Manolo logotype

5 x Plain Toe Blücher

5 x Plain Toe Blücher
Idag är det dags att titta närmare på en av de skomodeller som blommat ut enormt de senaste säsongerna på mässor som Pitti Uomo och är ett genomgående inslag i den italienska stilen. De klumpiga, runda och klassiska derbys med slät tå som vanligtvis går under benämningen PTB´s eller Plain Toe Blüchers.

Modellen är tillsammans med grövre brogues och longwing en del i den trend vi sett med grövre, klumpigare skor i runda läster kombinerat med italienskt herrmode. Även om modellen i grunden är ledig bärs den ofta till en mer skräddad klädsel och framför allt en något kortare benlängd med smal fotvidd. Många skomodeller gör sig bra på flera sorters läster men en PTB bör dock i vår mening definitivt vara på en grov och kraftigt rundad läst för sitt karakteristiska utseende. 

En PTB kan göras i en mängd av utföranden som grain, mocka eller kalv men vår absoluta favorit är versionen i Cordovanskinn där materialet skapar mjuka vågformade gåveck och åldras exceptionellt. 

Oavsett om man vill bära skon mer traditionellt med en ledigare byxa för lantliga aktiviteter eller om man föredrar den moderna tolkningen till en mer kavajbetonad klädsel så är Plain Toe Blüchern en klassiker i skosammanhang.

 

Carmina gör en av marknadens mest prisvärda plan toes i mörkbrunt Cordovanskinn. Här på Oscar-lästen för 4 995 kronor hos Paul&Friends.

Meermins Plain Toe Blucher är i brunt kalvskinn med gummisula och storm welt och ligger på 160€.

Church´s version heter Shannon och kommer på den väldigt runda 103-lästen med trippel lädersula. Här i Sandlewood Polished Binder.

Alden är tveklöst det företag som starkast förknippas med modellen. Här från Leathersole Hawaii som tagit fram en ofodrad version i nyansen Color 8.

Brittiska Loake har modellen 771 som sin version av PTB. Här i Burgundy Polished Leather.

Plain Toe Blüchers på Pitti Uomo

15 år gamla cordovan plan toes kombinerade med flanellbyxor på Antonio Liverano. (Rugged Old Salt)

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Halmstad säger
2013-10-08 14:41 - Anmäl

Skon behöver cordovan-specifika gångveck - som på nedersta bilden - för att få lite karaktär. Annars är ju helt släta derbys i grövre utförande rätt tråkiga.
#2 Raderad säger
2013-10-08 15:26 - Anmäl

De är kanske inte alltid lika roliga som mer dekorerade skor, men de är ju oerhört praktiska och tenderar att användas mycket eftersom de passar till så mycket.
#3 Andreas Weinås säger
2013-10-08 16:14 - Anmäl

#1 - Jag var av motsatt åsikt förr men jag är villig att hålla med dig. Så länge passformen och storleken är bra och gåvecken mjuka.
#4 Raderad säger
2013-10-08 16:51 - Anmäl

Äger själv inga derbys men håller helt klart med Halmstad här
#5 Raderad säger
2013-10-08 20:06 - Anmäl

Är det någon som vet hur storlekarna ligger i Meermins skor? Jag är väl en 41 1/2 i vanliga fall. Frågan är om man ska gå på 7 1/2 eller 8 då?
#6 Raderad säger
2013-10-08 20:19 - Anmäl

Sen är det väl lika bra att passa på att fråga; hur lång leveranstiden är för ett par skor från Meermin?
#7 Raderad säger
2013-10-08 20:42 - Anmäl

#5 Beror lite på då skorna har olika läster. Jag har bara erfarenhet av Hiro-lästen som som på deras nättare skor (i mitt fall Snuff Rapello Suede). Då jag i vanliga fall kör Loakes capital läst så passade Hiro som handen i handsken för mig då de är väldigt lika. Om du syftar på Meermins Plain Toe Blucher så har den Rui-lästen som är betydligt mer rymlig och säkert något större i storleken också. Släng iväg ett maila till Sandro på Meermin så borde han nog kunna reda ut det ifall du berättar vad du använder för skor/läst idag.

#6 Beror helt på vilken modell du beställer, mina Snuff Rapello Suede skickades ifrån deras lager dagen efter min beställning och tog 5 dagar att få hem med UPS. Maila och fråga och se om de kan se mer. Du behöver iallafall inte betala innan dina skor är redo att levereras.

Lycka till!

// R
#8 Raderad säger
2013-10-08 22:20 - Anmäl

#7
Tack och bock för ett långt och välsvarvat svar, det uppskattas!
#9 Raderad säger
2013-10-09 00:06 - Anmäl

#5
Jag har Meermins PTB. I mitt fall tog det drygt två månader från beställning till leverans. Lite mer än dubbelt så lång tid som de 30 dagar som Luisa på Meermin uppgav som "estimated waiting time". Nämnas kan också att den verkliga färgen på skorna avvek ganska kraftigt från bilderna på hemsidan; mina var snarare oxblodsröda än bruna.
#10 Raderad säger
2013-10-09 15:17 - Anmäl

@MrSayer. Om du följer länken så kan du se deras olika läster. http://www.thesimplyrefined.com/wp-content/uploads/2012/07/Meermin-14.jpg

Jag har beställt två gånger från Meermin. Sista gången tog det över tre månader. Det var lite för mycket för mig så efter det så blev de följande inköpen från Pediwear istället (ett par Loake 1889 och ett par Crocket and Jones).
#11 Raderad säger
2013-10-10 10:46 - Anmäl

#5

Jag har ett par Hiro och ett par Rui.
Min uppfattning var att Rui skulle vara betydligt rymligare.

Jag har något större högerfot, men känslan är än så länge att båda högerskorna faktiskt ÄR mindre. Denna tes underbyggs av att skoblocken är svårare att få ner i högerskorna än på vänstern.
Ser dock inget alternativ till att beställa någon annan storlek än den jag har, 9 1/2.

Skorna är relativt nya så jag hoppas de ger med sig något med mer användning.

Fick vänta ca 5 veckor (olika beställningar).

I övrigt vill jag tillägga till Weinås att jag verkligen gillar den här typen av inlägg - Kort fakta om en särskild modell, användningsområde och därefter inspirationsbilder.

#1 Håller med!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.