Manolo logotype

5 saker att tänka på - Byxans silhuett

5 saker att tänka på - Byxans silhuett
En evig diskussion inom manligt mode är byxans silhuett och passform. Oavsett om man gillar en kort, smal och modern eller en lite mer klassisk vidd och längd finns det en rad saker som spelar in. Vi har valt ut fem aspekter som alla spelar in när man skall hitta rätt.

Längden - Längden på byxorna varierar ständigt med modet och även det som ses som mest klassiskt eller tidlöst påverkas till viss del av rådande mode. Nuvarande mode har i flera säsonger präglats av en lite kortare silhuett som slutar strax över skon. Det finns generellt sett tre typer av byxlängder man pratar om. No Break: faller fritt utan bryt på skon, Half Break: faller med ett bryt på skon, Full Break: faller med fler än ett bryt på skon. Vi rekommenderar självklart en längd som faller dig som bärare bäst i smaken men föredrar själva No Break för ett skräddat intryck och rent fall. En kortare byxlängd kan ofta ge intrycket av en lite längre bärare. 

Fotvidd - Det är lätt att stirra sig blind på byxans längd men faktum är att vidden (framför allt vid foten) spelar minst lika stor roll. En grundprincip är att alltid låta vidden anpassas efter längden på byxan. En kortare byxa som slutar ovanför skon gör sig oftast bäst i en smalare fotvidd för att inte fladdra för mycket. För en mer klassisk längd som helt täcker strumporna eller bryter lätt på skon krävs automatiskt en lite vidare fotvidd. Sist men inte minst är det självklart viktigt att kombinera dessa mått efter hur man ser ut i kropp och skor. Har man stora eller framför allt långa skor kan 20cm framstå som 18cm så det är viktigt att inte stirra sig blind på exakta mått utan anpassa sig efter den egna kroppen. 

Pressveck - Oavsett om man gillar en smal fotvidd är ofta ett pressveck nyckeln till en smal silhuett. Paradoxalt nog ger ofta en vidare byxa i lårpartiet en smalare silhuett kombinerat med ett pressveck. Även om man gillar en smal passform bör den aldrig sitta åt så pass att pressvecken pressas ut i lår eller vad. Ett tips är att satsa på byxor med en plissering fram vilket ger just ökad vidd i lårpartiet. Detta kan fortfarande kombineras med en smalare fotvidd. 

Material - Byxans material spelar stor roll för fallet och karaktären. En byxa i bomull får en helt annan karaktär än motsvarande modell i tunn ull vilket gör att man inte alltid kan applicera samma exakta mått på byxor i olika material. En byxa med inslag av kashmir eller grövre ull har t ex svårare att hålla pressvecken än motsvarande i s130.

Midjehöjd - Även om modebilden tidigare fokuserat på en relativt låg midja på byxorna rekommenderar vi starkt att man vågar bära dem något högre. En låg midja kombinerat med kort byxlängd har nämligen en tendens att ge intrycket av oproportioneligt korta ben i förhållande till överkropp. En midja runt naveln är fortfarande för många väl högt men istället för att låta byxorna vila på höften är ofta en midja ett par cm under naveln att rekommendera. 

En kortare tolkning av byxa från Gant Rugger som föredömligt även har en smalare fotvidd och ett markant slag nertill.

Den enligt oss mest mångsidiga och perfekt byxsilhuetten. Byxor som når skons kant för ett rent fall med något högre midja och smal passform. Här från Incotex hos Mr Porter.

Små plisseringar ger mer volym i låret på byxan. Här i form av ett par mellangrå flanellbyxor från Incotex hos den eminenta butiken Frans Boone.

Luciano Barbera; en av de starkaste förgrundsfigurerna för klassiskt italienskt mode skall ha sagt på frågan om byxlängd; "Jag vill inte se dina strumpor men gärna hela din sko".

Luca Rubinacci är en annan klassisk Pitti Uomo-ikon och arvinge till det anrika skrädderiet Rubinacci. Luca visar vid flera tillfällen exempel på vidare byxben utan att förlora den skräddarsydda känslan.

