Manolo logotype

På besök hos skräddaren – Thom Sweeney

På besök hos skräddaren – Thom Sweeney
Vid det Londonbesök som gjordes nyligen och som resulterat i en rad texter här på Manolo passade vi på att göra ett mer omfattande besök hos den relativt nya skräddaren Thom Sweeney i Mayfair. Detta är en firma som vi berättade om för ett år sedan här på Manolo och som gjorde oss så pass nyfikna att vi bokade ett möte med de två ägarna Luke Sweeney och Thom Whiddett för att få veta mer och för att kunna bjuda er på inspiration från den enligt oss just nu kanske mest spännande skräddaren i London.

Mötet skedde så klart i det gamla konstgalleri på 1-2 Weighouse Street där skrädderiet verkar och redan när vi klev in genom dörren blev vi sålda. Det är ett av de mest smakfullt inredda skrädderier vi sett med en genomtänkt blandning av dåtid och nutid, konservativt men ändå lite rock´n´roll. Precis så som vi önskar att ett skrädderi ska vara idag. Hantverket och traditionen finns där men de tittar snarare framåt och försöker att utvecklas än lutar sig tillbaka och håller fast vid det gamla.

Företaget grundades 2007 när Thom och Luke hoppade av från skräddaren Timothy Everest för att förverkliga drömmen om ett eget skrädderi. Sedan dess har det rullat på bra och företaget har nu 16 anställda och de producerar mellan 10-20 kostymer i veckan. Duon har lite olika sysslor då Thom arbetar som ansvarig tillskärare idag medan Luke ansvarar mer för måttagning, provning och mtm-tjänsten.

En sak som slog oss var att flera av de anställda vi hälsade på var relativt unga. Något som kommit som en konsekvens av att det de senaste åren har blivit mycket populärt att satsa på ett riktigt kreativt hantverksyrke så som klassiskt skrädderi. Luke och Thom menar att detta är mycket positivt eftersom det blir allt lättare att hitta duktig personal eller en lärling som verkligen vill lära sig och faktiskt vill bli riktigt bra inom skrädderi. 

Som vi nämnde i vår första artikel om Thom Sweeney så är de flexibla i hur utformandet av kostymerna blir. Många äldre skrädderier tenderar att styra kunden mer mot en "husmodell" . Thom Sweeney menar att intervjun av kunden blir viktig för hur resultatet faktiskt blir och att de kan skapa i stort sett vilket utseende som helst om kunden så önskar. Den stil de föredrar som också är den vanligaste från dem är en relativt smal kavaj med låg knäppning och oftast två knappar. Med brittiska mått är axeln relativt mjuk och har endast viss uppbyggnad. Midjan är på brittiskt manér rätt så markerad och längden klassisk och något längre än i Italien. De föredrar så lite kanvas som möjligt i mellanläggen då kavajen annars blir för stel och tung.

Ett plagg som kommit att bli något av ett signaturplagg för firman är deras makalöst fina smokings. Dessa bärs av en rad kändisar världen över och bärs inte sällan med firmans hästskoformade väst under. De har idag i första hand en ren bespoke tjänst där kostymer börjar på runt 2000 pund och där 2-3 provningar ingår. Denna process tar ca 10-12 veckor. De har även en enklare MTM-tjänst där stora delar sys för hand men valen är mindre och vissa moment standardiseras. Detta medför en provning och tar ca 6 veckor med ett pris som startar på 1200 pund.

Framtiden ser ljus ut och duon nämner att de märker av ett ökat intresse för kvalitet och handsytt hos många män. Det börjar även synas ett intresse hos en kundkategori som historiskt sett inte varit den stereotypa kunden för skräddarsytt klassiskt mode. Det är framförallt en grupp storstadskunder med genomtänkta vanor och som gillar att göra medvetna val i allt från mat, miljö, design till mode. Kvalitet och hållbarhet prioriteras. Företaget berättar också att de i vinter planerar en trunk show i Sverige, en marknad som de har märkt ett allt större intresse från, och att de planerar att eventuellt besöka både Göteborg och Stockholm för att träffa potentiella kunder och för måttagning.

Vid intresse är ni varmt välkomna att maila dem på, info@thomsweeney.co.uk.

 

Här tillverkas ett separat mönster för varje kund som sedan skärs ut.

Utöver att man vid skräddarsytt får ett personligt anpassat plagg så får man även ett underarbete av högsta kvalitet.

Skrädderiet erbjuder en stor portion inspiration med bilder på av några historiens största stilikoner klädda i skräddarsytt.

De två mycket karismatiska ägarna Luke Sweeney och Thom Whiddett.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Raderad säger
2013-10-14 22:50 - Anmäl

Underbar artikel Olof, bland det mysigaste på länge om jag själv får säga.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Fördjupning – Hur skor veckas

Läs mer

Hodinkee

H10: Livestream: 10 Years Of HODINKEE –...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen