Manolo logotype

Måttsytt med Cesare Attolini

Måttsytt med Cesare Attolini
Det är mycket skräddat för tillfället på Manolo. För någon vecka sedan skrev vi om de resande skräddarna NapoliSuMisura och idag tittar vi på en av de ledande kavaj- och kostymtillverkarna i världen. När det kommer till konfektion är det få om ens någon tillverkare som slår neapelbaserade Cesare Attolini på fingrarna. Vad kan då toppa Attolinis Ready to Wear? Jo möjligtvis deras Made to Measure tjänst. Vi fick möjlighet att medverka när Gabucci i Stockholm hade representanter för Attolini på plats för måttagning.

Cesare Attolinis stora marknader är framför allt USA, Europa, Asien och Ryssland. Sverige är således väldigt litet i samanhanget och i nuläget finns märket endast representerade hos Gabucci på Nybrogatan i Stockholm. 

Det är därför otroligt roligt att företaget tog sig tid och besökte lilla Sverige och Stockholm för att personligen ansvara för måttandet av en rad kavajer, rockar och kostymer. Kompetensen hos Gabuccis personal när det kommer till måttsömnad är stor men allt handlar om vilket system man som företag använder och kommunikationen är A och O. Sen är det självklart ett stort mervärde för en kund som köper en Måttsydd Attolinikostym för +40 000 kronor att få möjlighet att träffa personerna bakom varumärket. 

Utöver de två representanter som medverkade under kvällen bidrog även Attolini med ett enormt tygutbud som lät skeppas från Neapel för kvällen så att kunderna inte bara hade ett tygprov utan även kunde se hur tyget ter sig i större skala. 

Likt många andra konfektionstillverkare utgår även Attolini från befintliga storlekar och mönster för sin Made to Measure. Kunden provar den kavaj som ligger närmast i storlek och sedan görs en rad små men betydande korrigeringar utifrån detta. Då konfektionskavajerna tillverkas till 95% för hand innebär det relativt liten extra kostnad för att producera efter kundens egna mått påslaget ligger på ca 15% plus eventuell prisskillnad i tyg. Samtidigt arbetat Attolini uteslutande med exklusiva tyger även inom konfektionen så prisskillnaden behöver inte bli mycket större om man undviker värstingtyger i t ex 100% kashmir. 

Hos Attolini kan man verkligen prata om handsytt i ordets rätta bemärkelse. Kostymerna sys som sagt till 95% med nål och tråd och i princip den enda större maskinen i hela fabriken är deras ångstrykjärn för avpress. 

 

Exklusiva tyger ur Cesare Attolinis private collection.

Elegant glencheckrutigt s120 tyg

Ett tjockare och stormönstrat 100% kashmirtyg.

Fickor är fastsydda för hand. En detalj som kan ses som onödig men visar på vilken kompromisslöshet som finns inom företaget.

Attolini handsyr alla sina knapphål på såväl byxa som kavaj och varje knapphål tar minimum 30 minuter att sy för de erfarna skräddarna på fabriken.

Provkavajerna i olika storlekar. Självklart kan kunden be om dubbelknäppt samt ändra en mängd detaljer så som knappar, fickor, slagbredd etc.

Provkavaj i storlek 48 på undertecknad. Visst finns det saker man kan ändra men grundpassformen är superb och bättre än resultatet på vissa Måttsydda kavajer.

Ryggpartiet är ofta det svåraste att lyckas med utan måttsömnad eller skräddarändringar men följer kroppen föredömligt även i konfektionskavajerna.

Nyckeln till helheten är de grunda men oerhört välbalanserade ärmhålen. Trots att ärmen lyfts följer inte kavajens kroppsparti med. Detta ger i motsats till vad många tror en helt överlägsen rörlighet.

Attolinis signum är förmodligen deras neapolitanska axlar. Ett perfekt alternativ som känns lika korrekt i form av en affärskostym som en uddakavaj.

Vincent och Guglielmo från Cesare Attolini tillsammans med Bob från Gabucci. Alla klädda i Attolini.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kostym

Andra artiklar om varumärkena: Cesare Attolini
#1 Raderad säger
2013-11-11 12:38 - Anmäl

Personligen hade jag aldrig lagt så mycket pengar på kläder. Det skulle kännas som slöseri av mänskligheten och dess kompetens att tvinga någon stackare att sitta i trettio minuter med mina knapphål? Vad är vitsen, förutom att det är just "handsydda knapphål"?

Jag menar, kineserna är snart ifatt oss, nu när vi kärat ner oss i ålderdomliga och ineffektiva metoder.

Nej, nu ska jag ut och leta massfabrikerade, hel-limmade, 100% polyester-kavajer!