En mer extrem tolkning från mannen som får tillskrivas som grundare till den korta kostymbyxan; Thom Browne.

Översta bilden - Luca Rubinacci fotograferad av The Sartorialist. 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide Byxor

Andra artiklar om varumärkena: Incotex
#1 Raderad säger
2013-10-23 14:06 - Anmäl

Bra artikel. Tycker själv att en högre midja skapar en betydligt mer skräddad framtoning. Har själv alltid försökt köpa byxor med högre midja men kommer allt som oftast hem tomhänt. Har du några bra förslag på tillverkare som kör på den här stilen?
#2 Andreas Weinås säger
2013-10-23 15:55 - Anmäl

#1 - Det brukar finnas någon modell hos de mer utpräglade byxspecialisterna men som du säger är det svårt att hitta. Mitt råd är faktiskt att titta på MTM där du också kan välja material och färg, längd och vidd. Om man ändå behöver korrigera sina RTW byxor och tycker midjan är för låg är premiet för MTM försvinnande litet.
#3 Raderad säger
2013-10-23 17:46 - Anmäl

Skulle någon kunna förklara vad plisseringar är? Jag förstod inte riktigt

Tack på förhand! (-:
#4 Halmstad säger
2013-10-23 18:55 - Anmäl

# 3

"Gubbveck" som ger lite mera volym i midjan. Motsatsen till flatfront som varit normen under rätt långt tid.
#5 Raderad säger
2013-10-23 19:05 - Anmäl

Den äldre gentlemannen från Italien tycker jag nog var det stiligaste bland bilderna ovan. Stiligt och snyggt utan att se utklätt eller överdrivet uppklätt ut.
#6 Halmstad säger
2013-10-23 19:23 - Anmäl

I min värld är den rekommenderade längden ovan minimängd för kostymbyxor.

Luciano Barbera har optimal längd på byxorna men sabbar outfit'en med att stoppa händerna i fickorna. Som vanligt borde fotografer ge mera regi i sådana här sammanhang.

Tycker Manolo att byxor med plisseringar tarvar en kavaj som är mindre tight?
#7 Raderad säger
2013-10-23 20:05 - Anmäl

Good stuff. Tycker att var stil har sin plats, det gäller mer att anpassa sig till tillfälle och plats.

Har två par av Gant Ruggers Smarty Pants (som jag tror det är ovan) som sitter mkt bra men jag var tvungen att lägga upp ordentligt för att få en korrekt längd på dem.

Gällande eventuella rätt eller fel bör Manolo inleda varje guide med följande citat (på samma sätt som Cato d.ä upprepade sig om Kartago): "Rules are for the obedience of fools and the guidance of wise men." - lånat från GS unofficial guide to be a man :)
#8 Raderad säger
2013-10-23 23:26 - Anmäl

Bra tumregler! Sedan tycker jag det är lite annorlunda "regler" på till exempel chinos och låt oss säga flanellbyxor. Det sistnämnda kräver en mer skräddad passform för att det ska se bra ut medan chinos kan bäras lite mer slimmat. Personligen föredrar jag lite mer utrymme i låret, men har lite av varje..
#9 Raderad säger
2013-10-24 06:15 - Anmäl

Tips till 1, Cornelianis modell Leader har en ngt högre midja.
#10 Raderad säger
2013-10-24 06:25 - Anmäl

Skräddarna i min stad tycks ha ingått en ohelig allians - samtliga vägrar lägga upp byxorna till något annat än vad som mest liknar double break! "Nej, det är inte snyggt" säger de. Jag som föredrar ganska lite bryt får ta mina byxor och åka någon annanstans...
#11 Andreas Weinås säger
2013-10-24 08:40 - Anmäl

#10 - Tyvärr går inte alltid stilkänsla och ett skickligt hantverk hand i hand. Jag vet att det finns Bespokeskräddare som säger samma sak men där handlar det om att man har en tydlig husstil och vill inte släppa iväg något som sänker det egna varumärket. Att en ändringsskräddare säger det är inte bara ett tecken på bristande lyhördhet men även ett rätt dåligt affärssinne?

Detta är subjektiva åsikter och det är därför jag alltid tycker man skall själv ta reda på vilken längd man vill ha och sedan låta skräddaren utföra jobbet. De är sällan stilkonsulter och har i ärlighetens namn inte med det att göra då det inte är de som skall bära plaggen.

Sen är det alltid lättare att ignonera kommentarer som "nej det är inte snyggt" när det kommer från någon man inte själv tycker är välklädd.
#12 Raderad säger
2013-10-24 13:09 - Anmäl

Jag har länge sökt högre midjor och har fastnat för Luxire MTM. Bra pris, hyggligt urval av tyger och konstruktionen är minst lika bra som t.ex. Incotex, om inte bättre. Handsydda (tror jag) förstärkningar och slag som man kan knäppa upp vid tvätt är några av favoritdetaljerna.
#13 Raderad säger
2013-10-26 22:15 - Anmäl

Mycket bra artikel.
Jag har stora problem att hitta chinos eller andra typer av byxor som sitter slimmat, som på den första bilden. Framför allt upplever jag att alla chinos är alldeles för breda nere vid anklarna, där jag helst skulle se dem lika tighta som på resten av benen. Jag har ett par frågor:
1) Vart hittar jag Gant-byxorna ovan, var inne på deras hemsida och letade men hittade inget?
2) Har ni något tips på en duktig ändringsskräddare som kan sy in eller lägga ner/upp byxor och dessutom har egna tips på hur det ska se ut? Jag har testat flera skräddare men det blir inte bra, mycket för att jag själv inte är tillräckligt beskrivande av hur jag vill ha det.
3)Tips på var i Stockholm man hittar de bästa chinosen/byxorna om man letar tighta och dressat.

Tack på förhand!
#14 Halmstad säger
2013-10-27 10:01 - Anmäl

#13

Koncentrera dig på nr 2, så löser sig resten. Du måste hitta en skräddare du litar på, men förvänta dig inte att folk droppar sina favoriter i ett publikt forum som detta. Stressa inte hos skräddaren, prova ut ordentligt hur du vill ha det. Var tydlig om det är någon som inte kan språket så bra: Visa, prata inte en massa. Det är inte svårt att justera vidd på byxor, så jag är säker på att det är kommunikationen som inte fungerat i ditt fall.
#15 Andreas Weinås säger
2013-10-27 16:32 - Anmäl

13 -
1) Gantbyxorna fanns på Gant.co.uk alltså gants brittiska sida.

2) Halmstad har en poäng i det han skriver. Det är inte en komplicerad process att sy in ett par byxor. Det som är svårt är att ibland föreställa sig hur resultatet kommer bli och kommunicera det. Därför kan det vara bra att besöka någon som arbetar mycket med kunder som gillar kortare, smalare byxor och förstår vad de efterfrågar. Jag har hört gott om både Rose&Borns ändringsskräddare på grevgatan och Viviann på Östermalm.
#16 Raderad säger
2013-10-28 09:13 - Anmäl

Angående #2: Har du några förslag på MTM-byxor för en stockholmare?
#17 Andreas Weinås säger
2013-10-28 16:04 - Anmäl

#16 - Jag skulle besöka någon bättre ekiperare Gabucci, Hans Allde eller Lund&Lund som är skickliga på både måttagning och har vettiga MTM leverantörer
#18 Raderad säger
2013-11-04 21:31 - Anmäl

Tack för Bra tips.
Jag tycker fotvidden beror helt och hållet på hur vaderna är formade. Vanligtvis är 17,5 väldigt snyggt, även 17 om man har smalare vader. Läser gärna mer om Svenska märken som Oscar Jacobsons nya satsning och Cavaliere samt Morris Heritage.

Läs gärna min blogg:
www.mr-edward.com
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.