Manolo logotype

Garderobens hörnstenar - Den blå kavajen

Garderobens hörnstenar - Den blå kavajen
Förra gången nämnde vi buttondownskjortan och idag är det dags för en annan hörnsten i den manliga garderoben. Vi pratar idag om den blå kavajen. Ett plagg som vi anser att varje man bör äga men som kan se väldigt olika ut beroende på säsong, snitt och detaljer. Oavsett om det rör sig om en kraftigare flanell för hösten eller en supertunn s150 för högsommaren så är det få plagg som är mer lättburna och användbara än just den blå kavajen.

Även om en blå kavaj är ett plagg som går till nästan allt i garderoben är det absolut värt att reflektera över material. Det är väldigt lätt att frestas köpa en formell mörkblå kostym för att sedan bära kavajen som uddablazer. Detta kan absolut fungera om det finns en struktur i materialet men risken är överhängande att kostrasten blir väl stor mot ett par ledigare byxor. 

Väljer man istället en avslappnad bomullskostym i blått av samma anledning finns den uppenbara risken att kavajen bleks och således inte har samma färg som byxorna vilket förstör möjligheten att bära den som kostym. 

Vi rekommenderar istället att man köper en kavaj som är just tänkt att bäras som uddablazer och anpassar material och mönster därefter. Tänk på att mörk tunn ull kan se väl strikt ut tillsammans med jeans och ett svagt mönster som t ex fiskben, pepita, hundtand eller glencheck nästan alltid ger lite mer liv till en mörkblå bas. När det kommer till material kan man tänka på flera sätt. Antingen köper man något som skall fungera 10 månader om året och då är en kavaj i tunnare ull ofta ett bra alternativ då det inte blir för varmt sommartid. Ett annat alternativ är att man köper två olika blå kavajer; en för hösten i grövre material och en för vår/sommar i t ex bomull eller linne som kan kännas daterat vintertid. 

När man väl valt material och mönster finns det ju en rad olika val så som enkel- eller dubbelknäppt, 2- eller 3 knappar, breda eller smala slag, modern eller klassisk kavajlängd etc. 

Vi tycker det finns en charm med alla alternativ ovan men här måste man gå till sig själv och fundera på vad man själv är bekväm i. Försök bortse från "sanningar" som att man inte passar i vissa plagg om man är kort eller lång och även vad rådande trend säger och försök gå efter vad du som bärare gillar. Allt handlar i slutändan om att vara bekväm i vad man bär och inget plagg är prisvärt om det blir hängande i garderoben. 

 

En dubbelknäppt kavaj ger ett modernt och medvetet intryck. Satsa på en modell med breda slag och smal silhuett. Här i modellen Soho från Suitsupply.

Überneapolitanskt hantverk av högsta nivå från La Vera Sartoria Neapolitana. En rullad treknäppning ger ofta en lite högre skärning och ledigare intryck.

En sober och klassisk amalfitolkning från Loro Piana med blå kavaj och vita byxor.

En höstversion av den blå kavajen i fiskbensmönstrad ullblandning från Canalis linje "Kei" hos Mr Porter.

Windowpane har varit enormt populärt de senaste säsongerna och är ett perfekt mönster för en uddablazer. Här i ett relativt diskret utförande från Caruso (Braun-Hamburg)

En okonstruerad skjortaxel från bespokemakarna Cordone. Ett fantastiskt hantverk men personligt val.

Motsatsen till den okonstruerade skjortaxeln är den konstruktion som ibland kallas "Spalla Rollino" eller "Roped Shoulder". En axel som fortfarande följer bärarens naturliga form men har en liten puff eller kant som definierar slutet på axeln.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kavaj

Andra artiklar om varumärkena: Canali Loro-Piana Caruso
#1 Raderad säger
2013-10-24 19:08 - Anmäl

Hur är kvaliteten hos SuitSupply? De ser ju onekligen väldigt bra ut, men priset känns "för bra" ibland… Någon som har erfarenhet?
#2 Raderad säger
2013-10-24 19:42 - Anmäl

Jag har en Havana-kavaj i strukturerad, marinblå ull. Fantastiskt bekväm kavaj! Nu verkar det som att de smyger in syntetmaterial i allt fler av sina tyger, så man får se upp lite. Jag fick ett mail från dem om att tyget i min kavaj kan bli lite noppigt med tiden. Då tillförde de 12 månaders extra garanti, så om det börjar noppa under den tiden får jag hela beloppet tillbaka.