Ha! Där fick ni så ni teg. Länge leve o-öppningsbara plastknappar!
#2 Raderad säger
2013-11-11 12:56 - Anmäl

Knutte verkar lägga tid på fel sida:). Hantverk är hantverk, och kommer så förbli. Dock bra att alternativ finns för de som ej anser hantverket vara värdefullt, eller ej förmår att införskaffa detta. Stan är full av limmat skräp! Jag har dessutom hört att det finns folk som går runt i limmade syntetskor...
#3 Andreas Weinås säger
2013-11-11 13:13 - Anmäl

#1 - Fast jag ser inte varför det skulle vara sämre att en "stackare" sitter och syr ett knapphål i 30min för skälig lön än att en kinesisk flicka sitter och syr samma sömm i en rad massfabrikerade limmade kavajer i 30min för mindre än en tiondel så mycket?

Självklart är Attolini och handsytt inte för alla men man kan fortfarande inspireras av att hantverket är totalt kompromisslöst även om man inte själv prioriterar det högt nog eller har möjlighet att köpa det.

Jag anser inte att Attolini är det mest prisvärda man kan köpa (Man får onekligen extremt bra kostymer för halva det priset) men de är enligt mig en av de mest inspirerande.

#2 - Håller helt med om att det bör finnas något för alla. Som tur är finns det ju likt du är inne på ingen brist på budgetalternativ så vi tycker istället att det är lite roligare att lyfta de som är bäst.
#4 Raderad säger
2013-11-11 13:53 - Anmäl

#2, "Limmade syntetskor..." Källa på det? Tvivelsutan är det en myt.
#5 Raderad säger
2013-11-11 14:38 - Anmäl

Världsekonomin skulle förstås vara ganska dyster om all tillverkning skedde som hos Attolini. Det är tack vare vårt allmänna välstånd och överflöd som man kan se charmen i detta mödosamma hantverk. Tack vare massproduktion kan vi välja att köpa billigt och massproducerat av sådant vi inte bryr oss så mycket om och lägga desto mer pengar på t.ex. kostymer från Neapel.
#6 Raderad säger
2013-11-11 15:12 - Anmäl

Passformen på provkavajen är inte fy skam.
Jag skulle vara nöjd med den utan ändringar!
#7 Raderad säger
2013-11-11 15:55 - Anmäl

Ser otroligt bra ut. Håller med Per, ser fantastiskt ut även utan ändringar. Dyrt pris, men visst är det charmigt!
#8 Raderad säger
2013-11-11 16:27 - Anmäl

Säkerligen ett fantastiskt hantverk, men för 40 tkr och uppåt är det väl möjligt att få skräddarsytt från exempelvis Bauer? Vad talar för att gå på måttsytt när man få skräddarsytt? Håller med föregående talare om att passformen på provkavajen ser otroligt bra ut.
#9 Andreas Weinås säger
2013-11-11 17:08 - Anmäl

#8 Vi har varit inne på det här innan och jag tycker liknelsen haltar. Attolini är inte AW Bauer. AW Bauer har ett helt fantastiskt hantverk bakom sina skräddarsydda kostymer men bara för att det är skräddarsytt är det absolut inte samma sak som att du som kund skulle bli mer nöjd. Om du har föreställt dig en neapolitansk kostym med mjuka axlar och superlätt konstruktion och sedan får en brittisk rustning (om än oerhört välgjord) med markerade axlar hade åtminstone inte jag tyckt det var bättre.

Bauers husstil ligger närmare den brittiska då herrarna som driver det utbildades på Savile Row. Inget fel med det på något sätt men om du vill ha en syditaliensk/neapolitansk kostym är inte Bauer stället att gå till. De kan säkert tillverka det men som alltid med skräddarsytt bör man välja skräddare efter den stil de representerar. Samma sak gäller med t ex NapoliSuMisura som vi skrev om för ett tag sen där man sällan blir nöjd om man är ute efter en brittisk stil.

Själva hantverket/underarbetet hos Attolini är i klass med (och i vissa fall bättre än) skräddarsytt även om du så klart inte får "bespokeupplevelsen". Genom måttsömnad får du fortfarande en tydlig bild av hur resultatet kommer se ut i form av snitt och design men produkten anpassas efter dina önskemål om tyg, mått och detaljer.

Känslan av skräddarsytt är något helt unikt men den färdiga produkten behöver inte vara överlägsen en måttsydd av motsvarande hantverk. Allt beror på vad man är ute efter.
#10 Raderad säger
2013-11-11 18:08 - Anmäl

Väldigt trevlig text och bilder! Har bara provat Attolinis RTW men det var verkligen som att hälla på sig en kavaj, vansinnigt följsamma saker.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Optimo hats, Chicago

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Auction Report: Two Rolex Kew A...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen