt OK ut, Max kavaj har en bra passform men har tyvärr har för korta ärmar som drar ner helhetsintrycket. Zegnakavajen ser dock minst sagt gräslig ut, det ser ut som om han lånat lillebrorsans kostym...
#2 Raderad säger
2013-11-13 14:29 - Anmäl

Andreas/andra kunniga, vad är problemet med passformen när det bildas diagonala veck från nacke ner mot armhålan på en kavaj? För liten omkrets på kragen?
#3 Raderad säger
2013-11-13 15:38 - Anmäl

Det beror på exakt hur dessa veck ser ut. Kolla här:
http://putthison.com/post/30251849380/a-useful-guide-voxsart-learn-your-basics
#4 Raderad säger
2013-11-13 15:41 - Anmäl

#3 Tackar men de veck jag tänker på bildas på framsidan och återfinns inte på den bilden.
#5 Andreas Weinås säger
2013-11-13 18:59 - Anmäl

#2 - Om det bildas veck på framsidan vid nyckelbenet beror det med största sannolikhet på att du ha för raka axlar och de följer inte kavajaxelns form. Detta kan korrigeras hos skräddare men kan vara lite komplicerat. Helt okonstruerade kavajer kan ge dessa veck även om man inte har raka axlar då det inte finns samma kanvas/mellanlägg som formar framstycket.
#6 Andreas Weinås säger
2013-11-13 19:06 - Anmäl

#1 - Missförstå mig inte nu men om du tycker G&H kavajen sitter "helt ok" och Zegnakavajen är "minst sagt gräslig" vore det väldigt intressant om du kunde länka till någon bild eller sida som visar vad du anser är riktigt bra passform. Menar inte detta som kritik för smaken är olika och det handlar inte om rätt och fel men jag tycker av naturliga skäl att både Zegnan och G&H sitter ruskigt bra. Annars hade jag inte valt dem för att illustrera :) Vad är det som får dig att anse att Zegnakostymen sitter som "han lånat lillebrorsans kostym"? Axlarna sitter perfekt, ärmlängden är bra och kavajen är varken superkort eller tight i min mening.

Kan hålla med dig om ärmlängden som är något kort på den dubbelknäppta kanske men samtidigt mycket hellre som på bilden än 1 cm för lång ärm som täcker skjortan helt.
#7 Kopparstaden säger
2013-11-13 23:36 - Anmäl

#1
Håller med AW i frågan om vad du tycker skulle ändras för att bli bättre?

I min mening har G&H-kavajen galet bra passform.
Den dubbelknäppta sitter mkt bra på kroppen men jag tycker att både skjortärm och kavajärm är lite korta men bra längd i förhållande till varandra.
Zegna ser alltid sterila ut på bild men jag tycker inte att kostymen ser för liten ut. Absolut smal passform men modellen har ju en kropp som det passar på. Zegna har bättre längd på skjorta och kavajärm än den dubblknäppta enligt mig.
#8 Andreas Weinås säger
2013-11-14 00:08 - Anmäl

#7 - Det detta jag tycker är viktigt att belysa! Man talar ofta om "perfekt passform" inom manligt mode och skrädderi men även passform är till viss del subjektivt. Visst finns det saker som axelbredd som när det blir för breda eller smala inte längre handlar om passform utan snarare silhuett och trend. Om man jämför merparten av Ralph Laurens kavajer med t ex Boglioli kommer axelmåtten skilja enorm men passformen fortfarande vara ypperlig. Allt beror på hur kavajen är uppbyggd.

Angående ärmlängd tycker jag det är ännu mer subjektivt. Jag föredrar en lite kortare ärmlängd på både kavaj och skjorta för att hela handen skall synas. Tycker man känner sig längre och smalare då men det är bara jag. Sålänge man hittar balansen mellan skjortmanschett och kavajärm så tycker jag det kan se bra ut i olika längder.