Sammanfattningsvis: mycket trevlig kavaj, bra kundservice, men tveksamma tyger. Deras storlekssystem är lite... ovant också. Fri frakt och fria returer motverkar detta till viss del.
#3 Raderad säger
2013-10-25 09:11 - Anmäl

#1. Skulle säga att det verkligen är bang for the buck i detta fall. Har själv kavajen som de visar här och är väldigt nöjd. Har flertalet kavajer och någon kostym och har inte haft några problem alls. Jag har inte sett ett enda plagg från dem innehållande syntet så vet inte var #2 får det ifrån? De har dessutom en intressant artikelserie i form av Master of the Mills och tror inte de erkända tygleverantörerna skulle ställa upp på detta om inte SuitSupply håller måttet. För att jämför med några på marknaden så anser jag att de ligger i nivå med Cavaliere och Oscar Jacobson fast trevligare design på deras produkter, lite roligare detaljer och konstruktioner i form av öppna knapphål osv. Så kan varmt rekommendera dem. Men en bit ifrån övriga som ofta nämns här på Manolo. Det är trots allt väldigt prisvärda kläder och perfekta att ha till jobbet om man inte vill slita på sina absoluta favoriter i garderoben hemma.
#4 Andreas Weinås säger
2013-10-25 09:36 - Anmäl

#1 - Min uppfattning efter att ha hanterat och tittat närmare på Suitsupplys kostymer är att bland det bästa jag sett i sin prisklass. Framför allt ser det betydligt bättre ut än det mesta i samma prisklass men det stora problemet är när folk försöker köpa guld men vill betala för silver och förväntar sig en produkt motsvarande dubbla priset. Jag kan inte nog uttrycka hur sällan det går att få något som är lika bra för halva priset (reor undantaget). Mitt råd är således att om man normalt sett köper kostym för 3000-5000kr Max är Suitsupply ett jätteintressant alternativ. Är man dock någon som tittar på kostymer för +7000kr och vill "spara in lite" tror jag man kommer bli besviken.
#5 Raderad säger
2013-10-25 10:19 - Anmäl

Exempelvis Havana Brown Check Jacket: " for this specific look we added 25% polyamide". Fler exempel med polyamid finns, och det är väl ett syntetmaterial?
#6 Raderad säger
2013-10-25 11:21 - Anmäl

#5 jo men i dessa specifika fall skriver de ju klart och tydligt varför de använder det och för att det ska ge plagget en fördel i slitstyrka och det är ju en grövre kavaj som under hösten ofta bärs som jacka med lättare dunväst under. Men förstår vad du menar, dock ser jag det som att det är positivt då de anger klart och tydligt varför de använder det och hur det påverkar plagget. Och 2000: - för en kavaj i denna klassen hittar du inte i Sverige, och som du skriver hur många företag hör av sig och säger att tyget kan bli nopprigt och de förlänger garantin, inte många butiker som du ens får igenom reklamationer oavsett hur dyrt plagg det är. Så proffsig kundservice, det måste man ändå ge dem.
#7 Raderad säger
2013-10-25 12:01 - Anmäl

Precis! Jag gillar min kavaj, och kommer nog att köpa mer från dem. Min poäng är att man får vara uppmärksam så att man vet vad man köper.
#8 Andreas Weinås säger
2013-10-25 12:08 - Anmäl

#5 - Det är helt riktigt men dagarna då syntetmaterial automatiskt var synonymt med undermålig kvalitet är sedan länge förbi. Som #6 nämner så finns det en rad fördelar med att blanda in syntet- eller regenatfiber i en ullväv. Herno har mer eller mindre byggt sitt varumärke på den typen av tekniska material.

Sen beror det självklart på vad det är för material och det finns både bra och mindre bra utföranden. För 2000 kronor skulle jag dock inte nödvändigtvis föredra 100% ull då man sällan får naturfiber av hög kvalitet heller till det priset.
#9 Raderad säger
2013-10-25 13:20 - Anmäl

Jag har också en Havana i brun ull, en absolut favorit. Det jag verkligen gillar är att det finns gott om långa storlekar (drar 102), något som snabbt försvinner från butikerna annars. Kommer skaffa fler kavajer (och skjortor, har tre st) utan tvekan, men som redan påpekats - man får vad man betalar för och ska jämföra med motsvarande kvalitet.
#10 Raderad säger
2013-10-27 16:53 - Anmäl

Jag har hört flera kommentarer, bl.a. från Euklides ovan, om att Suitsupply har ett udda storlekssystem. Ni som har erfarenhet, på vilket sätt?
#11 Raderad säger
2013-10-27 19:38 - Anmäl

Tack, tack! Inte bara en, utan två snygga kavajer med tre knappar - jag köper!
#12 Raderad säger
2013-10-28 11:00 - Anmäl

#10 - lite stökigt kan det nog vara. I Sverige har jag 150, alternativt 50L (italienska kostymer), alternativt 102 (Suitsupply). Jag körde Suisupplys Size advisor och lade in mina mått för att få en hum. Tog sedan en kavaj som sitter bra och mätte motsvarande mått som Suitsupplys föreslagna storlek. Köpte hem, sitter som gjuten. Suitsupply är dessutom rätt pricksäkra med att ange hur respektive modell är skuren, för mig funkar det fint. Och funkar det inte alls är det fri retur.
#13 Raderad säger
2013-10-29 15:07 - Anmäl

Slipsen skall sluta vid byxlinningen!
#14 Andreas Weinås säger
2013-10-29 15:24 - Anmäl

#13 - Mycket fokus på hur det SKA vara om jag förstått dig rätt. Intressant att det var det du valde att fokusera på i just den här artikeln...

Tycker du det gör du helt rätt i att knyta din slips så den slutar vid byxlinningen alternativt så tar du fram en sax och klipper av de överlappande centimetrarna.
#15 Raderad säger
2013-11-04 21:21 - Anmäl

Grymt inslag! Snygg blogg.

Läs gärna min blogg www.mr-edward.com
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.