Manolo logotype

Skräddarsytt på riktigt med NapoliSuMisura

Skräddarsytt på riktigt med NapoliSuMisura
Det är något närmast mytiskt med begreppet "skräddarsytt". I en värld där internetbaserade budgetaktörer slänger sig med uttrycket för att beskriva måttanpassade fabriksprodukter från tredje världen är det skönt att det fortfarande finns företag som erbjuder skräddarsytt i dess sanna form. Vi fick möjligheten att titta närmare på det Neapelbaserade skrädderiet NapoliSuMisura som var på besök i Stockholm under förra veckan.

Skräddarsytt förknippas föga förvånande ofta med en mindre populär prisbild. De största och mest erkända skräddarhusen i England, Italien eller Frankrike tar ofta en bit över 30 000kr för en kostym. Dock har det dykt upp en rad aktörer på marknaden de senaste åren som erbjuder traditionellt skräddarsydda kostymer till en något mer human prisbild. NapoliSuMisura är en av dessa och arbetar med att resa runt i världen för att besöka en ständigt växande kundgrupp på deras hemmaplan. I förra veckan var företaget på besök i Stockholm och tog under två dagar emot inbokade besök av sina kunder för alltifrån måttagning till konsultation eller fitting på redan beställda produkter. 

NapoliSuMisuras populäritet ligger främst i tre saker. De erbjuder ett gediget hantverk med genomgående handsydd konstruktion av hög kvalitet. De har även en väldigt typisk neapolitansk silhuett med en helt okonstruerad kavajaxel och grunda ärmhål, en silhuett som varit väldigt populär de senaste åren. Men den kanske allra främsta nyckeln till deras framgång är att de kan erbjuda väldigt bra priser i förhållande till produkterna. NapoliSuMisura gör allt ifrån skjortor, byxor, kavajer och kostymer till ytterrockar. 

Priserna ligger på ca 250€ för en skräddarsydd skjorta och kan självklart variera beroende på tygval. En kavaj startar på ca 1200€ + tyg och en kostym ca 1500€ + tyg. Tyget kostar självklart olika beroende på vad man väljer men NapoliSuMisura erbjuder alltifrån 100% Kashmir från anrika Holland&Sherry till prisvärda tyger från Vitale Barberis. 

Dessa priser kanske fortfarande verkar avskräckande höga men om man ser till vilket hantverk och underarbete som ligger bakom samt att produkten inte bara är sydd utan helt tillverkad efter dig som bärare känns priset väldigt konkurrenskraftigt. Man kan jämföra det med bättre kostymtillverkare som t ex Belvest  tveklöst erbjuder ett motsvarande hantverk men då i färdigsydda plagg. Om man efterfrågar känslan och exklusiviteten hos skräddarsytt är dock priset försvinnande lågt i jämförelse med många av de mer kända skräddarhusen. 

Fördelarna med skräddarsytt är ofta rätt uppenbara; man för otrolig valfrihet i form av tygval och detaljer och en produkt helt anpassad och tillverkad efter dig som bärare. Nackdelarna är tyvärr inte lika uppmärksammade men likväl ofrånkomliga. Att veta vad man vill ha i alla detaljer som höjd på gorget, bredd på slag samt antal fickor etc är långt ifrån lätt. Inom konfektion men även måttsytt får man hjälp med dessa val. En annan nackdel är även ledtiderna från början till slut. Från att måttagning och tygval görs bör man räkna med cirka ett år till produkten är helt klar och levererad. Detta beror till stor del på att NapoliSuMisura endast i nuläget har möjlighet att besöka Stockholm vid 3-4 tillfällen per år. 

Mina och Dino som driver NapoliSuMisura var tydliga med att säga att det är viktigt att man vet vad man är ute efter och vem man går till redan från början. Mycket kan erbjudas men gillar man inte den grundläggande husstilen är risken betydligt större för ett misslyckat slutresultat. "Vi erbjuder endast den neapolitanska kavajaxeln och är man ute efter en vadderad uppbyggd axel är det nog bättre att titta på något annat alternativ" berättar Mina. Detta kan låta begränsande men faktum är att ju mindre man kliver ifrån företagets egna stil ju mindre är risken för just missförstånd och ett olyckligt resultat. 

 

Bespokekavaj med rullad 3-knäppning och okonstruerad neapolitansk axel i en rustik höstväv.

Den generöst skurna överärmen i kombination med ett grunt skuret ärmhål ger de små vecken i axelpartiet.

Dessa två detaljer ger inte bara ett naturligt smalare intryck men påverkar rörligheten i plagget enormt.

Fitting nr 2 på en ytterrock för en av företagets svenska kunder.

En annan kund genomgår en första fitting på ett par byxor som skall anpassas något i längden.

Passformen längs ryggpartiet är mer eller mindre oslagbart inom skräddarsytt där tillskärningen görs individuellt efter varje kund vilket gör att plagget kan anpassas efter ojämnheter i axlar eller skuldror.

Fantastiskt vackra kavajaxlar från NapoliSuMisura.

Första fitting på ett par byxor. Notera detaljer som plissering, högre midja och slag som annars kan vara väldigt svårt att finna inom konfektion.

Första fitting på en mörkblå kavaj i ull med klassisk längd och breda slag.

Under första fittingen är endast slag och gorget ihoptråcklade vilket gör att Mina kan korrigera dessa efter kundens önskemål om höjd och bredd. När dessa detaljer väl är bestämda går de dock ej att korrigera.

Brunrutig höstkostym i klassiskt utförande avprovas av en av företagets kunder.

Mina kontrollerar noga fallet och passformen för att se om något behöver korrigeras innan kostymen färdigställs.

Undertecknad fick testa en av kundernas färdiga kavaj med ungefär samma mått och även om plagget inte var anpassat efter mig var känslan och passformen förvånansvärt bra.

En av företagets färdiga skjortor skall levereras till kund.

Det finns ett stort utbud av tyger i alla prisklasser tillgängligt från NapoliSuMisura. Här i form av finaste kashmir från Holland&Sherry.

Glencheckruta med nougatbrun bas och ljusblå överruta.

En riktigt spännande väv i 100% ull som har styrkan i att skrynkla minimalt. Perfekt som resekavaj.

Fokus ligger för dagen på hösttyger och mycket i form av flanell eller tweed i rustika färger och mönster.

Vi var på plats främst för att dokumentera och se hur företaget arbetade och har själv inte gjort någon beställning men kan summera upplevelsen följande: Vill man testa äkta skräddarsytt till överkomliga priser, har tid att vänta på den färdiga produkten samt en förkärlek till det neapolitanska skrädderiet är NapoliSuMisura ett väldigt spännande alternativ. 

För mer information, bilder och kontaktuppgifter till företaget rekommenderar vi ett besök på deras hemsida.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Douglas säger
2013-10-30 11:23 - Anmäl

Trevlig artikel! Sådant uppskattas verkligen, och NSM ser riktigt bra ut.
#2 Andreas Weinås säger
2013-10-30 12:40 - Anmäl

#1 - Kul att du gillade artikeln! Alltid svårt att fånga känslan i skräddarsytt på bild och i text (måste upplevas i person för att verkligen fånga helhetskänslan) men det var verkligen en inspirerande artikel att skriva. Är själv intresserad av att eventuellt sy upp något nästa gång företaget är i Sthlm.
#3 Bixby säger
2013-10-30 17:37 - Anmäl

NSM Manolo trunk show! ;)
#4 CR säger
2013-10-30 19:15 - Anmäl

Man ser en tydlig innehållsmässig förändring på artiklarna sedan du (Andreas) tagit över Manolo. Mycket bra som skrevs tidigare också men gillar uppfräschningen och mycket av det nya.
Nackdelen med resande skräddare är precis som du beskriver att det dröjer innan man får sina färdiga plagg.
Men när man väl gjort några beställningar och fått till sina mått och är nöjd kan det ju vara fullgott med en fitting.
T.ex. så kommer ledtiden för mina senaste NSM-plagg att landa på under 3 månader:)
#5 Andreas Weinås säger
2013-10-31 10:00 - Anmäl

#3 - Inte omöjligt men i detta fall rörde det sig inte om Trunk Show utan inbokade möten. Jag tror det absolut skulle gå att genomföra men då får man nog anmäla sitt intresse i förväg så att NSM vet att de kommer få in ett visst antal beställningar.

#4 - Jätteroligt att du uppskattar utvecklingen och jag delar din åsikt angående Manolos historia. Det blir naturligt en skillnad när redaktören styr inriktningen så pass personligt som både Olof gjort och jag försöker göra.

Helt riktigt angående träffsäkerheten efter ett antal beställningar. Det enda som kan strula till det där är ju när man väljer ett annat tyg (höst istället för vår t ex) och det beter sig annorlunda i samma mått. Detta löser ju sig ofta med en fitting ändå men vet att några har fått rätt olika slutresultat när de haft samma mått beroende på vilket material man väljer att använda.

3 månader är ju ruskigt bra annars :)
#6 CR säger
2013-10-31 18:26 - Anmäl

Mina beställningar hittills har gällt tyger snarlika tyger i 11-13oz. Men helt riktigt att egenskaperna och fallet kan skilja sig mellan ett flanelltyg i 17oz och ett tunnare sommartyg i 8 oz.
#7 CR säger
2013-10-31 18:30 - Anmäl

Ser ut att vara ett Minnis Fresco tyg på näst sista bilden, möjligen 0520, den populära Airforce blue liknande kulören.
#8 Unconstructed säger
2013-10-31 20:27 - Anmäl

Trevlig och högkvalitativ artikel i vanlig ordning! Sanslös brun kostym...

Fick du någon uppfattning om vart priset landar för en kostym respektive kavaj med "riktigt fina tyger", utan att för den delen handla om kashmir- och/eller silkes-blandingar, som lätt kan bli väl dyrt.

Lycka till Andreas!
#9 CR säger
2013-10-31 21:19 - Anmäl

@#8 T.ex. ~1800€ kostym i Minnis Classic tyg.
#10 Andreas Weinås säger
2013-10-31 22:30 - Anmäl

#8 - "Riktigt fina tyger" kan såklart innebära allt mellan himmel och jord men vad jag förstod så får man likt CR säger ett bra och prisvärt alternativ för 1500€ + ca 300€ tyg. Det är viktigt att inte stirra sig blind på startpriset för skall man lägga de här pengarna bör man välja ett tyg man verkligen gillar.

Det är ofta de riktigt tunna ulltygerna med långa fiber (högt S-nummer) alternativt blandningar med kashmir eller silke som brukar springa iväg i pris. Sen är nästan alltid de bästa väverierna något dyrare för "samma" typ av vara men det kan vara enorm skillnad på s120 och s120 beroende på tillverkare.
#11 DrDre säger
2013-11-01 05:19 - Anmäl

Fantastisk passform på de där kavajerna. Framförallt när man ser dem bakifrån.
#12 knutte säger
2013-11-01 15:41 - Anmäl

Grym artikel!
#13 La dolce vita säger
2013-11-07 12:10 - Anmäl

Fick min första kavaj från Napoli Su Misura mycket nöjd. Hoppas det blir fler kunder så kan de komma oftare till Stockholm. Ska beställa ytterligare en kavaj.
#14 Adam säger
2014-05-19 20:25 - Anmäl

Hur ofta besöker NSM Sverige per år?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.