Som du är inne på är ju Zegnamodellen VÄLDIGT smal i kroppen och kan således ha en så smal kostym. Det vore ju för mig lite synd att bära en vidare kostym bara för att andra människor behöver det. Hade som sagt varit en helt annan sak om kavajen dragit åt tight över magen och var en storlek för liten.
#9 Raderad säger
2013-11-14 07:54 - Anmäl

G&H-kavajen sitter ju löjligt bra! Basta!

Jag gillar även skjort,- och ärmlängd på den dubbelknäppta på bilden under. Den är mindre "traditionell", visst, men utan att på något sätt bli hipster. Lite armband och annat smått och gott och den är hemma på Pitti Uomo och fotad av the Sartorialist any day of the week ;)
#10 Halmstad säger
2013-11-14 08:32 - Anmäl

Det kanske svåraste hindret att få en kavaj att se snygg ut är bäraren… Kläderna gör inte mannen, det är mannen som gör kläderna. Med det vill jag säga att om man har taskig hållning kommer man se sämre klädd ut i en Attolini-kavaj än en H & M kavaj buren av någon av proffs-modellerna ovan. Detta märks inte minst när personer som säljer konfektion oanat och oregisserat låter sig fotograferas.
Köper man kavajer femsiffrigt måste man ha koll på hur man bär upp det, annars är det pengar i sjön.
#11 Andreas Weinås säger
2013-11-14 09:02 - Anmäl

#10 - Visst har du en poäng i att med en bra hållning ser allt bättre ut men man kommer samtidigt alltid att se bättre ut i en Attolini än i en H&M oavsett hållning. Har man dålig hållning är det något man kan arbeta med genom att träna en rad övningar men man skall ju inte låta bli och handla något för att man inte ser ut som Brad Pitt i det. Alla är ju olika och man får ju således göra det bästa av situationen.
#12 Raderad säger
2013-11-14 09:29 - Anmäl

Jag har en annan fråga. Eftersom jag har ett nyväckt intresse för herrmode har jag surfat runt en hel del på olika modesiter och lärt mig mycket de senaste veckorna.

Manolo är helt klart bland de bästa jag läst, men en sak som alla bloggar och sidor har gemensamt är att de aldrig nämner de klädmärken som jag tror gemene man känner till bäst när det kommer till herrkläder, till exempel Armani, Prada och Hugo Boss.

Jag undrar hur det kommer sig? Är det för att det är mainstream-kläder för människor som egentligen inte bryr sig utan bara tar på sig någonting som har status och är dyrt? Och/eller för att deras kläder är rätt tråkiga och överprissatta gentemot kvaliteten?

Lite på samma sätt som en person som egentligen är ointresserad av klockor köper en Tag Heuer när hen vill slå på stort, emedan riktiga WIS fnyser åt dem?

Utveckla gärna, jag är vill ärligt veta.
#13 Raderad säger
2013-11-14 09:30 - Anmäl

Patrick Johnson på sista bilden må ha en perfekt skräddad kostym. Synd bara att all uppmärksamhet dras till hans kritvita vrister, som lämpligare borde dolts av ett par mörkare strumpor.

Barfota i ett par mockaskor till en mer avslappnad bomullskostym må vara, men till svarta, blanka skor och en mörkblå affärskostym ser det mest perverst ut (tycker jag).
#14 Raderad säger
2013-11-14 10:15 - Anmäl

Jag håller med #6 om att Zegnas kostymer ser förjävliga ut på deras modeller. Har ett par kavajer från Ermenegildo Zegna (inte E.Zegna) och de sitter i alla fall väldigt bra på mig.

Har funderat på vad det beror på, men tror det har o göra med att byxorna alltid ser ut o ha halkat ned på deras modeller, så grenen är så långt ned, och därför ger intrycket av att kavajen är kort. Kan också vara ett resultat av att de alltid tycks ta bilder i höjd med skrevet. Dessutom är deras modeller alltid spinkiga med bredd över axlarna som en tonårspojke.

Håller också med #10 att folk borde försöka få styrsel på sina kroppar innan de investerar i kläder. Är du knubbig eller långsmal kommer du i min mening aldrig se lika bra ut i en kavaj som någon som är i bättre form.
#15 Andreas Weinås säger
2013-11-14 10:42 - Anmäl

#12 - Först och främst tack för att du anser att Manolo är en av de bästa sidorna på nätet.

I vårt fall är det relativt enkelt. Armani var under 80-90talen ett av världens om inte det starkaste varumärket för skräddat mode men har fallit ganska långt bak i skuggorna under 2000-talet. Mycket tror jag beror på Armanis typiska silhuett som karaktäriserade varumärket under storhetstiden och som många har i tankarna (axelvadd och oversize). Samma sak riskerar att hända med t ex Boglioli om några år då de sammankopplas starkt med den extremt okonstruerade stilen.

Angående Prada gör de väldigt fina saker men fokus är mode snarare än skräddat. Många här skulle säkert även anse att de är rätt överprisade i förhållande till vad man får. Kostymerna är ofta tillverkade av hög kvalitet men säljs för dubbla priset av vad producentens egna kostar.
Detta beror på design som många är mer än villiga att betala extra för vilket är fine by me men inget för Manolo som vill fokusera mer på hantverket och plaggspecialister än trend och design även om dessa aspekter även spelar in hos oss.

Sistnämnda Hugo Boss är ett varumärke jag personligen har rätt lite kärlek för. Jag tänker inte säga att de inte har fina kostymer för deras utbud sträcker sig över flera priskategorier men jag tycker att överlag betalar man ett oproportionerligt stort premium för varumärket. Detta är mina personliga åsikter och jag säger inte att det är ett dåligt köp om man hittar en kostym man gillar. Bara att jag anser att det finns otroligt många mer intressanta varumärken i samma prisklass.
#16 Andreas Weinås säger
2013-11-14 10:44 - Anmäl

#13 - Är villig att hålla med dig. Går mer eller mindre strumplöst halva året så kanske hycklar här men tycker även jag att kombinationen svarta skinnskor och blå kostym hade varit snyggare med t ex buteljgröna, vinröda eller blå strumpor. Sen har det inget med passformen att göra vilket var det som bilden främst skulle illustrera.
#17 Raderad säger
2013-11-14 12:08 - Anmäl

Angående kroppsformen så finns det en bra tumregel som jag själv, dessvärre, inte fick lära mig i tid.

Köp en smoking innan du fyller 30 och se till att behålla den storleken resten av livet.
#18 Raderad säger
2013-11-14 15:25 - Anmäl

Anledningen att Zegna-kostymen ser konstig ut är förmodligen pga modellen.
Om man har studerat lite grundläggande anatomi så ser mannen väldigt konstig ut, med oerhört smal överkropp och väldigt lång hals. Självklart finns det individuella olikheter, men modeller brukar ha en "ideal" kroppsform. Ser nästan datorgjort ut. Man brukar generellt säga en huvudlängd mellan haka och bröstvårtor, ytterligare en ner till naveln och sen mellan navel och skrev har man en till huvudlängd.
Men antar att detta inte riktigt stämmer för att företaget vill betona sin långa och slanka siluett.

Annars instämmer jag att han inte borde glömt strumporna hemma samt att g&hn är fantastisk!
#19 Raderad säger
2013-11-14 15:25 - Anmäl

Tack för svar, det var som jag tänkte.
#20 Raderad säger
2013-11-15 21:10 - Anmäl

Zegna´n sitter perfekt - som vanligt... Har 2 Zegna kostymer och det är mina favoriter. Men ärmlängden på bild 2 är under all kritik, krympt i kemtvätten...?
#21 seamless_style säger
2017-01-07 18:02 - Anmäl

Tack för ännu en bra artikel!

Angående DBn ovan tycker jag problemet är, som någon annan lyfter fram, att kavajärmen är kort i relation till skjortan. Precis som du Andreas gillar jag lite kortare ärm på både skjorta och kavaj, men på just bilden ovan tycker jag det är så himla mycket manschett som syns - eller vad säger du?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.